Overzicht van alle reizen

De Zuidwestkust van Albanië behoort tot de mooiste kusten van Europa. Een smalle weelderige vlakte ligt ingeklemd tussen ruige, indrukwekkende bergen en de zee. Het heeft veel te bieden van mooi gelegen opgravingen tot Middeleeuwse kastelen en kerkjes. In sommige delen wordt nog Grieks gesproken. Ze doen denken aan Griekenland in de jaren tachtig. We hebben een mooi en bijzonder programma gemaakt, dat ook voor mensen die het land al vaker met ons bezochten interessant is.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/03
Meer..

 

Begin juni hebben we nog een extra reis naar een bijzonder en lieflijk stadje in Grieks-Macedonië: Flórina, nabij het drielandenpunt Griekenland, Albanië en de Republiek Macedonië. Het is het enige stadje in Griekenland met een grachtje in het centrum, geflankeerd door pittoreske oude huizen. Het is het centrum van de streek, ligt op 900 m in het laaggebergte en ademt een gemoedelijke sfeer.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/03
Meer..

 

De afgelopen jaren hebben we al veel delen van Groot-Brittannië bezocht. In 2022 bezoeken we West–Engeland eind juni/begin juli. In het Westen bezoeken we de graafschappen Herefordshire en Shropshire. Ze vormen het glooiend groene grensgebied met Wales, een gebied met schilderachtige steden en stadjes als Hereford, Shrewsbury, Ludlow, Much Wenlock etc.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/03
Meer..

 

Wie aan Wales (Cymru in het Welsh) denkt, ziet groene valleien met pittoreske stadjes voor zich. Dat beeld komt geheel overeen met de werkelijkheid. Maar daarnaast is er nog veel meer: Romeinse opgravingen, Middeleeuwse kastelen en kathedralen en bijvoorbeeld ook ’s werelds grootste plantenkas. Aangezien Wales het enige gebied in de Britse eilanden is waar hun eigen taal nog door een groot deel van de bevolking gesproken wordt, is ook het Keltische element sterk aanwezig.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/04
Meer..

 

De Baltische Staten worden meestal alle drie in één reis van zo’n tien à twaalf dagen bezocht. Dat is eigenlijk jammer want elk afzonderlijk hebben ze veel te bieden. Elk land is ook erg verschillend van de andere. Dat geldt zeker voor Litouwen, dat weliswaar op taalkundig vlak verwant is aan Letland, maar historisch gezien een totaal ander verleden heeft. Vooral in de late Middeleeuwen was Litouwen een machtig land, waarvan de grenzen op een gegeven moment zelfs de Zwarte Zee bereikten.

Gids en reisleider: Gids: goede lokale gidsen, die hun uitleg in het Engels geven, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Deze reis die oorspronkelijk voor mei 2022 gepland stond, hebben we naar het najaar verschoven. Deze keer is het een aardige combinatie van Tbilisi en omgeving en het gebied ten Zuiden van Tbilisi. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk. Het was bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn email-op-goud ikonen waarvan we enkele prachtige voorbeelden zullen zien in het goudmuseum in de hoofdstad Tbilisi.

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Voor wie meent alles in Griekenland al gezien te hebben, is er de Tzoumerka nog, het prachtige berggebied ten Zuiden van de stad Ioannina in Noordwest-Griekenland, dat zelden bezocht wordt (niet te verwarren met de Zagori ten Noorden van Ioannina, die aanmerkelijk meer toerisme kent). We maken begin oktober een bijzondere reis naar dit gebied, die wij ook in de afgelopen jaren met veel succes uitgevoerd hebben. Bijzonder in verscheidene opzichten: we verblijven uitsluitend in dit onbekende berggebied met pittoreske dorpen, kale rotsen maar ook lieflijke bossen.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Onze oktoberreis dit jaar is een bijzondere reis naar een bijzonder gebied. We gaan naar een van de onbekendere steden van Griekenland, Arta, in het Noordwesten. In de Oudheid heette het Ambrakia en was het een tijdlang de hoofdstad van Koning Pyrrhus, bekend vanwege de Pyrrhus-overwinning op de Romeinen. Er zijn in de stad nog allerlei resten uit die tijd tussen de huizen te vinden: een antiek theater, stadsmuren, een Apollo-tempel.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Padua is een aantrekkelijke, levendige universiteitsstad waar oud en nieuw een gelukkige combinatie vormen. De stad wordt doorsneden door grachten en straatjes geflankeerd door bogengalerijen, afgewisseld met marktpleinen. Weinig steden herbergen zoveel topwerken uit de middeleeuwen en renaissance als Padua.

Gids en reisleider: Steven Bastmeyer
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Sevilla is één van de meest bijzondere steden van Spanje. Het is een stad die enerzijds voldoet aan de (wellicht stereotype) verwachtingen die wij van Andalusië hebben, een stad met smalle straatjes en witgepleisterde huizen met tralievensters. Het is echter ook een metropool met allure, met recht ook de hoofdstad van de deelstaat Andalusië.

Gids en reisleider: Gids: drs. Giel Rutten, en reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/07
Meer..

 

Onze tweede Kerstreis in 2022 gaat naar Montacatini Terme. Het is een thermale badplaats middenin het gewest Toscane, maar buiten de door het toerisme platgetreden paden. Hoewel al in de Middeleeuwen een thermaal badplaats, werden de bronnen vooral sinds de 18e eeuw verder geëxploiteerd. Sinds 2021 is het UNESCO Wereld Erfgoed onder de naam Great Spa Towns of Europe, vanwege de bronnen en de bijbehorende architectuur.

Gids en reisleider: Steven Bastmeijer
Vroegboekkorting: 31/07
Meer..

 

Dit jaar hebben we een heel andere bestemming voor een Kerstreis dan vorig jaar: Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Het is met zijn 350.000 inwoners een van de kleinere hoofdsteden van Europa. Maar hoewel het een wat kleinere stad is, heeft het wel een vrij groot historisch centrum dat vooral Habsburgs aan doet. Het maakte dan ook van 1813 tot 1918 deel uit van het Habsburgse rijk en daarvoor sinds de 12 eeuw van het Heilig Roomse Rijk. Door het Slavische karakter van zijn bevolking is het ook weer niet 100% Habsburgs, maar een prettige mengeling van de twee.

Gids en reisleider: Goede, lokale, Engels sprekende gids; reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/07
Meer..