Spanje: Córdoba, hoofdstad van Al-Andalus van 16/11 tot 23/11

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 16/11 tot 23/11

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/07 - € 1.995,00

Opmerkingen

N.B. Voor deze reis kan niet meer geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 350,-

Córdoba, hoofdstad van Al-Andalus

Reis 35

Allereerst wat corona betreft, is Spanje natuurlijk zwaar getroffen. Op het moment lijkt alles goed onder controle en is het land weer goed te bereizen. Andalusië heeft het aanmerkelijk beter gedaan dan Madrid en omgeving en Catalonië. Voor alsnog is heel Spanje 'oranje' gekleurd door de Nederlandse overheid. Mocht dat zo blijven tot in oktober, dan zullen we de reis annuleren.

Córdoba was eeuwenlang de hoofdstad van Al-Andalus, het door de Moren overheerste gedeelte van het Iberisch schiereiland. De stad groeide toen uit tot het onbetwiste intellectuele en culturele centrum van de Westerse wereld. Aan die bloeiperiode lag een intensieve wisselwerking ten grondslag tussen Moorse, christelijke en joodse cultuur. Uit die periode zijn vele tastbare herinneringen bewaard gebleven waaronder de Mezquita (de later als kathedraal in gebruik genomen moskee), een van de meest verbluffende bouwwerken uit de architectuurgeschiedenis. Maar ook zijn er nog Moorse tuinen, buitenverblijven, vestingwerken, watermolens en baden te zien. De impact van die tijd is zo groot geweest dat zelfs het huidige Córdoba nog tal van karakteristieken vertoont die men typisch Al-Andalus zou kunnen noemen: de muziek, de patio’s, de keuken, de manier van leven.
Vanuit Córdoba maken we enkele excursies waarbij we de ‘’routes van het kalifaat’ volgen. Onderweg zien we kastelen en historische stadjes met herinneringen aan de tijd dat Córdoba de hoofdstad van een kalifaat was. We zien voorbeelden van de zogenaamde mozarabische en mudéjar bouwstijl die de culturele wisselwerking van eeuwen weerspiegelen.
Córdoba is de warmste stad van Europa. November is daarom een ideale maand om de stad te bezoeken. De temperatuur in deze maand is vaak zeer aangenaam, met temperaturen rond de 20 graden en uitschieters op het midden van de dag. Ook regent het normaliter nog niet veel in deze tijd. We logeren in een bijzonder prettig, redelijk ruim opgezet, vier sterren hotel in een rustig deel van het centrum van de stad, op drie minuten afstand van de Mezquita, de oude moskee/kathedraal. Ook hier geldt dat we bij de excursies buiten de stad ene ruimere bus zullen hebben.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek. Hij heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur). Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen voor ons gegidst, waaronder naar dit gebied.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

ma 16/11/20:

Rechtstreeks vlucht vermoedelijk om 11.55 uur met Transavia (de enige die rechtstreekse vluchten naar Andalusië heeft) naar Málaga, waar aankomst om 14.55 uur. Vandaar in een kleine twee uur naar ons comfortabele hotel in het historische centrum van Córdoba, waar diner en overnachting.

di 17/11/20:

We brengen een uitgebreid bezoek aan de zogenaamde Mezquita, eens de meest imposante moskee van de Islamitische wereld. Ze kwam in de 8ste-10de eeuw tot stand. Later werd de moskee omgetoverd tot de kathedraal van Córdoba en werd midden in de voormalige moskee een kerk gebouwd. De structuur en tal van details bleven echter onveranderd. Naast de Mezquita verheft zich de Alcázar, het oude, van oorsprong Moorse fort waarvan ook een fraaie, uitgestrekte tuin deel uitmaakt. In de nabijheid van de Alcázar bevindt zich een oud Arabisch badhuis. In de middag maken we een wandeling door de Judería, de joodse wijk, en bezoeken een synagoge. Aan de hand van standbeelden van persoonlijkheden die in Córdoba geboren zijn krijgen we een beeld van de geschiedenis van de stad: Seneca, Maimonides, Averroës, respectievelijk een Romein, een jood, en een moslim. Diner in het hotel.

wo 18/11/20:

Het Museo de Bellas Artes van Córdoba is gevestigd in een oud hospitaal, het Hospital de la Caridad. Hier bevindt zich tevens het museum gewijd aan de schilder Julio Romero Torres (1874-1930) wiens werk sterk geïnspireerd is op de flamenco. Tegenover het voormalige hospitaal is de Posada del Potro, een 15de eeuwse herberg die tot aan 1972 als zodanig in gebruik is geweest. Nu is er een flamencomuseum in gevestigd. Een traditionele corral, binnenplaats, vormt het hart van het complex. Aan de andere kant van de rivier Guadalquivir is het centrum voor contemporaine kunst gevestigd. Het gebouw is ontworpen door de architecten Enrique Sobejano en Fuensanta Nieto. We maken een wandeling langs de rivier met prachtige uitzichten op de Mezquita. Onderweg zien we een watermolen en een verdedigingstoren uit de Moorse tijd. Via een Romeinse brug keren we terug naar de oude stad. ’s Avonds diner in de stad.

do 19/11/20:

We maken een landschappelijk mooie tocht naar enkele historische steden gelegen op de ‘’Route van het kalifaat’’. In Cabra is een kasteel uit de Moorse tijd. Hier bevindt zich een grafmonument van de dichter Ben Mocadem de Cabra (847-912) die nieuwe dichtvormen heeft gecreëerd die typisch voor Al-Andalus zijn geworden. Luque is een ander aantrekkelijk plaatsje gelegen middenin het natuurpark van de Sierra Subbética. Diner wederom in de stad.

vr 20/11/20:

Een paar kilometer buiten Córdoba strekt zich over een heuvel de ruïnestad Medina Azahara uit. Deze voormalige paleisstad fungeerde in de 10de eeuw als buitenverblijf èn als regeringszetel van de kalief van Córdoba. Sinds 2018 staat dit complex op de werelderfgoedlijst van de Unesco. We rijden verder westwaarts naar Palma del Rio, waarvan de Moorse ommuring nog grotendeels intact is gebleven. De skyline van de stad Ecija wordt gedomineerd door torens van meer dan 20 kerken en kloosters, waarvan sommige in de Mudéjar stijl. Er is ook een bezienswaardig museum gevestigd in een oud palacio, met onder andere fraaie Romeinse mozaïeken. Diner in het hotel.

za 21/11/20:

Córdoba is beroemd om zijn patio’s, de binnentuinen van historische paleizen. Het Palacio del Marqués de Viana spant wel de kroon: dit paleis telt niet minder dan twaalf patio’s. Het paleis is gelegen in een aantrekkelijke stadswijk die wij vervolgens gaan bezichtigen. De middag is ter vrije besteding. Diner in het hotel.

zo 22/11/20:

We brengen een bezoek aan het fraaie archeologische museum van Córdoba. Hier zijn kunstvoorwerpen te zien van zowel de Romeinse, Visigotische als Arabische periode. Daarna volgen wij een kerkenroute, de ‘’Ruta Fernandina’’, zo genoemd naar de kerken die koning Fernando III el Santo in de 13de-14de eeuw liet bouwen. Afscheidsdiner in de stad.

ma 23/11/20:

De ochtend is nog deels vrij in Córdoba. Transfer, wederom in een kleine twee uur naar de luchthaven van Málaga, voor de terugvlucht, wederom met Transavia, vermoedelijk om 15.40 uur en aankomst op Schiphol om 18.45 uur.