Engeland: East-Anglia van 02/09 tot 10/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 02/09 tot 10/09

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.575,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/04 - € 2.475,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 325,-

East-Anglia

Reis 17

In de afgelopen jaren hebben we met onze reizen al veel gebieden bezocht in Engeland. In 2020 gaan we opnieuw naar een bijzondere streek: East-Anglia. Ruwweg omvat het het gebied ten oosten van Cambridge, voornamelijk de graafschappen Suffolk en Norfolk. In Suffolk zijn het vooral de bijzonder pittoreske dorpen, die één voor één zo een kalenderplaat zouden kunnen zijn. Ook het prachtige, golvende heuvellandschap zou zo van een prentbriefkaart gekomen kunnen zijn.
Norfolk is wat vlakker en ruiger. Het heeft een groot aantal schitterende landhuizen, waarvan het koninklijk buiten te Sandringham het bekendste is. Ze herbergen een ongelooflijke rijkdom aan kunstschatten, zowel qua schilderkunst, sculptuur als architectuur.
Ook de vroege geschiedenis van Engeland komt aan bod. In Sutton Hoo vinden we een grote begraafplaats uit de Saksische tijd. The National Trust heeft er nu een prachtig museum gebouwd waar een jaarlijks wisselend deel van de grote goudschat die hier ooit gevonden is, tentoongesteld wordt.
De noordwestkant van het gebied bestond tot in de 17e eeuw uit moerassig land, de Fens. Tot groot ongenoegen van de bewoners werd het in de tijd van koning/stadhouder Willem III door Nederlandse ingenieurs droog gelegd. Hierdoor werd er een vlak agrarisch land gecreëerd waar voorheen de dorpen als op een soort eilandjes lagen. In deze dorpen vinden we een grote hoeveelheid oude, pittoreske kerkjes, waarvan we er een aantal zullen bezoeken.
Al met al een afwisselende reis naar een onbekend deel van Engeland, met verblijf in prettige, veelal sfeervolle hotels. In Bury St. Edmunds, een leuke Engelse provincieplaats waar we vier nachten verblijven, gaat het om een gerenoveerd ouderwets hotel, net zoals in King’s Lynn waar het ouderwetse hotel geheel gerenoveerd werd en waar we twee nachten verblijven. De twee nachten in Norwich, min of meer de hoofdstad van het gebied met een gezellig centrum, brengen we door in een prettig, centraal gelegen stadshotel.
Voor zover er iets over het weer in Engeland te zeggen valt, is begin september een periode met goede kansen op mooi weer. Maar ‘an English summer’ blijft altijd vol verrassingen, net zoals ‘a Dutch summer’ overigens….

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen gegidst o.a ook naar dit gebied in Engeland.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

wo 02/09/20:

Om 13.50 uur per KLM-lijnvlucht van Amsterdam naar Norwich, waar men door het tijdsverschil om 13.40 uur aankomt. Vandaar tocht van een klein uur naar Bury St Edmunds, waar diner en overnachting in een sfeervol hotel. 's Middags nog een eerste wandeling door de stad.

do 03/09/20:

’s Ochtends vervolg van het stadsbezoek aan Bury, met de Theatre Royal, het Moyse’s Hall Museum (lokale geschiedenis, gevestigd in een gebouw uit 1180) en de neo-gotische kathedraal uit het begin van de 20e eeuw. ’s Middags gaan we naar Ickworth House. Het is een prachtig classisistisch rond huis uit 1795, met een grote collectie schilderijen van o.a. Titiaan, Velázquez, Gainsborough, Poussin etc.. Diner in het hotel.

vr 04/09/20:

Van Bury uit bezoek aan de pittoreske dorpen Clare en Lavenham. Ze hebben nog veel vakwerkhuizen en Lavenham heeft ook een mooie dorpskerk uit 1530. ’s Middags gaan we naar Oxburgh Hall, oorspronkelijk uit 1482, met latere verbouwingen. Het huis herbergt een aantal wandtapijten gemaakt door Mary Queen of Scots toen zij hier gevangen zat. Terug in Bury diner in het hotel.

za 05/09/20:

