Overzicht van alle reizen

Voor onze voorjaarsreis naar de Côte d’Azur hebben we wederom Nice, de Grande Dame van het zuiden, gekozen als uitvalsbasis. Het is een levendige stad met een heel eigen stijl en temperament. Pas in 1860 komt het graafschap Nice bij Frankrijk. Kunstenaars hebben er sinds het begin van de 20e eeuw het beroemde intense licht aan de Franse zuidkust ontdekt en zij strijken er in groten getale neer.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 27/12
Meer..

 

Na de zeer geslaagde reis naar de Mani, de middelste poot van de Peloponnesos, afgelopen maart hebben we voor komende maart een reis naar de Westelijke poot gepland, met als standplaats het pittoreske Pylos, behorend tot de provincie Messenië. In maart mogen we hier al redelijk mooi weer verwachten en ook veel veldbloemen.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/11
Meer..

 

N.B. Sinds kort zijn er directe vluchten van Transavia van Amsterdam naar Tirana en v.v.. We hebben het programma enigszins aangepast om van die vluchten gebruik te kunnen maken. Albanië behoort nog altijd tot de onbekendere gebieden van Europa en moet nog altijd een beetje vechten tegen vooroordelen: in tegenstelling tot wat velen denken, behoort het land tot de veiligste landen van Europa, is er de accommodatie en ook het eten uitstekend en is er veel overgebleven uit het rijke verleden van het land, ook uit het Christelijke en Islamitische verleden. We brengen een bezoek aan misschien wel de twee mooiste steden van de Balkan, Berat en Gjirokastër.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Voor 2018 hebben we ook een wat kortere reis naar Georgië op het programma staan, een aardige combinatie van Tbilisi en omgeving en het gebied ten Zuiden van Tbilisi. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk. Het was bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn email-op-goud ikonen waarvan we enkele prachtige voorbeelden zullen zien in het goudmuseum in de hoofdstad Tbilisi

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Wellicht de meest verrassende reis van ons programma dit jaar is die naar La Rioja in Noord-Spanje. Geen enkel gebied kent zo’n bijzondere combinatie van lieflijke landschappen, oude, romaanse en gotische architectuur en de meest fantastische en futuristische moderne bouwwerken.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Een in veel opzichten verrassende reis: alleen al het nieuwe schitterende museum van Thebe maakt de reis de moeite waard. Daarnaast zijn er verscheidene bijzonder interessante maar totaal onbekende monumenten en kleine musea. Thebe is één van de meest illustere steden van het oude Griekenland, tegenwoordig Thiva geheten. Het is ook een van de oudste steden van Hellas en het is de woonplaats geweest van mythische figuren als Kadmos en Oidipous en o.a. van de dichter Pindaros. De hele Oudheid heeft de stad een belangrijke rol gespeeld.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Armenië is een van de meer bijzondere landen aan de rand van Europa, het oudste Christelijke land met een geheel eigen cultuur. We zullen het land dan ook uitgebreid bezoeken. Omdat het altijd een bijzondere relatie met Iran gehad heeft (het zijn zo’n beetje de oudste buren in de regio) hebben we deze reis gecombineerd met een uniek bezoek aan het uiterste Noordwesten van Iran, waar men tijdens een rondreis minder gauw komt.

Gids en reisleider: Gidsen: goede, lokale gidsen, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Na de zeer geslaagde reis in mei/juni 2017 naar Parma, eens de hoofdstad van hertogdom Farnese, staat voor juni 2018 wederom een reis op het programma naar een historische hertogelijke stad: Ferrara, eeuwenlang, tezamen met Modena, de residentie van de familie D’Este. Zoals het een adellijk Italiaans geslacht betaamde, heeft D’Este enorm ingezet op het culturele leven in het hertogdom.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Wie aan Wales (Cymru in het Welsh) denkt, ziet groene valleien met pittoreske stadjes voor zich. Dat beeld komt geheel overeen met de werkelijkheid. Maar daarnaast is er nog veel meer: Romeinse opgravingen, Middeleeuwse kastelen en kathedralen en bijvoorbeeld ook ’s werelds grootste plantenkas. Aangezien Wales het enige gebied in de Britse eilanden is waar hun eigen taal nog door een groot deel van de bevolking gesproken wordt, is ook het Keltische element sterk aanwezig.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 28/02
Meer..

 

Eén van de meest bijzondere reizen dit jaar op ons programma is de reis naar Siberië. We maken een cruise op de rivier de Ob, die 2750 km lang van Novosibirsk naar de poolcirkel bij Salechard loopt. Het is een unieke reis omdat we hem over land niet kunnen maken en omdat we een indrukwekkend beeld van Siberië krijgen met zijn taiga (uitgestrekte naaldwouden) en toendra (laag begroeid gebied onder de poolcirkel) en tot slot ook de permafrost bij de poolcirkel.

