Griekenland: Chios, een betoverend mooi eiland van 20/10 tot 28/10

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 20/10 tot 28/10

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/06 - € 1.895,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 195,-

Chios, een betoverend mooi eiland

Reis 22

Een van de Griekse eilanden die de bezoeker het meest te bieden heeft, is ongetwijfeld Chios. Het is altijd een rijk eiland geweest, waardoor het minder behoefte aan toerisme had. Het toerisme heeft zich hier dan ook niet ongebreideld ontwikkeld. De rijkdom kwam en komt voornamelijk door de koopvaardij en…. de mastiekproductie.
Mastiek is de hars van de mastiekstruik dat hier al sinds mensenheugenis gewonnen wordt. Het gebied rond de zgn. mastiekdorpen, een aantal dorpen ten Zuiden van Chios-Stad, is de enige plaats ter wereld waar die hars uit de takken van de mastiekstruik druipt. Het was tot de komst van de synthetische variant, de belangrijkste grondstof voor kauwgom. Kauwgom werd al zeer gewaardeerd door de Byzantijnen, maar meer nog door de Osmaanse sultans, die het aan hun haremvrouwen gaven. Daardoor werd Chios de ‘Tuin van de Sultane’. De mastiekdorpen zijn bijzonder pittoresk, met hun Middeleeuwse poortstraatjes en sommige met alleen maar huizen met geometrische motieven.
Pittoresk is ook de hoofdplaats Chios-Stad, met zijn Genuees-Osmaanse fort, zijn imposante baai, moskeeën en kerken, een grote bibliotheek en een interessant archeologisch museum. Ook heeft het een indrukwekkende baai met haven.
Glorie van het eiland is het Nea Moni, een Byzantijns klooster uit 1049-1055, gebouwd op last van keizer Konstantijn IX Monomachos. Als keizerlijke stichting bezit het schitterende goudmozaïeken, als een van de weinige kloosters in Griekenland.
Landschappelijk is het een bijzonder afwisselend eiland, met naaldwoud in het Westen en Zuiden en kale rotsen in het Noorden. Op een van die rotsen zou Homeros gezeten hebben, want volgens de overlevering zou de blinde dichter hier (en niet in de andere zes steden die hem in de Oudheid claimden) geboren zijn.
Al met al zijn het veel ingrediënten voor een interessante en afwisselende reis. Die afwisseling wordt compleet gemaakt met een boottochtje naar het nabije eilandje Inousses, met een aardig maritiem museum en een mooi modern klooster.
De afgelopen jaren hadden we in oktober steeds mooi weer. De temperaturen behoren rond de 18-22 graden te liggen, met nog behoorlijk wat zonneschijn. Een regenbui is niet helemaal uitgesloten, maar daar staat tegenover dat er nog maar weinig toeristen in deze tijd zijn en het eiland doordat het minder toeristisch is, niet zo ‘dichtgetimmerd’ is. We logeren in een comfortabel hotel aan de kade en zullen ook een paar keer in restaurantjes in de stad eten.

Gids en reisleider: Drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft vele reizen naar Griekenland gegidst, waaronder ook naar Chios.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 20/10/20:

Om 12.15 uur vertrek per lijnvliegtuig van Aegean Airlines (Griekenlands nationale en strak georganiseerde luchtvaartmaatschappij) van Amsterdam via Athene naar Chios, waar aankomst om 18.50 uur. Transfer naar ons comfortabele, centraal gelegen hotel waar we de gehele reis zullen verblijven. Diner in het hotel.

wo 21/10/20:

's Morgens een eerste wandeling door Chios-Stad, met o.a een bezoek aan het Archeologisch Museum. De middag is vrij. Diner in de stad.

do 22/10/20:

's Ochtends een tweede wandeling door Chios-Stad. Aansluitend bezoek aan het Nea Moni, gebouwd tussen 1042 en 1054 en versierd met schitterende goudmozaïeken . Na de lunch bezichtiging van de dodenstad Anavatos. Diner in de stad.

vr 23/10/20:

Dagtocht naar het zuiden, naar de zeer schilderachtige mastiekdorpen, waar we wandelingen maken door Middeleeuwse straatjes en langs fraai gedecoreerde huizen. Diner in het hotel.

za 24/10/20:

Boottochtje naar het eilandje Inousses. Bezoek aan het kleine Maritiem Museum en een klooster met interessante moderne fresco’s. Terug op Chios diner in de stad.

zo 25/10/20:

Excursie naar het noordwesten naar Volissos, volgens (een) overlevering de geboorteplaats van Homeros en naar het Moundon-klooster (mooie muurschilderingen). Op de terugweg langs Daskalopetra, de 'Rots van Homeros' naar Chios-stad. Afscheidsdiner in de stad.

ma 26/10/20:

Per lijnvliegtuig van Aegean Airlines om 12.15 uur van Chios naar Athene, waar aankomst om 13.00 uur. Transfer naar een centraal gelegen, comfortabel hotel. De rest van de middag is vrij. Diner in de Plaka.

di 27/10/20:

Vrije dag. Voor wie wil, zijn de Akropolis en het Akropolis Museum gemakkelijk te voet bereikbaar, het Nationaal Museum per metro. Voor wie ‘alles al gezien heeft’, maken we een uitgebreide wandeling door de Plaka, de oude volkswijk bij de Akropolis.

wo 28/10/20:

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht per Transavia-lijnvliegtuig om 11.50 uur naar Schiphol, waar aankomst om 14.30 uur.