Italië: Winterreis Betoverend Venetië van 05/02 tot 13/02

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 05/02 tot 13/02

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 01/12 - € 2.495,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door, wat betekent dat nu de normale boekingsvoorwaarden gelden (zie tabje Garantie, ANVR, van deze website). Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gids: Steven Bastmeyer, reisleider: Paul Schiethart

Inclusief

Inbegrepen in de reissom: Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners in het hotel of in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 225,-

Winterreis Betoverend Venetië

Reis 1

Vele Italiaanse steden zijn bij uitstek geschikt als reisdoel op zichzelf en Venetië is daar een prachtig voorbeeld van. De faam van deze stad, die door de eeuwen heen velen heeft aangetrokken, is zo algemeen, dat het overbodig lijkt te trachten U in een paar alinea’s ervan te overtuigen, dat een bezoek aan Venetië in alle opzichten een bijzondere ervaring is. De unieke ligging, zwevend tussen hemel en water, de architectuur, die het oosten en westen combineert, de grote en kleine schilderachtige pleinen en de beroemde kunstcollecties maken op iedere bezoeker een onuitwisbare indruk. Eén van de opvallendste aspecten van de stad is dat alle verkeer over water gaat: het openbaar vervoer, de taxi’s, de brandweer, huwelijks – en begrafenisstoeten, de politie. Hierdoor wordt het tempo in de stad bepaald door de voetganger, waardoor het zeer ontspannend is om hier rond te wandelen!
Kortom: in Venetië kan men genieten van vele kunstuitingen. Maar natuurlijk wordt U ook ondergedompeld in de Italiaanse levendigheid, die de stad kenmerkt, nemen wij de tijd voor een gezellig terrasje en ervaren wij, dat de Italiaanse keuken nog wel iets meer te bieden heeft dan alleen een pizza…

De winter is nog de enige tijd dat men Venetië nog enigszins rustig kan bekijken (we zijn er nog vóór de krokusvakantie). De gemiddelde temperaturen liggen rond de 10-15 graden. Februari is, met januari, wel de maand met verreweg de minste regenverwachting. Dat betekent dat als de zon schijnt men toch nog op een terrasje kan zitten. We logeren in een centraal gelegen, comfortabel hotel, niet ver van het San Marcoplein vandaan. Dat betekent dat U na het programma ook zelf de stad kunt verkennen.

Covid restricties: Omdat de regels regelmatig veranderen nemen we voordat we een beslissing nemen over het doorgaan van de reis contact met U op over de dan geldende regels. U kunt tot dat moment nog kosteloos annuleren.

Gids: Steven Bastmeyer heeft kunstgeschiedenis en archeologie in Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar Italië, Griekenland en de Levant begeleid.
Reisleider: Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met o.a. Italiaans als bijvak en hij heeft de afgelopen jaren vele reizen naar vooral Griekenland begeleid, maar een enkele keer ook naar Italië.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 05/02/22:

Rond 09.45 uur vertrek per KLM-lijnvlucht van Schiphol naar het vliegveld Marco Polo van Venetië, waar we om 11.30 uur aankomen en waarvandaan wij geheel in stijl met de boot naar de stad gaan. Wij logeren in een prettig, vlak bij het San Marcoplein gelegen hotel. ’s Middags maken een verkennende wandeling. We bewonderen het uitzicht over de stad vanaf het Fondaco dei Tedeschi; bij helder weer zien we de Alpen en de Middellandse Zee. Diner in het hotel.

zo 06/02/22:

Wij bijten de spits af met een tocht door de lagune, om te beginnen gaan we naar Torcello toe, de moeder van Venetië. We bewonderen de Santa Maria Assunta met haar 11e eeuwse mozaïeken , de Santa Fosca het baptisterium en de zogenaamde troon van Attila. We verkennen het kanteiland Burano en kunnen genieten van de lunch op Murano het glaseiland, waar wij tevens het Museo del Vetro bezoeken. Tenslotte meren wij aan bij San Michele, het dodeneiland, de begraafplaats van Venetië, waar vele vermaarde personen rusten, kunstenaars en de muze van Multatuli. Diner in het hotel.

ma 07/02/22:

Wij beginnen met de kerk gewijd aan de Heilige Marcus. Deze basiliek toont een vermenging van Europese en oosterse invloeden en sluit als een décor het San Marcoplein af, “de mooiste salon ter wereld”, zoals Napoleon het noemde. De kerk werd in het midden van de 11e eeuw in slechts 10 jaar gebouwd om de relieken te herbergen van de evangelist Marcus, de stadspatroon. De gevel wordt, behalve door fraaie mozaïeken, gesierd door de beroemde paarden, in 1204 hier naar toe gebracht uit Constantinopel. Het interieur overweldigt door de prachtige decoratie. In het koor staat opgesteld het zgn. Pala d’Oro, een altaarstuk, gemaakt van zilver, goud, edelstenen en émail plaques, afkomstig uit Constantinopel, De schatkamer is een waar museum. Na de lunch gaan wij naar het Dogenpaleis. Het werd gebouwd van de 12e tot de 15e eeuw en geeft een beeld van de geweldige macht en rijkdom van de “Serenissima”. Beroemde kunstenaars, zoals Titiaan, Tintoretto en Veronese vervaardigden de grote fresco’s, die het interieur sieren. Diner in de stad.

