Overzicht van alle reizen

N.B. De reis is een week vervroegd. Een van de onbekendere en meer bijzondere eilanden van Griekenland is Limnos (Lemnos in het Oudgrieks). Het ligt verscholen in de Noordelijke Aegeïsche Zee eigenlijk pal voor de Dardanellen. In de Oudheid werd het de Smidse van de god Hephaistos genoemd, omdat het van vulkanische oorsprong is en er toen klaarblijkelijk nog rook opsteeg van het eiland (als er rook opsteeg, was Hephaistos aan het werk). Door zijn geïsoleerde ligging wordt het minder bezocht en is het meer zichzelf gebleven.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Ravenna bezit de grootste concentratie vroegchristelijke monumenten ter wereld; maar liefst acht daarvan staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. De maand oktober is een prachtige tijd om deze wonderen van vroegchristelijke architectuur en mozaïekkunst in alle rust te bekijken. We maken vanuit Ravenna ook twee afwisselende excursies. De ene excursie voert naar de machtige benedictijner abdij van Pomposa, het pittoreske vissersplaatsje Comacchio en naar een natuurreservaat van de Po-delta.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 20/09
Meer..

 

Op het eerste gezicht is Montenegro wellicht een wat ongebruikelijke bestemming voor een Kerstreis, maar het land aan de Adriatische Zee heeft een redelijk goed winterklimaat. Montenegro, het land van de zwarte bergen, laat in zijn naam maar de helft van zijn schoonheid zien: het heeft niet alleen schitterend groen bergland, dat helemaal niet zo zwart oogt, maar het beschikt ook over een mooie kust met pittoreske stadjes, en misschien wel de mooiste baai van de hele Middellandse Zee, de Boka (baai) van Kotor.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/08
Meer..

 

Turijn is een van de stijlvolste steden van Europa. Eeuwenlang was het de hofstad van het Huis Savoye en dat is nog overal herkenbaar: aan de fraaie avenues en pleinen, de paleizen, theaters en parken. Ondanks alle dynamiek van de moderne tijd straalt de stad nog altijd een voorname rust uit. Tegelijk is Turijn toonaangevend op gebied van industrieel design en architectuur. De musea zijn schitterend ingericht en de voormalige fabriekshallen van Fiat, Lingotto, zijn getransformeerd tot een dynamisch multifunctioneel centrum.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Gingen we een paar jaar geleden in de winter naar Midden- en Oost-Kreta, deze keer gaat de Winterreis naar een onbekender deel van het eiland, naar de oude hoofdstad Chaniá in het Westen. Het is een bijzonder gezellige stad, met twee pittoreske haventjes, waarvan aan één ons bijzonder aangename en comfortabele hotel ligt. Kreta is een bijzonder prettige bestemming voor de winter, met grote kansen op mooi weer (de vorige keer hadden we veel zon en slechts een enkel buitje). De temperaturen zijn er aangenaam (gemiddelde maximum temperaturen rond de 15-18 graden).

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/10
Meer..

 

De afgelopen jaren hebben we verscheidene zeer geslaagde winterreizen naar Rusland georganiseerd. Deze keer gaan we naar de Zilveren Ring, de driehoek tussen Sint Petersburg, Novgorod en Pskov. De winter blijft een bijzondere tijd om Rusland te bezoeken, weliswaar koud, variërend van 0 tot -20 en met bijna gegarandeerd sneeuw wat vooral de kremlins (forten) in Novgorod en Pskov sprookjesachtig maakt.

Gids en reisleider: Reisleider: drs. Paul Schiethart, gids: Jelena Koetnaja
Vroegboekkorting: 31/10
Meer..

 

Traditiegetrouw organiseren we weer een winterreis naar een Italiaanse cultuurstad. Na Florence, Siena en Milaan is dit jaar Bologna aan de beurt, een van de oudste en mooiste steden van Italië. De stad biedt een keur aan prachtige kerken, palazzi en uitstekende musea die bijna alle perioden dekken: er is een archeologisch museum, een museo medievale, een pinacotheek waar de toonaangevende Bolognese schilderschool ruim vertegenwoordigd is, en er is een Morandi- en moderne kunstmuseum.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/10
Meer..

 

'Lissabon, je bent niet Portugees, maar Frans!', zegt een bekende fado, het traditionele levens- of noodlotslied. En inderdaad, wie door de Baixa, de Benedenstad, loopt, heeft af en toe het idee in een Parijs' arrondissement terechtgekomen te zijn. Maar wie een eindje doorloopt, merkt toch echt dat hij in Lissabon is, in de nauwe straatjes van de Alfama, de volkse bovenstad, of in de Bairro Alto, met het gezellige stadsdeel Chiado.

Gids en reisleider: Gids: Lokale, Engels sprekende gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/10
Meer..

