Kroatië: Winterreis Split & Dubrovnik van 04/02 tot 12/02

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 04/02 tot 12/02

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/12 - € 2.495,00

Gids & Reisleider

Gids: goede, lokale gidsen, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Inbegrepen in de reissom: Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, één lunch, alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad en eventueel een concert/opera.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 295,-

Winterreis Split & Dubrovnik

Reis 2

Onze Winterreis dit jaar is gaat naar Split, de tweede stad van Kroatië, en Dubrovnik, ‘de Parel van de Adriatische Zee’ (en volgens sommigen van de gehele Middellandse Zee).
Split is vooral beroemd vanwege de Romeinse keizer Diocletianus, die hier rond 300 n.Chr. zijn grote paleis liet bouwen, dat nu nog altijd het hart van de oude stad vormt. Er staan nog grote stukken van overeind. Paleismuren zijn in later eeuwen als muren voor huizen gebruikt en bijv. grote delen van de onderkeldering, het peristylium en het mausoleum (thans de Sint Domnius-kathedraal) zijn nog intact. Diocletianus werd vlakbij in Salona geboren, waar we de opgravingen ook zullen bezoeken. Split vormt ook een mooi uitgangspunt voor een bezoek aan een aantal zeer pittoreske stadjes aan de Kroatische kust, zoals Zadar, Trogir en Sibenik. Behalve dat ze schilderachtig zijn, zijn ze ook interessant vanwege hun musea, kerken, forten en paleizen.
Onderweg naar Dubrovnik maken we een klein uitstapje Bosnië in, om in Mostar de beroemde brug te zien die thans weer geheel in zijn oude luister is hersteld.
Ook Dubrovnik is geheel gerestaureerd en inderdaad één van de mooiste steden aan de Middellandse Zee. De oude stad is nog geheel ommuurd. We zullen het centrum met al zijn paleizen, kerken en kloosters uitgebreid bezoeken.
Inmiddels zijn zowel Split als Dubrovnik weer zeer druk bezochte steden. Dat is de reden dat we de reis begin februari maken wanneer het nog rustig is.
Qua weer kunnen we van alles verwachten, zonnig, bijna lenteachtig weer maar ook temperaturen rond de 5 à 10 graden. De kansen op mooi weer aan de Dalmatische kust zijn echter vrij groot.
In beide steden logeren we in centraal gelegen hotels, op loopafstand van de oude stad. Het zijn comfortabele hotels. In Split is het een viersterren hotel, waarvan de kamers wellicht iets aan de kleine kant zijn, maar met een gezellige lobbybar en een prettig restaurant, beide met een warme sfeer. Het ligt in een rustige wijk bij zee, op 10 minuten lopen van het Paleis van Diocletianus. In Dubrovnik logeren we in het sfeervolle Imperial Hilton, een zeer comfortabel vijfsterren hotel uit het einde van de 19e eeuw, met ruime kamers. Het ligt pal buiten één van de stadspoorten. Ook nu dineren we weer een paar keer in het hotel en een paar keer in restaurants in de stad. Een enkele lunch is inbegrepen als we het idee hadden dat het moeilijk zou zijn om iets te vinden. Eveneens zullen we weer een concert of opera bijwonen, dit keer in het 19e eeuwse Nationale Theater van Split (als die in hun programma in de Kersttijd beschikbaar zijn).
Overigens gaat Kroatië per 1 januari 2023 de euro gebruiken. Vanaf dat moment hoeft men dus niet meer naar kuna's te wisselen,

Gids: Goede, lokale gidsen die uitleg in het Engels geven.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en heeft vele reizen begeleid, ook naar veel Balkanbestemmingen, waaronder Split en Dubrovnik.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 04/02/23:>/b>

Rond 11.20 uur per lijnvlucht van Croatia Airlines (samen met o.a. Lufthansa en de SAS onderdeel van de Star Alliance) via Zagreb naar Split, waar aankomst rond 15.30 uur. Transfer naar ons comfortabele hotel nabij de oude stad van Split, waar diner en overnachting.

zo 05/02/23:

Split: uitgebreid bezoek aan het paleis van Diocletianus (gebouwd tussen 298 en 305 n.Chr.), met o.a. de kelders, het peristylium en de keizerlijke vertrekken. Ook bekijken we de Sint Domnius-kathedraal, in het mausoleum van Diocletianus, daarna het Papalic-paleis met het Stadsmuseum en de Tempel van Jupiter. Na de lunch bezoeken we aan de voet van de Marjan-heuvel de kleine collectie van het Museum van Kroatische monumenten (9e tot 13e eeuwse Christelijke architectuur), de Galerija Mestrovic (de villa met beelden van deze Kroatische beeldhouwer), en het Archeologisch Museum (interessante collectie met veel voorwerpen uit het dagelijks leven in een moderne opstelling). Diner in een knus restaurant bij de oude stad. Wellicht deze avond aansluitend een voorstelling in het Nationale Theater.

ma 06/02/23:

Excursie naar Nin (prachtige 9e eeuwse Heilig Kruiskerk, één van de oudste kerken van Kroatië), en Zadar (stadswandeling met o.a. de Romeinse overblijfselen, de 12e eeuwse Sint Chrysogonuskerk en de schitterende 9e eeuwse Sint Donatus-kerk). Diner in het hotel.

di 07/02/23:

Bezoek aan de opgravingen van Salona, even buiten de stad, waar Diocletianus in 245 geboren is. We zien er overblijfselen van o.a. het amfitheater, een stadspoort en een vroeg-Christelijke basilica. Aansluitend gaan we naar de zgn. Kastela, twee pittoreske plaatsjes aan zee, het ene met een fort waarin een deel van de bevolking nog woont, het ander met een waterburcht. De middag is vrij. Diner in een restaurant in de oude stad.

wo 08/02/23:

Excursie naar de stadjes Sibenik (stadswandeling met bezoek aan de prachteige 15e eeuwse Sint Jakobskathedraal, met tientallen mensenhoofden aan de buitenkant) en Trogir (stadswandeling). Tussendoor gelegenheid om te lunchen (niet inbegrepen) in één van beide stadjes. 's Avonds diner in het hotel.

do 09/02/23:

Vandaag verlaten we Split en gaan langs een prachtige kustweg naar Mostar waar we een stadswandeling maken en de beroemde brug bekijken. Lunch inbegrepen. Voor Bosnië zijn er verder geen formaliteiten. Daarna gaan we verder naar Dubrovnik, waar diner en verblijf in een comfortabel hotel net buiten de muren van de oude stad.

vr 10/02/23:

Bezoek aan de oude stad van Dubrovnik: Franciskaner klooster en het Dominicaner-klooster, beide met kleine musea en een mooie kloostergang, Sponza-paleis, het indrukwekkende Paleis van de Rector met een afwisselende collectie, de kleine synagoge met het Joods museum, de kathedraal met de schatkamer en de oude haven. Diner in het hotel.

za 11/02/23:

Tweede bezoek aan Dubrovnik: het Museum voor Moderne Kunst (met o.a. een collectie schilderijen van Vlaho Bukovac , het aardige museum en een wandeling over de stadsmuren. De lunch is vrij en de middag is vrij. Afscheidsdiner in een sfeervol restaurant in de oude stad.

zo 12/02/23:

Vroege lijnvlucht van Dubrovnik via Zagreb naar Schiphol, waar aankomst om 11.30 uur.