Overzicht van alle reizen

Traditiegetrouw organiseren we weer een winterreis naar een Italiaanse cultuurstad. Na Florence, Siena en Milaan is dit jaar Bologna aan de beurt, een van de oudste en mooiste steden van Italië. De stad biedt een keur aan prachtige kerken, palazzi en uitstekende musea die bijna alle perioden dekken: er is een archeologisch museum, een museo medievale, een pinacotheek waar de toonaangevende Bolognese schilderschool ruim vertegenwoordigd is, en er is een Morandi- en moderne kunstmuseum.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/10
Meer..

 

Als er één Stad der Steden is, dan is het Jeruzalem wel. Weinig steden hebben zo’n bijzondere sfeer, een mengelmoes van Oosterse culturen en van religies. Als je door de Oude Stad loopt, voel je die welhaast magische sfeer overal. Nu Damascus en Aleppo niet meer te bezoeken zijn of in puin liggen, is Jeruzalem nog een van de weinige steden waar men de vroegere sfeer van het Nabije Oosten kan proeven.

Gids en reisleider: Gids: goede, lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/12
Meer..

 

Na de succesvolle vulkanologische reis naar Santorini in de lente van 2019 maken we in 2020 een zeer bijzondere vulkanologische reis naar een ander deel van Griekenland: Méthana, een schiereiland aan de oostkant van de Peloponnesos, dat weinig door toeristen bezocht wordt. De nadruk bij deze reis ligt op de natuur en cultuur van dit bijzondere, maar onbekende gebied.

Gids en reisleider: Gids: Tobias Schorr, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/12
Meer..

 

In 2020 is het 500 jaar geleden dat Rafael op zijn verjaardag op Goede Vrijdag 1520 in Rome kwam te overlijden. Rafael geldt als een van de grootste en meest invloedrijke kunstenaars uit de geschiedenis. Vooral in Rome heeft Rafael zijn sporen nagelaten. In de twaalf jaar dat hij in de Eeuwige Stad vertoefde, hebben hij en zijn leerlingen kerken, kapellen en villa’s van honderden fresco’s voorzien, panelen geschilderd, tapijten en gebouwen ontworpen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/10
Meer..

 

Padua is een aantrekkelijke, levendige universiteitsstad waar oud en nieuw een gelukkige combinatie vormen. De stad wordt doorsneden door grachten en straatjes geflankeerd door bogengalerijen, afgewisseld met marktpleinen. Weinig steden herbergen zoveel topwerken uit de middeleeuwen en renaissance als Padua.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 27/01
Meer..

 

Voor 2020 hebben we weer onze reis naar Georgië op het programma staan, deze keer een aardige combinatie van Tbilisi en omgeving en het gebied ten Zuiden van Tbilisi. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk. Het was bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn email-op-goud ikonen waarvan we enkele prachtige voorbeelden zullen zien in het goudmuseum in de hoofdstad Tbilisi

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/01
Meer..

 

In mei hebben we nog een extra reis naar een zeer bijzonder gebied van Griekenland, de Mani (de ‘middelste poot’ aan de zuidkant van de Peloponnesos). Het gebied behoort tot Lakonië, in de Oudheid dus de invloedssfeer van Sparta. Het is een ruig berggebied dat eeuwenlang ontoegankelijk was. De Turken durfden er zich niet in te begeven en bemoeiden zich er niet mee zolang er maar belasting werd betaald. Tot in de jaren zestig van de 20e eeuw heerste er hier nog bloedwraak.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 16/02
Meer..

 

De regio Abruzzo is zowel uit landschappelijk als cultureel oogpunt een magnifieke reisbestemming. De regio wordt beheerst door het hoogste bergmassief van de Apennijnen, de Gran Sasso, een schitterend, ruig gebied waar nog wolven en beren huizen. Op de bergweiden graasden eeuwenlang grote kuddes schapen die met het invallen van de herfst naar de warmere kustgebieden aan de Adriatische Zee werden gebracht.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 16/02
Meer..

 

Konya is één van de meer bijzondere steden van Turkije. Als vroegere hoofdstad van het Rûm-Seltsjoekische Rijk (1077-1307; Rûm = Romeins/Byzantijns, dus op Byzantijns grondgebied) herbergt het de grootste hoeveelheid monumenten van de Seltsjoeken, een Turkse stam die vóór de Osmanen Klein-Azië al bereikten. Hun bouwstijl wordt gekenmerkt door een strakke architectuur met alleen rijkversierde portalen en veel turquoise geglazuurde bakstenen in koepels en minaretten.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart, tezamen met een Turkse gids
Vroegboekkorting: 16/02
Meer..

 

N.B. Na het negatief reisadvies voor Iran van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we het Iran-gedeelte vervangen door een programma in Armenië. Armenië is een van de meer bijzondere landen aan de rand van Europa, het oudste Christelijke land met een geheel eigen cultuur. We zullen het land dan ook uitgebreid bezoeken.

Gids en reisleider: Gidsen: goede, lokale gids en reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 17/02
Meer..

