Overzicht van alle reizen

Na de geslaagde reis naar Georgië van 2018, organiseren we in 2019 een reis die iets meer van het land zelf laat zien, met name van Svaneti, het schitterende berggebied in het Westen van Georgië. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk.

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante, lokale gids; reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Umbrië, dat toepasselijk het groene hart van Italië wordt genoemd, is een geweldige bestemming voor de echte kunstliefhebber. Hoewel hier een dicht netwerk is van topmonumenten en kunstwerken, is Umbrië nog niet aan het massatoerisme ten prooi gevallen. Je waant je nog steeds in de tijd van Franciscus van Assisi als je de middeleeuwse stadjes op de heuveltoppen ziet liggen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Verreweg het meest onbekende deel van Griekenland is het noordoosten, de landstreek die West-Thracië heet (Oost-Thracië is Turks), pas in de moderne tijd een uithoek geworden door de hermetisch afgesloten grenzen met Bulgarije en Turkije, die de afgelopen jaren weer opengegaan zijn. In de Oudheid en de Middeleeuwen echter bestonden deze barrières niet en lag de streek in het middelpunt van de belangstelling, niet ver van de Bosporus en Constantinopel. We vinden er dan ook antieke opgravingen, archeologische musea met prachtige vondsten en indrukwekkende Byzantijnse burchten en kerken.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Ierland is een schitterend eiland met een heel eigen, fascinerend karakter. Onze standplaats is Dublin waar zich de beste musea bevinden ter introductie van de bijzondere, eigenzinnige cultuur van het land. Het National Museum of Ireland toont schitterende voorbeelden van Keltische kunst en kunstnijverheid. In het Trinity college zijn het Book of Kells en het Book of Durrow onbetwiste hoogtepunten, onvoorstelbare staaltjes van boekverluchtiging daterend uit de 7de en 8ste eeuw die nooit meer zijn overtroffen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Waarschijnlijk hebben maar weinig mensen van Rutland gehoord. Het is het kleinste graafschap van Engeland, gelegen in de East-Midlands en beslaat slechts 368 km2, een fractie groter dan de gemeente Apeldoorn. Het heeft een lieflijk hoofdplaatsje: Oakham, waar we vier nachten in een sfeervol hotelletje zullen verblijven. We hebben het bezoek aan het kleinste graafschap van Engeland gecombineerd met het op een na grootste: Lincolnshire.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 11/01
Meer..

 

Wie aan Wales (Cymru in het Welsh) denkt, ziet groene valleien met pittoreske stadjes voor zich. Dat beeld komt geheel overeen met de werkelijkheid en geldt zeker voor het Noorden van Wales, met een van de mooiste Nationale Parken van de Britse eilanden: Snowdonia. We zullen er aan de voet logeren in een pittoresk dorp. Aangezien Wales het enige gebied in de Britse eilanden is waar hun eigen taal nog door een groot deel van de bevolking gesproken wordt, is ook het Keltische element sterk aanwezig. Vooral het Noorden is het meest Keltische deel van Wales.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 28/02
Meer..

 

De Baltische Staten worden meestal alle drie in één reis van zo’n tien à twaalf dagen bezocht. Dat is eigenlijk jammer want elk afzonderlijk hebben ze veel te bieden. Elk land is ook erg verschillend van de andere. Dat geldt zeker voor Estland dat maar een deel van de geschiedenis met de andere twee deelt en nauwelijks taal en cultuur. Het Ests hoort bij de Finse taalgroep. Van alle drie is Estland ook het modernste. Het is ook het meest gedigitaliseerde land van Europa.

Gids en reisleider: Gids: goede lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 10/06
Meer..

 

De Marche is een aantrekkelijke, dunbevolkte regio langs de Adriatische kust in Midden Italië. Het landschap hier wordt gekarakteriseerd door groene heuvels, meanderende rivieren en prachtige zeegezichten. De Marche grenst aan Toscane en Umbrië, twee streken waarmee het cultureel gezien veel gemeen heeft, maar het is minder bekend en wordt derhalve ook veel minder druk bezocht.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/03
Meer..

