Overzicht van alle reizen

Kerst in Évora klinkt wellicht wat vreemd in de oren, maar de stad leent zich uitstekend voor een Kerstreis. Évora is de hoofdstad van de Alentejo (‘de streek aan de andere kant van de Tejo, de Taag’), een heuvelachtige streek met een geheel eigen karakter. Het is een bijzonder levendige stad met veel monumenten, o.a. een prachtige tempel uit de Romeinse tijd.

Gids en reisleider: Gids: goede, lokale gidsen; reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Pesaro is een heerlijke bestemming voor een kerstreis. Het is een aantrekkelijk stadje gelegen aan de Adriatische kust waar de winters doorgaans zacht zijn. Zelfs rond de Kersttijd is het vaak aanlokkelijk om direct vanuit het hotel een stevige wandeling langs de strandpromenade te maken.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/06
Meer..

 

N.B. De reis naar Nafplio hebben we om technische redenen vervangen door een reis naar Kreta. Kreta is een bijzonder prettige bestemming voor een reis in januari. De temperaturen zijn er aangenaam (gemiddelde maximum temperaturen rond de 17 graden) en de neerslag is beperkt. Daarnaast kunnen we vanuit onze standplaats Iraklio de meeste belangrijke bezienswaardigheden bezoeken. Een extra reden om nu te gaan is dat na een jarenlange verbouwing à la het Rijksmuseum het Archeologisch Museum van Iraklio, na dat van Athene het belangrijkste van Griekenland, inmiddels weer open is. In deze tijd, met relatief weinig toeristen, kunnen we deze schitterende kunstvoorwerpen in redelijke rust bekijken.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart, tezamen met een lokale gids.
Vroegboekkorting: 30/11
Meer..

 

Moskou is een zeer geschikte bestemming om in de winter te bezoeken. Het Kremlin, het belangrijkste monument van Rusland met zijn kathedralen, ligt er schitterend en rustig bij. Hetzelfde geldt voor het Rode Plein met de Basilius-kathedraal. Daarnaast is er in en om de Russische hoofdstad ongelooflijk veel te zien. We hebben dan ook een zeer afwisselend programma gemaakt.

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante lokale gids, die uitstekend Nederlands spreekt en reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/12
Meer..

 

Verscheidene mensen hebben ons gevraagd een reis naar Athene te organiseren. Daarom organiseren we In februari een reis van ruim een week. De Griekse hoofdstad is grotendeels hersteld van de economische crisis. Veel oude gebouwen zijn gerestaureerd en de stad biedt weer een levendige en frisse aanblik.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 29/12
Meer..

 

Siena is het meest gave voorbeeld van een middeleeuwse Italiaanse stadstaat. Het raadhuis, de Dom, het stratenplan, alles is er nog als 700 jaar geleden. Ruim een week lang verplaatsen we ons in de tijd en maken intensief kennis met de weergaloze Sienese kunst en architectuur.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 26/10
Meer..

 

Wegens het grote succes in 2017 herhalen we deze reis in een enigszins andere vorm in 2018, een tweede winterreis naar Rusland in 2018 dus. Op het eerste gezicht lijkt een reis in de winter naar Rusland wellicht wat vreemd. Men heeft namelijk bijna gegarandeerd sneeuw, ook begin maart, terwijl de dagen alweer wat lengen. Maar juist die sneeuw maakt ook dat men in dit geval Sint Petersburg en omgeving te zien krijgt zoals de Russen het een groot deel van het jaar meemaken.

Gids en reisleider: Goede, lokale gids: Jelena Koetnaja, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/01
Meer..

 

Voor onze voorjaarsreis naar de Côte d’Azur hebben we wederom Nice, de Grande Dame van het zuiden, gekozen als uitvalsbasis. Het is een levendige stad met een heel eigen stijl en temperament. Pas in 1860 komt het graafschap Nice bij Frankrijk. Kunstenaars hebben er sinds het begin van de 20e eeuw het beroemde intense licht aan de Franse zuidkust ontdekt en zij strijken er in groten getale neer.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 27/12
Meer..

 

Na de zeer geslaagde reis naar de Mani, de middelste poot van de Peloponnesos, afgelopen maart hebben we voor komende maart een reis naar de Westelijke poot gepland, met als standplaats het pittoreske Pylos, behorend tot de provincie Messenië. In maart mogen we hier al redelijk mooi weer verwachten en ook veel veldbloemen.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/11
Meer..

 

N.B. Sinds kort zijn er directe vluchten van Transavia van Amsterdam naar Tirana en v.v.. We hebben het programma enigszins aangepast om van die vluchten gebruik te kunnen maken. Albanië behoort nog altijd tot de onbekendere gebieden van Europa en moet nog altijd een beetje vechten tegen vooroordelen: in tegenstelling tot wat velen denken, behoort het land tot de veiligste landen van Europa, is er de accommodatie en ook het eten uitstekend en is er veel overgebleven uit het rijke verleden van het land, ook uit het Christelijke en Islamitische verleden. We brengen een bezoek aan misschien wel de twee mooiste steden van de Balkan, Berat en Gjirokastër.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Voor 2018 hebben we ook een wat kortere reis naar Georgië op het programma staan, een aardige combinatie van Tbilisi en omgeving en het gebied ten Zuiden van Tbilisi. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk. Het was bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn email-op-goud ikonen waarvan we enkele prachtige voorbeelden zullen zien in het goudmuseum in de hoofdstad Tbilisi

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Waarschijnlijk is Bosnië & Herzegovina (Bosna i Hercegovina: BiH) niet het eerste land in Europa waar men aan denkt als reisdoel. Toch is het een interessant land om te bezoeken. Misschien zijn mensen wat huiverig vanwege de recentere geschiedenis, maar sinds het begin deze eeuw is het er rustig en heeft men steden als Sarajevo en Mostar flink opgeknapt, waardoor veel sporen van de oorlog in de jaren ’90 van de vorige eeuw uitgewist zijn. In beide steden is dan ook veel te zien. Daarnaast bestaat Bosnië & Herzegovina uit prachtig berglandschap.

