Roemenië: Rondom de Karpaten van 01/06 tot 12/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 01/06 tot 12/06

Reisduur

12 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.795,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/02 - € 2.695,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gids: goede, lokale, goed Nederlands sprekende gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag € 295,-

Rondom de Karpaten

Reis 11

Roemenië is rijk bedeeld met afwisselende natuur en indrukwekkende cultuurschatten. De Roemeense geschiedenis en de diversiteit aan ontwikkelingen van kunst en architectuur, zijn nauw verbonden met de hoge Karpaten-bergketen die Roemenië van noord naar zuid doorklieft. Ten westen van de Karpaten, in Transsylvanië, ontstonden langs verschillende handelsroutes, fraaie, welvarende ‘Saksische’ steden. In het afgelegen noorden van het land, ten oosten van de Karpaten, in Boekovina en Moldavië , werden grote kloostercomplexen gebouwd en prachtig beschilderd (Unesco werelderfgoed). Hoewel moeilijk toegankelijk werden er in de Karpaten enkele wegen aangelegd en dankzij het gezonde bergklimaat lieten de Habsburgers er tijdens hun bewind zelfs kuuroorden aanleggen. De Karpaten zijn nog steeds rijk bebost en vormen een thuis voor talloze diersoorten. Bij deze reis ligt het accent op de natuur en cultuur van Roemenië rondom de Karpaten. De dynamische hoofdstad van Roemenië, Boekarest, brengt ons terug in het heden voor wij huiswaarts gaan.
We logeren in goede drie en vier sterrenhotels. Begin juni is een mooie tijd voor Roemenië, met niet zoveel regen en aangename temperaturen (22-24 graden).

Gids: goede lokale, goed Nederlands sprekende gids.
Reisleider:. Drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft in al die jaren vele reizen begeleid.Programma van dag tot dag

za 01/06/24:

Om 09.30 uur per KLM-lijnvlucht naar de luchthaven van Boekarest, waar aankomst om 13.10 uur (het is in Roemenië één uur later). Van de luchthaven rijden we in twee uur naar Sinaia voor de eerste twee overnachtingen; Te Sinaia bezoeken we nog het gelijknamige, indrukwekkende klooster (vernoemd naar de berg Sinaï). Het dateert uit 1695 en heeft twee kloosterkerken, beide fraai versierd. Diner in het hotel.

zo 02/06/24:

Te Sinaia bezoek aan het laat 19e eeuwse Peles-paleis, gebouwd in Gotische en neo-Renaissance stijl voor koning Carol I. Daarna naar Brasov, waar we een stadswandeling maken en de gotische Zwarte kerk (laat 14e eeuws) bekijken. Terug in Sinaia diner en overnachting in het hotel.

ma 03/06/24:

Vertrek richting Prejmer, bezoek aan één van de mooiste weerkerken van Roemenië, uit de 13e eeuw, met een fraai altaartriptiek uit 1450. Daarna via de indrukwekkende Bicaz-kloof naar Piatra Neamt waar diner en overnachting.

di 04/06/24:

Van Piatra Neamt eerst naar het Varatec-klooster, een groot nonnenklooster uit 1785 met verscheidene kerken binnen zijn muren. Vervolgens gaan we naar het Agapia-klooster, eveneens een groot nonnenklosster, uit de 17e eeuw, met 19e eeuwse schilderingen. Tot slot bekijken we het bijzondere etnografische museum Nicolae Popa. Daarna naar Campulung Moldovenesc,voor de komende twee nachten. Diner in het hotel.

wo 05/06/24:

Vandaag een tocht naar de fraai beschilderde kloosters: Voronet, in 1488 gebouwd door koning Stefan en van binnen en buiten één groot prentenboek, Sucevita uit ca. 1600, met Gotische en Byzantijnse invloeden en eveneens met veel schilderingen en tot slot Moldovita, gebouwd in 1532 door Petru Rares, de bastaardzoon van Stefan III, eveneens geheel beschilderd. Diner en overnachting in Campulung Moldovenesc

do 06/06/24:

In Campulung Moldovenesc bekijken we nog het wonderlijke houtmuseum. Daarna via de mooie Tibuta-pas (die in Bram Stokers Dracula voorkomt) en het stadje Bistrita (bezoek), naar Cluj of Cluj-Napoca, Roemeniës tweede stad en hoofdstad van Transsylvanië, met nog een vrij grote Hongaarssprekende minderheid. Diner en overnachting in een comfortabel hotel.

vr 07/06/24:

Stadswandeling door de aantrekkelijke stad Cluj, met o.a. bezoek aan de 14e eeuwse Sint Michaëlskerk en het Nationaal Kunstmuseum. Diner en overnachting in Cluj.

za 08/06/24

Van Cluj gaan we naar Sibiu, via Targu Mures waar we een prachtig Jugendstilgebouw, het Cultuurpaleis, bekijken en dan naar Sighisoara, een zeer pittoresk stadje (UNESCO erfgoed) waar we een wandeling door het oude centrum maken. Diner en overnachting in een comfortabel hotel te Sibiu.

zo 09/06/24:

In de ochtend stadswandeling door het oude centrum van Sibiu, dat in 2007 culturele hoofdstad van Europa was. We bekijken er ook het Brukenthalmuseum, met een grote collectie binnen- en buitenlandse schilderkunst uit de 15e tot 18e eeuw.; ‘s middags excursie naar naar het stadje Alba Iulia grotendeels opgebouwd aan het begin van de 17e eeuw, met zijn schitterende Alba Carolina-vesting, nog grotendeels intact met zeven bastions. Op de terugweg bijzonder, typisch Roemeens diner in een restaurant in het dorpje Sibiel, bij Sibiu waar we ook een leuk glasiconen museum bezichtigen. Overnachting in Sibiu.

ma 10/06/24:

Van Sibiu via de schitterende Oltvallei naar Curtea de Arges, ooit de hoofdstad van Wallachije, om een bezoek te brengen aan het gelijknamige, vroeg 16e eeuwse klooster en de koninklijke kapel , waar ook de laatste koning van Roemenië, Mihael, begraven is. Daarna door naar Boekarest, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

di 11/06/24:

Te Boekarest: stadsrondrit met de bus, met bezoek aan het Parlementpaleis, bekend als het Paleis van Ceausescu, en ook aan het Kunstmuseum, met een grote collectie binnen- en buitenlandse schilderkunst (Tintoretto, El Greco, Memling etc.), Afscheidsdiner in een leuk restaurant in de stad.

wo 12/06/24:

De ochtend is nog vrij te Boekarest. Aan het begin van de middag transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht met de KLM om 18.05 uur naar Schiphol waar aankomst (door het tijdsverschil) om 20.05 uur.