Italië: Verrassend Trentino - Alto Adige van 08/09 tot 16/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 08/09 tot 16/09

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 28/03 - € 1.995,00

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners, hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 245,-

Verrassend Trentino - Alto Adige

Reis 18

De autonome regio Trentino-Alto Adige (Duits: Trentino-Südtirol) is zowel landschappelijk als cultureel een zeer afwisselend gebied. De regio vormde van oudsher het snijpunt van Noord- en Zuid-Europa en dat is op allerlei gebieden nog goed merkbaar: culinair, cultureel, linguïstisch. Sinds de 8e eeuw maakte Zuid-Tirol deel uit van het Hertogdom Beieren, en in 1363 werd het gebied Habsburgs. Sindsdien maakte het deel uit van Oostenrijk. Echter, na de Eerste Wereldoorlog werden Trentino en het zuidelijke deel van Tirol door Italië geannexeerd. Trentino-Alto Adige is gelegen in het zuidelijke deel van de Alpen waar verschillende bergmassieven bijeenkomen. Het wordt doorsneden door de rivier Adige (Etsch) waarlangs de belangrijkste steden liggen, Trente, Bolzano, Merano. Trente, de hoofdstad van de regio, vormt de hoofdstandplaats op deze reis. Het is een aantrekkelijke en historisch belangrijke stad waar in 1545-1563 het Concillie van Trente plaats vond dat de aanzet gaf tot de Contrareformatie. Vanuit Trente maken we verschillende dagexcursies. De laatste drie nachten verblijven we in de buurt van Malles (Mals), een idyllisch dorp in de Val Venosta, vlakbij de grens van Zwitserland en Oostenrijk. We worden gedurende de gehele reis getrakteerd op prachtige vergezichten, sneeuwbergen, groene dalen en bruisende rivieren. Uit de middeleeuwen zijn honderden kastelen en kerken bewaard gebleven, vaak voorzien van muurschilderingen met een heel eigen karakter, zowel wat stijl als thematiek betreft. Maar de regio teert niet alleen op herinneringen aan een woelig verleden. De huidige culturele dynamiek wordt weerspiegeld in een aantal gebouwen ontworpen door spraakmakende architecten zoals Renzo Piano (het museum MUSE in Trente) en Mario Botta (architect van het grootste moderne kunstmuseum in Italië, MART, in Rovereto). We logeren in Trente in een prettig stadshotel, in de buurt van Malles in een comfortabel berghotel. Qua weer behoort het begin september nog aangenaam te zijn, met temperaturen van rond de 20 graden, op het midden van de dag wellicht wat meer, terwijl de nachten fris kunnen zijn. Een buitje is niet helemaal uit te sluiten, maar het is nog niet een bijzonder regenachtige tijd.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen naar vooral Spanje en Italië voor ons gegidst.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 08/09/20:

Om 13.50 uur vertrek per Transavia-lijntoestel naar Verona waar aankomst om 15.30 uur. Van de luchthaven van Verona rijden we in ruim een uur naar Trento, waar diner en overnachting in een comfortabel en centraal gelegen hotel.

wo 09/09/20 & do 10/09/20:

Te Trente. Op steenworp afstand van ons hotel bevindt zich de belangrijkste bezienswaardigheid van Trente: het magnifieke Castello Buonconsiglio. Gedurende vijf eeuwen was dit de residentie van de vorst-bisschoppen van Trente. Vele vertrekken zijn voorzien van prachtige fresco’s met seculiere thema’s waaronder een vertrek met laatmiddeleeuwse serie van de Werken van de maand. Ook zijn er fresco’s te zien van Romanino. De bisschopsstad Trente telt vele kerken waarvan de oudste uit de romaanse tijd dateren. In een aantal daarvan hebben zittingen plaats gevonden van het Concilie van Trente. Het bisschoppelijke museum geeft veel informatie over dit historisch zo belangrijke concilie. Verder telt Trente tientallen historische palazzi. Een bijzonderheid is dat sommige daarvan ook aan de buitenzijde van muurschilderingen zijn voorzien. Een mooi voorbeeld van moderne architectuur in Trente is MUSE, het natuurwetenschappelijk museum ontworpen door Renzo Piano. Een voormalige verkeerstunnel heeft nu een museale bestemming gekregen, de Gallerie di Piedicastello. Beide dagen diner in de stad.

vr 11/09/20:

We gaan met de trein naar Rovereto, 30 km ten zuiden van Trente. Het voornaamste doel van deze dagexcursie is een bezoek aan het grootste museum voor moderne kunst in Italië, de MART (Museo d'arte moderna e contemporanea di Trento e Rovereto) dat in 2002 geopend werd. Ook als gebouw is het museum zeer de moeite waard. Het werd ontworpen door de bekende architect Mario Botta. De vaste collectie bestaat uit 15.000 items, daarnaast worden er tentoonstellingen gehouden. Diner in het hotel.

za 12/09/20:

Per bus maken we een landschappelijk mooie dagexcursie in het berggebied ten westen van Trento. Onderweg bezoeken we een aantal plattelandskerkjes in de Val Rendena. Een daarvan is de San Vigilio In Pinzolo, nabij Madonna di Campiglio (het voormalige winterverblijf van de legendarische keizerin Sisi). De buitenmuren van deze kerk zijn beschilderd met een beroemde voorstelling van de Dodendans. Diner in de stad.

zo 13/09/20:

We veranderen van standplaats en gaan van Trente naar Malles (Mals), gelegen in de prachtige Val Venosta (Vinschgau) vlakbij de grens van Oostenrijk en Zwitserland. Onderweg maken we een stop in Bolzano waar we onder andere het beroemde Castello Roncolo bezoeken. Malles ligt aan de rivier de Adige (Etsch) en is het centrum van het hoger gelegen, noordwestelijk deel van de Val Venosta. Het silhouet van het plaatsje wordt op opvallende wijze gedomineerd door vijf middeleeuwse torens. Diner en overnachting in een prettig berghotel buiten Malles.

ma 14/09/20:

In de omgeving van Malles bevindt zich een aantal aantrekkelijke kerkjes en kapellen waaronder een benedictijner kloosterkerk met uiterst zeldzame muurschilderingen uit de Karolingische tijd ( 9de eeuw). Nog meer Karolingische fresco’s zijn te bewonderen in de kloosterkerk gewijd aan de Heilige Johannes vlak over de grens in het Zwitserse Val Müstair (Münstertal) in het Zwitserse kanton Graubünden. Vanwege de uitgebreide en goed bewaarde Karolingische frescocyclus prijkt deze abdijkerk op de UNESCO wereld erfgoedlijst. Müstair en Malles zijn met elkaar verbonden via een wandelpad, het zogenaamde Sentiero delle Ore (Stundenweg). Er bestaat gelegenheid om een gedeelte van dit traject te voet af te leggen. Onderweg kan men genieten van uitzichten op het bergmassief van Ortles en de indrukwekkende Zwitserse Dolomieten.

di 15/09/20:

We maken een dagexcursie naar Merano. De stad werd in de 19de eeuw populair als kuuroord; keizerin Sisi kwam er geregeld. Uit die periode dateren nog enkele gebouwen zoals het Kurhaus en het treinstation dat in Weense Jugendstil is opgetrokken. Kasteel Trauttmansdorff heeft een prachtige botanische tuin en ook kan men een mooie wandeling maken langs een van de wandelpromenades, waaronder de passeggiata Tappeiner (Tappeinerweg).

wo 16/09/20:

In de loop van de ochtend rijden we in twee uur naar de luchthaven van Innsbruck, waar vertrek om 14.45 uur wederom met Transavia naar Schiphol, waar aankomst om 16.20 uur.