Gids en reisleider: Gids: Jelena Koetnaja, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 23/02
Meer..

 

N.B. De eilandenreis hebben we om technische redenen omgezet in een berglandreis naar de Peloponnesos, naar de provincies Korinthië en Arkadië. De indrukwekkende landschappen zijn er anders dan in bijvoorbeeld Epiros, in Noordwest-Griekenland: wel wild en ruig maar met weinig loofwoud. Het is een reis met een paar niet zware wandelingen en veel gelegenheid om van het mooie bergland te genieten.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/04
Meer..

 

Voor deze reis hebben we weer een uitgebalanceerd programma opgesteld dat zich bijna geheel concentreert op de provincie Brescia. In dit relatief kleine gebied vinden we van alles: meren, bergen, dorpjes in de categorie van borghi più belli d’Italia (de mooiste dorpen van Italië), tienduizenden prehistorische grottekeningen die op de UNESCO lijst staan, romaanse kerken die van onder tot boven met fresco’s zijn beschilderd, en een geweldige cultuurstad: onze standplaats Brescia.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/04
Meer..

 

In de rij onafhankelijke landen sinds de omwenteling in Oost-Europa zijn de Oostzeestaten Estland, Letland en Litouwen waarschijnlijk de meest tot de verbeelding sprekend. Hebben we verscheidene keren een reis naar de drie landen samen georganiseerd, dit keer nemen we één van de landen apart ‘onder de loep’, en wel Letland. Na een roerige geschiedenis vol oorlogen met voornamelijk Zweden, Duitsers en Russen verwierf het in 1917 voor het eerst zijn onafhankelijkheid. Helaas was dit van betrekkelijk korte duur, want in 1939 moest het haar weer inleveren voor een streng Stalinistisch Sovjet-regime. Pas in 1990 is Letland weer vrij geworden.

Gids en reisleider: Gids: goede, lokale, Engelstalige gids; reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 13/06
Meer..

 

Voor wie meent alles in Griekenland al gezien te hebben, is er de Tzoumerka nog, het prachtige berggebied ten Zuiden van de stad Ioannina in Noordwest-Griekenland, dat zelden bezocht wordt (niet te verwarren met de Zagori ten Noorden van Ioannina, die aanmerkelijk meer toerisme kent). We maken begin oktober een bijzondere reis naar dit gebied, die wij ook de afgelopen jaren met veel succes uitgevoerd hebben.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/06
Meer..

 

Onze oktoberreis in 2018 is een bijzondere reis naar een bijzonder gebied. We gaan naar een van de onbekendere steden van Griekenland, Arta, in het Noordwesten. In de Oudheid heette het Ambrakia en was het een tijdlang de hoofdstad van Koning Pyrrhus, bekend vanwege de Pyrrhus-overwinning op de Romeinen. Er zijn in de stad nog allerlei resten uit die tijd tussen de huizen te vinden: een antiek theater, stadsmuren, een Apollo-tempel.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/06
Meer..

 

Extra reis Cagliari. Cagliari is de karaktervolle hoofdstad van Sardinië. Een stad met een oeroude geschiedenis die zich echter moeiteloos lijkt aan te passen aan de moderne tijd. Phoenicische en Romeinse opgravingen en musea gaan er samen met moderne architectuur en galeries van moderne kunst. Cagliari is de ideale bestemming om in een paar dagen tijd een heel goed beeld van het eiland te krijgen. De stad zelf geeft al een doorsnede van de lange geschiedenis van Sardinië en dat beeld wordt aangevuld door excursies langs de schitterende kust en naar het ruige binnenland.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Gingen we een paar jaar geleden met Kerstmis naar Midden- en Oost-Kreta, dit jaar gaat de Kerstreis naar een onbekender deel van het eiland, in het Westen, naar de oude hoofdstad Chaniá. Het is een bijzonder gezellige stad, met twee pittoreske haventjes, waarvan aan één ons comfortabele hotel ligt. Kreta is een bijzonder prettige bestemming voor Kerstmis, met grote kansen op mooi weer (de vorige keer hadden we veel zon en slechts een enkel buitje). De temperaturen zijn er aangenaam (gemiddelde maximum temperaturen rond de 15-18 graden).

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Málaga is de bekendste onbekende stad van Andalusië. Iedereen kent Malaga als vlieghaven en als toegangspoort tot de Costa del Sol. Maar weinigen weten dat Málaga een bruisende stad is, met een sfeervol historisch centrum dat de laatste jaren op voorbeeldige wijze is opgeknapt. Het wemelt hier van de leuke winkels, bars, restaurants en bezienswaardigheden uit alle tijdperken.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..