Spanje: Galicië, méér dan een pelgrimsoord van 24/08 tot 01/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 24/08 tot 01/09

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 20/06 - € 2.495,00

Opmerkingen

N.B. Voor deze reis kan niet meer geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 295,-

Galicië, méér dan een pelgrimsoord

Reis 8

Galicië, de landstreek aan de Atlantische Oceaan ten noorden van Portugal, is een aparte bestemming in Spanje. Het is er bijvoorbeeld groen, wat je in het overwegend dorre, droge Spanje niet snel verwacht, en het Galicisch is een officiële taal. Galicië ontleent haar naam aan de Kelten die zich hier in het eerste millennium v.C. vestigden. Tegelijk is Galicië ten nauwste bij de Spaanse cultuur en geschiedenis betrokken. Sinds de 9de eeuw zijn de relieken van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela symbool voor de Reconquista. Volgens de legende was het Santiago Matamoros zoals hij in Spanje wordt genoemd, ‘’Jacobus de Morendoder’’, die de christenen de uiteindelijke overwinning op de moslims in Spanje heeft bezorgd. Tegenwoordig is Galicië ook om andere redenen dan de pelgrimstocht een aantrekkelijk reisdoel. Het binnenland bestaat uit een glooiend, groen heuvellandschap, en de kustlijn (met een totale lengte van ruim 1600 km!) is heel afwisselend. Er zijn mooie middeleeuwse stadjes te zien, romaanse kerken - met als hoogtepunt uiteraard de kathedraal van Santiago de Compostela- en volksarchitectuur waarvan de hórreos, de schuren op palen, wel het meest karakteristiek zijn. Maar ook zullen wij bijzondere voorbeelden zien van moderne architectuur van gerenommeerde architecten als Alvaro Siza Vieira en Peter Eisenman. Als bonus hebben we nog de gelegenheid een dag door te brengen in Porto, dat aan de Portugese pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is gelegen. Van daaruit vliegen we terug naar Schiphol.
Voor Spaanse begrippen is Galicië zeer regenachtig. Eind augustus/begin september is een goede tijd: normaal gesproken valt er niet zoveel regen en is het, in dit noordelijke deel van Spanje, aangenaam maar niet verstikkend warm (20 - 25 graden).

We logeren in alle vier de steden in bijzonder prettige en sfeervolle hotels: in Pontevedra in de Parador, een 16e eeuws Renaissance paleis, in La Coruña een comfortabel hotel aan de gezellige boulevard, in Santiago in een prachtig verbouwd 18e eeuws klooster en in Porto in een mooi gerenoveerd laat 19e eeuws stadshotel.

Omdat er geen rechtstreekse vluchten naar Santiago zijn hebben we gekozen voor aanvliegen met de KLM naar Porto. Dat is de meest comfortabele manier. Op die manier vermijden we vluchten met overstappen van Iberia en/of Vueling en kansen op vertragingen.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek. Hij heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur). Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen voor ons gegidst, waaronder ook deze reis naar Spanje.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 24/08/21:

Om 09.05 uur per KLM-vlucht van Amsterdam naar Porto, waar aankomst om 10.40 uur (dat is 11.40 uur in Galicië). Vandaar in een kleine twee uur naar Pontevedra waar diner en overnachting in de bijzonder sfeervolle Parador, een 16e eeuws Renaissance paleis. ’s Middags een eerste wandelingetje door het gezellige centrum van Pontevedra.

wo 25/08/21:

's Ochtends uitgebreid bezoek aan het centrum van Pontevedra dat reeds in 1951 in zijn totaliteit tot beschermd stadsgezicht is verklaard. Hiertoe behoren een aantal religieuze bouwwerken waaronder het Monasterio de Lérez, en de Real Basílica de Santa María la Mayor, een gotische kerk met invloeden van de Portugese manuelino stijl. We bezoeken het Museo de Pontevedra waarvan de collectie thematisch is verdeeld over vijf historische gebouwen waartoe ook de ruïnes van een Dominicaans klooster behoren. Diner en overnachting in de Parador.

do 26/08/21:

