Rusland: Sprookjesachtige Winterreis Moskou van 26/01 tot 03/02

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 26/01 tot 03/02

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.795,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/11 - € 2.695,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Reisleider: drs. Paul Schiethart, gids: Mw. Jelena Koetnaja

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, een sledetocht, een balletvoorstelling en een privé concert, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle (lichte) lunches en alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Exclusief

Visumkosten à ca. € 90,-

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 250,-
Annuleringsverzekering: tot 30/10/2018 € 185,- , daarna € 192,-

Sprookjesachtige Winterreis Moskou

Reis 2

Moskou heeft de afgelopen jaren een enorme opknapbeurt ondergaan. Veel gebouwen zijn gerestaureerd en opnieuw geschilderd waardoor de stad zijn ‘grauwsluier’ heeft afgeworpen en er schitterend bij ligt, zeker ook in de winter. Een goede reden om de stad uitgebreid te bezoeken in een rustiger seizoen. De ervaring heeft geleerd dat als men zich goed warm kleedt en vooral goede sneeuwlaarzen heeft, de kou erg meevalt, omdat het meestentijds rustig helder vriesweer is. Monumenten als het Kremlin en de St. Basiliuskathedraal zien er dan ook schitterend uit in de winter.
In de vroege geschiedenis van Rusland vanaf de 11e eeuw speelden de steden rond Moskou een belangrijke rol als hoofdsteden van allerlei prinsdommen. In de 12e eeuw werd er vanuit het prinsdom Rostov-Soezdal een versterkte grensstad gesticht, Moskou, die uiteindelijk in de 16e eeuw alle andere steden zou overvleugelen en tot hoofdstad van het Russische Rijk zou worden. Dat bleef het tot het begin van de 18e eeuw toen Tsaar Peter de hoofdstad naar het nieuwe Sint Petersburg verplaatste. Toch bleef Moskou altijd een belangrijke rol spelen, o.a. als kroningsstad voor de tsaren, en vooral ook weer na de revolutie van 1917, toen Sint Petersburg ‘gestraft’ werd voor zijn keizerlijke rol en de hoofdstad weer verplaatst werd naar Moskou. Het belangrijkste monument van geheel Rusland, het Kremlin (letterlijk fort) met zijn ongekende rijkdom aan kunstschatten en kathedralen, vormt nog altijd het hart van de stad, tezamen met het Rode Plein waar het aan ligt. Daarnaast is er de grote Tretjakov Galerij, het grootste museum van Russische kunst ter wereld en het prachtige Poesjkin-museum, met een grote collectie Westerse (Impressionisten) kunst. Maar daarnaast is er ook een aantal fraaie buitenhuizen: zoals het indrukwekkende Koeskovo, dat aan de Sjeremetjev-familie toebehoorde, en Kolomenskoje, waar het huisje van Tsaar Peter weer gerestaureerd is. Hier zullen we ook kunnen genieten van het Russische wintervertier bij uitstek, een sledetocht. Ook maken we een uitstapje naar de datsja (buitenhuis) van de schrijver Anton Tsjechov, beroemd om zijn korte verhalen. Als arts had hij hier een kleine kliniek en vanzelfsprekend komen we hier ook zijn brilletje tegen.

Een balletvoorstelling in één van Moskous klassieke theaters staat ook op het programma (inbegrepen).Ook zal een rit in de Moskouse metro, wellicht een van de mooiste en zeker een van de meest bijzondere metro’s ter wereld, niet ontbreken. Al met al is het een zeer gevarieerd programma dat besloten wordt met een privé concert van een Russische zanggroep die a capella een aantal Russische liederen voor ons gezelschap vertolkt.

In februari liggen de gemiddelde minimum temperaturen rond de -10 C, de gemiddelde maximum temperaturen rond de -5 C, met uitschieters naar beneden en boven. Zoals gezegd, is er bijna gegarandeerd sneeuw.
We logeren de gehele reis in een prettig en comfortabel viersterrenhotel in het centrum van Moskou. We zullen een enkele keer in het hotel eten, maar meestentijds in één van de vele gezellige restaurantjes in de stad.

