Hongarije: Meer dan 1000 jaar geschiedenis van 21/09 tot 29/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 21/09 tot 29/09

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/06 - € 2.795,00

Opmerkingen

N.B. Voor de excursie naar Subotica dient U een geldig paspoort te hebben!

Gids & Reisleider

Gids: goede, lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 275,-

Meer dan 1000 jaar geschiedenis

Reis 15

Hongarije is een zeer geschikte bestemming voor een herfstreis. Eind september zijn de temperaturen er nog aangenaam. Daarbij is het een land met een geheel eigen taal, cultuur en keuken. Heel Hongarije in 9 dagen is onmogelijk, dus we hebben een keuze gemaakt uit de aantrekkelijkste steden. We bezoeken bij deze reis wat minder bekende bezienswaardigheden in Boedapest en omgeving.
Na ons bezoek aan Boedapest gaan we het land in, allereerst naar Pécs in het Zuidwesten. Het is een levendige stad met een zeer grote afwisseling aan monumenten: een vroeg-Christelijke begraafplaats, twee mooie 16e eeuwse Osmaanse moskeeën, een synagoge, veel Jugendstil-gebouwen en grote kunst- en keramiekverzamelingen.
Vervolgens maken we een uitstapje naar de Vojvodina in Servië, het gebied waar de meerderheid nog Hongaars spreekt. We bezoeken er Subotica, een stadje rijk aan Jugendstil-architectuur, o.a. met een indrukwekkende Jugendstil-synagoge. Daarna bezoeken we de stad Szeged in het Midden-Zuiden. Na hevige overstromingen in 1879 werd de stad geheel opnieuw opgebouwd in Jugendstil- en neo-stijlen. Het is een bruisende universiteitsstad,
Tot slot maken we terug in Boedapest nog een dagtocht naar de stad Eger, beroemd vanwege de ‘Stierebloedwijn’. Het ligt mooi tussen de Bükk- en Mátra-bergen en heeft een imposant 13e eeuws kasteel en vooral fraaie barok-architectuur.
Zoals gemeld behoort het qua weer aangenaam najaarsweer te zijn, met temperaturen rond de18 à 20 graden. We logeren in prettige, comfortabele hotels, in Boedapest aan de rand van het centrum, in Pécs en Szeged centraal gelegen. We dineren een paar keer in het hotel en een paar keer in restaurants in de stad om met de voortreffelijke Hongaarse keuken kennis te maken.

Gids: Goede, lokale gids die uitleg in goed Engels geeft.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en heeft vele reizen begeleid, ook naar Hongarije.Programma van dag tot dag

za 21/09/24:

Om 11.25 uur per lijnvlucht van de KLM naar Liszt Ferenc International Airport, de luchthaven van Boedapest, waar we om 13.20 uur aankomen. Transfer van de luchthaven naar ons prettige eerste klas hotel aan de rand van het centrum. ‘s Middags maken we nog een oriënterende wandeling. Diner in een restaurant in de buurt.

zo 22/09/24:

Vanuit Boedapest gehele dag excursie naar de Donaubocht: allereerst naar het pittoreske Visegrad, met een benedenstad met de restanten van een koninklijk paleis en de citadel met een kasteelruïne op een heuvel. Daarna gaan we naar Esztergom, waar in het jaar 1000 István tot koning werd gekroond. Sindsdien is het de zetel van de Katholieke Kerk in Hongarije. We bezoeken er de 19e eeuwse kathedraal (de oude was door de Turken verwoest) en bezoeken de restanten van het kasteel (oorspronkelijk ook een koninklijk paleis). Ook maken we een wandeling door de schilderachtige benedenstad. In de loop van de middag terug naar Boedapest, waar diner in het hotel.

ma 23/09/24:

We verlaten Boedapest en gaan naar Pécs, waar we de kathedraal met de 11e eeuwse kerk eronder, de vroeg-Christelijke begraafplaats, met een vroeg-Christelijk mausoleum, en de verdere omgeving bekijken. Diner en overnachting in een comfortabel, centraal gelegen hotel.

di 24/09/24:

We vervolgen ons bezoek aan Pécs en bekijken o.a.de Belvárosi-kerk in de 16e eeuwse Pasja Gazi Kassim-moskee, de Jakováli Hasszan Dzsámi, de bestbewaarde moskee van Hongarije, eveneens uit de 16e eeuw, het Vasarely Múzeum, gewijd aan deze Op Art-kunstenaar, het Zsolnay Múzeum (Jugendstil keramiek) en de Synagoge uit 1869. ’s Middags bekijken we het Zsolnay Cultureel Kwartier in de oude keramiekfabriek en de zgn. Golden Age of the Zsolnay – Gyugyi Collection (keramiek van de Perzische tijd t/m Jugendstil). Diner in een plaatselijk restaurant.

wo 25/09/24:

Vandaag maken we onderweg naar Szeged een uitstapje de Vojvodina (de provincie in Servië met een grote Hongaarse gemeenschap) in, naar de plaats (niet ver van de grens) Subotica. Het heeft een groot aantal Jugendstil gebouwen, waaronder het Raadhuis en de Synagoge. In de loop van de middag rijden we terug naar Hongarije en vervolgen onze weg naar Szeged, waar diner en overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel.

do 26/09/24:

Te Szeged: stadswandeling langs diverse Jugendstil-gebouwen, met bezoek aan de neo-romaanse kathedraal (1913-1930). Onder de arcaden rond het plein van de kathedraal staan de bustes van 80 bekende Hongaren. Verder bekijken we het Mora Ferenc Múzeum (lokale geschiedenis en geschiedenis van de Avaren), de Új Zsinagóga (1900), één van de mooiste synagogen van Hongarije en komen langs het Gróf Palota (Paleis), het grootste Jugendstil gebouw van de stad. ’s Avonds diner in de stad.

vr 27/09/24:

We reizen terug naar Boedapest via Ópusztaszar, waar bezoek aan het Erfgoedpark, met o.a. een cyclorama (vgl. Panorama Mesdag), 120m lang en 15m hoog, over de aankomst van de Hongaren in Hongarije, het monument voor Árpád, de Hongaarse prins die Hongarije verenigde als staat in 896 en andere zaken die met de vroege geschiedenis van Hongarije te maken hebben. Vervolgens maken we een stop in Kecskemét, in de poesta, waar we een paar van de indrukwekkende Jugendstil-gevels bekijken. Terug in Boedapest diner en overnachting in hetzelfde hotel als aan het begin.

za 28/09/24:

Vanuit Boedapest maken we een excursie naar Eger, waar bezoek aan dit stadje met veel barok-, rococo- en Jugendstil-architectuur. We bekijken het 13e eeuwse kasteel en maken een wandeling door het centrum, waarbij we de kazematten onder de ruïnes van de oude kathedraal bezoeken en het schitterende barokke Aartsbisschoppelijke Paleis en de bibliotheek uit 1793. Terug in Boedapest afscheidsdiner in een sfeervol restaurant in de stad.

zo 29/09/24:

’s Ochtends bezoeken we nog het Memento-park, waar een wonderlijke verzameling van standbeelden en monumenten uit de communistische tijd is samengebracht. Na de vrije lunch gaan we naar de luchthaven. Per lijnvlucht van de KLM om 17.05 uur terug naar Schiphol, waar aankomst rond 19.15 uur.