Overzicht van alle reizen

Na het succes van onze Athene-reis in 2018 hebben we besloten hem begin 2019 nogmaals op het programma te zetten. Daarom organiseren we In februari wederom een reis van ruim een week. De Griekse hoofdstad is grotendeels hersteld van de economische crisis. Veel oude gebouwen zijn gerestaureerd en de stad biedt weer een levendige en frisse aanblik.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/12
Meer..

 

Milaan is de economische motor van Italië, een wereldstad van mode en design, en tenslotte een belangrijke cultuurstad, met topmonumenten uit alle stijlperioden: de prachtige romaanse kerk van Sant’Ambrogio, de Dom de grootste van Italië, de renaissancekerk S. Maria delle Grazie met het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci, het operahuis van de Scala en de 19de-eeuwse winkelgalerij Vittorio Emanuele II, en tenslotte de ambitieuze nieuwbouw ten noorden van het historisch centrum. Tijdens onze reis is de plezierige universiteitsstad Pavia onze standplaats, op zo’n 25 km afstand van Milaan.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/11
Meer..

 

Iran is een van de meest bijzondere landen van het Midden-Oosten met kunstschatten uit alle perioden van zijn rijke verleden. De belangrijkst uit de Oudheid zijn die van Persepolis, een bijzonder groot opgravingsterrein waar we een hele dag kunnen doorbrengen. Na de Achaemeniden , waarvan Darius en Xerxes de bekendste vertegenwoordigers zijn, komen na onze jaartelling de Sassaniden aan de macht (o.a. Shapur I en II) van wie we in de buurt van Shiraz uitgebreide sporen vinden.

Gids en reisleider: Gids: goede lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/12
Meer..

 

N.B. Het programma is twee dagen vervroegd. In de lente van 2019 maken we een zeer bijzondere vulkanologische reis naar Griekenlands meest indrukwekkende eiland: Santorini, in de Oudheid Thera (Nieuwgrieks: Thira) geheten. We zullen een week op dit bijzondere eiland doorbrengen, alle uithoeken bezoeken en allerlei kortere of langere wandelingen maken (hoewel het niet speciaal een wandelreis is). Het begin van de lente is daar een mooie tijd voor, zowel qua natuur met het ontluikende voorjaar als qua temperatuur, die ideaal voor een bezoek als dit is.

Gids en reisleider: Gids: dr. Ingrid Smet, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/10
Meer..

 

In de Gemäldegalerie in Berlijn wordt vanaf maart, in samenwerking met de National Gallery in Londen, een belangrijke tentoonstelling gehouden over twee grote Italiaanse renaissance schilders: Giovanni Bellini (ca. 1435-1516) en Andrea Mantegna (1431-1506). De tentoonstelling is een welkome aanleiding voor een vijfdaagse stedentrip naar een van de boeiendste wereldhoofdsteden, Berlijn.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/12
Meer..

 

Albanië blijft één van de meer bijzondere bestemmingen in Europa. Het land heeft de afgelopen 25 jaar (het stond het eerste jaar van ons bestaan al op ons programma) een ware metamorfose ondergaan met enorme moderniseringen, maar het heeft gelukkig wel zijn vriendelijke karakter behouden. Daarnaast is het een land van grote schoonheid, vooral in de berggebieden in het zuiden. En bij dit alles kent het een grote diversiteit aan monumenten uit alle perioden van zijn rijke geschiedenis.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart, tezamen met een sympathieke Albanese gids
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Na de geslaagde reis naar Georgië van 2018, organiseren we in 2019 een reis die iets meer van het land zelf laat zien, met name van Svaneti, het schitterende berggebied in het Westen van Georgië. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk.

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante, lokale gids; reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Extra reis: In het voorjaar hebben wee nog een extra reis in Turkije, naar een bijzondere bestemming: de oude Osmaanse hoofdstad Bursa. Zij is oorspronkelijk in de Hellenistische tijd gesticht als Prousa ad Olympum en heette in de Byzantijnse tijd kortweg Prousa. Haar grote bloei kwam na de verovering door Osman, de stamvader van de Osmaanse dynastie, in 1326. Hij en zijn zoon Orhan liggen er ook begraven, naast enkele andere sultans.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 28/02
Meer..

 

Umbrië, dat toepasselijk het groene hart van Italië wordt genoemd, is een geweldige bestemming voor de echte kunstliefhebber. Hoewel hier een dicht netwerk is van topmonumenten en kunstwerken, is Umbrië nog niet aan het massatoerisme ten prooi gevallen. Je waant je nog steeds in de tijd van Franciscus van Assisi als je de middeleeuwse stadjes op de heuveltoppen ziet liggen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Verreweg het meest onbekende deel van Griekenland is het noordoosten, de landstreek die West-Thracië heet (Oost-Thracië is Turks), pas in de moderne tijd een uithoek geworden door de hermetisch afgesloten grenzen met Bulgarije en Turkije, die de afgelopen jaren weer opengegaan zijn. In de Oudheid en de Middeleeuwen echter bestonden deze barrières niet en lag de streek in het middelpunt van de belangstelling, niet ver van de Bosporus en Constantinopel. We vinden er dan ook antieke opgravingen, archeologische musea met prachtige vondsten en indrukwekkende Byzantijnse burchten en kerken.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Van alle landen van Europa behoren Albanië en Kosovo ongetwijfeld tot de meest bijzondere. Albanië is lange tijd sterk geïsoleerd geweest en heeft zich na 1990 aan dit isolement weten te ontworstelen en is nu eigenlijk een normaal Oosteuropees land. Datzelfde geldt ook voor Kosovo, dat men nu gemakkelijk kan bereizen.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, samen met een lokale Albanese gids
Vroegboekkorting: 01/03
Meer..

