Armenië: Hoogtepunten van de Armeense cultuur van 04/06 tot 17/06

Armenië is een van de meer bijzondere landen aan de rand van Europa, het oudste Christelijke land met een geheel eigen cultuur. We zullen het land dan ook uitgebreid bezoeken. Het Armeens-Apostolisch Orthodoxe geloof is sterk verbonden met de geschiedenis van Armenië zelf. Het spirituele centrum van het land is Echmiadzin, even buiten de hoofdstad Yerevan, waar de Katholikos van de Armeense kerk zijn zetel heeft. Naast dit eigen culturele aspect is er het landschappelijke: het woeste, onherbergzame landschap in het zuiden en het lieflijke alpine landschap in het midden en noorden vormen een rijk contrast. Inmiddels is ook het zuiden goed te bereizen. We vinden er o.a. het prachtige Tatev-klooster. We beginnen en eindigen echter onze reis met een uitgebreid bezoek aan de hoofdstad Yerevan zelf. De stad is rond 1935 grotendeels opgetrokken uit grijszwart en rood vulkanisch gesteente. Het heeft een aparte ‘Neo-Armeense’ architectuur. We zullen de stad dan ook uitgebreid bekijken. In de buurt van Yerevan bezoeken we ook Garni (een Griekse tempel omringd door een prachtig gebergte en diepe dalen, met kleine riviertjes). Het is gebouwd in de eerste eeuw en heeft gediend als residentie van Armeense koningen. Vlakbij ligt het Geghard klooster, genoemd naar de speer waarmee, naar verluidt, Christus is doorboord. De speer zelf bevindt zich nu in Echmiadzin. Al met al hebben we in samenwerking met onze uitstekende Armeense gids, weer een zeer veelzijdig en compleet programma gemaakt, waarbij we ook uitgebreid met de Armeniërs zelf en hun cultuur, hun muziek en hun keuken kennis kunnen maken. Naast de hoogtepunten die voor elke bezoeker die voor het eerst naar Armenië komt, een must zijn, hebben we ook voor mensen die al eerder met ons Armenië bezocht hebben, weer talrijke nieuwe dingen op het programma, zoals een bezoek aan Artsakh etc.. We hebben alle gelegenheid om van het mooie landschap te genieten waar de meeste monumenten in gesitueerd zijn: soms kale bergen, soms beboste hellingen, telkens anders, naast allerlei pittoreske dorpen. Wat de vluchten betreft, hebben we gekozen voor de iets duurdere dagvluchten van AirFrance heen (hoewel ze die ook iets verlaat hebben in vergelijking met voorheen). De hotels zijn inmiddels overal gemiddeld goed en ook het eten is goed en smakelijk. Armenië kent een behoorlijke hygiënische standaard. Begin juni is een goede tijd: het is aangenaam weer in Armenië. Op deze manier kunnen we genieten van één van de meer bijzondere en wat minder ontdekte landen aan de randen van Europa. Gids: Zeer goede en beminnelijke, Armeense gids. Reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en is verscheidene keren eerder in Armenië geweest, met en zonder groep. Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).

Programma van dag tot dag

za 04/06/22:

Om 13.55 uur per lijnvliegtuig van AirFrance via Parijs naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië. Aankomst te Yerevan om 00.35 uur (AirFrance heeft inmiddels de vluchttijden gewijzigd, maar het zijn nog altijd de meest gunstige). Het is drie uur later in Armenië. Overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel te Yerevan (in het vliegtuig wordt een maaltijd geserveerd).

zo 05/06/22:

Een rustig begin van de reis : we gaan eerst naar de Zoravor Surp Astvatsatsin (Moeder Gods)-kerk, een van de oudste in Yerevan (eind 17e eeuw), Zoravor (‘Krachtige’) geheten vanwege de 13e eeuwse bijbel die er bewaard werd. Daarna naar het Matenadaran-museum in de Nationale Bibliotheek, met schitterende verluchte Armeense handschriften. Na een korte lunch (niet inbegrepen) gaan we naar het Hovhannes Toemanjan-museum, gewijd aan een van Armeniës beroemdste dichters (eind 19e/begin 20e eeuw). ’s Avonds diner in de stad.

ma 06/06/22:

Te Yerevan: allereerst gaan we naar het Martiros Sarian-museum, gewijd aan deze bijzondere Armeense schilder (die ooit ook op de tentoonstelling over Russische oriëntalisten in Assen te zien was). Vervolgens excursie naar het tempeltje van Garni (uit de 1e eeuw n.Chr.), het enige Romeinse monument van Armenië. Lunch te Garni (inbegrepen). Vervolgens naar het nabijgelegen beroemde Geghard ('Speer') klooster, vernoemd naar de speer waarmee Christus doorboord zou zijn. Het klooster dateert in zijn huidige vorm uit de 13e eeuw, met een grotkerk uit de 7e eeuw. Vermoedelijk deze middag brengen we ook een bezoek aan het Nationaal Museum, met een prachtige collectie voorwerpen uit bijv. de vroegere hoofdstad Ani (nu Turks).Te Yerevan diner in de buurt.

di 07/06/22:

We verlaten Yerevan richting Gyumri. Onderweg bezoeken we Oshakan, waar Mesrop Mashtots, de uitvinder van het Armeense alfabet in de kathedraal begraven ligt. In de tuin ernaast staat in sculpturen het Armeense alfabet opgesteld. Vervolgens gaan we door naar Dashtadem, waar we het imposante 10e eeuwse fort (nog grotendeels overeind, met Arabische inscripties) bekijken. Daarna gaan we verder naar Gyumri waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

wo 08/06/22:

Te Gyumri, het vroegere Leninakan en Armeniës tweede stad, inmiddels geheel hersteld van de aardbeving van 1988. We bekijken het gerestaureerde centrum, met bezoek aan o.a. het Gezusters Aslamazian-museum uit 1880 (met een grote collectie tekeningen en schilderijen van deze schilderessen), de Aruch-kathedraal (van de Zeven Wonden) en een atelier van een lokale kunstenaar. Diner en overnachting te Gyumri.

do 09/06/22:

Van Gyumri reizen we via het 9e eeuwse Marmashen-kloostercomplex (met vijf kerken) en Vanadzor, de 3e stad van Armenië, waar we het lokale museum voor moderne kunst bezoeken naar Dilijan, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

vr 10/06/22:

In Dilijan bezoeken we het interessante museum voor moderne kunst en buiten Dilijan in de bergen het prachtige Haghartsin-klooster uit de 10e tot 13e eeuw. Via Goshavank, met het zeer indrukwekkende 12e eeuwse klooster met prachtige khachkars rijden we terug naar Dilijan, waar diner en overnachting.

za 11/06/22:

Van Dilijan gaan we eerst naar het Sevan-meer waar we een boottochtje over het meer maken, en waar we de prachtig op een kaap gelegen St. Apostelen-kerk (5e-17e eeuw) bekijken. Daarna gaan we via Noratous, waar verreweg de grootste verzameling khatjskars (kruisstenen/grafstenen) is op een enorme begraafplaats bij het meer, langs het meer naar Tsapatagh, waar we in een modern, comfortabel hotel logeren.

zo 12/06/22:

Te Tsapatagh: een heerlijk ontspannen dag aan het Sevan-meer. Wie wil, kan met de gids een mooie wandeling maken. Lunch en diner in het hotel.

ma 13/06/22:

Van Tsapatagh gaan we eerst vandaag naar Makenyats (Vank Makenis-klooster , 9e – 13e eeuw), een klooster aan het Sevan-meer met mooie reliëfs en vele khatsjkars (kruisstenen). Daarna reizen we verder via de Selimpas waar we de 13e eeuwse karavaansarai bekijken, en de Zorats Karer, ook wel het Armeense ‘Stonehenge’ genoemd, een bijzondere opstelling van stenen als astronomisch observatorium uit waarschijnlijk al het tweede millennium v.Chr., en Verishen, met een bijzonder grillig landschap, naar Goris waar diner en overnachting in een prettig en sfeervol hotel.

di 14/06/22:

Vanuit Goris maken we een excursie allereerst naar het spectaculair op een klif gelegen Tatev-klooster uit de 9e eeuw. Tegenwoordig is het dankzij een kabelbaan goed te bereiken. Daarna bekijken we Goris zelf, een aardige Armeense provinciestad. We zien er het lokale museum, een school voor kunstonderwijs aan kinderen en het Bakunts-museum, gewijd aan deze moderne Armeense schilder. In de buurt bekijken we ook de holenstad Khndzoresk. Lunch onderweg en diner in Goris.

wo 15/06/22:

Van Goris via het zeer indrukwekkende kloostercomplex van Noravank (grotendeels uit de 13e eeuw), tegen het decor van een enorme rotswand, en het 12e eeuwse Khor Virap ('Slangenkuil') klooster, vernoemd naar de legendarische slangenkuil van St. Krekor de Verlichter, naar Yerevan. Onderweg hebben we een pick-nick-lunch. Diner in de stad en overnachting in hetzelfde hotel.

do 16/06/22:

Vanuit Yerevan in een half uur naar het Heilig Echmiadzin, het ‘Vaticaan’ van de Armeense kerk, met de kathedraal van de Katholikos en de St. Hripsime-kerk. Terug in Yerevan bekijken we nog de markt. Afscheidsdiner in een aardig restaurant in de stad.

vr 17/06/22:

Vertrek wederom per AirFrance-lijntoestel vermoedelijk om 05.30 uur van Yerevan via Parijs naar Amsterdam, waar aankomst om 13.05 uur.

Vaccinaties:

Het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) raadt een DTP-, een Hepatitis A- en eventueel een B-vaccinatie aan en inenting tegen mazelen (mocht U na 1965 geboren zijn en het niet gehad hebben). Ook dient men op te passen voor rabies (dus geen dieren aanhalen).

Data

Van 04/06 tot 17/06

Reisduur

14 dagen

Prijzen

Prijs: € 3.495,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/02 - € 3.295,00

Gids & Reisleider

Gidsen: goede, lokale gids en reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt,de meeste lunches (op 6, 7, 10, 11,12, 13, 14 en 15 juni) en alle diners (op de eerste avond na) hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 295,-