Spanje: Sevilla, éen van de meest bijzondere steden van Spanje van 28/10 tot 05/11

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 28/10 tot 05/11

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.495,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/07 - € 2.395,00

Gids & Reisleider

Gids: drs. Giel Rutten, en reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, een flamenco-voorstelling, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotel-overnachtingen met ontbijt, en alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 295,-

Sevilla, éen van de meest bijzondere steden van Spanje

Reis 18

Sevilla is één van de meest bijzondere steden van Spanje. Het is een stad die enerzijds voldoet aan de (wellicht stereotype) verwachtingen die wij van Andalusië hebben, een stad met smalle straatjes en witgepleisterde huizen met tralievensters. Het is echter ook een metropool met allure, met recht ook de hoofdstad van de deelstaat Andalusië. Een stad dus met een grote afwisseling in architectuur: allereerst de Arabo-Andalusische die we vooral terugvinden in het Alcázar en de Giralda, de beroemde toren van de kathedraal, de witgekalkte 16e en 17e eeuwse huizen en stadspaleizen in de kronkelende straatjes in de Barrio de Santa Cruz, de oude Jodenwijk, 19e en 20e eeuwse architectuur aan de rand daarvan, en moderne architectuur o.a. op het terrein van de Expo van 1992.
Al deze gebouwen zijn een afspiegeling van een zeer rijk verleden. Belangrijk onderdeel daarvan zijn de Arabische overheersing, maar vooral ook de ontdekkingsreizen naar Amerika, waarvan de eerste hier in Sevilla startten. Die contacten met de nieuwe wereld hebben voor een grote welvaart gezorgd, totdat in de 17e eeuw de Guadalquivir (Wadi-al-Kebir: de grote rivier) begon te verzanden en daarmee Sevilla onbereikbaar maakte voor zeeschepen uit Amerika. De bloeitijd was voorbij, maar de stad bleef de belangrijkste stad van het zuiden. Vooral met de Expo in 1992 heeft de stad een enorme impuls gekregen, met de bouw van de expositie-paviljoens zelf, maar ook van een moderne spoorwegstation en bruggen over de Guadalquivir.
We maken ook een paar uitstapjes buiten de stad. Een hoogtepunt daarbij is het bezoek aan Doñana het prachtige plassengebied ten zuidwesten van Sevilla. Ook op het programma staat het pittoreske stadje Carmona, met zijn Romeinse stadspoorten en wederom kronkelende straatjes met witgepleisterde huizen en paleizen. Aan de voet ervan ligt een grote Romeinse necropool.
Met al deze monumenten en musea zullen wij tijdens onze reis kennis maken, maar er is nog veel meer. Ook zullen we U kennis laten maken met een andere cultuur, die van de Andalusische gastronomie. We zullen dan ook naar een aantal gezellige restaurantjes en tapas-barretjes gaan. Daarnaast zullen we ook een voorstelling van flamenco-dans bijwonen.
We logeren in een prettig eersteklas hotel in het oude centrum vlakbij de kathedraal, een mooi uitgangspunt om de stad te verkennen, ook te voet op eigen gelegenheid tijdens een vrije middag.
Eind oktober/begin november is een mooie tijd om deze reis te maken. Dit deel van Andalusië heeft ook aan het begin van de winter vele dagen met zon en een aangename temperatuur (ca. 20-22 graden overdag). Daarbij is het betrekkelijk rustig.


Gids: drs. Giel Rutten. Hij heeft biologie gestudeerd en later de officiële gidsopleiding van Sevilla. Hij heeft op zeer innemende en zeer deskundige wijze onze voorgaande reizen naar Sevilla gegidst.
Reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij is directeur van het bureau en heeft vele reizen geleid naar allerlei delen van de wereld, o.a. ook de eerdere reizen naar Sevilla.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

vr 28/10/22:

Om 17.10 uur vertrek per (directe) lijnvlucht van Transavia naar Sevilla, waar aankomst rond 20.15 uur. Transfer naar ons hotel. Diner in de stad.

za 29/10/22:

's Ochtends langs de Tabaksfabriek (van de opera Carmen) en de Plaza de España, met het terrein van de Expo van 1929, en een botanische wandeling door het María Luísa-park. 's Middags wandeling door de oude stad naar het Casa de Pilatos, een stadspaleis met een collectie antieke sculptuur en fresco's.

zo 30/10/22:

's Ochtends bezoek aan het Alcázar, één van de mooiste voorbeelden van de Andalusische bouwkunst, met patio's met fijn geometrisch gipswerk en fraaie tegels, bekroond met artesonado-plafonds. In de middag bezichtigen we de levendige volkswijk en maken een wandeling langs de oever van de Guadalquivir en bezoeken het Hospital de la Caridad (een 16e/17e eeuws armenhuis met schilderingen van Murillo en Valdés Leal en met Delfts blauwe tegels op de patio).

ma 31/10/22:

's Ochtends naar de kathedraal, in 1420 begonnen op de plaats van de Almohaden-moskee (vgl. sinaasappelhof en de Giralda-toren, oorspronkelijk de minaret), met de Capilla Mayor, met een groot retabel, prachtig hekwerk en een schitterend koor uit 1475, en kapellen met panelen van Zurbarán en Murillo. Daarna een wandeling door de Barrio de Santa Cruz, de oude pittoreske Jodenwijk. ’s Middags gaan we naar het nieuwe (2011) indrukwekkende Metropol Parasol (een modern gebouw op de plaats van een oude markt), met het Antiquarium, de eronderliggende opgravingen van gebouwen uit de Romeinse tiijd (30 n.Chr. tot de 6e eeuw n.Chr. en de resten van een Islamitisch huis uit de Almohaden-tijd).

di 01/11/22:

Vandaag gaan naar de beroemde Ermita del Rocío, een pelgrimsoord voor Santa María del Rocío in de wetlands van het Doñana Nationaal Park, met een enorme rijkdom aan trekvogels, waar we bij de Dehesa de Abajo een mooie wandeling maken. Gelegenheid om te lunchen in El Rocío.

wo 02/11/22:

's Morgens brengen we een uitgebreid bezoek aan het Museo de Bellas Artes, met een rijke collectie Andalusische schilderkunst. Daarna gaan we naar het Palácio de Dueña. Het paleis is rond 1600 gebouwd en heeft mooie patio's en tuinen. De middag is vrij.

do 03/11/22:

’s Ochtends allereerst een bezoek aan de moderne Macarenakerk. Daarna gaan we even buiten Sevilla naar de opgravingen van Italica, de geboorteplaats van de Romeinse keizers Trajanus en Hadrianus, met een amfitheater en straten met huizen met mozaïeken en een aardig museum. 's Middags rondrit over het Expo '92 terrein, met het Kartuiser Klooster en de bruggen over de Guadalquivir.

vr 04/11/22:

's Morgens eerst naar het klooster-museum Santa Paula, met prachtige tegeltableaux, daarna onderweg naar Carmona bezoek aan een ecologische olijfoliefabriek. Te Carmona wandeling door de stad, met Romeinse stadspoorten, een alcázar en smalle straatjes en witte huizen en stadspaleizen. Tussendoor gelegenheid om te lunchen. Aan de voet van de stad liggen de opgravingen van de Romeinse necropolis. Te Sevilla afscheidsdiner in een leuk restaurant.

za 05/11/22:

Om 10.40 uur vertrek van de (directe) terugvlucht van Transavia van Sevilla naar Amsterdam, waar we om 13.30 uur aankomen.