Rusland: De Zuidelijke Ring van Oude Russische Steden van 27/07 tot 07/08

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 27/07 tot 07/08

Reisduur

12 dagen

Prijzen

Prijs: € 3.495,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/04 - € 3.295,00

Gids & Reisleider

Gids: Jelena Koetnaja, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Exclusief

Visumkosten à ca. € 95,- voor Rusland (wij zullen dit voor U regelen via een visumbureau; er zijn plannen een online visum in te voeren, dat waarschijnlijk goedkoper is)

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 275,-

De Zuidelijke Ring van Oude Russische Steden

Reis 11

In 2022 herhalen we de reis van 2020 die niet door kon gaan: een bijzondere zomerreis naar Rusland, zoals we er de afgelopen jaren vele gehad hebben (Solovjetski Eilanden, Vologda, de Oeral, Karelië, Smolensk & Kaliningrad en een cruise over de rivier de Ob in Siberië). Dit jaar gaan we naar de ‘Zuidelijke Ring’, met oude Russische steden ten Zuiden van Moskou. Wellicht nog enigszins bekend zijn steden als Nizjni Novogorod en Kolomna, maar ook onbekendere als Saransk, Penza en Rjazan staan op het programma.
Het is een reis vol geschiedenis, literatuur en kunst, met kremlins (forten), kathedralen, kloosters, maar ook landgoederen van schrijvers en dichters als Lermontov en Jesenin, en ook veel schilderkunst, zowel ikonen als ‘klassiekers’ zoals van Ilja Repin, Levitan en Ajvazovski en Avantgardisten als Malewitsj en Kandinski, naast klassieke Westeuropese kunst. Tussendoor is er alle gelegenheid om van het Russische landschap te genieten, met eindeloze bossen en ineens dorpjes met pittoreske houten huisjes.

Eind juli/begin augustus is een prettige tijd om het gebied te bereizen. De maximumtemperaturen liggen rond de 20-25 graden. Een zomerse regenbui is niet uitgesloten. De hotels zijn goed en centraal gelegen.

We hebben gekozen voor een reis op basis van half-pension. Dat betekent niet dat U voor de lunch aan Uw lot overgelaten wordt. Vanzelfsprekend zullen wij, voor wie dat wil, behulpzaam zijn in het vinden van een restaurant en het bestellen van een lunch. Het geeft wel de mogelijkheid iets lichters te bestellen dan een complete lunch.

Gids: Jelena Koetnaja, die uitstekend Nederlands spreekt en op zeer plezierige wijze onze reizen naar Rusland begeleidt.
Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen begeleid, waaronder ook naar Rusland.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

wo 27/07/22:

Vertrek om ca. 13.00 uur per Aeroflot-lijnvlucht (tegenwoordig een maatschappij die met modern materieel, voornamelijk Airbussen, vliegt) naar Moskou, waar aankomst om 17.15 uur. Te Moskou wordt overgestapt op een andere vlucht van Aeroflot (vertrek om 20.25 uur), naar Nizjni Novogorod (400 km ten Oosten van Moskou), waar aankomst om 21.40 uur. Transfer naar een prettig, centraal gelegen viersterren hotel in Nizjni Novgorod, waar overnachting (Tijdens de eerste vlucht wordt een maaltijd geserveerd, tijdens de tweede een snack).

do 28/07/22:

Te Nizjni Novogorod, gelegen aan de samenvloeiing van de Oka en de Wolga: bezoek aan de stad: rondleiding door de stad van de lagere naar de bovenste Wolga-dijken, het Minin- en het Pozjarsky-plein met daartussen de Tsjkalovsky-trap, de Transfiguratie Kathedraal (uit 1822, van dezelfde architect als de Isaac kathedraal in Petersburg) en de Alexander Nevsky kathedraal uit de 2e helft van de 19e eeuw. Gelegenheid om te lunchen in de stad. Na de lunch bezoeken we het indrukwekkende Kremlin (burcht) van de stad. We maken o.a. een wandeling over de muren. We sluiten de dag af met een boottochtje over de rivier. Diner in een restaurant in de stad.

