Overzicht van alle reizen

Vele Italiaanse steden zijn bij uitstek geschikt als reisdoel op zichzelf en Venetië is daar een prachtig voorbeeld van. De faam van deze stad, die door de eeuwen heen velen heeft aangetrokken, is zo algemeen, dat het overbodig lijkt te trachten U in een paar alinea’s ervan te overtuigen, dat een bezoek aan Venetië in alle opzichten een bijzondere ervaring is. De unieke ligging, zwevend tussen hemel en water, de architectuur, die het oosten en westen combineert, de grote en kleine schilderachtige pleinen en de beroemde kunstcollecties maken op iedere bezoeker een onuitwisbare indruk.

Gids en reisleider: Gids: Steven Bastmeyer, reisleider: Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/12
Meer..

 

Na de zeer geslaagde reis naar Bath in februari 2020, waarbij we naast wat regen ook heel mooie dagen hadden, maken we in februari 2022 een reis naar Chichester aan de Engelse zuidkust, die een mild klimaat heeft. Het is een gezellige stad met een grotendeels 18e eeuws ‘Georgian’ centrum en een indrukwekkende Middeleeuwse kathedraal, met ene schitterend raam van Chagall. Chichester is ook een mooi uitgangspunt voor bezoeken aan de omgeving.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/12
Meer..

 

In 2020 was het 500 jaar geleden dat Rafael op zijn verjaardag op Goede Vrijdag 1520 in Rome kwam te overlijden. Rafael geldt als een van de grootste en meest invloedrijke kunstenaars uit de geschiedenis. Vooral in Rome heeft Rafael zijn sporen nagelaten. In de twaalf jaar dat hij in de Eeuwige Stad vertoefde, hebben hij en zijn leerlingen kerken, kapellen, villa’s van honderden fresco’s voorzien, panelen geschilderd, tapijten en gebouwen ontworpen. Deze reis voeren we nu twee jaar na het begin van de coronacrisis alsnog uit.

Gids en reisleider: Gids: Steven Bastmeyer, reisleider: Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Na de succesvolle vulkanologische reis naar Santorini in de lente van 2019 maken we in 2022 een zeer bijzondere vulkanologische reis naar een ander deel van Griekenland: Méthana, een schiereiland aan de oostkant van de Peloponnesos, dat weinig door toeristen bezocht wordt. De nadruk bij deze reis ligt op de natuur en cultuur van dit bijzondere, maar onbekende gebied.

Gids en reisleider: Gids: Tobias Schorr, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

In april hebben we een Paasreis (Westers Pasen! Orthodox Pasen is een week later) naar een zeer bijzonder gebied van Griekenland, de Mani (de ‘middelste poot’ aan de zuidkant van de Peloponnesos). Het gebied behoort tot Lakonië, in de Oudheid dus de invloedssfeer van Sparta. Het is een ruig berggebied dat eeuwenlang ontoegankelijk was. De Turken durfden er zich niet in te begeven en bemoeiden zich er niet mee zolang er maar belasting werd betaald. Tot in de jaren zestig van de 20e eeuw heerste er hier nog bloedwraak.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Eén van de meest illustere steden van het oude Griekenland is Thebe, tegenwoordig Thiva geheten. Het is ook een van de oudste steden van Hellas en het is de woonplaats geweest van mythische figuren als Kadmos en Oidipous en o.a. van de dichter Pindaros. De hele Oudheid heeft de stad een belangrijke rol gespeeld en na de Peloponnesische Oorlog aan het einde van de 5e eeuw v.Chr., waarbij Athene en Sparta zichzelf en elkaar uitputten, speelde het zelfs de hoofdrol.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Voor 2022 hebben we weer onze reis naar Georgië op het programma staan, deze keer een aardige combinatie van Tbilisi en omgeving en het gebied ten Zuiden van Tbilisi. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk. Het was bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn email-op-goud ikonen waarvan we enkele prachtige voorbeelden zullen zien in het goudmuseum in de hoofdstad Tbilisi.

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

De Zuidwestkust van Albanië behoort tot de mooiste kusten van Europa. Een smalle weelderige vlakte ligt ingeklemd tussen ruige, indrukwekkende bergen en de zee. Het heeft veel te bieden van mooi gelegen opgravingen tot Middeleeuwse kastelen en kerkjes. In sommige delen wordt nog Grieks gesproken. Ze doen denken aan Griekenland in de jaren tachtig. We hebben een mooi en bijzonder programma gemaakt, dat ook voor mensen die het land al vaker met ons bezochten interessant is.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/03
Meer..

 

Armenië is een van de meer bijzondere landen aan de rand van Europa, het oudste Christelijke land met een geheel eigen cultuur. We zullen het land dan ook uitgebreid bezoeken.