 

Als er één Stad der Steden is, dan is het Jeruzalem wel. Weinig steden hebben zo’n bijzondere sfeer, een mengelmoes van Oosterse culturen en van religies. Als je door de Oude Stad loopt, voel je die welhaast magische sfeer overal. Nu Damascus en Aleppo niet meer te bezoeken zijn of in puin liggen, is Jeruzalem nog een van de weinige steden waar men de vroegere sfeer van het Nabije Oosten kan proeven.

Gids en reisleider: Gids: goede, lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/12
Meer..

 

Na de succesvolle vulkanologische reis naar Santorini in de lente van 2019 maken we in 2020 een zeer bijzondere vulkanologische reis naar een ander deel van Griekenland: Méthana, een schiereiland aan de oostkant van de Peloponnesos, dat weinig door toeristen bezocht wordt. De nadruk bij deze reis ligt op de natuur en cultuur van dit bijzondere, maar onbekende gebied.

Gids en reisleider: Gids: Tobias Schorr, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/12
Meer..

 

In 2020 is het 500 jaar geleden dat Rafael op zijn verjaardag op Goede Vrijdag 1520 in Rome kwam te overlijden. Rafael geldt als een van de grootste en meest invloedrijke kunstenaars uit de geschiedenis. Vooral in Rome heeft Rafael zijn sporen nagelaten. In de twaalf jaar dat hij in de Eeuwige Stad vertoefde, hebben hij en zijn leerlingen kerken, kapellen en villa’s van honderden fresco’s voorzien, panelen geschilderd, tapijten en gebouwen ontworpen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/10
Meer..

 

Voor 2020 hebben we weer onze reis naar Georgië op het programma staan, deze keer een aardige combinatie van Tbilisi en omgeving en het gebied ten Zuiden van Tbilisi. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk. Het was bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn email-op-goud ikonen waarvan we enkele prachtige voorbeelden zullen zien in het goudmuseum in de hoofdstad Tbilisi

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/01
Meer..

 

Eén van de meer bijzondere reizen dit jaar is de reis naar Byzantijns Cyprus in het Troödosgebergte. Cyprus is een van de drukkere toeristische bestemmingen in de Middellandse Zee. Het overgrote merendeel van die toeristen blijft echter aan de kust, wat maakt dat het binnenland nog altijd erg rustig is. Dat geldt zeker voor het Troödosgebergte in het midden van het eiland.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/01
Meer..

 

In Japan gaat de moderne tijd samen met een eeuwenoude, in isolement ontwikkelde cultuur. Hoewel een van de meest geavanceerde landen ter wereld, is de inheemse traditie er nog overal tastbaar aanwezig. Kenmerkend hiervoor zijn een sterke band met de natuur, stijlvolle eenvoud, en een subliem gevoel voor detail en verhoudingen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 01/01
Meer..

 

De afgelopen jaren hebben we tussen de meer bekende bestemmingen in Griekenland door ook aandacht besteed aan bijzondere provinciesteden waar in de stad of de omgeving veel te zien is. Na Thebe, Arta, Ioannina en Florina is nu een andere verrassende stad aan de beurt: Kozani. De stad vormt een belangrijk centrum in Westelijk Grieks Macedonië (ca. 135 km ten Westen van Thessaloniki), zowel cultureel als gastronomisch (Kozani en vooral het naburige dorp Krokos, is dé producent van saffraan in Griekenland). Daarnaast is het een gezellige universiteitsstad.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/01
Meer..

 

Armenië is een van de meer bijzondere landen aan de rand van Europa, het oudste Christelijke land met een geheel eigen cultuur. We zullen het land dan ook uitgebreid bezoeken. Omdat het altijd een bijzondere relatie met Iran gehad heeft (het zijn zo’n beetje de oudste buren in de regio) hebben we deze reis (twee jaar geleden voor het eerst) gecombineerd met een uniek bezoek aan het uiterste Noordwesten van Iran, waar men tijdens een rondreis minder gauw komt. We treffen er twee van de mooiste Armeense kloosters, Sint Thaddaeus en Sint Stepanos, beide schitterend in het landschap gelegen.

Gids en reisleider: Gidsen: goede, lokale gidsen, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Galicië, de landstreek aan de Atlantische Oceaan ten noorden van Portugal, is een aparte bestemming in Spanje. Het is er bijvoorbeeld groen, wat je in het overwegend dorre, droge Spanje niet snel verwacht, en het Galicisch is een officiële taal. Galicië ontleent haar naam aan de Kelten die zich hier in het eerste millenium v.C. vestigden. Tegelijk is Galicië ten nauwste bij de Spaanse cultuur en geschiedenis betrokken. Sinds de 9de eeuw zijn de relieken van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela symbool voor de Reconquista.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 29/11
Meer..

 

De afgelopen jaren hebben we al veel delen van Groot-Brittannië bezocht. In 2020 bezoeken we West–Engeland in juni en East-Anglia in september. In het Westen bezoeken we de graafschappen Herefordshire en Shropshire. Ze vormen het glooiend groene grensgebied met Wales, een gebied met schilderachtige steden en stadjes als Hereford, Shrewsbury, Ludlow, Much Wenlock etc.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 25/02
Meer..