vr 29/07/22:

’s Ochtends maken we een excursie (40 km) van Nizjni Novgorod naar het plaatsje Balakhna. We bekijken er o.a. het 16e eeuwse Pokrovskiy-klooster (met de Sint Nicolaas-kerk uit 1552). Gelegenheid om te lunchen in het stadje. Na de lunch keren we terug naar Nizjni Novgorod voor een rondleiding door het Staatsmuseum voor Kunsten (o.a. werken van Ilja Repin, Levitan, Soerikov en Ajvazovski, Westerse meesters als David Teniers, Lucas Cranach en Piranesi, maar ook Russische avant-garde als Kandinski, Malewitsj en Natalia Gontsjarova). Diner in de stad.

za 30/07/22:

We verlaten Nizjni Novgorod in Zuidelijke richting, naar Arzamas (115 km). Het werd vermoedelijk in de 16e eeuw gesticht door Iwan de Verschrikkelijke en kende een grote bloeitijd in de 17e eeuw. We maken een rondrit door het stadje, met nog vele historische gebouwen als kloosters en kathedralen. Ook bezoeken we het huismuseum van de populaire Sovjet kinderboekenschrijver Arkadiy Gaidar. Gelegenheid om te lunchen in de stad. Na de lunch bezoeken we nog het Maksim Gorki Herinneringsmuseum, het huismuseum van de beroemde schrijver, waar hij in 1902 een tijd in ballingschap heeft doorgebracht. Daarna rijden we door naar Saransk (190 km ), waar diner en overnachting in een comfortabel en centraal gelegen hotel.

zo 31/07/22:

Te Saransk, gesticht in 1641 en hoofdstad van de Republiek Mordovië (de Mordoviërs spreken een Fin-Oegrische Taal). We bekijken de nieuwe, gigantisch grote Kathedraal van de Heilige Rechtvaardige Strijder Fjodor Oesjakov uit 2002, en de lieflijke kerk van Sint Jan de Theoloog, oorspronkelijk uit 1693, met uitbreidingen in de 18e eeuw. Gelegenheid om te lunchen in de stad. Na de lunch bezoeken we het Museum van de Nationale Cultuur van Mordovië, geheel gewijd aan de kunst en cultuur van dit volk, en het Mordov Museum voor Schone Kunsten van S.D. Erzi, gewijd aan de modernere kunst van Mordovië en in het bijzonder aan de niet onverdienstelijke beeldhouwer Stepan Erzi. Diner in de stad.

ma 01/08/22:

Van Saransk rijden we naar Nikolsk (165 km). Te Nikolsk bezoeken we het Glas- en Kristalmuseum, met de grootste en beste collectie glas en kristal van Rusland. Gelegenheid om te lunchen in de stad. Na de lunch rijden we door naar Penza (130 km), waar diner in de stad en overnachting in een centraal gelegen, comfortabel hotel.

di 02/08/22:

Te Penza, oorspronkelijk gesticht als fort aan de rand van het Russische Rijk, een stad met een gemengde christelijke en islamitische bevolking. We maken een stadsrondrit en bezoeken o.a. het Regionale Kunstmuseum (Russische schilders als Repin, maar ook Schalken, Van Ostade en Teniers). Ook bekijken we het Museum van Één Schilderij, een van de opmerkelijkste musea ter wereld. Gelegenheid om te lunchen in Panza. Na de lunch gaan we naar Tarkhany, naar de datsja van Michail Lermontov, een van Ruslands grootste schrijvers (o.a. ‘Een Held van Onze Tijd’). Het is het belangrijkste Lermontov-monument van Rusland. Oorspronkelijk was het het landgoed van zijn grootmoeder, waar Lermontov vele jaren van zijn jeugd doorbracht. We treffen er o.a. het eigenlijke landhuis, de kerk van de Zalige Maria van Egypte en een cottage. Terug in Penza diner in de stad.

