Turkije: Bursa, de oude Osmaanse hoofdstad van 11/05 tot 19/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 11/05 tot 19/05

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.795,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 28/02 - € 1.695,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, één lichte lunch in een pittoresk restaurant, alle diners in het hotel of in een restaurant in de stad, en een Karagöz-voorstelling.

Exclusief

Visumkosten (men dient vooraf een e-visum à € 25,- te kopen; dat zullen wij voor U regelen).

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 145,-
Annuleringsverzekering: tot 28/02/2019 € 121,- , daarna € 127,-

Bursa, de oude Osmaanse hoofdstad

Reis 31

In het voorjaar hebben we nog een extra reis in Turkije, naar een bijzondere bestemming: de oude Osmaanse hoofdstad Bursa. Zij is oorspronkelijk in de Hellenistische tijd gesticht als Prousa ad Olympum en heette in de Byzantijnse tijd kortweg Prousa. Haar grote bloei kwam na de verovering door Osman, de stamvader van de Osmaanse dynastie, in 1326. Hij en zijn zoon Orhan liggen er ook begraven, naast enkele andere sultans.
Als eerste hoofdstad van hun rijk heeft de stad altijd een warme belangstelling van de latere sultans gekend. Het is dan ook na Istanbul de Turkse stad met de meeste historische monumenten. We treffen er een aantal belangrijke moskeeën, zoals de Ulu Cami (de Grote Moskee), de Yesil Cami (Groene Moskee, naar het grote aantal groene tegels) en het Muradiye-complex, gebouwd door Murat II aan het begin van de 15e eeuw. Daarnaast is er een groot aantal ‘hans’ ofwel karavaanserails en een aantal belangrijke musea, zoals het Archeologische Museum en het Museum van Islamitische Kunst. Delen van de oude binnenstad hebben nog mooie oude Turkse huizen. De hele stad ligt prachtig aan de voet van de Ulu Dag, de antieke Olympus, die we met een kabelbaan zullen bestijgen. Daarnaast zullen we ook een paar uitstapjes maken in de omgeving, naar de kust waar we nog dorpen vinden met een Griekse sfeer, het binnenland met een sterk landelijke Turkse sfeer (o.a. een prachtig Bektashi klooster) en de stad Iznik, tijdelijke Byzantijnse hoofdstad in de 13e eeuw en beroemd vanwege zijn Osmaans aardewerk.
Bursa is ook de ‘geboorteplaats’ van Karagöz en Hacivat, de hoofdrolspelers in het Turkse schimmenspel, waar we een voorstelling van zullen bijwonen.
We logeren de gehele reis in een comfortabel hotel in het Muradiye-stadsdeel (waar ook het 15e eeuwse Muradiye-complex is), met een antiek Turks bad waar het heerlijk toeven is na een excursiedag. Midden mei is een bijzonder prettige tijd, met aangenaam voorjaarsweer met temperaturen rond de 20/22 graden.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft vele reizen naar Turkije gegidst, waaronder naar Bursa. Hij wordt bijgestaan door een lokale gids.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 11/05/19:

Aan het einde van de ochtend per lijntoestel van KLM of Turkish Airlines naar Istanbul, waar aankomst rond 16.00 uur. Vandaar steken we met de veerpont de Zee van Marmara over en bereiken we in totaal ruim twee en een half uur Bursa, waar installatie, diner en overnachting in ons comfortabel hotel, waar we de gehele reis zullen logeren.

zo 12/05/19:

Rustig begin van het bezoek aan Bursa: allereerst het Muradiye-complex met de moskee van Murat II en de graven van diverse sultans, bezichtiging van twee Osmaanse huizen en het Museum van Osmaanse Juwelen. 's Middags bezichtiging van de Hüdavendigâr-moskee van Murat I, meer een Byzantijns paleis dan een moskee. Diner in het hotel.

ma 13/05/19:

‘s Ochtends bezoek aan de Grote Moskee, de Ulu Cami, kort na de verovering in 1326 gebouwd, daarna aan de tegenoverliggende Orhangazi Camii en tot slot aan de verscheidene karavanserails die de stad rijk is, thans in gebruik als bazaar, o.a. een mooie zijdebazaar waar prachtige zijden shawls en stoffen te koop zijn. 's Middags bezoek aan het Yildirim-complex, gebouwd door Sultan Yildirim Beyazit aan het einde van de 14e eeuw, met een medrese (koranschool), een moskee en ook zijn türbe (graf). Hoogstwaarschijnlijk brengen we daarna ook nog een bezoek aan de twee synagogen van Bursa (onder voorbehoud van toestemming van het rabbinaat van Bursa). Diner in de stad in een Osmaans huis.

di 14/05/19:

Allereerst bezoek aan het Hisar, het fort van Bursa, met de graven van de eerste sultans, Osman de stamvader en zijn zoon Orhan. Daarna gaan we met de kabelbaan de berg van Bursa, de Ulu Dag, op. Bij het eindpunt met busjes naar het hotelgedeelte op 1600 m waar we kunnen lunchen (niet inbegrepen). 's Middags bezoek aan het aardige Karagöz-museum en vervolgens een voorstelling van dit Turkse schimmenspel door een bekende speler. Diner in het hotel.

wo 15/05/19:

Excursie naar Eskisehir (het antieke Doryleion) in het binnenland. We bekijken er de mooie oude Osmaanse wijk die onlangs gerestaureerd is, een Osmaans huis-museum, het Archeologische Museum en het zgn. Meerschuimmuseum, een materiaal waar Eskisehir om beroemd is en waarvan vooral pijpen gesneden worden. Vervolgens brengen we een bezoek aan het prachtige 14e eeuwse Bektasji-klooster van Seyitgazi. Het is na het klooster (eigenlijk meer een broederschapshuis) van Hacibektash, dat oostelijker in Anatolië ligt, het belangrijkste centrum van deze bijzondere, milde sekte van de islam (men drinkt wijn, eet varkensvlees, vrouwen gaan ongesluierd etc.). Het klooster ligt verstild op een heuvel in de vrije natuur. We zien er o.a. de türbe (graf) van Seyyit Battal, de naamgever van het klooster, en een klein museum. Terug in Bursa diner in het hotel.

do 16/05/19:

Vanuit Bursa bezoek aan Iznik, het oude Nicea, van 1204 tot 1261 hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. We bekijken er de Byzantijnse stadsmuren, de ruïnes van de Aya Sofia-kerk, het Romeinse theater, de Hazi Özbek Moskee uit 1333, de Süleyman Pasja Medrese, de Yesil Moskee uit het einde van de 14e eeuw, een werkplaats met het beroemde Iznik-keramiek, een onderaardse graftombe (onder voorbehoud) en tot slot gaan we naar een uitzichtspunt waar we de stad en haar muren goed kunnen overzien. 's Avonds diner in een gezellig restaurant in de stad.

vr 17/05/19:

's Morgens bezoek aan het complex van de Yesil Moskee (en türbe -graf-) van Sultan Çelebi Mehmet, die als overwinnaar uit de opvolgingsoorlog na Beyazits dood te voorschijn kwam. Daarna naar een pittoresk dorp buiten Bursa waar we in een oud huis een eenvoudige lunch (inbegrepen) gebruiken en het kleine museum bekijken. De rest van de middag is vrij. Terug in Bursa diner in het hotel.

za 18/05/19:

Vanuit Bursa bezoek aan Mudanya aan de kust van de Zee van Marmara. We brengen een bezoekje aan het Wapenstilstandsmuseum (van de Turks-Griekse oorlog van 1918-1922) en aan de van oorsprong Griekse dorpen Kumyaka (ruïnes van een oude kerk) en Zeytinbagi, waar we o.a. de Fetih Moskee, van oorsprong een prachtige 13e eeuwse kerk, bezoeken. Gelegenheid om te lunchen aan zee. Daarna terug naar Bursa, waar de rest van de middag vrij is. Afscheidsdiner in een goed restaurant in de stad.

zo 19/05/19:

Transfer van Bursa, wederom in twee en een half uur, naar de luchthaven van Istanbul. Vertrek per lijnvlucht van KLM of Turkish Airlines naar Amsterdam, waar aankomst rond 19.30 uur.