Overzicht van alle reizen

De autonome regio Trentino-Alto Adige (Duits: Trentino-Südtirol) is zowel landschappelijk als cultureel een zeer afwisselend gebied. De regio vormde van oudsher het snijpunt van Noord- en Zuid-Europa en dat is op allerlei gebieden nog goed merkbaar: culinair, cultureel, linguïstisch. Sinds de 8e eeuw maakte Zuid-Tirol deel uit van het Hertogdom Beieren, en in 1363 werd het gebied Habsburgs. Sindsdien maakte het deel uit van Oostenrijk. Echter, na de Eerste Wereldoorlog werden Trentino en het zuidelijke deel van Tirol door Italië geannexeerd.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/07
Meer..

 

De Baltische Staten worden meestal alle drie in één reis van zo’n tien à twaalf dagen bezocht. Dat is eigenlijk jammer want elk afzonderlijk hebben ze veel te bieden. Elk land is ook erg verschillend van de andere. Dat geldt zeker voor Litouwen, dat weliswaar op taalkundig vlak verwant is aan Letland, maar historisch gezien een totaal ander verleden heeft. Vooral in de late Middeleeuwen was Litouwen een machtig land, waarvan de grenzen op een gegeven moment zelfs de Zwarte Zee bereikten.

Gids en reisleider: Gids: goede lokale gidsen, die hun uitleg in het Engels geven, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/07
Meer..

 

De meest verrassende en wellicht ook verbazingwekkende reis in 2020 is onze culinaire wijnreis naar Albanië, die we in 2019 met veel succes uitgevoerd hebben. Culinair en wijn zijn nu niet de directe associaties die men bij een land als Albanië heeft. Maar de tijd heeft er sinds de omwenteling aan het begin van de jaren negentig absoluut niet stil gestaan. Was het eten er vlak naar de omwenteling heel behoorlijk, niet enorm gevarieerd maar wel vers en goed van kwaliteit, tegenwoordig zijn er ook heel goede restaurants.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 25/05
Meer..

 

Voor wie meent alles in Griekenland al gezien te hebben, is er de Tzoumerka nog, het prachtige berggebied ten Zuiden van de stad Ioannina in Noordwest-Griekenland, dat zelden bezocht wordt (niet te verwarren met de Zagori ten Noorden van Ioannina, die aanmerkelijk meer toerisme kent). We maken begin oktober een bijzondere reis naar dit gebied, die wij ook in de afgelopen jaren met veel succes uitgevoerd hebben. Bijzonder in verscheidene opzichten: we verblijven uitsluitend in dit onbekende berggebied met pittoreske dorpen, kale rotsen maar ook lieflijke bossen.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/07
Meer..

 

N.B. Door veranderde vluchten duurt de reis één dag langer dan oorspronkelijk gepland. Een van de Griekse eilanden die de bezoeker het meest te bieden heeft, is ongetwijfeld Chios. Het is altijd een rijk eiland geweest, waardoor het minder behoefte aan toerisme had. Het toerisme heeft zich hier dan ook niet ongebreideld ontwikkeld. De rijkdom kwam en komt voornamelijk door de koopvaardij en…. de mastiekproductie.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/07
Meer..

 

Córdoba was eeuwenlang de hoofdstad van Al-Andalus, het door de Moren overheerste gedeelte van het Iberisch schiereiland. De stad groeide toen uit tot het onbetwiste intellectuele en culturele centrum van de Westerse wereld. Aan die bloeiperiode lag een intensieve wisselwerking ten grondslag tussen Moorse, christelijke en joodse cultuur. Uit die periode zijn vele tastbare herinneringen bewaard gebleven waaronder de Mezquita (de later als kathedraal in gebruik genomen moskee), een van de meest verbluffende bouwwerken uit de architectuurgeschiedenis.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/07
Meer..

 

Het Griekse eilandenrijk is een verzameling van ‘werelden’. Veel van de eilanden hebben, individueel of in groepjes van wisselende samenstellingen, hun eigen cultuur en geschiedenis. Zo kent Kreta, met Santorini, een bijzondere periode in de Minoïsche tijd en ook in de Venetiaanse tijd, Chios vooral in de Byzantijnse, Genuese en Osmaanse tijd enz.. Een van de Griekse eilanden met de langste geheel eigen geschiedenis, zowel individueel als onderdeel van eilandengroepen, is Rhodos, een ideale bestemming voor een Kerstreis.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/08
Meer..

 

Voor onze winterreis hebben we in 2021 een treinreis per HSL (Hoge Snelheidslijn) naar Lyon gekozen, van Amsterdam (of willekeurig welk ander station in Nederland of België) via Brussel rechtstreeks naar deze prachtige stad in het midden van Frankrijk. Lyon is een heerlijke stad om een week te verblijven: hij is mooi gelegen aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône. Zowel aan de oevers (Fouvrière) als het Presqu’île, het schiereiland tussen de twee rivieren, treffen we mooie straten en statige pleinen, maar in Vieux-Lyon (en het vroegere dorp Croix-Rousse dat daar nu deel van uitmaakt) ook de traboules, de nauwe doorgangen tussen de wevershuisjes, soms overwelfd.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 27/12
Meer..