 

Ierland is een schitterend eiland met een heel eigen, fascinerend karakter. Onze standplaats is Dublin waar zich de beste musea bevinden ter introductie van de bijzondere, eigenzinnige cultuur van het land. Het National Museum of Ireland toont schitterende voorbeelden van Keltische kunst en kunstnijverheid. In het Trinity college zijn het Book of Kells en het Book of Durrow onbetwiste hoogtepunten, onvoorstelbare staaltjes van boekverluchtiging daterend uit de 7de en 8ste eeuw die nooit meer zijn overtroffen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Waarschijnlijk hebben maar weinig mensen van Rutland gehoord. Het is het kleinste graafschap van Engeland, gelegen in de East-Midlands en beslaat slechts 368 km2, een fractie groter dan de gemeente Apeldoorn. Het heeft een lieflijk hoofdplaatsje: Oakham, waar we vier nachten in een sfeervol hotelletje zullen verblijven. We hebben het bezoek aan het kleinste graafschap van Engeland gecombineerd met het op een na grootste: Lincolnshire.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 11/01
Meer..

 

Wellicht de meest bijzondere reis die we in 2019 organiseren, is de reis naar Noord-Rusland. We gaan naar gebieden die niet zo vaak door buitenlanders bezocht worden en bijvoorbeeld in de Sovjet-tijd niet bezocht móchten worden.

Gids en reisleider: Jelena Koetnaja
Vroegboekkorting: 28/02
Meer..

 

Wie aan Wales (Cymru in het Welsh) denkt, ziet groene valleien met pittoreske stadjes voor zich. Dat beeld komt geheel overeen met de werkelijkheid en geldt zeker voor het Noorden van Wales, met een van de mooiste Nationale Parken van de Britse eilanden: Snowdonia. We zullen er aan de voet logeren in een pittoresk dorp. Aangezien Wales het enige gebied in de Britse eilanden is waar hun eigen taal nog door een groot deel van de bevolking gesproken wordt, is ook het Keltische element sterk aanwezig. Vooral het Noorden is het meest Keltische deel van Wales.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 28/02
Meer..

 

De Marche is een aantrekkelijke, dunbevolkte regio langs de Adriatische kust in Midden Italië. Het landschap hier wordt gekarakteriseerd door groene heuvels, meanderende rivieren en prachtige zeegezichten. De Marche grenst aan Toscane en Umbrië, twee streken waarmee het cultureel gezien veel gemeen heeft, maar het is minder bekend en wordt derhalve ook veel minder druk bezocht.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/03
Meer..

 

De meest verrassende en wellicht ook verbazingwekkende reis in 2019 is onze culinaire wijnreis naar Albanië. Culinair en wijn zijn nu niet de directe associaties die men bij een land als Albanië heeft. Maar de tijd heeft er sinds de omwenteling aan het begin van de jaren negentig absoluut niet stil gestaan. Was het eten er vlak naar de omwenteling heel behoorlijk, niet enorm gevarieerd maar wel vers en goed van kwaliteit, tegenwoordig zijn er ook heel goede restaurants.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/05
Meer..

 

La Rioja is een schitterend, afwisselend gebied dat zijn naam heeft gegeven aan de wijn die internationaal een begrip is geworden. Deze reis valt precies in de periode van de wijnoogst als de glooiende wijnvelden in prachtige kleuren zijn gestoken en overal een feestelijke bedrijvigheid heerst.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/05
Meer..

 

Armenië was ook voor onszelf een grote ontdekking, een land met een heel eigen cultuur en een lange en vooral roerige geschiedenis. Het is het oudste christelijke land ter wereld, waar in 301 het Christendom tot staatsgodsdienst werd verheven. Het Armeens-Apostolisch Orthodoxe geloof is sterk verbonden met de geschiedenis van het land zelf. Het spirituele centrum van het land is Echmiadzin, even buiten de hoofdstad Yerevan, waar de Katholikos van de Armeense kerk zijn zetel heeft.

Gids en reisleider: Gids: Zeer goede, beminnelijke, lokale gids. Reisleider: drs. Paul Schiethart.
Vroegboekkorting: 15/04
Meer..

 

Toen Tsaar Peter de Grote in 1703 Sint Petersburg stichtte, was het zijn bedoeling hier een ‘Venster naar het Westen’ te openen en het daarmee zo tegengesteld mogelijk te maken aan Moskou dat hij door zeer traumatische gebeurtenissen in zijn jeugd verafschuwde. Hij maakte Sint Petersburg, genoemd naar zijn schutspatroon Sint Petrus, tot hoofdstad, hoewel Moskou altijd de kroningsstad is gebleven.

Gids en reisleider: Reisleider: drs. Paul Schiethart, gids: Mw. Jelena Koetnaja
Vroegboekkorting: 31/05
Meer..