Ierland: Mystiek Donegal van 27/08 tot 06/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 27/08 tot 06/09

Reisduur

11 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/04 - € 2.795,00

Opmerkingen

N.B. De reis is volgeboekt. Men kan alleen nog op de wachtlijst gezet worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 325,-

Mystiek Donegal

Reis 13

Wie aan Ierland denkt, denkt vooral aan Keltisch mystiek, Hoewel die niet overal in Ierland meer te vinden is, is er één streek waar dat zeker wèl het geval is: het graafschap Donegal. Het is het meer afgelegen deel van de Republiek, verscholen ten Westen van het Noord-Ierland dat deel van het Verenigd Koninkrijk uitmaakt. Het maakt ook onderdeel uit van de Gaeltacht, de (weinige) gebieden waar nog Iers gesproken wordt. We treffen er dan ook de sfeer van het bijzondere boek van A. Roland Holst: ‘Deirde en de zonen van Usnach’.
We zien er wilde kustlijnen met kliffen en uitgebreide zandstranden en meer landinwaarts bergen (of eigenlijk bergjes, de meeste tussen de 300 en 600 m) en lieflijke Loughs (meren). De enige echte stad van het graafschap is Donegal Town, beroemd vanwege de gelijknamige tweed (korrelig, geen visgraat), die in de winkels van de stad uitgebreid vertegenwoordigd is.
Vooraf brengen we een bezoek aan de stad Sligo, in het gelijknamige graafschap. Het is een gezellige stad waar veel te zien is. Vooral de geest van de Ierse schrijver William Butler Yeats (en zijn broers de schilder John Yeats en de kunstenaar Jack Yeats) is hier nadrukkelijk aanwezig.
Het spreekt vanzelf dat het betoverend wilde landschap een belangrijke rol bij deze reis speelt. Daarnaast zijn er ook een paar musea met moderne kunst, zowel Iers als internationaal, kloosterruïnes, landhuizen en een enkel Iers hoogkruis en fort.
We logeren in prettige hotels, echter met een beperkt aantal beschikbare kamers. Wat het weer betreft, zeggen de Ieren zelf dat je vier seizoenen op één dag kunt treffen. Eind augustus/begin september is dat iets minder waarschijnlijk, maar niets is uitgesloten in Ierland, zeker niet aan de Noordwestkust.

Voor een paar uitzichtpunten dient men wat te klimmen. U bent niet verplicht aan (al) de wandelingen deel te nemen maar in zijn algemeenheid dient U wel goed ter been te zijn voor deze reis.

N.B.: De reis is ook gemakkelijk vanuit Brussel te maken.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak en hij heeft vele reizen naar allerlei gebieden in Europa gegidst en is verscheidene keren in Ierland geweest.Programma van dag tot dag

di 27/08/24:

Om 11.55 uur vertrek per KLM-lijnvlucht naar Dublin, waar aankomst door het tijdsverschil om 12.35 uur. Van de luchthaven rijden we via Kells, waar bezoek aan dit aardige stadje, waar ook het beroemde ‘Book of Kells’ vandaan komt, naar Sligo waar aankomst aan het einde van de middag. Diner en overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel.

wo 28/08/24:

Te Sligo, een gezellige stad van vroeg-Ierse oorsprong. We bekijken er de ruïnes van de Dominicaner abdij uit 1252 en de fraaie kloostergang, Model Arts and Niland Gallery met een grote collectie modernere Ierse schilderkunst en wisselende tentoonstellingen van moderne kunst, het Yeats Building, gewijd aan de schrijver William Butler Yeats en zijn familie, het County Museum, ook gewijd aan Yeats maar natuurlijk ook aan de Paasopstand van 1916, en de twee kathedralen , de Anglicaanse St John uit de 18e eeuw en de Rooms-Katholieke kathedraal van de Immaculate Conception uit de 19e eeuw, met mooie gebrandschilderde ramen. Diner en overnachting in het hotel.

do 29/08/24:

Vandaag maken we een tocht in de omgeving van Sligo: de Megalithische begraafplaats van Carrowmore, het grootste van Ierland met meer dan 60 grafstenen, dolmens en steencirkels, de oudste uit 3200 v.Chr., de prachtig gelegen Carrowkeel Megalithische begraafplaats (2500-2000 v.Chr.). ’s Middags gaan we naar het aardige plaatsje Boyle, met het King House uit 1730, een mooi Palladiaans huis met een mooie kunstcollectie, en de prachtige Cisterciënzer abdijruïne uit 1161. In Sligo diner in de stad.

vr 30/08/24:

Van Sligo naar Donegal (Town), met een omweg rond een van Ierlands lieflijkste meren: Lough Gill (met o.a. het Parke’s Castle, een gerestaureerd versterkt landhuis uit 1609, langs de waterval van Glencar naar Lisadell House, een streng classicistisch landhuis uit 1835, met fraaie ruïne, vervolgens langs de iconische tafelberg Benbulben, naar Mullaghmore, met een mooi zicht op de berg en vervolgens naar Donegal Town, waar diner en overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel.

za 31/08/24:

Te Donegal: ’s ochtend bezoek aan deze levendige stad, met zijn beroemde (korrelige, geen visgraat) tweed, dat dan ook overal te koop is in de stad. We bekijken eerst Donegal Castle, een groot Jacobitisch huis in het midden van de stad, en Donegal Friary, een abdijruïne uit 1474. De rest van de ochtend is vrij. Na de lunch een ontspannen tochtje rond Lough Eske. Terug in Donegal diner in het hotel.

zo 01/09/24:

Vanuit Donegal een tocht langs de indrukwekkende kust van het graafschap Donegal, met bezoek aan kleine, pittoreske plaatsjes als Killybegs en Kilcar (visit), het prachtige uitzichtpunt over de kust van Slieve League, het aardige openluchtmuseum van Glencolmcille Folk Village over de imposante, Glengesh Pass, via het schilderachtige Ardara terug naar Donegal Town, waar diner in de stad.

ma 02/09/24:

Van Donegal naar Gweedore via Glebe House (bezoek aan dit landhuis met een grote collectie moderne kunst van Picasso, Morandi, Kokoschka, maar ook Hokusai en William Morris) in het Nationaal Park van Glenveagh (wandeling en bezoek aan Glenveagh Castle uit 1870, een landhuis met mooie tuinen eromheen).Te Gweedore diner en overnachting in een prettig hotelletje aan een zeearm.

di 03/09/24:

Vanuit Gweedore tocht in de omgeving: door de zgn. Rosses: langs de Errigal Mountains, maar Dunlewy (boottochtje over het meer) naar het pittoreske Dungloe aan zee met de Crohy Head Sea Arch (een natuurlijke boog in zee), langs de prachtige kust terug naar Gweedore waar diner en overnachting in het hotel.

wo 04/09/24:

Van Gweedore naar Ballyliffin grotendeels langs de indrukwekkende kust, via Horn Head (uitzichtpunt), Creeslough (moderne kerk), het 16e eeuwse Doe Castle (bezoek), langs de Downings/Tranarossan Bay met grote zandstranden , en via het uitzichtpunt van Knockalla Mountain naar Ballyliffin, waar diner en overnachting in een prettig hotel.

do 05/09/24:

Vanuit Ballyliffin tocht in de omgeving: via Dunaff, Mamore Gap (uitzichtpunt), de 7e eeuwse kruissteen van Fahan, het voor-Christelijke ronde steenfort van Grianán of Aileach (5e eeuw n.Chr.), het 8e eeuwse hoogkruis van Carndonagh , langs de kust van Inishowen met zandduinen en Moville (moderne kerk) terug naar Ballyliffin, waar diner en overnachting in het hotel.

vr 06/09/24:

Van Ballyliffin via de Giants Causeway (bezoek aan dit bijzondere natuurfenomeen) naar Belfast Airport. Vertrek per KLM-lijnvlucht om 17.20 uur. naar Schiphol, waar we om 19.55 uur aankomen.