wo 03/08/22:

Van Penza rijden we naar Narovtsjat (150 km) waar we het indrukwekkende grottenklooster (groter dan dat van Kiëv) van de Heilige Drieëenheid-Skanov bezoeken. Het klooster bestaat uit twee delen: het eigenlijke klooster met een grote kloosterkerk uit het einde van de 18e/begin 19e eeuw (met een mooie ikoon van de Moeder Gods), en het grotten-gedeelte dat aan het begin van de 19e eeuw werd gegraven. Gelegenheid om te lunchen. Na de lunch rijden we naar Rjazan (375 km) waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

do 04/08/22:

Te Rjazan aan de rivier de Oka, oorspronkelijk al in de 7e-8e eeuw gesticht, en in de 12e eeuw hoofdstad van het gelijknamige prinsdom. We bezoeken het indrukwekkende Kremlin, met zijn kathedralen (o.a. de Kathedraal van de Tenhemelopneming uit de 16e/17e eeuw) en het Paleis van Oleg, waar het Museum van het Kremlin in gevestigd is. Gelegenheid om te lunchen. Na de lunch bezoeken we het Staats Regionale Museum, met een grote collectie belangrijke ikonen, Russische schilders uit de 18e-20e eeuw, een kleine collectie Westeuropese kunst, en een grote collectie kunstnijverheid (Russisch porselein en glas) en volkskunst. Diner in de stad.

vr 05/08/22:

Buiten Rjazan bezoeken we allereerst het klooster van Johannes de Theoloog, idyllisch gelegen tussen de landerijen. Het klooster dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw maar is vele malen opnieuw opgebouwd. We zien er naast de kathedraal (1689/1861) de indrukwekkende klokketoren uit 1901. Gelegenheid om te lunchen. Niet ver hiervandaan ligt het geboortehuis van de dichter Sergej Jesenin bij een landgoed. Het landgoed omvat een schooltje, het eigenlijke landhuis met een tentoonstelling over de dichter en het kerkje van de Ikoon van de Moeder Gods van Kazan. Daarna rijden we door naar Kolomna (75 km) waar diner en overnachting in een comfortabel hotel. Diner in de stad.

za 06/08/22:

Te Kolomna, voor het eerst genoemd in 1177 en na Moskou de belangrijkste stad van het vorstendom Moskou. We bezoeken ook hier het zeer indrukwekkende Kremlin, één van de grootste van Rusland, met o.a. de Kathedraal van de Tenhemelopneming. Er is ook een museum aan de Kolomna pastilles (bepaald soort snoep) gewijd en het Museum voor Organische Cultuur in een mooi houten huis uit de 19e eeuw, met veel werken van Russische Avantgardisten en Russische toegepaste kunst. Gelegenheid om te lunchen. ’s Middags bezoeken we het Novogolutvinsky Klooster van de Heilige Drieëenheid uit de 17e en 18e eeuw. Er wonen nu weer 80 nonnen, die o.a. Mongoolse Buryat-honden fokken en buiten de stad Vyatka-paarden. Ook loopt er een Sinaï-kameel rond… ’s Avonds afscheidsdiner in de stad.

zo 07/08/22:

’s Ochtends rijden we naar de luchthaven van Sjeremetjevo voor de terugvlucht, wederom per Aeroflot-lijntoestel, om 14.30 uur naar Amsterdam, waar aankomst om 17.15 uur.

Vaccinaties:

Het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) raadt de volgende vaccinaties aan: tegen Hepatitis A, eventueel B, en DTP. Er is een verhoogd risico op tuberculose en er komt ook rabies (hondsdolheid) voor (dus geen dieren aanhalen). U doet er goed aan e.e.a. met Uw huisarts of een medische instelling als de GG & GD of bijv. het Havenziekenhuis in Rotterdam te bespreken.