Spanje: Kerstreis zonnig Murcia van 19/12 tot 27/12

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 19/12 tot 27/12

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.495,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/06 - € 2.295,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners (inclusief een Kerstdiner) hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 245,-

Kerstreis zonnig Murcia

Reis 25

Onze Kerstreis dit jaar heeft een verrassende bestemming: Murcia. Het is een beetje een ‘vergeten’ stad in het Zuiden van Spanje, waar het alleen al bekend is vanwege een van de beroemdste aria’s uit de zarzuela, de Spaanse operette. De stad wordt ten onrechte over het hoofd gezien want het is er aangenaam toeven en er is veel te zien. Aangenaam in de winter ook omdat Murcia tot de top 5 van zonrijkste steden van Europa behoort.
De stad ligt aan weerszijden van de rivier de Segura, met statige lanen en prachtige promenades, maar ook intieme straatjes en pittoreske pleintjes. Hij ligt temidden van een Arabisch aandoende ‘huerta’, een tuinbouwgebied met irrigatiekanalen tussen de palmen. De stad werd dan ook gesticht als Medina Mursiya, ‘Stad van de Myrte’, in 831 door Abd er-Rahman III. We vinden hier en daar nog wat restanten uit de Arabische periode, o.a. een portiek in het Monasterio Real, naast neo-Arabische architectuur in het Real Casino.
Glorie van de stad is echter de 14e eeuwse Catedral de Santa Maria, met een 18e eeuwse barokgevel. Daarnaast beschikt de stad over een mooi Museo de Bellas Artes (met werken van José de Ribera en Murillo) en een interessant Museo Arqueológico, met vondsten uit de hele streek.
Murcia is een goed uitgangspunt voor tochten in de omgeving, naar o.a. het Romeinse Cartagena (met restanten van muren van hun voorgangers, de Carthagers), waar we een mooi Romeins theater treffen, een schitterend Museum voor Onderwaterarcheologie en een Moors kasteel. Ook maken we een excursie naar het pittoreske Lorca, de ‘stad met de honderd blazoenen’.
We logeren in een centraal gelegen, comfortabel viersterren hotel, op nog geen tien minuten lopen naar de kathedraal. Zoals gezegd, behoort het weer aangenaam te zijn, met temperaturen die kunnen oplopen tot 18 à 20 graden, met veel zon. Een buitje is in de winter niet helemaal uit te sluiten. We eten ook een paar keer in restaurantjes in de buurt om nog wat meer van de lokale sfeer te kunnen proeven.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks ren Italiaans als bijvak. Hij spreekt goed Spaans en hij heeft vele reizen naar allerlei gebieden in Europa begeleid, waaronder naar Spanje.Programma van dag tot dag

do 19/12/24:

Per lijnvlucht van Transavia (de enige maatschappij die rechtstreeks naar Alicante vliegt) om 12.20 uur van Schiphol naar Alicante, waar aankomst om 17.00 uur. Vandaar rijden we in een uur van de luchthaven naar ons comfortabele hotel in het centrum van Murcia. Diner in het hotel.

vr 20/12/24:

Te Murcia: wandeling door de stad, met bezoek aan de Catderal de Santa Maria, langs het Bisschoppelijk Paleis, het 15e eeuwse Palacio Almudí (oorspronkelijk een graanschuur), het schitterende, 14e eeuwse Museo de Santa Clara / Monasterio Real, gebouwd op de restanten van een Almohadenpaleis, het Museo Salzillo, gewijd aan de 18e eeuwse beeldhouer Francisco salzillo, het Museo de Bellas Artes (werken van José de Ribera en Murillo) en het Museo Arqueológico, met vondsten uit de streek. Waar we vandaag niet aan toekomen, doen we zondag. Diner in het hotel.

za 21/12/23:

Vanuit Murcia een dagtocht naar Cartagena, het Carthago Nova (drie kwartier rijden), waar we een wandeling door de stad maken, met o.a. bezoek aan het Romeinse theater met bijbehorend imposant museum, het Museum van Onderwaterarcheologie (in een indrukwekkend modern gebouw), het Romeinse forum en het Museum van de Punische (=Carthaagse) Wal en het 13e eeuwse Moorse fort, Terug in Murcia diner in de stad.

zo 22/12/23:

Wederom te Murcia: Wat we vrijdag niet konden doen, doen we vandaag. Opnieuw diner in de stad.

ma 23/12/23:

Vanuit Murcia bezoeken we Lorca, een pittoreske stad, met paleizen en de Musea van de Blauwe en de Witte Broederschappen, gewijd aan hun processies in de Goede Week, de mooiste van Spanje. Ook bekijken we de 13e eeuwse burcht, Fortaleza del Sol, met o.a. een synagoge en een ‘tijdmachine’. We rijden terug via de mooie kustweg, langs Águilas en Isla Plana. In Murcia diner in de stad.

di 24/12/23:

Vanuit Murcia een excursie naar Orihuela, net over de grens met de provincie Alicante, wederom een schilderachtig stadje. We maken ook hier een wandeling door het historische centrum, met de gotische kathedraal met kloostergang en Museo de Arte Sacra en het barokke Colegio de Santo Domingo. Na de lunch rijden we terug naar Murcia. ‘s Avonds Kerstdiner (‘Noche buena’ in Spanje) in het hotel en daarna mogelijkheid om naar de Nachtmis in de kathedraal te gaan.

wo 25/12/23: Eerste Kerstdag:

Om 10.00 uur maken we een tocht naar het belangrijkste bedevaartsoord van de streek: het Santuario de la Santísima y Vera Cruz, een 18e eeuws heiligdom dat een stukje van het Heilig Kruis bewaart, te Caravaca de la Cruz. Op de terugweg stoppen we nog bij de Acequia Mayor Aljufía, het watersysteem in de huerta (het tuinbouwgebied) van Murcia. ’s Avonds diner in het hotel.

do 26/12/23: Tweede Kerstdag:

Vandaag maken we een tochtje omhoog langs de Río Segura, eerst door een droog gebergte en daarna door een vruchtbaar oase-achtig dal met citrusbomen en palmen, langs pittoreske dorpjes als Alcantarilla en Archena naar Cieza, met een moderne kerk en een interessant museum. In de loop van de middag rijden we weer terug naar Murcia, waar diner in het hotel.

vr 27/12/23:

's Ochtends transfer naar de luchthaven van Alicante voor het vertrek per Transavia-lijnvlucht om 10.20 uur, met aankomst op Schiphol om 13.10 uur.