Engeland: Bath & Stonehenge van 11/02 tot 16/02

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 11/02 tot 16/02

Reisduur

6 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 05/12 - € 1.495,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt en alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: €195,-

Bath & Stonehenge

Reis 32

Bath is na Londen de meest bezochte stad in Groot-Brittannië. En Stonehenge staat ook hoog op de lijst van drukst bezochte monumenten, wat betekent dat beide plaatsen bijzonder druk zijn in het seizoen. Dat is op zichzelf al een reden om ze buiten het seizoen te bezoeken. Vooral Stonehenge, en ook de ‘henge’ van Avebury, zien er in de winter ook nog mysterieuzer uit.
Het is niet zonder reden dat ze druk bezocht zijn. Bath ís een prachtige stad, bijna geheel in één stijl: classicistisch Regency, opgetrokken uit de lokale, honingkleurige zandsteen en in grote lijnen nog geheel intact. De stad dankt zijn naam aan de baden, al uit de Romeinse tijd, toen nog Aquae Sulis (‘de wateren van Sulis’) geheten. Die baden, met een opbouw uit later eeuwen, werden ook het eerste kuuroord in Romeins Brittannia. Ze zijn er nog steeds en we zullen ze vanzelfsprekend ook bezoeken. Aan het eind van de 18e eeuw werd ernaast de zgn Pump Room gebouwd, waar men o.a. een glas bronwater kon, en nog steeds kan, drinken.
Bath is ook onlosmakelijk verbonden met Jane Austen. De schrijfster verbleef hier een groot deel van haar leven aan het begin van de 19e eeuw en heeft het wel en wee van de ‘society’ uitgebreid beschreven. Ze wordt geëerd in het Jane Austen Visitor Centre.
Bath is ook een mooi uitgangspunt voor een paar uitstapjes in de omgeving, We zullen een bezoek brengen aan Salisbury met zijn schitterende kathedraal, het nabij gelegen Old Sarum (eigenlijk Oud-Salisbury, tot de 14e eeuw bewoond) en het eveneens nabij gelegen Stonehenge, op zichzelf al een reisdoel. Ook gaan we naar het minder vaak bezochte Avebury, waar een dorp in de veel wijdere steencirkel is gebouwd. In de nabijheid bevindt zich Corsham Court, een mooi landhuis met werken van o.a. Rubens en Michelangelo. Tot slot staat ook het ‘magische’ stadje Glastonbury op het programma, beroemd omdat hier in 1191 het graf van Koning Arthur werd gevonden, en daardoor ook beroemd om zijn jaarlijkse festival in de zomer.
We logeren in Bath in een centraal gelegen, comfortabel hotel in Regency stijl.
Wat weer betreft, kan het van alles zijn, met temperaturen rond de tien graden. Opvallend genoeg is het een van de drogere maanden.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en vele reizen naar Engeland gegidst, waaronder naar dit gebied.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 11/02/20:

Vlucht om 12.55 uur met de KLM naar Bristol, waar aankomst door het tijdsverschil om 13.10. Vandaar in een uur naar Bath, waar installatie in een comfortabel en centraal gelegen vier sterren hotel. ’s Middags bezoeken we Bath Abbey. De abdij werd in 1499 op de resten van een 8e eeuws kerk gebouwd en bezit o.a. prachtige waaiergewelven. ’s Avonds diner in het hotel.

wo 12/02/20:

Te Bath stadswandeling: o.a. Roman Baths, omgeven door een Victoriaans gebouw met een museum dat de geschiedenis van de baden illustreert. Daarna drinken we een kopje koffie (of glaasje water!) in de Pump Room uit 1789. Na de lunch bekijken we de Circus (een prachtig rond Regency plein). Er achter ligt het Museum of Fashion (met o.a. mode uit de tijd van Jane Austen) en de bijbehorende Assembly Rooms, een zalencomplex dat veelvuldig in de romans van Jane Austen voorkomt. Vlakbij ligt ook het Museum of Bath Architecture, dat een goede uitleg over de bouw in de Regency periode geeft. Diner in het hotel.

do 13/02/20:

Vanuit Bath maken we een excursie naar Salisbury en Stonehenge. Te Salisbury bezoeken we de schitterende kathedraal uit de 13e eeuw, de elegantste van Groot-Brittannië en met de hoogste spits (123 m) van het land. In het Chapter House wordt één van de vier versies van de Magna Charta bewaard. Eromheen ligt de romantische Cathedral Close met huizen uit de 16e en 18e eeuw. Na de lunch gaan we naar Old Sarum, waar we de ruïnes van het oude Salisbury bekijken. We hebben er een prachtig uitzicht op het huidige Salisbury. In de buurt ligt ook Stonehenge, de beroemde steencirkel/tempel, uit het begin van het 3e millennium v.Chr.. Terug in Bath diner in een aardig restaurant in de stad.

vr 14/02/20:

Excursie naar Glastonbury: bezoek aan het magische stadje: we bekijken het lokale museum (gewijd aan een paaldorp uit de ijzertijd), de 15e eeuwse kerk van St John the Baptist, en natuurlijk de ruïnes van de van oorsprong Keltische abdij. Wie moed heeft, kan de Glastonbury Tor beklimmen, een heuvel met resten van de 14e eeuwse St Michael’s Church en een weids uitzicht over de heuvels en het Bristol Channel. Terug in Bath diner in het hotel.

za 15/02/20:

Vanuit Bath gaan we allereerst naar Avebury en bekijken de ‘henge’ bestaande uit drie steencirkels, eveneens uit het 3e millennium v.Chr., waar het dorp deels is in gebouwd. Ook bezoeken we het kleine museum dat aan het monument gewijd is. Daarna gaan we naar Corsham Court. Het huis werd al in 1589 gebouwd, maar in de 18e eeuw door de nieuwe eigenaar Paul Methuen uitgebreid om zijn schitterende collectie schilderijen (van o.a. Rubens, Van Dyck, Caravaggio, Tintoretto, Veronese, Filippo Lippi en zelfs Michelangelo) ten toon te stellen. Terug in Bath diner in de stad.

zo 16/02/20:

Te Bath bezoeken we nog het charmante Regency huismuseum No.1, Royal Crescent, dat een mooi beeld geeft van hoe een huis er in de Regency periode uit zag. Daarna bekijken we het Jane Austen Visitor Centre, gewijd aan de schrijfster. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven van Bristol voor de KLM-vlucht om 17.25 uur terug naar Amsterdam, waar aankomst om 19.50 uur.