Vandaag maken we een excursie naar Framlingham (imposant romantisch kasteel oorspronkelijk uit ca. 1200, maar met fraaie Tudor-schoorstenen), Sutton Hoo, met een zeer interessante koninklijke Angel-Saksische begraafplaats uit 625, waar men prachtige vondsten gedaan heeft die deels in het Brits Museum in Londen, deels hier in het kleine museum opgesteld staan. Tot slot gaan we naar het pittoreske badplaatsje Southwold. Het ademt de sfeer van een Engelse badplaats uit het begin van de 20e eeuw, met een vuurtoren uit 1887, een pier uit 1900 maar ook een prachtige laat 15e eeuwse kerk gewijd aan St. Edmund, met zgn. flushwork, een combinatie van ruwe vuursteen en rechte gehouwen blokken natuursteen en binnen een prachtig oxaal. ’s Avonds in Bury diner in de stad.

zo 06/09/20:

Van Bury rijden we in een uur naar King’s Lynn in het Noodwesten van Norfolk. Te King’s Lynn, gelegen aan de rivier de Ouse, maken we een stadswandeling en bekijken o.a. All Saints’Church uit de 11e eeuw, St. Margaret’s Church uit de 12e eeuw, the Custom House, een prachtig classicistisch gebouw uit 1685 en het handelsmerk van de stad, en de Greyfriars Tower, een restant van het oorspronkelijke Franciscaner klooster dat hier tot de tijd van Hendrik VIII gestaan heeft.’s Middags bezoek aan Houghton Hall, gebouwd in 1730 voor Sir Robert Walpole, de eerste premier van Engeland. Het is een van de meest grootse Palladische gebouwen in Engeland en het bezit schilderijen van Gainsborough en een grote collectie Romeinse bustes. Om het huis is een prachtig park. Diner en overnachting in het hotel.

ma 07/09/20:

Vanuit King’s Lynn ’s ochtends bezoek aan een aantal Fen churches. De Fens werden in de 17e eeuw op last van Willem III door Nederlanders drooggelegd. We zien er dan ook windmolens, naast latere gemalen. Het gebied kent een heleboel dorpen met prachtige kleine kerkjes. ’s Middags bezoek aan het koninklijk buiten Sandringham. Het huis werd in de late 18e eeuw gebouwd en door koningin Victoria in de 19e eeuw grondig verbouwd. Het heeft een grote collectie keramiek, naast allerlei Koninklijke memorabilia. Om het grote landhuis zijn er schitterende tuinen. Diner en overnachting in het hotel.

di 08/09/20:

Van King’s Lynn gaan we via Castle Rising (imposante 12e eeuwse kasteelruïne) naar Holkham Hall, in de 18e eeuw gebouwd als landhuis, met een schitterende Palladische façade. Het beschikt over een indrukwekkende schilderijencollectie met werken van Van Dyck, Rubens, Titiaan enz.. Daarna gaan we verder naar Norwich, waar overnachting in een centraal gelegen comfortabel hotel.

wo 09/09/20:

Te Norwich, de belangrijkste stad van East-Anglia, een universiteitsstad met een mooi en gezellig historisch centrum, ’s ochtends stadsbezoek (o.a. de prachtige kathedraal gebouwd tussen 1096 en 1145 uit roomkleurige zandsteen uit Caen in Frankrijk in Normandische stijl, en middeleeuwse straatjes die nog geheel intact zijn, met een indrukwekkende Guildhall uit 1407), ‘s middags bezoek aan Fellbrigg Hall (een 17e eeuws landhuis met een ‘Georgian’ interieur en prachtige 17e eeuwse plafonds en mooie tuinen eromheen met Amerikaanse Red Oaks en Red Cedars). Diner in het hotel.

do 10/09/20:

Te Norwich ’s ochtends tweede stadsbezoek (o.a. Norwich Castle, gebouwd in 1067 op last van Willem de Veroveraar, dat een grote collectie archeologische vondsten herbergt, maar ook de grootste collectie van Britse theepotten en schilderijen van de Norwich School of Painters uit de vroege 19e eeuw), aansluitend naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam, waar aankomst rond 19.15 uur.