di 08/02/22:

Vandaag maken we een stadswandeling door de Sestieri San Marco, Castello en Cannaregio, ter rechterzijde van het Canal Grande. Onderweg bezoeken wij enige kerken: de San Zaccaria, de San Giovanni in Bragora en de San Giorgio dei Greci, de kerk der Grieken. Wij pauzeren bij het Arsenaal in de levendige wijk Castello. 's Middags bezoeken wij de Scuola di San Giorgio degli Schiavoni met de schilderingen van Carpaccio en de majestueuze Zanipolo met de praalgraven van de Dogen. Tenslotte de minutieuze Miracoli-kapel. Diner in het hotel.

wo 09/02/22:

Wij maken een tocht langs de hoogtepunten van de Musei Civici rond Piazza San Marco, het Museo Correr (het historisch museum van de stad en een belangrijke schilderijencollectie met werken van o.a. Bellini, Van der Goes, Bouts en Lorenzo Lotto), de Bibliotheca Marciana en het Archeologisch Museum. Dankzij de nauwe contacten, die de stad onderhield met het oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee vinden wij in het museum een groot aantal Griekse originelen. De basis voor het museum vormt de schenking van Griekse en Romeinse sculpturen door Kardinaal Grimani in 1523. Er zijn ook antieke copieën van Hellenistische stukken, zoals die van het grote Galliërmonument uit Pergamom en een goede collectie Romeinse portretten. 's Middags schepen wij ons in voor het eiland van San Lazzaro degli Armeni, het eiland der Armeniers. Sinds 1717 is er hier een klooster van de Meticharisten, Armeens-Katholieken. Het klooster is ook bekend vanwege het feit dat Lord Byron hier in de winter van 1816/1817 bijna elke dag in een roeiboot de lagune overstak om samen met de abt van het klooster een Armeense grammatica en een Armeens woordenboek te schrijven. Het klooster is dan ook een belangrijk centrum van de Armeense diaspora. Terug in Venetië diner in de stad.

do 10/02/22:

Wij varen over de volle lengte van het Canal Grande naar het Ghetto en bewonderen de synagogen. Vervolgens maken wij opnieuw een boottocht over de volle lengte van het Canal Grande en bewonderen de Ca, de Paleizen van de fameuze families uit het Gouden Boek van Venetië. Wij bezoeken de Accademia. De Galleria dell’ Accademia bezit één van de belangrijkste schilderijencollecties van Italië. Behalve werken van de zgn.Venetiaanse Primitieven hangen hier ook stukken van grote meesters als Bellini, Titiaan , Tintoretto, Piero della Francesca evenals van 17e en 18e eeuwse schilders zoals Tiepolo en Canaletto. Niet ver van het museum staat de Sta Maria della Salute. Deze kerk is een ontwerp van Longhena in 1630 en gebouwd na het einde van een pestepidemie. De ligging is niet anders dan spectaculair te noemen. In de sacristie hangt Tintoretto’s meesterwerk de “Bruiloft in Kana“. Aan de andere zijde van het Canale della Giudecca bekijken we nog de San Giorgio Maggiore. Diner in het hotel.

vr 11/02/22:

Wij maken een stadswandeling door de Sestieri: Santa Croce, San Polo en Dorsoduro aan de linkerzijde van het Canal Grande. Wij wandelen over de Ponte Rialto naar de Frari toe met de meesterwerken van Titiaan. Vervolgens de Scuola Grande di San Rocco met de werken van Tintoretto. Tenslotte Ca Rezzonico het museum gewijd aan de achttiende eeuw , de zwanenzang van Venetië. Het is gebouwd door Longhena in 1680 en nu ingericht als museum met meubels, porcelein en schilderijen van o.a. Tiepolo, Guardi en Longhi. Diner in het hotel.

za 12/02/22:

Het spreekt vanzelf, dat 7 dagen bij lange na niet genoeg zijn om alles van Venetië te zien. Deze laatste dag geeft de gelegenheid om zelf op pad te gaan. Keuze genoeg! Er is het sterfhuis van Wagner, Ca Vendramin, het huis van een dandy, Palazzo Fortuny, het Museum van moderne Kunst, Ca Pesaro. Verder is er een interessant ikonenmuseum en natuurlijk de Peggy Guggenheim collectie, mooie winkels, schilderachtige pleinen, gezellige terrassen en de mogelijkheid om in een gondel te varen! Afscheidsdiner in de stad.

zo 13/02/22:

In de loop van de ochtend varen we weer terug naar de luchthaven voor de terugvlucht met de KLM. Aankomst op Schiphol om 14.20 uur.