Overzicht van alle reizen

Gingen we een paar jaar geleden met Kerstmis naar Midden- en Oost-Kreta, dit jaar gaat de Kerstreis naar een onbekender deel van het eiland, in het Westen, naar de oude hoofdstad Chaniá. Het is een bijzonder gezellige stad, met twee pittoreske haventjes, waarvan aan één ons comfortabele hotel ligt. Kreta is een bijzonder prettige bestemming voor Kerstmis, met grote kansen op mooi weer (de vorige keer hadden we veel zon en slechts een enkel buitje). De temperaturen zijn er aangenaam (gemiddelde maximum temperaturen rond de 15-18 graden).

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Málaga is de bekendste onbekende stad van Andalusië. Iedereen kent Malaga als vlieghaven en als toegangspoort tot de Costa del Sol. Maar weinigen weten dat Málaga een bruisende stad is, met een plezierig autovrij centrum vol terrasjes, winkels, restaurants en bezienswaardige gebouwen uit alle tijdperken.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/06
Meer..

 

Cyprus is de ideale bestemming voor een Winterreis. Het heeft een mild klimaat en is het zonrijkste eiland in de Middellandse Zee. Het wordt wel het 'Eiland van Afrodite' genoemd. Deze godin van de liefde en de schoonheid heeft het eiland dan ook bijzonder rijk bedeeld met mooie landschappen, schitterende bergen en prachtige zeegezichten.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/10
Meer..

 

Moskou heeft de afgelopen jaren een enorme opknapbeurt ondergaan. Veel gebouwen zijn gerestaureerd en opnieuw geschilderd waardoor de stad zijn ‘grauwsluier’ heeft afgeworpen en er schitterend bij ligt, zeker ook in de winter. Een goede reden om de stad uitgebreid te bezoeken in een rustiger seizoen. De ervaring heeft geleerd dat als men zich goed warm kleedt en vooral goede sneeuwlaarzen heeft, de kou erg meevalt, omdat het meestentijds rustig helder vriesweer is. Monumenten als het Kremlin en de St. Basiliuskathedraal zien er dan ook schitterend uit in de winter.

Gids en reisleider: Reisleider: drs. Paul Schiethart, gids: Mw. Jelena Koetnaja
Vroegboekkorting: 30/11
Meer..

 

Na het succes van onze Athene-reis in 2018 hebben we besloten hem begin 2019 nogmaals op het programma te zetten. Daarom organiseren we In februari wederom een reis van ruim een week. De Griekse hoofdstad is grotendeels hersteld van de economische crisis. Veel oude gebouwen zijn gerestaureerd en de stad biedt weer een levendige en frisse aanblik.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/12
Meer..

 

Milaan is de economische motor van Italië, een wereldstad van mode en design, en tenslotte een belangrijke cultuurstad, met topmonumenten uit alle stijlperioden: de prachtige romaanse kerk van Sant’Ambrogio, de Dom de grootste van Italië, de renaissancekerk S. Maria delle Grazie met het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci, het operahuis van de Scala en de 19de-eeuwse winkelgalerij Vittorio Emanuele II, en tenslotte de ambitieuze nieuwbouw ten noorden van het historisch centrum. Tijdens onze reis is de plezierige universiteitsstad Pavia onze standplaats, op zo’n 25 km afstand van Milaan.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 30/11
Meer..

 

Iran is een van de meest bijzondere landen van het Midden-Oosten met kunstschatten uit alle perioden van zijn rijke verleden. De belangrijkst uit de Oudheid zijn die van Persepolis, een bijzonder groot opgravingsterrein waar we een hele dag kunnen doorbrengen. Na de Achaemeniden , waarvan Darius en Xerxes de bekendste vertegenwoordigers zijn, komen na onze jaartelling de Sassaniden aan de macht (o.a. Shapur I en II) van wie we in de buurt van Shiraz uitgebreide sporen vinden.

Gids en reisleider: Gids: goede lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/12
Meer..

