Litouwen: Een land met een rijke geschiedenis van 06/09 tot 15/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 06/09 tot 15/09

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/06 - € 2.495,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door, wat betekent dat nu de normale boekingsvoorwaarden gelden (zie tabje Garantie, ANVR, van deze website). Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gids: goede lokale gidsen, die hun uitleg in het Engels geven, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 325,-

Een land met een rijke geschiedenis

Reis 13

De Baltische Staten worden meestal alle drie in één reis van zo’n tien à twaalf dagen bezocht. Dat is eigenlijk jammer want elk afzonderlijk hebben ze veel te bieden. Elk land is ook erg verschillend van de andere. Dat geldt zeker voor Litouwen, dat weliswaar op taalkundig vlak verwant is aan Letland, maar historisch gezien een totaal ander verleden heeft. Vooral in de late Middeleeuwen was Litouwen een machtig land, waarvan de grenzen op een gegeven moment zelfs de Zwarte Zee bereikten.

Bij een reis met alle drie worden er maar zo’n drie à vier dagen in elk land verbleven. Wij hebben de vorige jaren verrassende reizen van tien dagen in Letland (dat in 2023 weer op het programma zal staan) en elf dagen in Estland gemaakt, en dit jaar zullen we dat tien dagen in Litouwen doen. Het is een rondreis geworden want de afstanden vanuit het excentrisch gelegen Vilnius, de hoofdstad, zijn te groot om in één dag te doen. Net als de andere Baltische staten is het een leeg land: ongeveer anderhalf maal Nederland, maar met nog geen 5 miljoen inwoners…. Er is dus veel ruimte voor natuur.

In Litouwen treffen we twee bijzondere steden: de huidige hoofdstad Vilnius, met zijn Middeleeuwse burcht en het herbouwde paleis van de Groothertogen van Litouwen, naast de mooie, oude universiteit en verscheidene paleizen en een aantal mooie musea. De oude binnenstad, waar ook ons hotel staat, heeft vele pittoreske straatjes waar het ook leuk is op eigen gelegenheid te wandelen. De andere indrukwekkende stad, Kaunas, was hoofdstad van Litouwen tijdens de onafhankelijkheid in het interbellum (1918-1939), toen Vilnius deel van Polen uitmaakte. Ook brengen we een paar dagen aan de Oostzeekust door, in Klaipeda, dat van 1252 tot 1923 Duits was. Het land heeft dus een zeer afwisselende en roerige geschiedenis gehad waarmee we op deze reis uitgebreid kennis maken.
Begin september is een aangename tijd: het is niet meer zo druk en het weer behoort nog aangenaam te zijn. We logeren overal in prettige, comfortabele hotels.

Gids: goede lokale gidsen, die hun uitleg in het Engels geven.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar allerlei delen van de wereld begeleid, waaronder ook de Oostzeestaten.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 06/09/22:

Rechtstreekse ochtendvlucht, vertrek om 10.20 uur, van Air Baltic (code sharing met de KLM) van Amsterdam naar Vilnius, waar we om 13.40 uur aankomen (het is in Vilnius één uur later). 's Middags een eerste wandeling door de binnenstad, met bezoek aan de kathedraal, in zijn oorspronkelijke vorm uit 1429 maar diverse malen gerenoveerd en nu een neo-klassiek gebouw, voornamelijk uit het einde van de 18e eeuw. We komen ook door de Pilies-straat, één van de pittoreske hoofdstraten van het oude centrum en bij de zogenaamde Poort van het Morgenrood met de kleine 16e eeuwse Onze-Lieve-Vrouwe-kapel erboven. Diner en overnachting in een prettig, comfortabel eerste klas hotel in het centrum van de Litouwse hoofdstad.

wo 07/09/22:

Te Vilnius: we gaan allereerst naar het Gediminas-kasteel, uit de 15e eeuw op de plaats van een houten fort, vernoemd naar de 14e eeuwse koning Gediminas, waarvan de Gediminas-toren nog overeind staat. Er vlakbij ligt de zeer barokke St. Petrus & Paulus-kerk, uit 1701, met een overdaad aan wit stucwerk. Aan het einde van de ochtend bezoeken we de mooie, oude universiteit van Vilnius, met een grote hof en een prachtige bibliotheek. Na de lunch gaan we naar het herbouwde Paleis van de Groothertogen. Het paleis, oorspronkelijk uit de 15e eeuw, werd in 1801 afgebroken en tussen 2002 en 2018 opnieuw opgebouwd. Het herbergt archeologische en historische collecties. Ook bezoeken we de TV-toren, die een belangrijke rol bij de omwenteling in 1990 heeft gespeeld. Diner in de stad.

do 08/09/22:

We verlaten Vilnius en gaan richting Kaunas. Onderweg bezoeken we de Uzutrakis Manor, een laat-19e eeuws landhuis dat na de omwenteling weer in zijn oude luister is hersteld. In de buurt ligt het kasteel van Trakai. Het indrukwekkende kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd op een klein eilandje in een meer en in de 15e eeuw voltooid door koning Vytautas de Grote, die er ook begraven ligt. Het voldoet aan het sprookjesachtige imago van een Middeleeuws kasteel. We zullen het kasteel uitgebreid bekijken. Tussendoor is er gelegenheid om te lunchen. In de loop van de middag rijden we door naar Kaunas, waar diner en overnachting in een prettig, centraal gelegen hotel.

vr 09/09/22:

Te Kaunas, in de 19e eeuw hoofdstad van het gouvernement Kaunas en tussen de twee wereldoorlogen hoofdstad van Litouwen, aangezien Vilnius toen tot Polen behoorde. Als tweede stad van Litouwen heeft het dan ook een zekere allure. We bezoeken er de 15e eeuwse Petrus & Paulus-kathedraal en de gotische Vytautas-kerk, het 16e eeuwse stadhuis, het historische Presidentiële Paleis (uit het Interbellum), de synagoge (uit 1872, de enige van de 25 die er nog over is) en de moskee (uit 1933, in Noordafrikaanse stijl), en het Ciurlionis-museum, gewijd aan deze bijzondere Litouwse schilder en musicus. ’s Avonds diner in de stad.

za 10/09/22:

We verlaten Kaunas en gaan richting de kust. Onderweg bezoeken we, niet ver van de grens met Letland, eerst de beroemde en imposante Hill of Crosses, een heuvel met duizenden houten kruizen. De eerste werden bij de Pools-Litouwse Opstand van 1831 geplaatst. De Sovjets hebben verscheidene keren geprobeerd nieuwe kruizen te vernietigen, maar telkens plaatste de bevolking nieuwe. Vervolgens gaan we naar het naburige Telsiai, de grote verzetshaard van de Opstand, een klein historisch stadje (gelegenheid om te lunchen en bezoek aan de 18e eeuwse kathedraal, het Samogita Openlucht Museum en de kerk van de Tenhemelopneming, oorspronkelijk in de 19e eeuw gebouwd als orthodoxe kerk). Daarna rijden we door naar Klaipeda aan de Oostzeekust, waar diner en overnachting in een comfortabel, centraal gelegen hotel.

zo 11/09/22:

Te Klaipeda, dat van 1252 tot 1923 Duits (Duitse Orde) was en Memelburg heette. We maken een wandeling door het oude centrum, met veel Duitse vakwerkhuizen en Scandinavische architectuur. We bekijken (de ruïnes van) het 13e eeuwse kasteel, met een klein museum en het Lithuania Minor Museum over de geschiedenis van de stad en de streek, in een mooi 18e eeuws gebouw. ’s Middags gaan we naar Palanga, een mooi 19e eeuws badplaatsje ten noorden van Klaipeda. We bezoeken er het Tiskeviciai Paleis (een laat 19e eeuws landhuis in Neo-Renaissance stijl, met een barnsteen museum en een botanische en een stijltuin), de Anaiciai Etnografische Begraafplaats met oude graven en de Sculptuur Tuin, met beelden uit voornamelijk voormalige Sovjet-staten. Terug in Klaipeda ’s avonds diner in de stad.

ma 12/09/22:

Van Klaipeda terug naar Vilnius. We stoppen onderweg in Kedainiai (een stadje in de buurt van Kaunas; wandeling door het grotendeels 17e eeuwse centrum met bezoek aan het Regionaal Museum, met o.a. het mausoleum van de Hertogen Radziwill). Na de lunch gaan we via Elektrenai (bezoek aan een bijzondere, moderne kerk) door naar Vilnius, waar diner en overnachting in het comfortabele hotel van het begin van de reis.

di 13/09/22:

Te Vilnius: ‘s morgens bekijken we de bijzondere kerk van Sint Anna, een laat 15e eeuwse bakstenen, gotische kerk. Daarna gaan we naar de Vilnius Schilderijen Galerij, gevestigd in het 19e eeuwse Chodkevičiai Paleis. Na de lunch gaan we naar het Lithuanian Art Museum, ook in een stadspaleis gevestigd. Daarna drinken we een kopje thee in het 17e eeuwse barokke Pac Paleis (nu een luxe hotel). Diner in de stad.

wo 14/09/22:

Te Vilnius ‘s ochtends gaan we naar het Nationaal Museum, gevestigd in het 18e eeuwse Nieuwe Arsenaal (archeologie, geschiedenis en etnografie). ’s Middags gaan we naar het geografische centrum van Europa (?! Het is nog een heel eind naar het Oosten, naar de Oeral…) en het Medininkai Kasteel. Het dateert uit de 14e eeuw, is deels gerestaureerd en herbergt een collectie zilver van het Groothertogdom. ’s Avonds afscheidsdiner in een gezellig restaurant in de stad.

do 15/09/22:

Aan het eind van de ochtend transfer naar de luchthaven van Vilnius. Om 14.05 uur is de terugvlucht met Air Baltic (code sharing met de KLM), via Riga, die om 17.50 uur Nederlandse tijd aankomt.