Armenië: Hoogtepunten van de Armeense cultuur van 04/06 tot 18/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 04/06 tot 18/06

Reisduur

15 dagen

Prijzen

Prijs: € 3.295,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 17/02 - € 3.095,00

Opmerkingen

N.B. Voor deze reis kan niet meer geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gidsen: goede, lokale gids en reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt,de meeste lunches (op 6, 10, 11,12, 13, 14, 15 en 16 juni) en alle diners (op de eerste avond na) hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 295,-

Hoogtepunten van de Armeense cultuur

Reis 13

N.B. Na het negatief reisadvies voor Iran van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we het Iran-gedeelte vervangen door een programma in Armenië.

Armenië is een van de meer bijzondere landen aan de rand van Europa, het oudste Christelijke land met een geheel eigen cultuur. We zullen het land dan ook uitgebreid bezoeken.

Het Armeens-Apostolisch Orthodoxe geloof is sterk verbonden met de geschiedenis van Armenië zelf. Het spirituele centrum van het land is Echmiadzin, even buiten de hoofdstad Yerevan, waar de Katholikos van de Armeense kerk zijn zetel heeft.
Naast dit eigen culturele aspect is er het landschappelijke: het woeste, onherbergzame landschap in het zuiden en het lieflijke alpine landschap in het midden en noorden vormen een rijk contrast. Inmiddels is ook het zuiden goed te bereizen. We vinden er o.a. het prachtige Tatev-klooster.

We beginnen en eindigen echter onze reis met een uitgebreid bezoek aan de hoofdstad Yerevan zelf. De stad is rond 1935 grotendeels opgetrokken uit grijszwart en rood vulkanisch gesteente. Het heeft een aparte ‘Neo-Armeense’ architectuur. We zullen de stad dan ook uitgebreid bekijken.
In de buurt van Yerevan bezoeken we ook Garni (een Griekse tempel omringd door een prachtig gebergte en diepe dalen, met kleine riviertjes). Het is gebouwd in de eerste eeuw en heeft gediend als residentie van Armeense koningen. Vlakbij ligt het Geghard klooster, genoemd naar de speer waarmee, naar verluidt, Christus is doorboord. De speer zelf bevindt zich nu in Echmiadzin.
Al met al hebben we in samenwerking met onze uitstekende Armeense gids, weer een zeer veelzijdig en compleet programma gemaakt, waarbij we ook uitgebreid met de Armeniërs zelf en hun cultuur, hun muziek en hun keuken kennis kunnen maken. Naast de hoogtepunten die voor elke bezoeker die voor het eerst naar Armenië komt, een must zijn, hebben we ook voor mensen die al eerder met ons Armenië bezocht hebben, weer talrijke nieuwe dingen op het programma, zoals een bezoek aan Artsakh etc.. We hebben alle gelegenheid om van het mooie landschap te genieten waar de meeste monumenten in gesitueerd zijn: soms kale bergen, soms beboste hellingen, telkens anders, naast allerlei pittoreske dorpen.
Wat de vluchten betreft, hebben we gekozen voor de iets duurdere dagvluchten van AirFrance heen (hoewel ze die ook iets verlaat hebben in vergelijking met voorheen) en Aeroflot terug (er zijn geen andere dagvluchten), zodat men niet in het holst van de nacht aankomt en vermoeid aan de reis begint.
De hotels zijn inmiddels overal gemiddeld goed en ook het eten is goed en smakelijk. Armenië kent een behoorlijke hygiënische standaard.
Begin juni is een goede tijd: het is aangenaam weer in Armenië. Op deze manier kunnen we genieten van één van de meer bijzondere en wat minder ontdekte landen aan de randen van Europa.

Gids: Zeer goede en beminnelijke, Armeense gids.
Reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en is verscheidene keren eerder in Armenië geweest, met en zonder groep.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

do 04/06/20:

Om 14.30 uur per lijnvliegtuig van AirFrance via Parijs naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië. Aankomst te Yerevan om 00.25 uur (AirFrance heeft inmiddels de vluchttijden gewijzigd, maar het zijn nog altijd de meest gunstige). Het is drie uur later in Armenië. Overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel te Yerevan (in het vliegtuig wordt een maaltijd geserveerd).

vr 05/06/20:

Wat later in de ochtend een eerste kennismaking met Yerevan: we maken een kleine stadsrondrit om de bekendste monumenten te zien. We komen bij het zgn. Zwanenmeer met de Opera, bezoeken de Zoravor-kerk en het Martiros Saryan Museum (gewijd aan deze interessante schilder). Gelegenheid om te lunchen bij de Cascade (niet inbegrepen). ’s Middags bezoeken we nog het Hovhannes Tumanyan-museum, gewijd aan een van Armeniës belangrijkste dichters. ’s Avonds diner in de buurt van het hotel.

za 06/06/20:

Te Yerevan: dagexcursie naar het beroemde Geghard ('Speer') klooster, vernoemd naar de speer waarmee Christus doorboord zou zijn. Het klooster dateert in zijn huidige vorm uit de 13e eeuw, met een grotkerk uit de 7e eeuw. Na Geghard rijden we naar het nabijgelegen tempeltje van Garni (uit de 1e eeuw n.Chr.), het enige Romeinse monument van Armenië. In Yerevan diner in de buurt van het hotel.

zo 07/06/20:

We verlaten Yerevan richting Gyumri. Onderweg bezoeken we Oshakan, waar Mesrop Mashtots, de uitvinder van het Armeense alfabet in de kathedraal begraven ligt. In de tuin ernaast staat in sculpturen het Armeense alfabet opgesteld. Vervolgens gaan we door naar Dashtadem, waar we het imposante 10e eeuwse fort (nog grotendeels overeind, met Arabische inscripties), de ruïnes van een Middeleeuwse karavansarai en het Kristopori Vank, met een 7e eeuwse kerk en mooie khachkars ('kruisstenen') treffen. Daarna gaan we verder naar Gyumri waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

ma 08/06/20:

Te Gyumri, het vroegere Leninakan en Armeniës tweede stad, inmiddels geheel hersteld van de aardbeving van 1988. We bekijken het gerestaureerde centrum, met bezoek aan o.a. het Gezusters Aslamazian-museum uit 1880 (met een grote collectie tekeningen en schilderijen van deze schilderessen), de Aruch-kathedraal (van de Zeven Wonden) en een atelier van een lokale kunstenaar. Diner en overnachting te Gyumri.

di 09/06/20:

Van Gyumri reizen we via het 9e eeuwse Marmashen-kloostercomplex (met vijf kerken) en Vanadzor, de 3e stad van Armenië, waar we het lokale museum voor moderne kunst bezoeken naar Dilijan, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

wo 10/06/20:

In Dilijan bezoeken we het interessante museum voor moderne kunst en buiten Dilijan in de bergen het prachtige Haghartsin-klooster uit de 10e tot 13e eeuw. Via Goshavank, met het zeer indrukwekkende 12e eeuwse klooster met prachtige khachkars rijden we terug naar Dilijan, waar diner en overnachting.

do 11/06/20:

Van Dilijan gaan we eerst naar het Sevan-meer waar we een boottochtje over het meer maken, daarna gaan we via Noratous, waar verreweg de grootste verzameling khachkars is op een enorme begraafplaats bij het meer, over de bergen met de Selimpas waar we de 13e eeuwse karavaansarai bezoeken naar Jermoul, beroemd vanwege zijn spa, waar diner en overnachting.

vr 12/06/20:

Van Jermouk reizen we via Sisian, waar we in de buurt de Zorats Karer, ook wel het Armeense ‘Stonehenge’ genoemd, een bijzondere opstelling van stenen als astronomisch observatorium uit waarschijnlijk al het tweede millennium v.Chr., bekijken en Verishen met een bijzonder grillig landschap naar Goris waar diner en overnachting.

za 13/06/20:

Vanuit Goris maken we een excursie allereerst naar het spectaculair op een klif gelegen Tatev-klooster uit de 9e eeuw. Tegenwoordig is het dankzij een kabelbaan goed te bereiken. Daarna bekijken we Goris zelf, een aardige Armeense provinciestad. We zien er het lokale museum, een school voor kunstonderwijs aan kinderen en het Bakunts-museum, gewijd aan deze moderne Armeense schilder. Lunch onderweg en diner in Goris.

zo 14/06/20:

Van Goris rijden we naar Stepanakert, de hoofdstad van Karabach. Onderweg stoppen we eerst bij de grens met Artsakh, zoals Karabach in het Armeens heet en rijden dan door naar de oude hoofdstad Sushi, waar we de 19e eeuwse Groene Kerk bekijken, vervolgens het grote ravijn waaraan Sushi ligt en daarna het tapijtenmuseum. Lunch in Sushi. In de loop van de middag rijden we via de indrukwekkende Jederduz gorge door naar Stepanakert, waar een stadsrondrit en diner en overnachting in een comfortabel hotel.

ma 15/06/20:

In Stepanakert gaan we eerst naar de markt, daarna naar het Historisch Museum, met uitleg over de geschiedenis van Karabach. Vervolgens gaan we naar Gandzasar (‘Schatplaats’), wellicht één van de mooiste kloosters van de Armeense wereld, prachtig gelegen en rijk versierd met 13e eeuwse reliëfs. Daarna bezoeken we het prachtig gelegen klooster van Dadivank. Lunch onderweg. Via het dorp Mazra waar een grote hoeveelheid khatsjkars/kruisstenen is, rijden we over een nieuwe weg naar Tsapatagh, aan het Sevan-meer in Armenië, waar diner in een klein, bijzonder hotel.

di 16/06/20:

Van Tsapatagh gaan we naar het Sevan–meer waar we de prachtig op een kaap gelegen St. Apostelen-kerk (5e-17e eeuw) bekijken. Na de lunch richting Yerevan, waar de rest van de dag vrij is. In Yerevan diner in de buurt van het hotel.

wo 17/06/20:

Vanuit Yerevan in een half uur naar het Heilig Echmiadzin, het ‘Vaticaan’ van de Armeense kerk, met de kathedraal van de Katholikos en de St. Hripsime-kerk. Terug in Yerevan bekijken we het Matenadaran, de grote nationale bibliotheek van Armenië, met schitterende handschriften. Afscheidsdiner in een aardig restaurant in de stad.

do 18/06/20:

Vertrek per Aeroflot-lijntoestel (tegenwoordig een moderne maatschappij die met Airbussen vliegt) om 11.10 uur via Moskou naar Amsterdam, waar aankomst om 17.10 uur.

Vaccinaties:

Het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) raadt een DTP-, een Hepatitis A- en eventueel een B-vaccinatie aan en inenting tegen mazelen (mocht U na 1965 geboren zijn en het niet gehad hebben). Ook dient men op te passen voor rabies (dus geen dieren aanhalen).