 

N.B. Het programma is twee dagen vervroegd. In de lente van 2019 maken we een zeer bijzondere vulkanologische reis naar Griekenlands meest indrukwekkende eiland: Santorini, in de Oudheid Thera (Nieuwgrieks: Thira) geheten. We zullen een week op dit bijzondere eiland doorbrengen, alle uithoeken bezoeken en allerlei kortere of langere wandelingen maken (hoewel het niet speciaal een wandelreis is). Het begin van de lente is daar een mooie tijd voor, zowel qua natuur met het ontluikende voorjaar als qua temperatuur, die ideaal voor een bezoek als dit is.

Gids en reisleider: Gids: dr. Ingrid Smet, reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 30/10
Meer..

 

In de Gemäldegalerie in Berlijn wordt vanaf maart, in samenwerking met de National Gallery in Londen, een belangrijke tentoonstelling gehouden over twee grote Italiaanse renaissance schilders: Giovanni Bellini (ca. 1435-1516) en Andrea Mantegna (1431-1506). De tentoonstelling is een welkome aanleiding voor een vijfdaagse stedentrip naar een van de boeiendste wereldhoofdsteden, Berlijn.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/12
Meer..

 

Albanië blijft één van de meer bijzondere bestemmingen in Europa. Het land heeft de afgelopen 25 jaar (het stond het eerste jaar van ons bestaan al op ons programma) een ware metamorfose ondergaan met enorme moderniseringen, maar het heeft gelukkig wel zijn vriendelijke karakter behouden. Daarnaast is het een land van grote schoonheid, vooral in de berggebieden in het zuiden. En bij dit alles kent het een grote diversiteit aan monumenten uit alle perioden van zijn rijke geschiedenis.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart, tezamen met een sympathieke Albanese gids
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Een reis naar Oezbekistan is een speciale ervaring. De sprookjesachtige steden Samarkand en Bokhara spreken tot de verbeelding en het bijzondere is dat ze in werkelijkheid misschien nog indrukwekkender zijn. Ze vertegenwoordigen dan ook bij uitstek het beeld van de rijke steden aan de Zijderoute. Hun bloeiperiode lag vooral in de 12e t/m 15e eeuw, met als hoogtepunt de tijd van Timoer Lenk (1336-1405) die hier ook in de buurt van Samarkand geboren is.

Gids en reisleider: Rouslan Nimetoullaev
Vroegboekkorting: 01/01
Meer..

 

Andalusië is rijk aan cultuur en natuur. Het heeft door zijn orografie en klimaat een grote variëteit aan landschappen waarin vele culturen tot grote bloei zijn gekomen. Uiteraard hebben deze culturen ook hun stempel gedrukt op het landschap en hebben ze bijgedragen aan het huidige beeld van Andalusië.

Gids en reisleider: Ir. Berthus de Boer
Vroegboekkorting: 01/01
Meer..

 

Na de geslaagde reis naar Georgië van 2018, organiseren we in 2019 een reis die iets meer van het land zelf laat zien, met name van Svaneti, het schitterende berggebied in het Westen van Georgië. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk.