Gids en reisleider: Gidsen: goede, lokale gids en reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/02
Meer..

 

De afgelopen jaren hebben we al veel delen van Groot-Brittannië bezocht. In 2022 bezoeken we West–Engeland eind juni/begin juli. In het Westen bezoeken we de graafschappen Herefordshire en Shropshire. Ze vormen het glooiend groene grensgebied met Wales, een gebied met schilderachtige steden en stadjes als Hereford, Shrewsbury, Ludlow, Much Wenlock etc.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/03
Meer..

 

In 2022 herhalen we de reis van 2020 die niet door kon gaan: een bijzondere zomerreis naar Rusland, zoals we er de afgelopen jaren vele gehad hebben (Solovjetski Eilanden, Vologda, de Oeral, Karelië, Smolensk & Kaliningrad en een cruise over de rivier de Ob in Siberië). Dit jaar gaan we naar de ‘Zuidelijke Ring’, met oude Russische steden ten Zuiden van Moskou. Wellicht nog enigszins bekend zijn steden als Nizjni Novogorod en Kolomna, maar ook onbekendere als Saransk, Penza en Rjazan staan op het programma.

Gids en reisleider: Gids: Jelena Koetnaja, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/04
Meer..

 

Wie aan Wales (Cymru in het Welsh) denkt, ziet groene valleien met pittoreske stadjes voor zich. Dat beeld komt geheel overeen met de werkelijkheid. Maar daarnaast is er nog veel meer: Romeinse opgravingen, Middeleeuwse kastelen en kathedralen en bijvoorbeeld ook ’s werelds grootste plantenkas. Aangezien Wales het enige gebied in de Britse eilanden is waar hun eigen taal nog door een groot deel van de bevolking gesproken wordt, is ook het Keltische element sterk aanwezig.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/04
Meer..

 

De Baltische Staten worden meestal alle drie in één reis van zo’n tien à twaalf dagen bezocht. Dat is eigenlijk jammer want elk afzonderlijk hebben ze veel te bieden. Elk land is ook erg verschillend van de andere. Dat geldt zeker voor Litouwen, dat weliswaar op taalkundig vlak verwant is aan Letland, maar historisch gezien een totaal ander verleden heeft. Vooral in de late Middeleeuwen was Litouwen een machtig land, waarvan de grenzen op een gegeven moment zelfs de Zwarte Zee bereikten.

Gids en reisleider: Gids: goede lokale gidsen, die hun uitleg in het Engels geven, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

De meest verrassende en wellicht ook verbazingwekkende reis in 2022 is onze culinaire wijnreis naar Albanië, die we in 2019 met veel succes uitgevoerd hebben. Culinair en wijn zijn nu niet de directe associaties die men bij een land als Albanië heeft. Maar de tijd heeft er sinds de omwenteling aan het begin van de jaren negentig absoluut niet stil gestaan. Was het eten er vlak naar de omwenteling heel behoorlijk, niet enorm gevarieerd maar wel vers en goed van kwaliteit, tegenwoordig zijn er ook heel goede restaurants.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/06
Meer..

 

Voor wie meent alles in Griekenland al gezien te hebben, is er de Tzoumerka nog, het prachtige berggebied ten Zuiden van de stad Ioannina in Noordwest-Griekenland, dat zelden bezocht wordt (niet te verwarren met de Zagori ten Noorden van Ioannina, die aanmerkelijk meer toerisme kent). We maken begin oktober een bijzondere reis naar dit gebied, die wij ook in de afgelopen jaren met veel succes uitgevoerd hebben. Bijzonder in verscheidene opzichten: we verblijven uitsluitend in dit onbekende berggebied met pittoreske dorpen, kale rotsen maar ook lieflijke bossen.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Onze oktoberreis dit jaar is een bijzondere reis naar een bijzonder gebied. We gaan naar een van de onbekendere steden van Griekenland, Arta, in het Noordwesten. In de Oudheid heette het Ambrakia en was het een tijdlang de hoofdstad van Koning Pyrrhus, bekend vanwege de Pyrrhus-overwinning op de Romeinen. Er zijn in de stad nog allerlei resten uit die tijd tussen de huizen te vinden: een antiek theater, stadsmuren, een Apollo-tempel.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Padua is een aantrekkelijke, levendige universiteitsstad waar oud en nieuw een gelukkige combinatie vormen. De stad wordt doorsneden door grachten en straatjes geflankeerd door bogengalerijen, afgewisseld met marktpleinen. Weinig steden herbergen zoveel topwerken uit de middeleeuwen en renaissance als Padua.

Gids en reisleider: Steven Bastmeyer
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..