Armenië & Iran: Hoogtepunten van de Armeense cultuur van 04/06 tot 18/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 04/06 tot 18/06

Reisduur

15 dagen

Prijzen

Prijs: € 3.395,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 3.195,00

Gids & Reisleider

Gidsen: goede, lokale gidsen, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt,de meeste lunches (alleen enkele in Yerevan niet) en alle diners (op de eerste avond na) hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Exclusief

Visumkosten Iran: De kosten zijn inclusief bemiddeling van een visumbureau ca. € 90,-

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 245,-

Hoogtepunten van de Armeense cultuur

Reis 13

Armenië is een van de meer bijzondere landen aan de rand van Europa, het oudste Christelijke land met een geheel eigen cultuur. We zullen het land dan ook uitgebreid bezoeken. Omdat het altijd een bijzondere relatie met Iran gehad heeft (het zijn zo’n beetje de oudste buren in de regio) hebben we deze reis (twee jaar geleden voor het eerst) gecombineerd met een uniek bezoek aan het uiterste Noordwesten van Iran, waar men tijdens een rondreis minder gauw komt. We treffen er twee van de mooiste Armeense kloosters, Sint Thaddaeus en Sint Stepanos, beide schitterend in het landschap gelegen.

Het Armeens-Apostolisch Orthodoxe geloof is sterk verbonden met de geschiedenis van Armenië zelf. Het spirituele centrum van het land is Echmiadzin, even buiten de hoofdstad Yerevan, waar de Katholikos van de Armeense kerk zijn zetel heeft.
Naast dit eigen culturele aspect is er het landschappelijke: het woeste, onherbergzame landschap in het zuiden en het lieflijke alpine landschap in het midden en noorden vormen een rijk contrast. Inmiddels is ook het zuiden goed te bereizen. We vinden er o.a. het prachtige Tatev-klooster en de grens met Iran is gemakkelijk te bereiken.

We beginnen en eindigen echter onze reis met een uitgebreid bezoek aan de hoofdstad Yerevan zelf. De stad is rond 1935 grotendeels opgetrokken uit grijszwart en rood vulkanisch gesteente. Het heeft een aparte ‘Neo-Armeense’ architectuur. We zullen de stad dan ook uitgebreid bekijken.
In de buurt van Yerevan bezoeken we ook Garni (een Griekse tempel omringd door een prachtig gebergte en diepe dalen, met kleine riviertjes). Het is gebouwd in de eerste eeuw en heeft gediend als residentie van Armeense koningen. Vlakbij ligt het Geghard klooster, genoemd naar de speer waarmee, naar verluidt, Christus is doorboord. De speer zelf bevindt zich nu in Echmiadzin.
Al met al hebben we in samenwerking met onze uitstekende Armeense gids, weer een zeer veelzijdig en compleet programma gemaakt, waarbij we ook uitgebreid met de Armeniërs zelf en hun cultuur, hun muziek en hun keuken kennis kunnen maken. Naast de hoogtepunten die voor elke bezoeker die voor het eerst naar Armenië komt, een must zijn, hebben we ook voor mensen die al eerder met ons Armenië bezocht hebben, weer talrijke nieuwe dingen op het programma, zoals een bezoek aan Artsakh etc.. We hebben alle gelegenheid om van het mooie landschap te genieten waar de meeste monumenten in gesitueerd zijn: soms kale bergen, soms beboste hellingen, telkens anders, naast allerlei pittoreske dorpen.
Wat de vluchten betreft, hebben we gekozen voor de iets duurdere dagvluchten van AirFrance heen en Aeroflot terug (er zijn geen andere dagvluchten), zodat men niet in het holst van de nacht aankomt en vermoeid aan de reis begint.
De hotels zijn inmiddels overal gemiddeld goed en ook het eten is goed en smakelijk. Armenië kent een behoorlijke hygiënische standaard. De hotels in Maku en Jolfa zijn eenvoudiger 2-sterren hotels, maar wel netjes. De afstanden in Iran zijn wat langer (maar we hebben er een zeer comfortabele bus). Het is nu eenmaal een groot land.
Begin juni is een goede tijd: het is aangenaam weer in Armenië en nog niet te warm in Iran. Op deze manier kunnen we genieten van één van de meer bijzondere en wat minder ontdekte landen aan de randen van Europa.