Gids: Mw. Jelena Koetnaja, die uitstekend Nederlands spreekt en ook op uitstekende wijze onze andere reizen naar Rusland gegidst heeft.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen begeleid, waaronder ook vele reizen naar Rusland.

N.B. De reis kan ook gemakkelijk vanuit Brussel worden gemaakt.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 26/01/19:

Vertrek om 11.55 uur per KLM-lijnvlucht van Schiphol naar Moskou waar aankomst om 17.10 uur (het is ’s winters twee uur later in Rusland). Transfer via het Rode Plein om de eerste sfeer te proeven, naar ons viersterren hotel in het centrum van Moskou, waar diner en overnachting.

zo 27/01/19

We gaan ’s ochtends allereerst naar het Nieuwemaagdenklooster, wellicht het mooiste klooster van Moskou, dat ook op de werelderfgoedlijst staat. Het ligt prachtig aan de Moskva-rivier en werd gebouwd in 1524, met een grote muur met 12 torens eromheen. We zullen een enkele van de mooie kerken bezoeken die in de winter open zijn. Op de begraafplaats ernaast liggen tal van beroemde Russen begraven, o.a. Tsjechov, Prokofjev, Sjostakovitsj, Chroetsjov en Jeltsin. ’s Middags brengen we een bezoek aan het huis-museum van de schrijver Maksim Gorki, oorspronkelijk het woonhuis van een rijke Moskouse bankier, dat kort na 1900 gebouwd werd. Het is het mooiste voorbeeld wellicht van de Style Modern, zoals de Art Nouveau in Rusland genoemd wordt. Het beroemdst is de grote marmeren trap die als een waterval van de eerste verdieping lijkt te stromen.Het museum ligt vlakbij de Arbat, dé winkelstraat van Moskou, waar we ook een wandeling zullen maken. Diner in de stad. ’s Avonds (zondagavond is de rustigste avond om dit te doen) maken we nog een tochtje in de metro om een aantal van de prachtige stations te bekijken.

ma 28/01/19:

's Morgens bezoek aan het meest bijzondere monument van Rusland, het Kremlin met zijn kathedralen en Arsenaalpaleis, dat er in de winter nog pittoresker uitziet. Het gigantische fort met 20 torens en muren tot 19 m hoog beheerst het centrum van de stad. Het dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw, maar in zijn huidige vorm voornamelijk uit het einde van de 15e eeuw. We treffen er verscheidene kathedralen aan: de Kathedraal van Maria ten Hemelopneming uit de 15e eeuw, de Kathedraal van de Annunciatie uit de 16e eeuw en de Kathedraal van de Aartsengel Michaël, eveneens uit de 16e eeuw. Al deze kerken zijn ongelooflijk rijk aan fresco’s en ikonen. Daarnaast is er het Arsenaalpaleis, één van de oudste en rijkste musea van het land, met een enorme collectie van ondermeer kronen van de tsaren, tronen, kerkgewaden, Fabergé-eieren enzovoorts enzovoorts. Lunch in de stad. ’s Middags bezoeken we het Rode Plein en omgeving. Het plein heeft zijn naam overigens al sinds de 17e eeuw (rood staat ook voor mooi in het Russisch), met de sprookjesachtige kathedraal van St. Basilius, het grote Tsarenkanon, het grootste kanon ter wereld, en de grote Tsarenklok en het beroemde warenhuis GUM. Ook brengen we een bezoek aan het Historisch Museum, in een karakteristiek gebouw in ‘neo-Russische’ stijl, dat het Rode Plein afsluit. Diner in de stad.

di 29/01/19:

‘s Ochtends maken we een tochtje even buiten Moskou naar Melichovo, naar de datsja(buitenhuis) van Tsjechov. Het huis, met het interieur zoals het in de tijd van Tsjechov was, ligt mooi in de bossen. Na de lunch bezoek aan de Tretjakovgalerij. Het is voortgekomen uit de collectie van de gebroeders Sergej en Pavel Tretjakov, die in de tweede helft van de 19e eeuw Russische kunst begonnen te verzamelen. Aan het eind van de 19e eeuw doneerden zij hun collectie aan de staat en opende de Galerij als eerste Russisch openbaar museum de deuren. Het bevat de grootste verzameling Russische kunst ter wereld, variërend van de beroemde ikoon van Vladimir uit de 12e eeuw tot schilderijen van Ilja Repin en 20e eeuwse sovjetkunstenaars. Diner de stad.