 

De meest verrassende en wellicht ook verbazingwekkende reis in 2019 is onze culinaire wijnreis naar Albanië. Culinair en wijn zijn nu niet de directe associaties die men bij een land als Albanië heeft. Maar de tijd heeft er sinds de omwenteling aan het begin van de jaren negentig absoluut niet stil gestaan. Was het eten er vlak naar de omwenteling heel behoorlijk, niet enorm gevarieerd maar wel vers en goed van kwaliteit, tegenwoordig zijn er ook heel goede restaurants.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/05
Meer..

 

La Rioja is een schitterend, afwisselend gebied dat zijn naam heeft gegeven aan de wijn die internationaal een begrip is geworden. Deze reis valt precies in de periode van de wijnoogst als de glooiende wijnvelden in prachtige kleuren zijn gestoken en overal een feestelijke bedrijvigheid heerst.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/05
Meer..

 

Armenië was ook voor onszelf een grote ontdekking, een land met een heel eigen cultuur en een lange en vooral roerige geschiedenis. Het is het oudste christelijke land ter wereld, waar in 301 het Christendom tot staatsgodsdienst werd verheven. Het Armeens-Apostolisch Orthodoxe geloof is sterk verbonden met de geschiedenis van het land zelf. Het spirituele centrum van het land is Echmiadzin, even buiten de hoofdstad Yerevan, waar de Katholikos van de Armeense kerk zijn zetel heeft.

Gids en reisleider: Gids: Zeer goede, beminnelijke, lokale gids. Reisleider: drs. Paul Schiethart.
Vroegboekkorting: 15/05
Meer..

 

Toen Tsaar Peter de Grote in 1703 Sint Petersburg stichtte, was het zijn bedoeling hier een ‘Venster naar het Westen’ te openen en het daarmee zo tegengesteld mogelijk te maken aan Moskou dat hij door zeer traumatische gebeurtenissen in zijn jeugd verafschuwde. Hij maakte Sint Petersburg, genoemd naar zijn schutspatroon Sint Petrus, tot hoofdstad, hoewel Moskou altijd de kroningsstad is gebleven.

Gids en reisleider: Reisleider: drs. Paul Schiethart, gids: Mw. Jelena Koetnaja
Vroegboekkorting: 31/05
Meer..

 

Een van de onbekendere en meer bijzondere eilanden van Griekenland is Limnos (Lemnos in het Oudgrieks). Het ligt verscholen in de Noordelijke Aegeïsche Zee eigenlijk pal voor de Dardanellen. In de Oudheid werd het de Smidse van de god Hephaistos genoemd, omdat het van vulkanische oorsprong is en er toen klaarblijkelijk nog rook opsteeg van het eiland (als er rook opsteeg, was Hephaistos aan het werk). Door zijn geïsoleerde ligging wordt het minder bezocht en is het meer zichzelf gebleven.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Op het eerste gezicht is Montenegro wellicht een wat ongebruikelijke bestemming voor een Kerstreis, maar het land aan de Adriatische Zee heeft een redelijk goed winterklimaat. Montenegro, het land van de zwarte bergen, laat in zijn naam maar de helft van zijn schoonheid zien: het heeft niet alleen schitterend groen bergland, dat helemaal niet zo zwart oogt, maar het beschikt ook over een mooie kust met pittoreske stadjes, en misschien wel de mooiste baai van de hele Middellandse Zee, de Boka (baai) van Kotor.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Turijn is een van de stijlvolste steden van Europa. Eeuwenlang was het de hofstad van het Huis Savoye en dat is nog overal herkenbaar: aan de fraaie avenues en pleinen, de paleizen, theaters en parken. Ondanks alle dynamiek van de moderne tijd straalt de stad nog altijd een voorname rust uit. Tegelijk is Turijn toonaangevend op gebied van industrieel design en architectuur. De musea zijn schitterend ingericht en de voormalige fabriekshallen van Fiat, Lingotto, zijn getransformeerd tot een dynamisch multifunctioneel centrum.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..