Italië: Het Rome van Rafael van 06/11 tot 10/11

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 06/11 tot 10/11

Reisduur

5 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/08 - € 1.495,00

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 220,-

Het Rome van Rafael

Reis 3

In 2020 is het 500 jaar geleden dat Rafael op zijn verjaardag op Goede Vrijdag 1520 in Rome kwam te overlijden. Rafael geldt als een van de grootste en meest invloedrijke kunstenaars uit de geschiedenis. Vooral in Rome heeft Rafael zijn sporen nagelaten. In de twaalf jaar dat hij in de Eeuwige Stad vertoefde, hebben hij en zijn leerlingen kerken, kapellen, villa’s van honderden fresco’s voorzien, panelen geschilderd, tapijten en gebouwen ontworpen. Daarnaast had Raphael ook nog de verantwoordelijkheid voor het toezicht op het gigantische Romeinse erfgoed in de stad. Geen wonder dat Rome dagenlang in rouw was gedompeld om het overlijden van Rafael en dat zijn stoffelijk resten werden bijgezet op een ereplaats, in het Pantheon. In het kader van het Rafael-jaar organiseerden we in 2020 een speciale reis die vanwege de corona niet door kon gaan. Daarom organiseren we de reis in 2021 nogmaals. We gaan naar allerlei plaatsen waar werk van Rafael te bewonderen is, zoals de pauselijke vertrekken, de Vaticaanse loggie, de villa Farnesina en diverse kerken en musea.

N.B. De volgorde waarin de monumenten bekeken worden, kan gewijzigd worden.
Wat weer betreft, kan men van alles verwachten. De temperaturen liggen rond de 17-18 graden, met uitschieters naar boven op een zonnige middag. Een buitje is niet uit te sluiten maar het is onwaarschijnlijk dat het de hele periode regent.. We logeren in een bijzonder prettig, comfortabel en centraal gelegen hotel.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen naar vooral Spanje en Italië voor ons gegidst.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 06/11/21:

Om 09.40 uur vertrek per KLM-lijntoestel naar Rome waar aankomst om 11.55 uur. Transfer naar een comfortabel en centraal gelegen hotel. ’s Middags tijdens een wandeling door het historisch centrum van Rome bekijken we twee kerken met schilderingen van Rafaël: in de kerk van S. Agostino (waar zich ook een beroemd schilderij van Caravaggio bevindt) schilderde Raphael in wedijver met Michelangelo een fresco van de profeet Jesaja. En in de kerk Santa Maria della Pace schilderde hij twee grote fresco’s voor zijn maecenas, de Sienese bankier Agostino Chigi. Diner en overnachting in het hotel.

zo 07/11/21:

In de ochtend bezoeken we Casino Massimo Lancellotti (in Villa Giustiniani Massimo) waar we 19de-eeuwse fresco’s kunnen zien van de Duitse schilders in Rome die bekend zijn geworden als de Nazareners. De fresco’s zijn een herinterpretatie van fresco’s van Rafaël in het Vaticaan. In de middag bezoeken we Castel S. Angelo waar leerlingen van Rafaël in diverse vertrekken muurschilderingen hebben aangebracht. Diner in het hotel.

ma 08/11/21:

Via een speciaal ``ontbijt-arrangement’’ worden we in de unieke gelegenheid gesteld om de Vaticaanse musea te bezichtigen voordat de grote massa bezoekers zich aandient. Uit het immense aanbod van kunstwerken selecteren we in de eerste plaats de schilderingen die Rafael en zijn medewerkers hebben nagelaten: de fresco’s in de pauselijke vertrekken (de ‘’Stanze di Raffaello’’), de Vaticaanse loggie met grotesken en Bijbelse voorstellingen (daarom ook wel de ‘’Bijbel van Rafaël’’ genoemd) en de schilderijen in de Vaticaanse pinacotheek, waaronder zijn laatste werk, de ``Transfiguratie’’. Diner in de stad.

di 09/11/21:

In de Galleria Borghese in de stijlvolle Villa Borghese hangen uitsluitend topwerken waaronder Rafaël’s beroemde altaarstuk met de Graflegging van Christus. In de middag gaan we naar de Santa Maria del Popolo waar Rafaël de familiekapel van de bankier Agostino Chigi ontwierp, als ook het koepelmozaïek. De kapel werd later verrijkt met beeldhouwwerk van Gian Lorenzo Bernini. Diner in de stad.

wo 10/11/21:

In de ochtend bezichtigen we de villa Farnesina. Agostino Chigi uit Siena, de geldschieter van paus Julius II, gaf Rafael opdracht de loggia van deze villa te voorzien van schilderingen waarin het verhaal van Amor en Psyche wordt uitgebeeld. In het vertrek met de astrologische gewelfschilderingen schilderde Rafael ook de voorstelling van de ‘’Triomf van de nymf Galatea’’. In dezelfde villa zijn ook interessante schilderingen te zien van Sebastiano del Piombo, Giulio Romano, en Il Sodoma. In de middag gaan wij naar de luchthaven van Rome, waar vertrek om 17.15 uur met de KLM naar Schiphol, waar aankomst om 19.50 uur.