Griekenland: De vulkanische boog van Methanaïs van 19/03 tot 26/03

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 19/03 tot 26/03

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 1.895,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door, wat betekent dat nu de normale boekingsvoorwaarden gelden (zie tabje Garantie, ANVR, van deze website). Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gids: Tobias Schorr, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de buurt van het hotel.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 85,-

De vulkanische boog van Methanaïs

Reis 4

Na de succesvolle vulkanologische reis naar Santorini in de lente van 2019 maken we in 2022 een zeer bijzondere vulkanologische reis naar een ander deel van Griekenland: Méthana, een schiereiland aan de oostkant van de Peloponnesos, dat weinig door toeristen bezocht wordt. De reis stond oorspronkelijk voor maart 2020 op het programma, maar was de eerste reis die we moesten annuleren vanwege de coronacrisis.
De nadruk bij deze reis ligt op de natuur en cultuur van dit bijzondere, maar onbekende gebied. Het is alleen bekend als geboortegrond van Theseus, die op Kreta de Minotaurus versloeg. In de Myceense tijd (1700 -1200 v.Chr.) was het ook belangrijk, waaraan tal van kleine opgravingen herinneren. Uit geologisch punt is het belangrijk omdat het schiereiland Methana, samen met de eilanden Poros en Aegina de West-Egeïsche vulkanische boog van Methanais vormt. Beroemd is de uitbarsting van 258 v.Chr. bij Kameni Chora (‘Verbrand Land’) die door antieke schrijvers als Ovidius, Strabo en Pausanias wordt genoemd. Er heeft zich een krater en een 1,25 km lange lavastroom gevormd.
Maart is ideaal wat de vegetatie betreft: we vinden in deze tijd vooral nog veel wilde orchideeën en vele andere wilde bloemen. Qua temperatuur is het al voorjaar, ca. 18 graden, met hoogstens af en toe een buitje.
We logeren in een prettig hotel aan de kade van Methana en eten in restaurantjes in de buurt.

Covid restricties: Omdat de regels regelmatig veranderen, nemen we voordat we een beslissing nemen over het doorgaan van de reis contact met U op over de dan geldende regels. U kunt tot dat moment nog kosteloos annuleren.

Gids: Tobias Schorr, vulkanoloog. Hij heeft op bijzonder prettige en kundige wijze onze reis in 2019 naar Santorini gegidst. Hij is een deel van het jaar in Methana en kent het gebied dus erg goed. Hij geeft uitleg in het Engels.
Reisleider: Drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft in meer dan 40 jaar vele reizen naar Griekenland begeleid.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 19/03/2022:

Om 12.25 uur per KLM-lijnvlucht van Amsterdam naar Athene, waar aankomst om 16.35 uur. Vandaar rijden we in 2,5 uur (met een stop onderweg) naar Methana aan de Oostkant van de Peloponnesos, waar diner en overnachting in een prettig hotel aan de kade. Diner in het dorp.

zo 20/03/2022:

Van Methana rijden we naar Galatas voor de korte oversteek naar het eiland Poros. Te Poros bezoek aan het hoofdplaatsje en het aardige Archeologische Museum. Na de lunch keren we weer terug naar het vasteland en brengen een bezoek aan de naburige Myceense akropolis van Maghoula (afhankelijk van de toestand van de weg moeten we eventueel een kilometer lopen). Daarna bezoeken we de kleine opgravingen van het antieke Troizen, met de resten van een Asklepieion. Op de terugweg stoppen we bij het Psifta-meer met flamingo’s.

ma 21/03/2022:

Van Methana excursie naar de historische lavakoepel uit 270 v.Chr. van Kameni Chora. Wie wil, kan mee naar de krater lopen, wie dat te vermoeiend vindt, kan met de bus naar een punt met uitzicht over de krater. Gelegenheid om te lunchen in Vathy. ’s Middags bezoeken we de antieke akropolis van Paliokastro met de kapel van Sint Nicolaas. Op de terugweg naar Methana stoppen we op plaatsen van vulkanische activiteit: puimsteenafzettingen, sedimentaire rotsen en jongere vulkanische activiteit.

di 22/03/2022:

We rijden via Kameni Chora de bergen in naar de Makrylongos Hoogvlakte en de Varkesa Hoogvlakte. We treffen er de resten van antieke boerenbedrijven en andere prehistorische aanwezigheid. Hierna rijden we naar Kato Mouska voor de lunch. Na de lunch bezoeken we onderweg naar Methana nog een kleine Myceense opgraving en stoppen we bij een punt met uitzicht over de Oga-akropolis.

wo 23/03/2022:

Van Methana excursie naar Midea, Dendra en Nafplio. Op de heenweg naar Dendra stoppen we ook nog bij het kleine theatertje van Palia Epidavros (dit is dus niet het grote theater in Epidavros zelf), daarna bij Ligourio, waar de resten te vinden zijn van een antieke piramide (!). Te Midea zijn de resten van een Myceense burcht opgegraven. We hebben er een prachtig uitzicht over de vlakte. Bij Dendra treffen we de interessante opgravingen van een gaaf Myceens Koepelgraf (vondsten in het Archeologische Museum van Nafplio). Daarna naar Nafplio voor de lunch en het bezoek aan het kleine maar interessante Archeologische Museum. Aan het einde van de middag rijden we terug naar Methana.

do 24/03/2022:

Van Methana rijden we naar het schiereiland van Ermioni met de resten van een antieke tempel. Daarna gaan we naar de dolines (een soort van zinkgaten) van Dydima. Lunch onderweg. In de loop van de middag via een zeer schilderachtige route langs de kust terug naar Methana.

vr 25/03/2022:

Vrije dag. Methana is een prettig stadje en men kan ook in de omgeving wandelen. Voor wie wil, is er ook de mogelijkheid om met de gids een kleine hiking (4-6 uur) naar de berg (450 m hoog) bij Methana te maken.

za 26/03/2022:

Van Methana onderweg naar de luchthaven van Athene stoppen we nog bij de Sousaki vulkaan met een solfatara (vulkanische, bubbelende modderpoelen) veld. Daarna door (met een stop voor de lunch) naar de luchthaven van Athene voor de terugvlucht met de KLM om 17.20 uur, met aankomst op Schiphol om 20.00 uur.