Italië: Umbrië, het Groene Hart van Italië van 14/05 tot 22/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 14/05 tot 22/05

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/01 - € 1.895,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door en is op het moment volgeboekt. Men kan nog wel op de wachtlijst gezet worden.

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 195,-

Umbrië, het Groene Hart van Italië

Reis 13

Umbrië, dat toepasselijk het groene hart van Italië wordt genoemd, is een geweldige bestemming voor de echte kunstliefhebber. Hoewel hier een dicht netwerk is van topmonumenten en kunstwerken, is Umbrië nog niet aan het massatoerisme ten prooi gevallen. Je waant je nog steeds in de tijd van Franciscus van Assisi als je de middeleeuwse stadjes op de heuveltoppen ziet liggen of weer een kapel bezoekt waarvan de wanden van boven tot onderen met de prachtigste schilderingen zijn bedekt.
De reis wordt begeleid door de kunsthistoricus Ernest Kurpershoek die een speciale voorliefde heeft voor Italiaanse frescokunst. Hij neemt ons mee naar bekende maar ook onbekende frescocycli verborgen in kerken, kloosters en palazzi. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid te genieten van de andere geneugten die Umbrië te bieden heeft: het schitterende landschap, de intimiteit van de middeleeuwse straten en pleinen, en, uiteraard, de Italiaanse keuken en gastvrijheid.
Voor deze reis hebben we twee aantrekkelijke standplaatsen uitgekozen, Spoleto en Perugia. Deze steden zijn beide zeer de moeite waard voor een nadere (weder)kennismaking, en zijn bovendien uitstekend gelegen voor excursies in respectievelijk het zuiden en noorden van Umbrië.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en heeft zich gespecialiseerd zoals gemeld in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen naar vooral Spanje en Italië voor ons gegidst.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 14/05/19:

Per lijnvlucht van de KLM om 14.25 uur van Schiphol naar Rome Fiumicino, waar aankomst om 16.35 uur. Vandaar in ongeveer twee uur per privé touringcar naar ons prettige hotel aan de rand van het historisch centrum van Spoleto. Diner in het hotel.

wo 15/05/19:

Stadsbezichtiging Spoleto: de Dom (werken van o.a. Fra Filippo Lippi en Bernini) en de Rocca. Tijdens onze wandeling zien we ook belangrijke Romeinse overblijfselen waarvan sommige op verrassende wijze in (vroeg-)middeleeuwse kerken zijn opgenomen.

do 16/05/19:

Dagexcursie naar Orvieto waar een van de mooiste kathedralen staat die Italië rijk is. We besteden aandacht aan het imponerende beeldhouwwerk van Lorenzo Maitani en de apocalyptische schilderingen van Luca Signorelli en aan de kunstvoorwerpen die in het aansluitende museum worden bewaard. Veel minder bekend maar ook zeer de moeite waard is de kerk van San Giovenale waar nog niet zo lang geleden een prachtige Maestà aan het licht is gekomen. We keren terug naar Spoleto via Todi waarvan het plein op een prachtig theaterdecor lijkt.

vr 17/05/19:

We maken een excursie naar de steden Terni en Narni, die hoewel ze weinig bezocht worden, de nodige bezienswaardigheden herbergen: een goede pinacotheek, middeleeuwse overheidsgebouwen, romaanse kerken.

za 18/05/19:

Op weg naar onze volgende standplaats, Perugia, doen we een aantal schitterende plaatsjes aan: Montefalco en Bevagna, terwijl we in Foligno het Palazzo Trinci zullen bezoeken met vroege renaissance fresco’s van Gentile da Fabriano. Diner en overnachting in een prettig hotel in de historische binnenstad van Perugia.

zo 19/05/19:

Perugia is een levendige universiteitsstad met een geweldig cultureel aanbod, vanaf de Etrusken tot en met de Renaissance. Op onze stadswandeling zien we de fontein ontworpen door Nicola Pisano, kerken en palazzi, en de buitengewoon imposante, in de rots uitgehouwen verdedigingswerken van de Rocca Paolina. De Pinacoteca Nazionale van Perugia is een van de beste pinacotheken van Italië. Ook zullen we het Collegio del Cambio bekijken, een totaalkunstwerk uit rond 1500 met schilderingen van Perugino. Wat we vandaag niet kunnen bezichtigen, komt woensdag aan de orde.

ma 20/05/19:

Op korte afstand van Perugia is Assisi gelegen, een stadje waar de geest van Franciscus van Assisi, de nationale heilige van Italië, nog rondwaart. We gaan zijn grafkerk uitgebreid bekijken. We kunnen dat in alle rust doen omdat ons portofoon oortjes ter beschikking worden gesteld. Het unieke van een bezoek aan de San Francesco is dat we hier de beste schilders uit Florence, Siena en Rome bij elkaar kunnen zien: Cimabue, Giotto, Lorenzetti, Simone Martini, Jacopo Torriti en anderen. Ook het stadje Spello is een middeleeuwse parel. Hier zullen we de Baglioni kapel bekijken met schilderingen van Pinturicchio.

di 21/05/19:

Vandaag bezoeken we Gubbio, misschien wel het meest gave voorbeeld van een Umbrische middeleeuwse stad. Afscheidsdiner in een restaurant in Perugia.

wo 22/05/19:

We bekijken nog een enkel ding waar we bij de stadsbezichtiging van Perugia van zondag niet aan toe gekomen zijn. Rond 13.00 uur transfer in ruim twee uur naar de luchthaven Fiumicino van Rome, waar vertrek om 17.25 uur met de KLM naar Schiphol, waar aankomst om 20.00 uur.