Gids: Zeer goede, beminnelijke, Armeense gids en goede Iraanse gids.
Reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en is verscheidene keren eerder in Armenië geweest, met en zonder groep.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

do 04/06/20:

Om 10.35 uur per lijnvliegtuig van AirFrance via Parijs naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië. Aankomst te Yerevan om 20.25 uur (Het is drie uur later in Armenië). Overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel te Yerevan (geen diner, in het vliegtuig wordt al een maaltijd geserveerd).

vr 05/06/20:

Een eerste kennismaking met Yerevan: we maken een kleine stadsrondrit om de bekendste monumenten te zien. We komen bij het zgn. Zwanenmeer met de Opera, bezoeken de Zoravor-kerk en het Martiros Saryan Museum (gewijd aan deze interessante schilder). Gelegenheid om te lunchen bij de Cascade (niet inbegrepen). ’s Middags bezoeken we nog het Hovhannes Tumanyan-museum, geewijd aan een van Armeniës belangrijkste dichters. ’s Avonds diner in de buurt van het hotel.

za 06/06/20:

Van Yerevan gaan we in Zuidoostelijke richting. We stoppen allereerst even buiten de stad bij Khor Virap (‘De Slangenkuil’), het klooster van Sint Krikor de Verlichter, de belangrijkste heilige van de Armeense kerk. We hebben er een indrukwekkend uitzicht op de berg Ararat, aan de Turkse zijde van de grens. We lunchen in Areni bij een plattelandshuis, na de lunch gaan we naar het Noravank-klooster, het meesterwerk van architect/miniatuurschilder Momik uit de 13e eeuw, indrukwekkend gelegen op een bergplateau. Daarna bezoeken we de Zorats Karer, ook wel het Armeense ‘Stonehenge’ genoemd, een bijzondere opstelling van stenen als astronomisch observatorium uit waarschijnlijk al het tweede millennium v.Chr.. Diner en overnachting in een hotel te Goris.

zo 07/06/20:

Vanuit Goris richting Kapan, niet ver van de Iraanse grens, een stad met ijzermijnen. We zullen hier lunchen. Er is ook een aardig schilderijenmuseum. Ook brengen we een kort bezoek aan het mooi gelegen stadje Meghri, dat pal aan de grens ligt. Daarna de grens met Iran over en vervolg van onze weg naar Tabriz, de hoofdstad van Iraans Oost-Azerbeidjan (onze Armeense gids vergezelt ons in Iran), nog ca. drie uur rijden. Diner en overnachting in een comfortabel hotel in Tabriz.

ma 08/06/20:

‘s Ochtends bezichting van Tabriz: de 15e eeuwse Masjed-e Kabud (Blauwe Moskee), Muze-ye Azerbaijane (Museum van Azerbeidjan, met archeologische vondsten en een etnologische afdeling) Sharq, Arg-e Alishah (14e eeuwse citadel/moskee),de pittoreske bazaar, en de Armeense Sint Maria-kerk. Na de lunch gaan we naar het zeer schilderachtige bergdorp Kandovan in een beetje Kappadocië-achtig landschap, waar we een wandeling maken. Diner in een restaurant in de stad.

di 09/06/20:

‘s Morgens bekijken we eventueel nog waar we gisteren niet aan toe kwamen, ’s middags rijden we in drieëneenhalf uur naar Maku, niet ver van de grens met Turkije, waar diner en overnachting in een eenvoudig, maar net twee sterren hotel.

wo 10/06/20:

Gehele dag vanuit Maku excursie in de omgeving: allereerst gaan we naar het St. Thaddeus-klooster, waar volgens de overlevering het graf van de apostel zou zijn. Het schitterend gelegen klooster dateert in zijn huidige vorm uit het begin van de 14e eeuw. De kerk is versierd met mooi Armeens beeldhouwwerk. We lunchen onderweg en bezoeken na de lunch de kerk van Dzordzor, eveneens indrukwekkend gelegen in eenzaamheid. De kerk, gebouwd tussen de 9e en 14e eeuw was onderdeel van een klooster dat niet meer bestaat en is een aantal jaren geleden 600 m verplaatst vanwege het Zangmar-stuwmeer, waar het nu over uitkijkt. Terug in Maku diner in het hotel.

do 11/06/20:

’s Ochtends rijden we in tweeëneenhalf uur van Maku naar Jolfa (het oude Jolfa, niet te verwarren met Nieuw-Jolfa bij Isfahan), Na de lunch onderweg bezoeken we het wederom prachtig gelegen St. Stepanos-klooster, ingeklemd tussen de bergen en de rivier de Aras. Dit klooster zou door de apostel Bartholomeus gesticht zijn. De oudste delen zijn uit de 9e-14e eeuw, het meest uit de 16e eeuw. De koepel en kerk zijn bijzonder mooi en rijk versierd met Armeens beeldhouwwerk. Diner en overnachting in een net twee sterren hotel in Jolfa.

vr 12/06/20:

’s Ochtend rijden we terug van Jolfa naar de Iraans-Armeense grens. We lunchen in Meghri in Armenië en en gaan daarna terug naar Goris. Terug in Goris diner en overnachting in het hotel.

za 13/06/20:

Vanuit Goris maken we een excursie allereerst naar het spectaculair op een klif gelegen Tatev-klooster uit de 9e eeuw. Tegenwoordig is het dankzij een kabelbaan goed te bereiken. Daarna bekijken we Goris zelf, een aardige Armeense provinciestad. We zien er het lokale museum, een school voor kunstonderwijs aan kinderen en het Bakunts-museum, gewijd aan deze moderne Armeense schilder. Lunch onderweg en diner in Goris.

zo 14/06/20:

Van Goris rijden we naar Stepanakert, de hoofdstad van Karabach. Onderweg stoppen we eerst bij de grens met Artsakh, zoals Karabach in het Armeens heet en rijden dan door naar de oude hoofdstad Sushi, waar we de 19e eeuwse Groene Kerk bekijken, vervolgens het grote ravijn waaraan Sushi ligt en daarna het tapijtenmuseum. Lunch in Sushi. In de loop van de middag rijden we via de indrukwekkende Jederduz gorge door naar Stepanakert, waar een stadsrondrit en diner en overnachting in een comfortabel hotel.

ma 15/06/20:

In Stepanakert gaan we eerst naar de markt, daarna naar het Historisch Museum, met uitleg over de geschiedenis van Karabach. Vervolgens gaan we naar Gandzasar (‘Schatplaats’), wellicht één van de mooiste kloosters van de Armeense wereld, prachtig gelegen en rijk versierd met 13e eeuwse reliëfs. Daarna bezoeken we het prachtig gelegen klooster van Dadivank. Lunch onderweg Via het dorp Mazra waar een grote hoeveelheid khatsjkars/kruisstenen is, rijden we over een nieuwe weg naar Tsapatagh, aan het Sevan-meer in Armenië, waar diner in een klein, bijzonder hotel.

di 16/06/20:

Van Tsapatagh gaan we eerst naar het 13e eeuwse Goshavank-klooste, wederom prachtig gelegen, dan naar het Sevan–meer waar we de prachtig op een kaap gelegen St. Apostelen-kerk (5e-17e eeuw) bekijken. Na de lunch richting Yerevan naar het beroemde Geghard ('Speer') klooster, vernoemd naar de speer waarmee Christus doorboord zou zijn. Het klooster dateert in zijn huidige vorm uit de 13e eeuw, met een grotkerk uit de 7e eeuw. Na Geghard rijden we naar het nabijgelegen tempeltje van Garni (uit de 1e eeuw n.Chr.), het enige Romeinse monument van Armenië. In Yerevan diner in de buurt van het hotel.

wo 17/06/20:

Vanuit Yerevan in een half uur naar het Heilig Echmiadzin, het ‘Vaticaan’ van de Armeense kerk, met de kathedraal van de Katholikos en de St. Hripsime-kerk. Terug in Yerevan bekijken we het Matenadaran, de grote nationale bibliotheek van Armenië, met schitterende handschriften. ’s Middags bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst, de Perzische Moskee en het Parajanov huis-museum, gewijd aan deze interessante cineast. Afscheidsdiner in een aardig restaurant in de stad.

do 18/06/20:

Vertrek per Aeroflot-lijntoestel (tegenwoordig een moderne maatschappij die met Airbussen vliegt) om 11.10 uur via Moskou naar Amsterdam, waar aankomst om 17.10 uur.

Visum:

U heeft een visum voor Iran nodig. Dat zullen wij in principe (als de Iraanse autoriteiten dat toestaan) voor U regelen. Houdt U er rekening mee dat als er een visum voor Iran in Uw paspoort staat, U automatisch een eventueel permanent visum voor de VS verliest. Normaliter is echter een eenmalige visumaanvraag voor de VS geen probleem. Uw paspoort dient nog 6 maanden na vertrek uit Iran geldig te zijn. De kosten zijn inclusief bemiddeling van een visumbureau ca. € 90,- (niet inbegrepen in de reissom).

Vaccinaties:

Het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) raadt wat Armenië betreft een DTP-, een Hepatitis A- en eventueel een B-vaccinatie aan en inenting tegen mazelen (mocht U na 1965 geboren zijn en het niet gehad hebben). Ook dient men op te passen voor rabies (dus geen dieren aanhalen). Wat Iran betreft, hetzelfde, plus eventueel buiktyfus, bescherming tegen muggen (eventueel malaria-profylaxe) en oppassen met zoet oppervlaktewater (schistosomiasis).

Kleding:

U dient ‘decent’ gekleed te gaan. Men is minder streng dan vroeger, maar vrouwen dienen nog wel hun hoofd en hals te bedekken en een wat losse, langere blouse te dragen (tot boven de knie; een strakkere broek daaronder is geen probleem), zolang het het lichaam maar verhult.