Frankrijk: Verrassend Lyon, per HSL van 27/02 tot 07/03

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 27/02 tot 07/03

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.495,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 27/12 - € 2.295,00

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 325,-

Verrassend Lyon, per HSL

Reis 1

Voor onze winterreis hebben we in 2021 een treinreis per HSL (Hoge Snelheidslijn) naar Lyon gekozen, van Amsterdam (of willekeurig welk ander station in Nederland of België) via Brussel rechtstreeks naar deze prachtige stad in het midden van Frankrijk.
Lyon is een heerlijke stad om een week te verblijven: hij is mooi gelegen aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône. Zowel aan de oevers (Fouvrière) als het Presqu’île, het schiereiland tussen de twee rivieren, treffen we mooie straten en statige pleinen, maar in Vieux-Lyon (en het vroegere dorp Croix-Rousse dat daar nu deel van uitmaakt) ook de traboules, de nauwe doorgangen tussen de wevershuisjes, soms overwelfd.
De stad werd in 43 v.Chr. op de plaats van een oudere Keltische nederzetting door de Romeinen gesticht als Lugdunum (net als de Latijnse naam voor Leiden, vandaar dat Lyon in vroeger tijden ook Leyden genoemd werd in het Nederlands) en werd hoofdstad van Gallië. O.a. keizer Claudius werd hier geboren. Er is nog van alles terug te vinden uit die tijd, zoals het indrukwekkende theater. De vondsten uit die tijd vinden we in het schitterende Gallo-Romeinse Museum.
De grote bloeiperiode kwam in de 16e eeuw, vooral door het opzetten van de zijdeproductie om niet afhankelijk te zijn van de Italiaanse stadstaten. In het handelsdeel, de ‘werkende heuvel’: de Croix-Rousse, treffen we nog de smalle straatjes met de kleine wevershuisjes aan. Aan de voet van de ‘biddende heuvel’, Fouvrière (=Forum Vetus, het oude forum) vinden we de 12e eeuwse kathedraal van Lyon, de Saint Jean, iets hoger gelegen de basiliek van Notre Dame de Fouvrière.
Naast deze monumenten is de stad gezegend met een aantal prachtige musea die het verblijf ook in de winter aangenaam maken: o.a. het Musée des Beaux Arts, met een prachtige collectie kunst van de late Middeleeuwen tot de moderne tijd aan toe, het Musée des Tissus et des Arts Décoratifs met een van de belangrijkste collecties stoffen ter wereld, en het Musée des Confluences met o.a. een indrukwekkende interactieve maquette van de stad.
Zoals gewoonlijk maken we ook een paar uitstapjes in de omgeving: naar het charmante Chambéry met een imposant kasteel en een Musée des Beaux Arts met een grote collectie Italiaanse schilderkunst, naar het pittoreske stadje Pérouges in de Beaujolais en naar St. Étienne met in de buurt een groot woonproject van Le Corbusier.

We logeren in een prettig, comfortabel, kleinschalig en redelijk centraal gelegen hotel aan de rand van het historisch centrum. Het heeft zoals de meeste hotels in Lyon geen restaurant (wel een ontbijtzaal). We dineren dus elke avond in een restaurant in de buurt (Lyon is de gastronomische hoofdstad van Frankrijk).
Eind februari/begin maart is een prettige tijd voor Lyon met relatief weinig regen en temperaturen rond de 12-15 graden.
Wat de treinreis betreft, hebben we voor een verbinding met een overstap in Brussel Zuid gekozen en vandaar rechtstreeks naar Lyon (dus zonder overstap in Parijs van het ene station naar het andere). We geven de tijden van/naar Amsterdam maar U kunt op willekeurig welk station opstappen (de HSL stopt in Nederland alleen in Rotterdam en Breda).Programma van dag tot dag

za 27/02:

Om 12.25 uur vertrekt de HSL van Amsterdam CS (zoals vermeld kunt U ook elders opstappen; we zullen hierover met U overleggen) richting Lyon, met een overstap in Brussel-Zuid. We komen om 20.00 uur op het station van Lyon aan. Transfer per touringcar naar een comfortabel, redelijk centraal gelegen faniliehotel. Diner in de buurt.

zo 28/02:

