Italië: Mei in verrassend Viterbo van 15/05 tot 22/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 15/05 tot 22/05

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.645,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 2.495,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Steven Bastmeijer

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt en alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 175,-

Mei in verrassend Viterbo

Reis 9

Deze reis leidt ons naar Viterbo, niet zo ver van Rome. Omdat het altijd 'in de schaduw' van Rome heeft gelegen, is het een wat onbekendere stad, geheel ten onrechte. In de 13e eeuw was de stad enkele decennia lang het toevluchtsoord van de pausen. Het heeft dan ook een indrukwekkend Palazzo dei Papi. In vroegere tijden lag het in Etruskisch gebied. Er is dan ook van alles te zien in de omgeving, en in het Archeologisch Museum van de stad.
De stad is al oud. Viterbo zou een verbastering zijn van het Latijnse Vetus Urbs ('Oude Stad'). De stad ligt in het hart van Tuscia, het eertijds door de Etrusken
overheerste gedeelte van het huidige Latium.
De meeste overblijfselen zijn echter uit de Middeleeuwen, met een aantal mooie kerken, het genoemde Pausenpaleis en de vrijwel intacte stadsmuren. Tevens zullen wij dagtochten naar de nabij gelegen gedeelten van Umbrië en Toscane maken.
De zeer zinnenstrelende omgeving is gezegend met de vredige vulkaanmeren van Bracciano, Vico en Bolsena, woeste watervallen, heilzame bronnen, glooiende tufsteenheuvels, die in Mei het allermooiste zijn , alle tinten van frisse kruiden tonen en vol bloemen zullen staan. Die komen we ook tegen in de tuinen, waar de verbeelding de natuur omtovert tot een wonderland: de Mostri van Bomarzo, en de Tarocchi van Niki de St Phalle.
Daarnaast zijn er in de omgeving twee prachtige landhuizen: de Villa Farnese, een prachtig voorbeeld van maniëristische kunst, en de Villa Lante, een Renaissance huis.
We logeren in een net driesterrenhotel in het historische centrum van deze gezellige provinciestad. Het heeft geen restaurant, dus we gebruiken de diners in restaurantjes in de buurt. Temperaturen behoren rond de 23 à 25 graden te liggen in mei.

Gids en reisleider: Steven Bastmeyer heeft kunstgeschiedenis en archeologie in Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar Italië, Griekenland en de Levant begeleid.Programma van dag tot dag

wo 15/05/24:

Om 09.35 uur vertrek per KLM-lijnvlucht van Schiphol naar het vliegveld Fiumicino/Leonardo da Vinci van Rome, waar we om 11.50 uur aankomen. Wij rijden na een lichte maaltijd op of nabij de luchthaven naar het hotel te Viterbo, een rit van ongeveer 2 uur. Onderweg zullen wij om de spits af te bijten, het (aan Saturnus gewijde) oeroude Sutri bezoeken: een Etruskische necropool, een Romeins amfitheater en een aan de Madonna der Bevalling gewijde grotkerk, die alle gehouwen uit het tufsteen en overwoekerd door het groen een betoverende indruk maken. Vervolgens zetten wij onze tocht voort naar Viterbo, alwaar wij onze intrek zullen nemen in een net driesterrenhotel in het hart van de stad. 's Avonds maken wij een oriënterende stadswandeling en dineren aansluitend in een prettig restaurant.

do 16/05/24:

Viterbo is een oude stad, die haar gouden tijd heeft gekend in het Duecento, de dertiende eeuw, toen de strijd tussen Kerk en Rijk Rome bedreigde en de Pausen noopte om uit te wijken en elders hof te houden. Viterbo heeft zo zeven pausen vele jaren gastvrijheid geboden en was zodoende even de Eeuwige hoofdstad van Gods plaatsvervanger op Aarde. Er herinnert veel aan deze gouden tijd. 's Ochtends bezoeken we de Dom/ Kathedraal en het Paleis der Pausen. 's Middags gaan we naar Villa Farnese in Caprarola, gelegen vlak bij het Lago di Vico en de Monte Cimini. Diner in de stad.

vr 17/05/24:

We gaan naar Umbrië, het groene hart van Italië , een nabij gelegen gedeelte, dat dikwijls wordt overgeslagen. Zo gaan we naar het oeroude Amelia, dat terug zou gaan tot 1183 v.Chr.. We bewonderen de cyclopische muren en het nagenoeg gave brons van Augustus. We gaan voor de lunch naar het charmante middeleeuwse Narni aan de Tiber een stad die zo tot de verbeelding spreekt dat ze haar naam heeft gegeven aan Narnia. Tenslotte gaan we naar de Cascate di Marmore, de woeste marmerwatervallen, gelegen vlak bij Terni de stad van St Valentijn. Terug in Viterbo diner in de buurt van het hotel.

za 18/05/24:

‘s Ochtends is er weekmarkt in Viterbo, een uitgelezen gelegenheid om de heerlijkheden uit de omgeving te proeven. We rijden tegen het middaguur langs het bergstadje Vitorchiano naar Bomarzo om de hersenspinselen van Prins Orsini te zien, in het Parco dei Mostri, een van de beroemdste tuinen ter wereld. Terug in Viterbo diner in de stad.

zo 19/05/24:

Deze zondag richten we onze aandacht op Tuscia. Wij bijten de spits af in het schitterende stadje Tuscania, een idylle van Romaanse verfijning. Vervolgens gaan wij naar Canino, waar Lucien Bonaparte, de eerste spade in de grond stak om het vermaarde Vulci te vinden. Tenslotte gaan wij naar de Giardino dei Tarocchi te Capalbio , de beeldentuinen van Niki de St Phalle, een uiting van hedendaagse levenslust. Diner in de stad.

ma 20/05/24:

Op maandag zijn alle musea in Viterbo open! Wij bezoeken de Portici met het meesterwerk van Sebastiano del Piombo, het Museo Civico en, voor wie wil, het Museo Etrusco. ‘s Middags gaan we naar de vlak buiten de stad gelegen Villa Lante te Bagnaia om ons te verpozen in haar heerlijke tuin. Diner in de buurt van het hotel.

di 21/05/24:

Op deze laatste dag gaan we naar Toscane, om de zuidelijke grensstreek te gaan zien, die zelden wordt bezocht. Wij komen langs het Meer van Bolsena, richting de warme waterval van Saturnia. Wij doen onderweg de schaduwrijke droomoorden Sovana en Sorano aan en zien als klap op de vuurpijl het betoverende Pitigliano, de stad op de schijnende heuvel. Afscheidsdiner in de stad.

wo 22/05/24:

Een deel van de ochtend is nog vrij. Aan het einde van de ochtend rijden we langs het Meer van Bracciano voor de lunch aan de voet van het vermaarde kasteel en gaan vervolgens naar de luchthaven van Fiumicino/Rome voor de terugvlucht met de KLM om 17.25 uur. Aankomst op Schiphol om 20.00 uur.