Italië: Kerstreis Montecatini Terme van 19/12 tot 27/12

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 19/12 tot 27/12

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.395,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/07 - € 2.295,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door, er kan nog geboekt worden. Intussen heeft het hotel aangegeven dat het i.v.m. de vele éénpersoonskamers voorlopig (tot eind november) alleen boekingen aanneemt voor twee personen in ene tweepersoonskamer. U kunt wel op ene wachtlijst gezet worden.

Gids & Reisleider

Gids: Steven Bastmeijer, reisleider: Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt en alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 150,-

Kerstreis Montecatini Terme

Reis 20

Onze tweede Kerstreis in 2022 gaat naar Montacatini Terme. Het is een thermale badplaats middenin het gewest Toscane, maar buiten de door het toerisme platgetreden paden. Hoewel al in de Middeleeuwen een thermaal badplaats, werden de bronnen vooral sinds de 18e eeuw verder geëxploiteerd. Sinds 2021 is het UNESCO Wereld Erfgoed onder de naam Great Spa Towns of Europe, vanwege de bronnen en de bijbehorende architectuur.
Het is een goed uitgangspunt voor bezoeken aan bekendere en onbekendere stadjes, zoals Lucca, Pisa, Livorno en Pistoia. Lucca is de geboorteplaats van de componist Giacomo Puccini en vooral beroemd vanwege zijn olijfolie en fraaie romaanse architectuur. Het is geheel omgeven door bastions en in de plattegrond is gemakkelijk het antieke Romeinse Luca te herkennen, met als hoogtepunt het tot plein omgevormde amfitheater. Van de Karolingische periode getuigt de Domkerk, aan Martinus van Tours gewijd.
Één van de belangrijkste monumenten, enerzijds wereldberoemd, maar anderzijds door lang niet iedereen bezocht, is het Campo Santo van Pisa, met o.a. de beroemde scheve toren.
We begeven ons ook in het berggebied van de zogenaamde Apuaanse Alpen naar de marmergroeven van Carrara. In het onbekendere plaatsje Pistoia wacht ons één van de vier beroemde preekstoelen van de beeldhouwersfamilie Pisano. Ook vergeten we Livorno niet.
We logeren in een sfeervol en centraal gelegen hotel in Montecatini Terme. Het doet een beetje art-déco aan. Het is een comfortabel driesterren hotel. In de Kerstperiode liggen de temperaturen rond de 10-12 graden, met uitschieters overdag als het zonnig is. Het is niet speciaal een natte periode maar regen valt niet uit te sluiten.

Gids: Steven Bastmeyer heeft kunstgeschiedenis en archeologie in Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar Italië, Griekenland en de Levant begeleid.
Reisleider: Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met o.a. Italiaans als bijvak en hij heeft de afgelopen jaren vele reizen naar vooral Griekenland begeleid, maar een enkele keer ook naar Italië.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

N.B. Wijzigingen in het programma zijn niet uitgesloten. Het programma is in mei 2022 op openingstijden gecontroleerd.

ma 19/12/22:

Om 10.20 uur rechtstreekse Transavia-vlucht naar Pisa, waar aankomst om 12.15 uur. Vandaar rijden we naar Montecatini Terme, het elegantste kuuroord van Italië. ’s Middags oriënterende wandeling. Overnachting en diner in het hotel.

di 20/12/22:

Vanuit Montecatini bezoek aan Lucca: gehele dag bezichtiging van de stad met onder andere een bezoek aan de Dom gewijd aan Sint Maarten, met het beroemde 'Heilige Gezicht van Lucca', de S. Michele in Foro, de S. Frediano, het amfitheaterplein en het Palazzo Guinigi.

wo 21/12/22:

Gehele dag excursie: langs de kust rijden we noordwaarts en vervolgens de Alpi Apuane in, naar Carrara, het centrum van de marmerbewerking. We bekijken er het Museo del Marmo en maken een wandeling door het centrum van de stad. Daarna gaan we naar het kleinere Serravezza waar Michelangelo zich in 1517 vestigde op zoek naar zijn meest geliefde materiaal.

do 22/12/22:

Vandaag maken we een tocht door het prachtige heuvellandschap van Toscane naar Volterra, dat rijk is aan resten uit de Etruskische en Romeinse Oudheid maar tevens uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Wij bezoeken het Museo Etrusco Guarnacci met de Ombra della Sera, en de Pinacoteca met de Deposizione van Rosso Fiorentino.

vr 23/12/22:

We gaan vandaag naar het grandioze barokke klooster, de Certosa di Calci. Vervolgens via een panoramische route (als de weg het toelaat: er ligt op het moment een groot rotsblok op) over de Monte Serra naar het dorp Buti waar we door de kasteelvrouwe van de Villa Medicea worden ontvangen. Lunch in een restaurant in Buti. Via het middeleeuwse vestingstadje Vicopisano keren we terug naar Montecatini.

za 24/12/22:

Vandaag maken we een tocht naar Livorno. Livorno is de oude porto franco, de vrije zeehaven van Toscane, waar de late Medici’s katholieken, Grieken, Armeniërs, Joden, en zelfs protestanten naast elkaar lieten leven. Er zijn oude banden met onze landen. We bezoeken enige kerken, de mediterrane markt en bewonderen het monument der Moren, uitziende over zee naar Corsica.

zo 25/12/22:

Vlakbij Montecatini bevindt zich Pisa, een wereldberoemd monument van romaanse kunst met de 'Campo dei Miracoli', waarvan de scheve toren wellicht het bekendst is. We brengen dan ook een uitgebreid bezoek aan alle onderdelen van dit plein (dom, doopkapel, Camposanto, museum van de dom). Pisa heeft echter ook een fraai Middeleeuws centrum.

ma 26/12/22:

Vandaag maken we een excursie naar het nabijgelegen Pistoia, waar we een bezoek brengen aan het fraaie domplein, met de Romaanse kathedraal en de vrijstaande doopkapel. Uiteraard bekijken we ook de kerk van S. Andrea met de preekstoel van de beeldhouwer Giovanni Pisano uit de late 13e eeuw. De 15e eeuwse voorzijde van het Ospedale del Ceppo toont ons een fries van veelkleurige terracotta uit het Della Robbia-atelier. In de middag keren we via Collodi en de romaanse kerk van Villa Basilica terug naar Montecatini. Afscheidsdiner in de stad.

di 27/12/22:

In de loop van de ochtend vertrek naar de luchthaven van Pisa, met nog een bezoek aan de10e eeuwse kerk van San Piero a Grado, in Pisaans-romaanse stijl. Vertrek wederom per lijnvliegtuig van Transavia om 15.35 uur, aankomst om 17.50 uur.