 

Galicië, de landstreek aan de Atlantische Oceaan ten noorden van Portugal, is een aparte bestemming in Spanje. Het is er bijvoorbeeld groen, wat je in het overwegend dorre, droge Spanje niet snel verwacht, en het Galicisch is een officiële taal. Galicië ontleent haar naam aan de Kelten die zich hier in het eerste millenium v.C. vestigden. Tegelijk is Galicië ten nauwste bij de Spaanse cultuur en geschiedenis betrokken. Sinds de 9de eeuw zijn de relieken van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela symbool voor de Reconquista.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 29/11
Meer..

 

De afgelopen jaren hebben we al veel delen van Groot-Brittannië bezocht. In 2020 bezoeken we West–Engeland in juni en East-Anglia in september. In het Westen bezoeken we de graafschappen Herefordshire en Shropshire. Ze vormen het glooiend groene grensgebied met Wales, een gebied met schilderachtige steden en stadjes als Hereford, Shrewsbury, Ludlow, Much Wenlock etc.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Ook in 2020 hebben we weer een bijzondere zomerreis naar Rusland, zoals we er de afgelopen jaren vele gehad hebben (Solovjetski Eilanden, Vologda, de Oeral, Karelië, Smolensk & Kaliningrad en een cruise over de rivier de Ob in Siberië). Dit jaar gaan we naar de ‘Zuidelijke Ring’, met oude Russische steden ten Zuiden van Moskou. Wellicht nog enigszins bekend zijn steden als Nizjni Novogorod en Kolomna, maar ook onbekendere als Saransk, Penza en Rjazan staan op het programma.

Gids en reisleider: Gids: Jelena Koetnaja, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/04
Meer..

 

In de afgelopen jaren hebben we met onze reizen al veel gebieden bezocht in Engeland. In 2020 gaan we opnieuw naar een bijzondere streek: East-Anglia. Ruwweg omvat het het gebied ten oosten van Cambridge, voornamelijk de graafschappen Suffolk en Norfolk. In Suffolk zijn het vooral de bijzonder pittoreske dorpen, die één voor één zo een kalenderplaat zouden kunnen zijn. Ook het prachtige, golvende heuvellandschap zou zo van een prentbriefkaart gekomen kunnen zijn.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/04
Meer..

 

De autonome regio Trentino-Alto Adige (Duits: Trentino-Südtirol) is zowel landschappelijk als cultureel een zeer afwisselend gebied. De regio vormde van oudsher het snijpunt van Noord- en Zuid-Europa en dat is op allerlei gebieden nog goed merkbaar: culinair, cultureel, linguïstisch. Sinds de 8e eeuw maakte Zuid-Tirol deel uit van het Hertogdom Beieren, en in 1363 werd het gebied Habsburgs. Sindsdien maakte het deel uit van Oostenrijk. Echter, na de Eerste Wereldoorlog werden Trentino en het zuidelijke deel van Tirol door Italië geannexeerd.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 28/03
Meer..

 

De Baltische Staten worden meestal alle drie in één reis van zo’n tien à twaalf dagen bezocht. Dat is eigenlijk jammer want elk afzonderlijk hebben ze veel te bieden. Elk land is ook erg verschillend van de andere. Dat geldt zeker voor Litouwen, dat weliswaar op taalkundig vlak verwant is aan Letland, maar historisch gezien een totaal ander verleden heeft. Vooral in de late Middeleeuwen was Litouwen een machtig land, waarvan de grenzen op een gegeven moment zelfs de Zwarte Zee bereikten.

Gids en reisleider: Gids: goede lokale gidsen, die hun uitleg in het Engels geven, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 01/06
Meer..

 

De meest verrassende en wellicht ook verbazingwekkende reis in 2020 is onze culinaire wijnreis naar Albanië, die we in 2019 met veel succes uitgevoerd hebben. Culinair en wijn zijn nu niet de directe associaties die men bij een land als Albanië heeft. Maar de tijd heeft er sinds de omwenteling aan het begin van de jaren negentig absoluut niet stil gestaan. Was het eten er vlak naar de omwenteling heel behoorlijk, niet enorm gevarieerd maar wel vers en goed van kwaliteit, tegenwoordig zijn er ook heel goede restaurants.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 25/05
Meer..

 

Voor wie meent alles in Griekenland al gezien te hebben, is er de Tzoumerka nog, het prachtige berggebied ten Zuiden van de stad Ioannina in Noordwest-Griekenland, dat zelden bezocht wordt (niet te verwarren met de Zagori ten Noorden van Ioannina, die aanmerkelijk meer toerisme kent). We maken begin oktober een bijzondere reis naar dit gebied, die wij ook in de afgelopen jaren met veel succes uitgevoerd hebben. Bijzonder in verscheidene opzichten: we verblijven uitsluitend in dit onbekende berggebied met pittoreske dorpen, kale rotsen maar ook lieflijke bossen.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 20/06
Meer..

 

Een van de Griekse eilanden die de bezoeker het meest te bieden heeft, is ongetwijfeld Chios. Het is altijd een rijk eiland geweest, waardoor het minder behoefte aan toerisme had. Het toerisme heeft zich hier dan ook niet ongebreideld ontwikkeld. De rijkdom kwam en komt voornamelijk door de koopvaardij en…. de mastiekproductie.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..