Gids en reisleider: Gids: prof.dr. Raymond Detrez en reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 20/01
Meer..

 

Wellicht de meest verrassende reis van ons programma dit jaar is die naar La Rioja in Noord-Spanje. Geen enkel gebied kent zo’n bijzondere combinatie van lieflijke landschappen, oude, romaanse en gotische architectuur en de meest fantastische en futuristische moderne bouwwerken.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Zelfs in de Middellandse Zee zijn nog echt exotische eilanden te vinden: Sardinië is daar één van. Het eiland is nog steeds geen bestemming voor het massatoerisme, en de eilandbewoners lijken hun eigen identiteit moeiteloos te behouden. De folklore is springlevend – met als speerpunt de unieke oude herdersgezangen met boventonen en het levensritme is nog dat van een andere tijd. Landschappelijk heeft het eiland veel te bieden: schitterende kusten en een leeg, ruig binnenland.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/01
Meer..

 

Een in veel opzichten verrassende reis: alleen al het nieuwe schitterende museum van Thebe maakt de reis de moeite waard. Daarnaast zijn er verscheidene bijzonder interessante maar totaal onbekende monumenten en kleine musea. Thebe is één van de meest illustere steden van het oude Griekenland, tegenwoordig Thiva geheten. Het is ook een van de oudste steden van Hellas en het is de woonplaats geweest van mythische figuren als Kadmos en Oidipous en o.a. van de dichter Pindaros. De hele Oudheid heeft de stad een belangrijke rol gespeeld.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Armenië is een van de meer bijzondere landen aan de rand van Europa, het oudste Christelijke land met een geheel eigen cultuur. We zullen het land dan ook uitgebreid bezoeken. Omdat het altijd een bijzondere relatie met Iran gehad heeft (het zijn zo’n beetje de oudste buren in de regio) hebben we deze reis gecombineerd met een uniek bezoek aan het uiterste Noordwesten van Iran, waar men tijdens een rondreis minder gauw komt.

Gids en reisleider: Gidsen: goede, lokale gidsen, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 21/01
Meer..

 

Na de zeer geslaagde reis in mei/juni 2017 naar Parma, eens de hoofdstad van hertogdom Farnese, staat voor juni 2018 wederom een reis op het programma naar een historische hertogelijke stad: Ferrara, eeuwenlang, tezamen met Modena, de residentie van de familie D’Este. Zoals het een adellijk Italiaans geslacht betaamde, heeft D’Este enorm ingezet op het culturele leven in het hertogdom.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Wie aan Wales (Cymru in het Welsh) denkt, ziet groene valleien met pittoreske stadjes voor zich. Dat beeld komt geheel overeen met de werkelijkheid. Maar daarnaast is er nog veel meer: Romeinse opgravingen, Middeleeuwse kastelen en kathedralen en bijvoorbeeld ook ’s werelds grootste plantenkas. Aangezien Wales het enige gebied in de Britse eilanden is waar hun eigen taal nog door een groot deel van de bevolking gesproken wordt, is ook het Keltische element sterk aanwezig.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 28/02
Meer..

 

In de rij onafhankelijke landen sinds de omwenteling in Oost-Europa zijn de Oostzeestaten Estland, Letland en Litouwen waarschijnlijk de meest tot de verbeelding sprekend. Hebben we verscheidene keren een reis naar de drie landen samen georganiseerd, dit keer nemen één van de landen apart ‘onder de loep’, en wel Letland. Na een roerige geschiedenis vol oorlogen met voornamelijk Zweden, Duitsers en Russen verwierf het in 1917 voor het eerst zijn onafhankelijkheid. Helaas was dit van betrekkelijk korte duur, want in 1939 moest het haar weer inleveren voor een streng Stalinistisch Sovjet-regime. Pas in 1990 is Letland weer vrij geworden.

Gids en reisleider: Gids: goede, lokale, Engelstalige gids; reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 13/06
Meer..

 

Voor wie meent alles in Griekenland al gezien te hebben, is er de Tzoumerka nog, het prachtige berggebied ten Zuiden van de stad Ioannina in Noordwest-Griekenland, dat zelden bezocht wordt (niet te verwarren met de Zagori ten Noorden van Ioannina, die aanmerkelijk meer toerisme kent). We maken begin oktober een bijzondere reis naar dit gebied, die wij ook de afgelopen jaren met veel succes uitgevoerd hebben.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/06
Meer..

 

Onze oktoberreis in 2018 is een bijzondere reis naar een bijzonder gebied. We gaan naar een van de onbekendere steden van Griekenland, Arta, in het Noordwesten. In de Oudheid heette het Ambrakia en was het een tijdlang de hoofdstad van Koning Pyrrhus, bekend vanwege de Pyrrhus-overwinning op de Romeinen. Er zijn in de stad nog allerlei resten uit die tijd tussen de huizen te vinden: een antiek theater, stadsmuren, een Apollo-tempel.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/06
Meer..