Italië: Het Rome van Rafael van 21/03 tot 25/03

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 21/03 tot 25/03

Reisduur

5 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/10 - € 1.495,00

Opmerkingen

De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners, hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 220,-

Het Rome van Rafael

Reis 7

In 2020 is het 500 jaar geleden dat Rafael op zijn verjaardag op Goede Vrijdag 1520 in Rome kwam te overlijden. Rafael geldt als een van de grootste en meest invloedrijke kunstenaars uit de geschiedenis. Vooral in Rome heeft Rafael zijn sporen nagelaten. In de twaalf jaar dat hij in de Eeuwige Stad vertoefde, hebben hij en zijn leerlingen kerken, kapellen en villa’s van honderden fresco’s voorzien, panelen geschilderd, tapijten en gebouwen ontworpen. Daarnaast had Rafael ook nog de verantwoordelijkheid voor het toezicht op het gigantische Romeinse erfgoed in de stad. Geen wonder dat Rome dagenlang in rouw was gedompeld om het overlijden van Rafael en dat zijn stoffelijk resten werden bijgezet op een ereplaats, in het Pantheon. In het kader van het Rafael-jaar wordt in het Quirinaal in Rome een tentoonstelling gewijd aan de kunstenaar. Voor ons een goede aanleiding om de stad met een speciaal oogmerk te bezoeken. In aansluiting op de tentoonstelling gaan we naar plekken waar werk van Rafael te bewonderen is, zoals de pauselijke vertrekken, de Vaticaanse loggie, de villa Farnesina en diverse kerken en musea.

N.B. De volgorde waarin de monumenten bekeken worden, kan gewijzigd worden.

Wat weer betreft, kan men van alles verwachten. De temperaturen liggen rond de 17-18 graden, met uitschieters naar boven op een zonnige middag. Maart is de wintermaand met de minste regen in Rome.

We logeren in een prettig, comfortabel en centraal gelegen hotel. Omdat het hotel rond 15/10/2019 wil weten waar het aan toe is, ligt de vervaldatum van de vroegboekkorting ook op die datum.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen naar vooral Spanje en Italië voor ons gegidst.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 21/03/20:

Om 09.40 uur vertrek per KLM-lijntoestel naar Rome waar aankomst om 11.55 uur. Transfer naar een comfortabel en centraal gelegen hotel. ’s Middags tijdens een wandeling door het historisch centrum van Rome bekijken we twee kerken met schilderingen van Rafael: in de kerk van San Agostino (waar zich ook een beroemd schilderij van Caravaggio bevindt) schilderde Raphael in wedijver met Michelangelo een fresco van de profeet Jesaja. En in de kerk Santa Maria della Pace schilderde hij twee grote fresco’s voor zijn maecenas, de Sienese bankier Agostino Chigi. Diner en overnachting in het hotel.

zo 22/03/20:

In de ochtend bezoeken we de tentoonstelling over Rafael die gepland is voor in de Scuderie van het Quirinaal. Nadere informatie hierover volgt nog. In de middag gaan we naar de Santa Maria del Popolo waar Rafael de familiekapel van de bankier Agostino Chigi ontwierp, als ook het koepelmozaïek. De kapel werd later verrijkt met beeldhouwwerk van Gian Lorenzo Bernini. Diner in het hotel.

ma 23/03/20:

Via een speciaal ``ontbijt-arrangement’’ worden we in de unieke gelegenheid gesteld om de Vaticaanse musea te bezichtigen voordat de grote massa bezoekers zich aandient. Uit het immense aanbod van kunstwerken selecteren we in de eerste plaats de schilderingen die Rafael en zijn medewerkers hebben nagelaten: de fresco’s in de pauselijke vertrekken (de ‘’Stanze di Raffaello’’), de Vaticaanse loggie met grotesken en Bijbelse voorstellingen (daarom ook wel de ‘’Bijbel van Rafael’’ genoemd) en de schilderijen in de Vaticaanse pinacotheek, waaronder zijn laatste werk, de ``Transfiguratie’’. Diner in de stad.

di 24/03/20:

Het Palazzo Massimo alle Terme is de voornaamste onderafdeling van de vier musea die tezamen het Museo Nazionale Romano vormen. We bezichtigen hier met name de afdeling van mozaïeken en fresco’s uit de Romeinse tijd, waaronder de schilderingen die aan het licht zijn gekomen in de tuin van de villa Farnesina waarvan Rafael de loggia had beschilderd. Rafael was zeer geïnteresseerd in het Romeinse erfgoed waarvoor hij zelfs een soort conserveringsplan heeft opgesteld. Diner in de stad.

wo 25/03/20:

In de ochtend bezichtigen we de villa Farnesina. Agostino Chigi uit Siena, de geldschieter van paus Julius II, gaf Rafael opdracht de loggia van deze villa te voorzien van schilderingen waarin het verhaal van Amor en Psyche wordt uitgebeeld. In het vertrek met de astrologische gewelfschilderingen schilderde Rafael ook de voorstelling van de ‘’Triomf van de nymf Galatea’’. In dezelfde villa zijn ook interessante schilderingen te zien van Sebastiano del Piombo, Giulio Romano, en Il Sodoma. In de middag gaan wij naar de luchthaven van Rome, waar vertrek om 17.15 uur met de KLM naar Schiphol, waar aankomst om 19.50 uur.