Estland: Een Europees land met een bruisende hoofdstad van 09/09 tot 18/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 09/09 tot 18/09

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 3.295,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 10/06 - € 3.195,00

Gids & Reisleider

Gids: goede lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 365,-

Een Europees land met een bruisende hoofdstad

Reis 14

De Baltische Staten worden meestal alle drie in één reis van zo’n tien à twaalf dagen bezocht. Dat is eigenlijk jammer want elk afzonderlijk hebben ze veel te bieden. Elk land is ook erg verschillend van de andere. Dat geldt zeker voor Estland dat maar een deel van de geschiedenis met de andere twee deelt en nauwelijks taal en cultuur. Het Ests hoort bij de Finse taalgroep. Van alle drie is Estland ook het modernste. Het is ook het meest gedigitaliseerde land van Europa. Heel veel zaken regelen de bewoners er via het internet, tot aan de verkiezingen aan toe.
Bij een reis met alle drie worden er maar zo’n drie à vier dagen in elk land verbleven. Wij hebben vorig jaar een verrassende reis van tien dagen in Letland gemaakt, en dit jaar zullen we dat tien dagen in Estland doen. Het is een semi-standplaatsreis geworden want een gedeelte is niet op één dag vanuit Tallinn te doen. Net als Letland is het een leeg land: ongeveer even groot als Nederland, maar met slechts 1,3 miljoen inwoners…. Er is dus veel ruimte voor natuur.

In tegenstelling tot de andere twee Baltische staten bezit Estland ook een aantal eilanden, waarvan we tijdens deze reis het meest bijzondere, Kihnu, zullen bezoeken. We verblijven twee nachten in Pärnu, een gezellige plaats, die ook door de tsaren als vakantieverblijf gebruikt werd. Daarnaast verblijven we ook in de mooie Universiteitsstad Tartu in het hart van het land.
Glorie van het land is natuurlijk de hoofdstad Tallin, van de 13e eeuw tot aan de eerste onafhankelijkheid in 1918 Reval geheten. Was het in de jaren ’90 van de vorige eeuw een slaperige provinciestad, nu is het een bruisende Europese hoofdstad, die echter nog wel sterk zijn Middeleeuwse karakter behouden heeft. We vinden er dan ook nog de bijzonder mooie Middeleeuwse stadsmuren en –poorten en in het centrum pittoreske oude straatjes. In de omgeving treffen we er musea en paleizen aan, waaronder het Kadriorg Paleis in het gelijknamige park, en het huisje van Peter de Grote. Iets verder buiten de stad ligt het prachtige Laahemaa Nationaal Park, met een landhuis en pittoreske vissersdorpen.
Al met al een zeer afwisselende reis die U veel van het land laat zien. Begin/midden september is een aangename tijd: het is niet meer zo druk en het weer behoort nog aangenaam te zijn.

Gids: goede lokale gidsen, die uitleg in het Engels geven.
Reisleider: drs Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar allerlei delen van de wereld begeleid, waaronder ook Estland.Programma van dag tot dag

ma 09/09/24:

Rechtstreekse ochtendvlucht, vertrek om 09.55 uur, van Air Baltic (code sharing met de KLM) van Amsterdam naar Tallinn, waar we om 13.15 uur aankomen (het is in Tallinn één uur later). 's Middags een eerste wandeling door de binnenstad, met bezoek aan het plein van het stadhuis, de oude apotheek en de kerk van de Heilige Geest. Diner en overnachting in een prettig, comfortabel eerste klas hotel in het centrum van de Estse hoofdstad.

dii 10/09/24:

Te Tallinn gehele dag bezoek aan de stad: we bekijken o.a. het bijzonder pittoreske Pikk Straatje met de Nigulishte Kerk (nu een museum van Middeleeuwse kunst met o.a. ook een fresco van een Danse Macabre) en het Gemeente Museum met een schaalmodel van Tallinn in 1825 en een 19e eeuwse kamer. Diner in de stad.

