Portugal: Romantisch Lissabon van 15/02 tot 23/02

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 15/02 tot 23/02

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.295,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/10 - € 2.195,00

Gids & Reisleider

Gids: Lokale, Engels sprekende gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, een fado-voorstelling, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 295,-

Romantisch Lissabon

Reis 4

'Lissabon, je bent niet Portugees, maar Frans!', zegt een bekende fado, het traditionele levens- of noodlotslied. En inderdaad, wie door de Baixa, de Benedenstad, loopt, heeft af en toe het idee in een Parijs' arrondissement terechtgekomen te zijn (vooral na de grote aardbeving van 1755 is er hier veel vernieuwd in Franse stijl). Maar wie een eindje doorloopt, merkt toch echt dat hij in Lissabon is, in de nauwe straatjes van de Alfama, de volkse bovenstad, of in de Bairro Alto, met het gezellige stadsdeel Chiado.
De stad beschikt over vele en aantrekkelijke monumenten, die een reis in alle seizoenen zeer de moeite waard maken. Voorop staat natuurlijk het grote Museu Calouste Gulbenkian. Maar daarnaast is er nog een grote verscheidenheid aan andere musea, paleizen en kerken, die ook bij onverhoopt regenachtig weer ons bezoek aantrekkelijk houden.
Wat in Lissabon opvalt, is vooral het eigen karakter dat de stad heeft: gedomineerd door de Taag en de heuvels eromheen, zie je steeds iets nieuws, een ander hoekje, een ander straatje, een ander vergezicht. Hier tussendoor rijden de oude, kleine trammetjes en tandradwagentjes. Je ruikt het zilte van viswinkeltjes of het kruidige van koffie uit Brazilië. Je hoort het weemoedige gezang van een fado of het geschreeuw van een marktkoopman. En tegels, tegels, tegels. Geen stad waar zoveel gebouwen met tegeltableaux versierd zijn, zowel oude als nieuwe.
We logeren in een comfortabel eerste klas hotel in de Baixa, temidden van gezellige winkelstraten. Het beschikt over een sfeervol restaurant met prachtig uitzicht over de gehele stad. Tussendoor dineren we, zoals U dat inmiddels gewoon bent van ons te verwachten, een paar keer in aardige en sfeervolle restaurants in de stad, om U nog meer het gevoel te geven daadwerkelijk in Lissabon te zijn en niet in een Parijs' arrondissement.
Qua weer kan men van alles verwachten, maar in principe ook relatief aangenaam weer (de gemiddelde maximumtemperatuur in deze tijd is 18 graden, met uitschieters naar boven op het midden van de dag). In Lissabon is er soms een buitje, iedereen gaat dan naar binnen en als het even later weer voorbij is, komen de kelners met een doek naar buiten en vegen alle tafeltjes weer droog…
Al met al is het een zeer complete reis die U een goede indruk geeft van de meest romantische hoofdstad van Europa.

Gids: Goede, Engelstalige lokale gids.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en heeft verscheidene reizen naar Portugal begeleid.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 15/02/20:

Om 12.35 uur vertrek per lijnvliegtuig van de KLM naar Lissabon, waar aankomst aan het begin van de middag (het is in Portugal één uur vroeger). Voordat we naar ons hotel gaan maken we een eerste kennismaking met Lissabon: langs het centrale plein met de boulevard, de Praça do Marquês de Pombal en de Avenida de Liberdade, over de grote brug over de Taag naar het Cristo Rei-standbeeld, een copie van het gigantische Christus-beeld van Rio de Janeiro, dat we kunnen bestijgen (tot 82 m per lift, daarna eventueel nog 28 m per trap naar het hoofd), om zodoende van het prachtige uitzicht over Lissabon te genieten. Daarna naar ons eerste klas hotel in het centrum van Lissabon. Diner in het hotel.

zo 16/02/20:

Vandaag gaan we naar Bethlehem, of Belém zoals dit oude stadsdeel van Lissabon in het Portugees wordt genoemd. In 1497 vertrok Vasco da Gama hiervandaan om een nieuwe zeeroute naar Indië te vinden. Het stadsdeel wordt gedomineerd door het imposante Mosteiro dos Jerónimos, het grote voorbeeld van de Manuelijnse bouwstijl (begin 16e eeuw, vernoemd naar koning Manuel I). We bekijken er de grote Santa Maria-kloosterkerk, met de bijbehorende kloostergangen, refter en kapittelzaal. Daarna gaan we naar de, vlakbij gelegen, beroemde Fábrica dos Pasteis de Belém, waar we U een kopje koffie met de, niet ten onrechte befaamde, kleine puddingpasteitjes aanbieden ('Ça vaut le voyage!'). In het klooster is ook het Scheepvaartmuseum gevestigd dat een mooi overzicht geeft van de Portugese ontdekkingsreizen. Na de lunch bezichtigen we de Torre de Belém, het handelsmerk van Lissabon. De toren uit 1515 diende als bewakingspost van de haven en tevens als staatsgevangenis. Daarna bekijken we ook nog het Padrâo dos Descobrimentos, het monument voor de ontdekkingsreizen, in 1960 onthuld bij de 500ste verjaardag van Hendrik de Zeevaarder en in de buurt het Palacio de Ajuda, het 19e eeuwse stadspaleis van de koningen van Portugal. Diner in een aardig restaurant in de stad.