Op de heuvel Fourvière zijn nog restanten te vinden van het oude Lugdunum zoals de stad door de Romeinen werd genoemd. We bekijken hier het Romeinse theater en het odeon en het Musée gallo-romain met onder andere een gaaf bewaard gebleven mozaïek met een voorstelling van een paardenrace. Op de plaats van het oude forum van keizer Trajanus staat de 19de-eeuwse Basilique de Notre Dame de Fouvrière die hoog over de stad uitkijkt. De Tour Métallique lijkt een verkleinde versie van de Eiffeltoren. Het Musée de Gadagne dat gevestigd is in een fraai renaissance gebouw, bestaat uit twee afdelingen: een afdeling is gewijd aan de geschiedenis van de stad, de andere bevat een marionettenmuseum.

ma 01/03:

Het Musée des Beaux Arts van Lyon heeft een van de belangrijkste collecties Franse kunst buiten Parijs. Hier is werk te zien van Rodin, Monet, Matisse, Picasso, maar ook hangt hier het vroegst gedateerde werk van Rembrandt, de Steniging van de heilige Stefanus. Het museum bevindt zich nabij de Place des Terreaux waaraan het Hôtel de Ville staat. Het plein wordt verfraaid door 69 fonteinen van Daniel Buren. De Opéra de Lyon kreeg in 1993 een grote nieuwe dakpartij naar een ontwerp van Jean Nouvel. De sculptuur Homme de la Liberté is van de Franse kunstenaar César. In de middag maken we een stadswandeling.

di 02/03:

We maken een dagexcursie naar St. Étienne. In 2010 werd de stad opgenomen in het Creative Cities Network van de UNESCO. Naast historische monumenten heeft St. Etienne dan ook interessante voorbeelden van moderne kunst en architectuur, zoals de Cité Administrative Grüner. Op korte afstand van St. Étienne ontwierp Le Corbusier in 1964-1969 Firminy Vert, een architectonische complex bestaande uit een stadion, de kerk Saint-Pierre, een cultureel centrum en een Unité d'Habitation, alles natuurlijk volgens de principes van het Modernisme.

wo 03/03:

Het Musée des Tissus et des Arts Décoratifs is een belangrijk museum gevestigd in twee 18de-eeuwse huizen. De textiel afdeling geldt mondiaal als een van de belangrijkste musea op dat gebied. Een ander interessant museum is het Musée de l'Imprimerie gewijd aan de geschiedenis van de stedelijke drukkunst tot heden.

do 04/03:

Ten noorden van Lyon strekt zich de Beaujois streek uit. In dit landelijke wijngebied liggen enkele fraaie middeleeuwse plaatsjes, waaronder het pittoreske Pérouges dat herhaaldelijk is gebruikt als filmdecor, zoals voor de film van de Drie Musketiers.

vr 05/03:

La Confluence is een voormalig industriegebied in Lyon dat het afgelopen decennium een radicale stadsvernieuwing heeft ondergaan. Het project staat onder leiding van de Zwitserse architecten Herzog en de Meuron die bekend zijn van onder andere de Tate Modern in Londen. Zij ontwierpen ook de voetgangersbrug La Transversale zowel over de Rhône als over de Saône. Het meest opvallende gebouw is wel dat van het Musée des Confluences, een voorbeeld van deconstructivisme in de architectuur.

za 06/03:

Een dagexcursie naar Chambéry, de hoofdstad van Savoie totdat de hertogen de hoofdstad in 1563 verplaatsten naar Turijn. Chambéry heeft een zeer goed bewaard gebleven middeleeuws centrum dat uitnodigt tot het maken van stadswandelingen langs de oude straatjes, pleinen, fonteinen en binnenplaatsen. De kathedraal heeft een gigantisch trompe l’oeil gewelf en een labyrint. In een landhuis te bereiken via het chemin des Charmettes heeft de filosoof en schrijver Jean-Jacques Rousseau een aantal jaren gewoond met zijn minnares Baronne Louise Éléonore de Warens.

zo 07/03:

Om 11.00 uur vertrekt de HSL uit Lyon richting Amsterdam CS, met een overstap in Brussel-Zuid. We komen om 18.38 uur op Amsterdam CS aan.