wo 11/09/24:

Vandaag bezoeken we het Kadriorg Park: we maken een wandeling door het park en bezoeken het Kadriorg Paleis, met een collectie schilderijen en oudere kunst, het KUMU (het museum voor moderne kunst), het huisje van Tsaar Peter de Grote, waar hij van 1714 tot 1716 woonde om de nieuw verworven Baltische staten te besturen, het Mikkel Museum (met o.a. Estlands enige Rembrandt) en het Park Museum in een houten paviljoen van Nicolaas I, waar de geschiedenis van het park verteld wordt. Diner in de stad.

do 12/09/24:

Van Tallinn gaan we naar Narva aan de gelijknamige grensrivier met Rusland. We bezoeken het prachtige kasteel uit de 14e tot de 16e eeuw (vanaf de donjon zien we Ivangorod aan de Russische zijde van de rivier liggen) en maken een wandeling door de stad met bezoek aan de Orthodoxe Kathedraal uit de late 19e eeuw en de Lutheraanse Alexander Kerk. Op weg naar Tartu stoppen we nog in het gezellige badplaatsje Narva-Jõesuu. In Tartu diner en overnachting in een prettig hotel.

vr 13/09/24:

Te Tartu: de gehele dag bezoek aan deze gezellige Universiteitsstad: we maken een wandeling door de stad, met het Stadhuis uit 1789, het schitterende Nationaal Museum van Estland (Cultuur en geschiedenis van de Fin-Oegrische volkeren en folklore van Estland, o.a. een grote collectie klederdrachten) en de Universiteit die in 1632 werd gesticht met het Universiteitsmuseum. Te Tartu diner in de stad.

za 14/09/24:

Van Tartu richting Pärnu. Onderweg bezoeken we de kasteelruïne van het Teutonische Viljandi (Gebouwd in 1224 door ridders van de Duitse Orde) en het plaatsje Viljandi zelf, met een aardig gemeentemuseum in een oude apotheek. Na de lunch (inbegrepen) naar Pärnu, waar nog een kleine stadsrondrit. Diner in de stad, overnachting in een comfortabel hotel te Pärnu.

zo 15/09/24:

Vanuit Pärnu een dagexcursie via de haven van Minulaid naar het eiland Kihnu. Te Kihnu tour rond het eiland langs ongebaande wegen in een truck met zitplaatsen (als men dat te avontuurlijk vindt, kan men ook in het havenplaatsje blijven), met o.a. bezoek aan het museum en de kerk. In de loop van de middag terug naar het vasteland en Pärnu, waar diner en overnachting in het hotel

ma 16/09/24:

We rijden terug naar Tallinn: we maken een mooie wandeling langs de Middeleeuwse stadsmuren, die ooit een cirkel met 40 torens vormden, nu echter hier en daar doorbroken, maar nog altijd bijzonder imposant. Onderweg bezoeken we ook de Dom kerk uit 1219, met een prachtig interieur en de laat-19e eeuwse flamboyante Russisch Orthodoxe Alexander Nevskiy Kathedraal, met fresco’s en ikonen. ’s Middags gaan we naar het schilderachtige openlucht museum van Tallinn. Terug in Tallinn diner in de stad en overnachting in hetzelfde hotel als tijdens het eerste verblijf

di 17/09/24:

Vanuit Tallinn bezoek aan het Lahemaa Nationaal Park, aan de kust ten Oosten van de stad gelegen. We bezoeken er Palmse Manor, het mooiste landhuis van Estland, gebouwd tussen 1687 en 1740, met o.a. stijlkamers en een grote verzameling keukengerei. Daarna maken we een tocht door het park en komen langs pittoreske vissersplaatsjes met een maritiem museumpje en een kleine kunstgalerie. ’s Avonds afscheidsdiner in een gezellig restaurant in de stad.

wo 18/09/24:

De ochtend is nog vrij. