Italië: Extra reis Abruzzen van 16/05 tot 23/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 16/05 tot 23/05

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 16/02 - € 1.995,00

Gids & Reisleider

drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 95,-

Extra reis Abruzzen

Reis 35

De regio Abruzzo is zowel uit landschappelijk als cultureel oogpunt een magnifieke reisbestemming. De regio wordt beheerst door het hoogste bergmassief van de Apennijnen, de Gran Sasso, een schitterend, ruig gebied waar nog wolven en beren huizen. Op de bergweiden graasden eeuwenlang grote kuddes schapen die met het invallen van de herfst naar de warmere kustgebieden aan de Adriatische Zee werden gebracht. Langs deze herdersroutes verrezen in de middeleeuwen tientallen kloosterkerken waarvan een groot aantal bijna onveranderd bewaard is gebleven. Tezamen met de bergdorpjes, de kastelen en rotskerken vormen ze een uniek cultureel erfgoed dat harmonieus is ingebed in de natuurlijke omgeving. En tenslotte nog een reden om de Abruzzen te bezoeken: de ongelooflijk aardige, robuuste en gastvrije bevolking! Op deze reis logeren we in een comfortabel hotel in een mooi dorp in het hart van de Abruzzen van waaruit wij excursies in de wijde omgeving maken.

Drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s, o.a. aan diverse HOVO's. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze verscheidene reizen voor ons gegidst, o.a. naar de Abruzzen.Programma van dag tot dag

za 16/05/20:

Per KLM- of Alitalia-vlucht, met vertrek om 14.25 uur, van Amsterdam naar Rome, waar aankomst om 16.35 uur en vanwaar per touringcar in ruim twee uur naar Ovindoli, gelegen in het hartje van de Abruzzen. Diner en overnachting in een aardig hotel in het midden van het dorp, waar we de gehele reis zullen verblijven.

zo 17/05/20:

We rijden richting kust, naar Pescara. Hier is een interessant volkenkundig museum waar alle aspecten van het verleden van de Abruzzen op heldere manier worden geëxposeerd. In Pescara bezoeken we ook het geboortehuis van Gabriele d’Annunzio. Aan de boulevard langs het strand zijn veel lunchgelegenheden. Op de terugweg bezoeken we het zeer bezienswaardige nationale archeologische museum van de Abruzzen, gevestigd in Chieti. Diner in het hotel.

ma 18/05/20:

We bezoeken Sulmona, een aantrekkelijk, levendig stadje met een grote verscheidenheid aan monumenten vanaf de Romeinse tijd (Ovidius is in Sulmona geboren). In de omgeving van Sulmona bevindt zich de Badia Morronese, een abdij die verbonden is aan Piero da Morrone, die kortstondig paus is geweest onder de naam Celestinus V. Ook maken we een klim omhoog naar het grotkerkje waar hij als kluizenaar woonde voordat hij paus werd. Sulmona is ook beroemd om de bruidssuikers in allerlei kleuren en formaties. In de middag bezoeken we een heel mooie 12de-eeuwse abdijkerk, de San Clemente in Tocco da Casauria met nog originele bronzen deuren, een paaskandelaar, preekstoel en altaarbaldakijn. Terug in Ovindoli diner in het dorp.

di 19/05/20:

We gaan de bergen in om uiteindelijk een magnifieke hoogvlakte te bereiken, de Campo Imperatore. Verspreid over deze vlakte treffen we diverse kastelen, herderskerken en dorpjes aan. Als de weersomstandigheden het toelaten is hier ook gelegenheid om een mooie wandeling te maken met zicht op de Rocca Calascio en, tegen een decor van bergen, een heuse renaissance kerk, de Madonna della Pietà. Op een panoramisch punt staat een hotel waar Mussolini gevangen werd gehouden, totdat hij op spectaculaire wijze door de Duitsers werd bevrijd. Diner in het hotel.

wo 20/05/20:

We maken een tocht langs een van de voormalige ‘’tratturi’’, de herdersroutes. We bezichtigen een paar kerkjes die op dagmars afstand van elkaar waren gebouwd. Hoogtepunt zijn in Bominaco een kerk en oratorium, laatstgenoemde is van boven tot onderen bedekt met gave romaans-gotische fresco’s. in Fossa bekijken we het kerkje Santa Maria ad Cryptas, dat ook geheel beschilderd is met schitterende fresco’s. Vervolgens gaan we naar L’Aquila, de hoofdstad van de Abruzzen die in 2009 door een aardbeving totaal werd verwoest. Na jaren treuzelen, worden de herstelwerkzaamheden eindelijk grootscheeps ter hand genomen. Twee van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn inmiddels voor het publiek opengesteld: het Museo Nazionale d’Abruzzo en de kerk van Santa Maria di Collemaggio. De architect Renzo Piano bouwde een tijdelijk theater voor de getroffen stad. Terug in Ovindoli diner in het dorp.

do 21/05/20:

Een afwisselend dagprogramma met bezichtiging van de opgravingen van de Romeinse stad Alba Fulcens; hier staat ook een fraaie romaanse kerk. Het renaissancestadje Tagliacozzo is een ideale plek om in een van de trattorie te lunchen. Vervolgens gaan we naar het wonderschone plattelandskerkje Santa Maria in Porclaneta met een schitterende preekstoel, baldakijn en koorafscheiding, alle rijk voorzien van beeldhouwwerk.

vr 22/05/20:

We maken een excursie naar het gave middeleeuwse dorpje Scanno. M.C. Escher heeft in deze buurt gewoond en het dorp is duidelijk in zijn werk terug te zien. In de omgeving bevinden zich diverse grotkerken. De tocht erheen is al een belevenis, we gaan kronkelend de bergen omhoog en komen langs het meer van Scanno, waar we een korte wandeling kunnen maken. Op de terugweg bezoeken we het kasteel van Celano, dat nu in gebruik is als een museum gewijd aan archeologie en beeldende kunst. Terug in Ovindoli afscheidsdiner in het dorp.

za 23/05/20:

Onderweg naar Rome bezoeken we in Anagni de kathedraal, waar in de crypte een schitterende frescocyclus te zien is. Daarna door naar Fiumicino, de luchthaven van Rome voor de terugvlucht om 17.25 uur met de KLM of Alitalia naar Schiphol, waar aankomst vermoedelijk rond 20.00 uur.