Slovenië: Kerstreis Ljubljana van 19/12 tot 27/12

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 19/12 tot 27/12

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/07 - € 1.995,00

Gids & Reisleider

Goede, lokale, Engels sprekende gids; reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, één lunch en alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 195,-

Kerstreis Ljubljana

Reis 19

Dit jaar hebben we een heel andere bestemming voor een Kerstreis dan vorig jaar: Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Het is met zijn 350.000 inwoners een van de kleinere hoofdsteden van Europa. Maar hoewel het een wat kleinere stad is, heeft het wel een vrij groot historisch centrum dat vooral Habsburgs aan doet. Het maakte dan ook van 1813 tot 1918 deel uit van het Habsburgse rijk en daarvoor sinds de 12 eeuw van het Heilig Roomse Rijk. Door het Slavische karakter van zijn bevolking is het ook weer niet 100% Habsburgs, maar een prettige mengeling van de twee. Het eigen karakter werd aan het begin van de 20e eeuw versterkt door een groot aantal gebouwen ontworpen door de Sloveense architect Jože Plečnik, die classicistische en art-déco-elementen met elkaar combineerde.
Ljubljana is door zijn centrale ligging ook een goed uitgangspunt voor excursies in alle windrichtingen, naar pittoreske stadjes en naar verscheidene kastelen waar het land rijk aan is. Het geeft ons ook de gelegenheid om van het winterlandschap te genieten.
Ljubljana heeft onmiskenbaar een Kerstsfeer, maar is minder een Kerstbestemming dan Wenen, Bratislava en tegenwoordig ook Zagreb. Er is een Kerstmarkt en de winkelstraten zijn met Kerstversieringen getooid. Het is in tegenstelling tot onze voorgaande Mediterrane Kerstreizen meer een winterbestemming. Hier en daar is wat sneeuw niet uitgesloten. In Ljubljana liggen de temperaturen gewoonlijk tussen de 0 en 10 graden, met niet teveel neerslag. We logeren in een comfortabel, warm eerste klas hotel, tegen het centrum aan zodat men ook op eigen gelegenheid wandelingen kan maken in de gezellige binnenstad. De meeste avonden, inclusief de Kerstdagen, dineren we in het hotel. Een paar keer eten we buiten de deur om ook wat van de lokale sfeer te proeven. Al met al is het een verrassende reis naar een wat onbekender gebied.

Gids: Een goede, lokale gids die uitleg in het Engels geeft.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en heeft vele reizen begeleid, o.a. ook naar veel Balkanlanden waaronder Slovenië.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

ma 19/12/22:

Om 09.55 uur per lijnvlucht van Swiss (het vroegere Swissair en onderdeel van de Star Alliance, met o.a Lufthansa) via Zürich (overstap; directe vluchten zijn er niet) naar de luchthaven van Ljubljana, waar we rond 14.00 uur aankomen. Transfer van de luchthaven naar ons prettige eerste klas hotel aan de rand van het historische centrum. Later in de middag maken we nog een kleine oriënterende wandeling in de binnenstad. Diner in het hotel.

di 20/12/22:

Te Ljubljana: allereerst bezoek aan het imposante kasteel, waar we met een kabelbaan naartoe gaan. Het dateert oorspronkelijk uit de 11e eeuw, maar de meeste gebouwen zijn uit de 15e, 16e en 17e eeuw. We zien er o.a. de kapel van St. Joris uit de 15e en 18e eeuw, verscheidene ontvangstzalen en de Panoramische Toren, met een prachtig uitzicht. Daarna bezoeken we de neo-klassicistische kerk van Sint Franciscus(1925) en de kathedraal, oorspronkelijk uit 1262 maar in zijn huidige vorm een 18e eeuwse barokkerk, rijk versierd met fresco’s en beelden in het historische centrum en komen ook langs de voedselmarkt. Na de lunch bezoeken we de Nationale Bibliotheek (wellicht het belangrijkste werk van de architect Jože Plečnik (1872-1957) en het Plečnik Huis, het huis-museum gewijd aan de architect die veel gebouwen in Ljubljana ontworpen heeft in het begin van de 20e eeuw. Diner in het hotel.

wo 21/12/22:

Te Ljubljana allereerst bezoek aan de Nationale Galerij van Slovenië, het schilderijenmuseum van het land, met vooral Sloveense meesters. Daarna een tochtje buiten het centrum met bezoek aan de Nebotičnik Wolkenkrabber (uit 1931 met neo-klassieke en art-déco invloeden), de kerk van de Drievuldigheid (uit begin 18e eeuw, barok), langs het Parlement van Slovenië (ook van Plečnik) en de restanten van de Romeinse stad van Emona (Colonia Iulia Aemona,1e eeuw v.Chr.-5e eeuw n.Chr.). Na de lunch gaan we buiten Ljubljana naar het Stična-klooster, het oudste klloster van Slovenië uit 1136 waar nu het Sloveens Museum van het Christendom in is gevestigd. 's Avonds diner in de stad.

do 22/12/22:

Vanuit Ljubljana excursie naar Bled, 50 km naar het Noordwesten, waar we allereerst het Kasteel bezoeken. Het werd gebouwd in 1011 en in de late Middeleeuwen werden er torens en gebouwen aan toegevoegd die nu een museum vormen. Daarna steken we met een bootje over naar het eilandje in het meer van Bled waar we de 17e eeuwse Maria-kerk bezoeken. Daarna gaan we naar het pittoreske, Middeleeuwse stadje Radovljica waar gelegenheid om te lunchen waarna we nog een wandelingetje door het historische centrum maken. Diner in het hotel.

vr 23/12/22:

Vanuit Ljubljana excursie naar Maribor, 100 km naar het Noordoosten, de tweede stad van Slovenië en mooi gelegen aan de rivier de Drava. We maken een wandeling door het pittoreske, historische centrum met bezoek aan het 15e eeuwse kasteel (nu het stadsmuseum), de 12e eeuwse kathedraal en de Synagoge (oorspronkelijk uit de 13e eeuw, nu het Joods Cultureel Erfgoedcentrum). Gelegenheid om te lunchen in Maribor. Na de lunch gaan we naar Ptuj (30 km), een klein schilderachtig stadje, ook aan de Drava gelegen, waar we nog een wandeling door het historische centrum maken. ’s Avonds terug in Ljubljana diner in de stad.

za 24/12/22:

Te Ljubljana ‘s ochtends bezoek aan het Nationaal Museum van Slovenië, met een grote collectie archeologische voorwerpen (o.a. een 60.000 jaar oude Neanderthaler fluit, het oudste muziekinstrument ter wereld, Romeinse voorwerpen -Slovenië behoorde tot het Romeinse Rijk-), maar bijv. ook Germaanse juwelen, naast een collectie schilderijen van Sloveense schilders. De middag is vrij. Er is een gezellige Kerstmarkt in het centrum en Ljubljana is sowieso een leuke stad om ook zelf door te wandelen. Òf vanavond òf morgenavond Kerstdiner in het hotel.

zo 25/12/22 (Eerste Kerstdag):

Vanuit Ljubljana excursie naar het kasteel van Predjama (60 km naar het Zuidwesten), waar bezoek. Het imposante kasteel, half ingebouwd in een grot, dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw maar werd in de 16e eeuw in Renaissance stijl herbouwd. Na de lunch gaan we naar het stadje Štanjel (Italiaans: San Daniele del Carso, tussen 1918 en 1947 was het Italiaans) waar we een wandeling door het centrum maken. (Wellicht Kerst)Diner in het hotel.

ma 26/12/22:

Een van de hoogtepunten van de reis is vandaag het bezoek aan de kerk van Hrastovlje, 100 km ten Zuidwesten van Ljubljana. Het is onzeker wanneer de kerk gebouwd is, in de 12e of de 15e eeuw. Wel is zeker dat de beroemde fresco’s, die in 1949 ontdekt werden onder een laag kalk, in 1490 door Johannes de Castua geschilderd zijn. Het belangrijkste onderdeel ervan is een Dodendans, één van slechts een paar Dodendansen die er in Europa geschilderd zijn. Na Hrastovlje gaan we naar het naburige Koper, het vroegere Capo d’Istria, in Sloveens Istrië. Eeuwenlang, tot 1954, was de stad Venetiaans en later Italiaans en die sfeer straalt het nog uit. We maken er een wandeling en bekijken er de Stadstoren, uit de 12e eeuw maar in zijn huidige vorm uit de 17e eeuw, en het Pretoriaans Paleis, in zijn huidige vorm uit 1447, in Venetiaans gotische stijl. Tussendoor gelegenheid om te lunchen. In de loop van de middag rijden we terug naar Ljubljana. Afscheidsdiner in een sfeervol restaurant in de stad.

di 27/12/22:

Aan het einde van de ochtend transfer naar de luchthaven van Ljubljana voor de terugvlucht, wederom per lijnvlucht van Swiss om 14.50 uur, wederom via Zürich, terug naar Schiphol, waar aankomst rond 18.55 uur.