Italië: Bijzonder Bologna van 15/02 tot 23/02

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 15/02 tot 23/02

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/10 - € 1.995,00

Opmerkingen

De reis is volgeboekt. Men kan op de wachtlijst geplaatst worden.

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners, hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 195,-

Bijzonder Bologna

Reis 3

Traditiegetrouw organiseren we weer een winterreis naar een Italiaanse cultuurstad. Na Florence, Siena en Milaan is dit jaar Bologna aan de beurt, een van de oudste en mooiste steden van Italië. De stad biedt een keur aan prachtige kerken, palazzi en uitstekende musea die bijna alle perioden dekken: er is een archeologisch museum, een museo medievale, een pinacotheek waar de toonaangevende Bolognese schilderschool ruim vertegenwoordigd is, en er is een Morandi- en moderne kunstmuseum. Er zijn ook wetenschappelijke collecties en een anatomisch theater die eraan herinneren dat Bologna een van de oudste universiteitssteden van Europa is. En tenslotte is Bologna een vooraanstaande muziekstad, zoals het Museo Internazionale della Musica laat zien. Het verblijf in de stad wordt veraangenaamd door de karakteristieke wandelgalerijen die het mogelijk maken om in alle weersomstandigheden stadswandelingen te maken. Bologna is een culinair centrum en natuurlijk zullen we uitgebreid kennismaken met de Bolognese keuken die binnen de Italiaanse keuken een belangrijke en heel eigen plaats inneemt.
Wat weer betreft, kan men van alles verwachten. De temperaturen liggen rond de 10 graden, met uitschieters naar boven op een zonnige middag. Februari is één van de maanden met de minste regen in Bologna.
We logeren in een prettig, comfortabel en centraal gelegen hotel. Omdat het hotel rond 15/10/2019 wil weten waar het aan toe is, ligt de vervaldatum van de vroegboekkorting ook op die datum.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen naar vooral Spanje en Italië voor ons gegidst.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 15/02/20:

Om 15.05 uur vertrek per KLM-lijntoestel naar Bologna waar aankomst om 16.45 uur. Transfer naar een comfortabel, sfeervol en centraal gelegen hotel, waar diner en overnachting.

zo 16/02/20:

We maken een wandeling door het historische centrum waarbij we onder andere kennismaken met een paar iconen van Bologna: de twee door Dante vermelde middeleeuwse woontorens, de Torre Garisenda en de Torre degli Asinelli, de Neptunus-fontein en de Piazza Maggiore. Vanuit het Palazzo d’Accursio, waarin het stedelijk museum is ondergebracht, hebben we een goed uitzicht op dit magnifieke plein dat gedomineerd wordt door de San Petronio. Deze kolossale bakstenen kerk, gewijd aan de patroonheilige van Bologna, is altijd het middelpunt van het plaatselijke leven geweest. Diner in het hotel.

ma 17/02/20:

We maken kennis met het ‘’geleerde’’ Bologna. In het Archiginnasio, waar duizenden wapenschilden, portretten en inscripties de muren sieren, bevindt zich het geheel uit hout opgetrokken anatomisch theater uit de 17de eeuw. Heel karakteristiek voor Bologna zijn de vrijstaande middeleeuwse grafmonumenten van professoren die onder andere op het plein van de San Domenico zijn opgericht. In deze kerk bevindt zich het graf van de Heilige Dominicus. Aan de graftombe is eeuwenlang gewerkt en bevat zowel 13de-eeuws beeldhouwwerk van Nicola Pisano als wel beelden van de hand van de jeugdige Michelangelo. Diner in de stad.

di 18/02/20:

We brengen een uitgebreid bezoek aan de Pinacoteca Nazionale, die een geweldig overzicht biedt van de Bolognese schilderschool met middeleeuwse fresco’s en altaarstukken als ook schilderijen uit de 17de-eeuw toen Bolognese schilders in Italië de toon aangaven: de Carracci’s, Guido Reni, Domenichino, Guercino. In de middag bezoeken we onder andere nog een historisch palazzo. Diner in het hotel.

wo 19/02/20:

Ook het Museo Civico Medievale is een fantastisch museum met een rijke collectie variërend van goudsmeedwerk uit de tijd van Longobarden tot en met de unieke verzameling van middeleeuwse reliëfs afkomstig van professorentombes. In de directe nabijheid van het museum staat de Dom van Bologna. De middag is ter vrije besteding. Diner in de stad.

do 20/02/20:

Dagexcursie naar het aantrekkelijke stadje Lugo met als trekpleisters de Rocca Estense en het Teatro Rossini. Op de terugweg rijden we langs Dozza (een van de borghi più belli in Emilia-Romagna) een dorp met kleurrijke muurschilderingen, die gemaakt zijn door kunstenaars uit de omgeving. Diner in het hotel.

vr 21/02/20:

In de kerk van San Giacomo Maggiore bevindt zich de renaissancekapel van de Bentivoglio familie; daarnaast is het Oratorio di Santa Cecilia met een uitgebreide renaissance frescocyclus. De Heilige Cecilia was de patroonheilige van de muziek en in aansluiting bezoeken we dan ook het Museo della Musica, met bijzondere muziekinstrumenten. Speciale aandacht gaat uit naar Rossini die geruime tijd directeur was van het Liceo Musicale in Bologna. In de middag een bezoek aan het kloostercomplex van Santo Stefano bestaande uit drie middeleeuwse kerken naast elkaar. Diner in de stad.

za 22/02/20:

Een voormalig fabrieksterrein in Bologna is de afgelopen decennia veranderd in een culturele wijk met als centrum het MAMbo, het Museo d’Arte Moderno. Hierin is ook het Morandi museum ondergebracht, met de grootste collectie schilderijen van deze Bolognese kunstenaar. Voor liefhebbers bestaat de mogelijkheid om ’s middags de lange overdekte trap te beklimmen naar de pelgrimskerk van Madonna di San Luca voor een uitzicht over de stad. Afscheidsdiner in de stad.

zo 23/02/20:

In de loop van de ochtend transfer naar de luchthaven van Bologna, waar vertrek om 13.10 uur met de KLM naar Schiphol, waar aankomst om 15.15 uur.