wo 30/01/19:

Vandaag gaan we eerst naar het Bolsjoj-theater, waar we een zeer interessante, uitgebreide rondleiding krijgen. Het is een van de meest prestigieuze theaters van Rusland dat in 2011 na een restauratie van een half miljard Euro weer zijn deuren opende. ’s Middags gaan we naar Kolomenskoje. Het was een residentiecomplex van de Russische tsaren en tegenwoordig een soort van openluchtmuseum met verscheidene houten kerken en poortgebouwen. Ook is er het gerestaureerde huisje van Peter de Grote. Het oudste (stenen) gebouw is de indrukwekkende Christus Hemelvaartskerk uit 1532. Na het bezoek maken we een heerlijke sledetocht op het grondgebied van het uitgebreide complex. Diner in de stad.

do 31/01/19:

Vanochtend gaan we eerst naar een van de meer bijzondere kloosters van Rusland: het Nieuw Jeruzalem klooster, 70 km buiten Moskou. Het werd in 1656 gebouwd als residentie voor de patriarch en kreeg de naam vanwege de gelijkenis van het landschap met het heilig land. We bezoeken het klooster, dat er in de winter prachtig uitziet, met de kathedraal van de Verrijzenis en lunchen in een restaurant bij het klooster. ’s Middags gaan we in Moskou naar het Ruimtevaart-museum dat uitgebreid aandacht besteed aan het ruimtevaartprogramma van de Sovjets, o.a. gewijd aan Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte, en de hond Laika, het eerste dier in de ruimte. Diner in de stad.

vr 01/02/19:

’s Ochtends brengen we een bezoek aan Koeskovo, het schitterende paleis van de familie Sjeremetjev uit het midden van de 18e eeuw, dat weinig bezocht wordt. We zien er o.a. de fraai beschilderde, indrukwekkende Balzaal, de Eetzaal, de Tapijtenkamer met 17e eeuwse Vlaamse tapijten en de Staatsie Slaapkamer. In het complex is ook het Staats Keramiek Museum gevestigd. ’s Middags bezoeken we de Impressionisten-collectie van het Poesjkin-museum, De collectie die in de Sovjet-tijd niet te zien was, omvat tal van onbekendere schilderijen, o.a. drie Van Goghs en werken van Matisse, Picasso, Monet, Cézanne en anderen. Eventueel kan men ook het andere gebouw van het Poesjkin-Museum bezoeken, met de archeologische collectie.

za 02/02/19:

’s Morgens gaan we naar de beroemde datsja van Tolstoj in Jasnaja Poljana. Hier bracht Tolstoj veel van zijn tijd door en schreef hij zijn belangrijkste boeken, o.a. Anna Karenina en Oorlog & Vrede. Ook stichtte hij er een school voor de arme boeren- en dorpskinderen uit de omgeving. We lunchen in de buurt en keren terug naar Moskou waar we de onbekendere collectie van de Nieuwe Tretjakov bekijken, met kunstwerken uit de 20e eeuw. ’s Avonds is er een privé concert van een Russische zanggroep die a capella Russische klassieke liederen zullen zingen. ’s Avonds afscheidsdiner in een leuk restaurant in de stad.

zo 03/02/19

’s Ochtends gaan we eerst nog naar de kerk om een deel van een Russisch-Orthodoxe mis bij te wonen. Daarna gaan we naar Moscow City, het futuristische deel van Moskou met grote wolkenkrabbers en moderne architectuur. We lunchen ten afscheid in een van de wolkenkrabbers met een schitterend uitzicht over Moskou en na de lunch gaan we naar de luchthaven van Moskou voor de vlucht terug naar Nederland. Vertrek wederom per KLM-lijntoestel om 18.10 uur naar Amsterdam, waar aankomst door het tijdsverschil van twee uur om 19.50 uur).