Vanuit Pontevedra maken we een mooie tocht langs de kust noordwaarts. We passeren aardige vissersplaatsjes en in La Carnota zien wij een hórreo die met een lengte van 35 meter een van de grootste hórreos is die er bestaan. Een hórreo is een schuur op palen die typisch is voor Galicië. Op deze tocht komen we langs één van de meest westelijke stukjes Europa bij kaap Finisterre. Aan het einde van de middag komen we aan in La Coruña. Diner en overnachting in een prettig hotel aan de boulevard bij het historisch centrum.

vr 27/08/21:

We maken een wandeling door de oude binnenstad van La Coruña die op een schiereiland is gelegen. Hier staat de Collegiata de Santa Maria, een van de mooiste romaanse kerken van Galicië met nog oorspronkelijk beeldhouwwerk. Heel karakteristiek voor de stad zijn de zogeheten Galerias, lange 19de-eeuwse huizenblokken waarvan de gevel bijna geheel in beslag wordt genomen door erkers met grote ramen die de stad de bijnaam hebben gegeven van la ciudad de cristal. De Paseo Marítimo van La Coruña is met bijna 16 km een van de langste boulevards van Europa. Diner in de stad en overnachting in het hotel.

za 28/08/21:

Allereerst nog een bezoek aan de Torre de Hércules, de oudste nog functionerende vuurtoren ter wereld. Aan de basis van de vuurtoren is nog een Romeinse inscriptie te zien. Via Betanzos, met een van de best bewaarde historische centra van Galicië, gaan we naar Santiago de Compostela, waar diner en overnachting in een centraal gelegen hotel, een verbouwd, sfeervol 18e eeuws klooster

zo 29/08/21:

Santiago de Compostela is vanaf de 9de eeuw een van de bekendste pelgrimsoorden van de christelijke wereld. De kathedraal die de relieken van de apostel Jacobus bevat, doet helemaal recht aan deze reputatie. We bezichtigen uiteraard deze indrukwekkende, van oorsprong romaanse kathedraal (1075-1211), met de Pórtico de la Gloria, en de bijbehorende musea en kloostergang. Vervolgens wandeling langs de Plaza del Obradoiro, met het Hospital Real en Palacio Raxoi, en de straatjes rond de kathedraal. Liefhebbers kunnen in de middag het museum voor hedendaagse kunst bezoeken, het Centro Galego de Arte Contemporánea dat ontworpen is door de architect Alvaro Siza Vieira. Dezelfde architect was samen met Chillida ook betrokken bij de aanleg van het naburige Parque de Bonaval. Diner in de stad.

ma 30/08/21:

In de ochtend gaan we nog naar de Cidade da Cultura de Galicia, de cultuurstad van Galicië, een prestige object net buiten Santiago de Compostela. Het is ontworpen door vijf architecten onder supervisie van Peter Eisenman uit New York. De gebouwen hebben opmerkelijke daklijnen die de indruk geven van rollende heuvelruggen; elk van de duizenden ramen heeft zijn eigen vorm. Vanwege de extreem hoge kosten is het project (nog) niet voltooid. Vervolgens rijden we naar Porto (waar het een uur vroeger is), waar diner en overnachting in een gerenoveerd, sfeervol laat-19e eeuws hotel.

di 31/08/21:

Porto heeft dankzij haar lange geschiedenis een immens architectonisch erfgoed. Het historisch centrum prijkt op de wereld erfgoedlijst van de Unesco. We maken een stadswandeling waarbij we zowel de romaanse kathedraal zullen zien als fraaie voorbeelden van moderne architectuur. Uit Porto zijn immers twee architecten afkomstig die de prestigieuze Pritzker architectuurprijs hebben gewonnen, Álvaro Siza Vieira and Eduardo Souto de Moura. Eerstgenoemde ontwierp het museum voor hedendaagse kunst van de Serralves foundation, waartoe ook een park en een Art Deco villa behoren. Afscheidsdiner in de stad.

wo 01/09/21:

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Porto. Om 11.25 uur is de terugvlucht per lijnvliegtuig van de KLM naar Amsterdam, waar aankomst door het tijdsverschil om 15.05 uur.