ma 17/02/20:

's Ochtends maken we een tochtje naar Queluz, het Versailles van Portugal, zoals het wel wordt genoemd, een prettige mengeling van allerlei stijlen in een aangename vorm van vergane glorie. Bij goed weer kunnen we heerlijk door de tuinen wandelen. Terug in Lissabon is de middag vrij. 's Avonds diner in de stad.

di 18/02/20:

Het grootste deel van de dag brengen we een bezoek aan de Alfama, de gezellige, volkse bovenstad, met een aantal indrukwekkende monumenten: de Sé, de Romaanse kathedraal (1147), die eruit ziet als een ware vesting, het Castelo de Sâo Jorge, waar de Romeinen al een eerste fort bouwden, de Miradouro de Santa Luzia, een 'balkon' met prachtig uitzicht, de Igreja de Sâo Vicente, met grote tegeltableaux en het pantheon van de Bragança-familie, de vroegere koninklijke familie van Portugal. In de loop van de middag bekijken we ten oosten van de Alfama het Museu do Azulejo, het grote tegelmuseum van Lissabon. Diner in het hotel.

wo 19/02/20:

Vandaag gaan we de stad uit, naar Sintra, waar we de twee imposante paleizen, het Palácio Nacional de Sintra en het Palácio da Pena bekijken. Het eerste werd al in de 15e eeuw bewoond als de zomerresidentie van de Portugese koningen. We zien er een aantal stijlkamers in Moorse en Chinese stijl, en de grote keukens met hun gigantische, karakteristieke schoorstenen. Het Palácio da Pena doet enigszins aan Neuschwannstein denken: in 1840 gebouwd in een romantische mengeling van allerlei stijlen. Na de lunch rijden we terug via het kleine wijndorp Colares, waar we nog de aardige 16e eeuwse parochiekerk bekijken. Ook stoppen we bij Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van Portugal. Diner in het hotel.

do 20/02/20:

De ochtend besteden we aan het Calouste Gulbenkian-museum. De collectie valt bijna niet te beschrijven, zo uitgebreid en veelomvattend is zij. Mr Five Percent (vanwege zijn 5% aandelen van Turkish Petroleum - hij was ook medeoprichter van Koninklijke Olie) verwierf snel een enorme rijkdom die hij o.a. aan het verzamelen van kunst besteedde. Het meest springt de prachtige collectie Islamitische kunst eruit, tezamen met de grote verzameling juwelen die hij door René Lalique liet vervaardigen. Daarnaast treffen we er schilderijen van Rubens en Rembrandt, Degas en Renoir en vele andere. Gelegenheid om te lunchen in het restaurant van het museum. Na de lunch bekijken we het gedeelte voor moderne kunst van het Gulbenkian-museum. 's Avonds diner in de stad.

vr 21/02/20:

's Morgens gaan we allereerst naar Mafra, 45 km ten noorden van Lissabon. We bekijken er (een deel van) het gigantische paleis/kloostercomplex (880 vertrekken, 150 trappen en 4500 ramen en deuren!) dat koning Joâo V in 1715 liet bouwen als dank voor de geboorte van een troonopvolger. Het kloosterdeel beschikt o.a. over een grote ziekenzaal en ook één van de mooiste bibliotheken van Portugal. In schril contrast hiermee staat het kleine Middeleeuwse stadje Óbidos, waar we 's middags naartoe gaan. Het is nog omringd door zijn oude stadsmuren. We maken een wandeling in het stadje en komen o.a. langs de mooie 15e eeuwse parochiekerk van Santa Maria. Diner in het hotel.

za 22/02/20:

Vandaag brengen we 's ochtends een bezoek aan het Museu de Arte Antiga, met naast Portugese kunst uit de 15e en 16e eeuw werken van o.a. Jeroen Bosch, Lucas Cranach, Anthonie van Dyck, Velásquez en Tintoretto.'s Middags bezoeken we het Chiado, de gezellige winkel- en uitgaanswijk in het centrum van Lissabon, met bezoek aan het Museu do Chiado (moderne(re) kunst van de tweede helft 19e eeuw tot heden).'s Avonds in Lissabon afscheidsdiner in een gezellig fado-restaurant in de Alfama. Tijdens de maaltijd worden er, allereerst voor de Portugezen zelf en niet zozeer voor de toeristen, en onversterkt, dus zonder microfoon, de beroemde fado's of noodlotsliederen gezongen. O.a. Amalia Rodriguez is hierdoor beroemd geworden. Een sfeervol afscheid van Lissabon.

zo 23/02/20:

De ochtend is nog vrij te Lissabon. Rond 13.00 uur transfer naar de luchthaven van Lissabon. Om 15.25 uur is de terugvlucht per lijnvliegtuig van de KLM naar Amsterdam, waar aankomst om 19.35 uur.