Gids en reisleider: Gids: goede, charmante, lokale gids; reisleider: drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Een in veel opzichten verrassende reis: alleen al het nieuwe schitterende museum van Thebe maakt de reis de moeite waard. Daarnaast zijn er verscheidene bijzonder interessante maar totaal onbekende monumenten en kleine musea. Thebe is één van de meest illustere steden van het oude Griekenland, tegenwoordig Thiva geheten. Het is ook een van de oudste steden van Hellas en het is de woonplaats geweest van mythische figuren als Kadmos en Oidipous en o.a. van de dichter Pindaros. De hele Oudheid heeft de stad een belangrijke rol gespeeld.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Umbrië, dat toepasselijk het groene hart van Italië wordt genoemd, is een geweldige bestemming voor de echte kunstliefhebber. Hoewel hier een dicht netwerk is van topmonumenten en kunstwerken, is Umbrië nog niet aan het massatoerisme ten prooi gevallen. Je waant je nog steeds in de tijd van Franciscus van Assisi als je de middeleeuwse stadjes op de heuveltoppen ziet liggen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Verreweg het meest onbekende deel van Griekenland is het noordoosten, de landstreek die West-Thracië heet (Oost-Thracië is Turks), pas in de moderne tijd een uithoek geworden door de hermetisch afgesloten grenzen met Bulgarije en Turkije, die de afgelopen jaren weer opengegaan zijn. In de Oudheid en de Middeleeuwen echter bestonden deze barrières niet en lag de streek in het middelpunt van de belangstelling, niet ver van de Bosporus en Constantinopel. We vinden er dan ook antieke opgravingen, archeologische musea met prachtige vondsten en indrukwekkende Byzantijnse burchten en kerken.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 31/01
Meer..

 

Van alle landen van Europa behoren Albanië en Kosovo ongetwijfeld tot de meest bijzondere. Albanië is lange tijd sterk geïsoleerd geweest en heeft zich na 1990 aan dit isolement weten te ontworstelen en is nu eigenlijk een normaal Oosteuropees land. Datzelfde geldt ook voor Kosovo, dat men nu gemakkelijk kan bereizen.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, samen met een lokale Albanese gids
Vroegboekkorting: 01/03
Meer..

 

Ierland is een schitterend eiland met een heel eigen, fascinerend karakter. Onze standplaats is Dublin waar zich de beste musea bevinden ter introductie van de bijzondere, eigenzinnige cultuur van het land. Het National Museum of Ireland toont schitterende voorbeelden van Keltische kunst en kunstnijverheid. In het Trinity college zijn het Book of Kells en het Book of Durrow onbetwiste hoogtepunten, onvoorstelbare staaltjes van boekverluchtiging daterend uit de 7de en 8ste eeuw die nooit meer zijn overtroffen.

Gids en reisleider: Drs. Ernest Kurpershoek
Vroegboekkorting: 15/01
Meer..

 

Waarschijnlijk hebben maar weinig mensen van Rutland gehoord. Het is het kleinste graafschap van Engeland, gelegen in de East-Midlands en beslaat slechts 368 km2, een fractie groter dan de gemeente Apeldoorn. Het heeft een lieflijk hoofdplaatsje: Oakham, waar we vier nachten in een sfeervol hotelletje zullen verblijven. We hebben het bezoek aan het kleinste graafschap van Engeland gecombineerd met het op een na grootste: Lincolnshire.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 11/01
Meer..

 

Wie aan Wales (Cymru in het Welsh) denkt, ziet groene valleien met pittoreske stadjes voor zich. Dat beeld komt geheel overeen met de werkelijkheid en geldt zeker voor het Noorden van Wales, met een van de mooiste Nationale Parken van de Britse eilanden: Snowdonia. We zullen er aan de voet logeren in een pittoresk dorp. Aangezien Wales het enige gebied in de Britse eilanden is waar hun eigen taal nog door een groot deel van de bevolking gesproken wordt, is ook het Keltische element sterk aanwezig. Vooral het Noorden is het meest Keltische deel van Wales.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 28/02
Meer..

 

N.B. We hebben het programma een dag opgeschoven i.v.m. betere vliegverbindingen op zondag. De meest verrassende en wellicht ook verbazingwekkende reis in 2019 is onze culinaire wijnreis naar Albanië. Culinair en wijn zijn nu niet de directe associaties die men bij een land als Albanië heeft. Maar de tijd heeft er sinds de omwenteling aan het begin van de jaren negentig absoluut niet stil gestaan. Was het eten er vlak naar de omwenteling heel behoorlijk, niet enorm gevarieerd maar wel vers en goed van kwaliteit, tegenwoordig zijn er ook heel goede restaurants.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart
Vroegboekkorting: 15/05
Meer..