Italië: Noord-Apulië & Oost-Campanië van 03/11 tot 11/11

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 03/11 tot 11/11

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.495,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 14/07 - € 2.295,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 245,-

Noord-Apulië & Oost-Campanië

Reis 18

Begin november hebben we nog een reis naar Italië. Na de geslaagde reis naar Salento in november 2023, gaan we nu iets Noordelijker in Apulië, naar de Tavoliere en de Monti Dauni, gecombineerd met Benevento in het Oosten van Campanië. Dankzij het milde klimaat is het zeer geschikt voor een Voorwinterreis begin november, om nog even van het aangename weer en de rust van het naseizoen te genieten (in november 2023 was het bijzonder prettig weer).

Het is ook een interessant gebied. In de Oudheid werd het in de derde eeuw voor Christus geleidelijk aan door de Romeinen veroverd, met grote slagen tegen de Epirische koning Pyrrhos en tegen de Carthaagse veldheer Hannibal. De Middeleeuwen zijn ook voor dit gebied een bloeitijd, wat te zien is in stadjes als Lucera, Troia en San Severo. Daarna wordt het gehele gebied Spaans tot aan de eenwording in 1861.
We verblijven in Noord-Apulië in de stad Foggia. Het is een uitstekend uitgangspunt voor bezoek aan pittoreske stadjes als Lucera Troia, Bovino en San Severo. We logeren er in een prettig hotel in het oude centrum.
Benevento (goede wind) heette oorspronkelijk Maleventum (slechte wind) maar werd na de verovering op de Samnieten in 275 v.Chr. door de Romeinen omgedoopt met een positievere naam. We vinden er nog veel terug uit het Romeinse verleden, o.a. de mooiste triomfboog van Italië, de Arco di Traiano. Naast enkele fraaie kerken heeft het een prachtig museum voor moderne kunst, met een interessante afdeling over het oude Egypte. Benevento is een goed uitgangspunt voor excursies in de omgeving, o.a. naar een indrukwekkend complex van Vroeg-Christelijke kerken in een naburig stadje. We logeren hier in een comfortabel hotel aan de rand van het centrum. Omdat er maar weinig geschikte hotels zijn in Benevento (hoewel er wel veel te zien is!), wil het hotel op 14 juli weten waar het aan toe is. Vandaar dat de vroegboekkorting op die datum staat,
Begin november zijn de temperaturen hier nog aangenaam, rond de 20 graden.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak en hij heeft vele reizen naar Griekenland en Italië begeleid.Programma van dag tot dag

zo 03/11/24:

Om 13.55 uur vertrek per rechtstreekse lijnvlucht van Transavia (de enige maatschappij die rechtstreeks vanuit Amsterdam vliegt) naar Bari, waar aankomst om 16.20 uur. Vandaar rijden we in anderhalf uur naar Foggia, waar diner in de stad en overnachting in een comfortabel hotel in het centrum.

ma 04/11/24:

Vanuit Foggia maken we een excursie naar het zuidelijker gelegen Troia. We bezoeken er de schitterende Concattedrale, uit het einde van de 11e eeuw, met een prachtig roosvenster en 12e eeuwse bronzen deuren. Ook bekijken we het bijbehorende museum. Na de lunch rijden we naar Bovino, in de buurt waarvan ooit Hannibal zijn kamp opsloeg. We maken een wandeling door het pittoreske stadje. In de loop van de middag terug naar Foggia. ’s Avonds diner in de stad.

di 05/11/24:

Te Foggia: We maken een wandeling in de oude stad, en bezoeken de kathedraal (uit 1172, grotendeels herbouwd in de 18e eeuw). Daarna brengen we een bezoek aan het Museo Civico in het Palazzo Arpi, met een mooie archeologische afdeling en een pinakotheek met lokale meesters. ’s Middags gaan we naar Ascoli Satriano, in de buurt waarvan Koning Pyrrhos een van zijn beroemde veldslagen tegen de Romeinen heeft geleverd,. We bezoeken er het Parco Archeologico dei Dauni, gewijd aan deze lokale stam in de Oudheid. Terug in Foggia diner in de stad.

wo 06/11/24:

Vanuit Foggia excursie naar Lucera, het Romeinse Luceria. In dit mooie stadje bezoeken we de gotische kathedraal uit 1300, gebouwd nadat de stad door de Angevijnen veroverd was, het interessante Museo Civico in een 18e eeuws palazzo (archeologische vondsten en islamitisch aardewerk), het imposante 13e eeuwse Angevijnse kasteel en het Romeinse amfitheater uit de tijd van keizer Augustus. Inde loop van de middag rijden we terug naar Foggia. Diner in de stad.

do 07/11/24:

We verlaten Foggia en gaan allereerst noordwaarts naar San Severo, een schilderachtig stadje dat na een aardbeving begin 17e eeuw geheel herbouwd werd. Na de lunch bezoeken we enkele dorpen in het Noordwesten van Apulië. Daarna rijden we door naar Benevento, waar installatie en diner in een prettig, comfortabel hotel aan de rand van het centrum.

vr 08/11/24:

Te Benevento: bezoek aan deze van oorsprong Samnitische stad met de prachtige Lombardische Sint Sofia-kerk, met nog enkele 8e eeuwse fresco’s en granieten Egyptische zuilen uit een Isistempel. Daarna een bezoek aan het ARCOS (Museo di ARte COntemporanea di Sannio), met een mooie verzameling moderne Italiaanse kunst, maar ook een Egyptische afdeling. Ook bekijken we de indrukwekkende Porta Aurea, ook wel Arco di Traiano geheten (gebouwd in 114 op last van keizer Traianus), de best bewaarde triomfboog van Italië, met het bijbehorende museum. Na de kathedraal gaan we ook nog naar het Romeinse theater en de Rocca dei Rettori, het fort voor de pauselijke afgezanten. Diner in de buurt van het hotel.

za 09/11/24:

Vanuit Benevento maken we een excursie naar een klein plaatsje in de buurt met een prachtig complex van zeven Vroeg-Christelijke kerken, sommige nog met 10e eeuwse fresco’s en één met mozaïekfragmenten uit ca. 500. Er is ook een klein museum bij. Na de lunch gaan we naar het mooi gelegen abdijcomplex van Goleto uit de 12e eeuw, met twee kerken: een romaanse benedenkerk en er bovenop een gotische bovenkerk. Terug in Benevento diner in het hotel.

zo 10/11/24:

Vanuit Benevento wederom een dagtocht, vandaag allereerst naar Capua en Santa Maria Capua Vetere (het antieke Capua waar Hannibal in 212 v.Chr. een (gewonnen) slag en in 211 een (desastreus verloren) slag met de Romeinen leverde). We bezoeken er de van oorsprong 9e eeuwse Dom en het bijzonder interessante Museo Campano (zowel archeologische als Middeleeuwse vondsten). In Capua Vetere bekijken we het Anfiteatro Campano, na het Colosseum het grootste van Italië en het lokale museum. Tot slot gaan we in de buurt naar de Sant’Angelo in Fomis, een 11e eeuwse kerk met prachtige fresco’s. Daarna rijden we terug naar Benevento, waar afscheidsdiner in de stad.

ma 11/11/24:

Van Benevento rijden we in ruim een uur naar de luchthaven van Napels voor de terugvlucht, wederom met Transavia (en wederom de enige maatschappij die rechtstreeks van Napels naar Amsterdam vliegt), om 13.15 uur naar Amsterdam, waar aankomst om 16.00 uur.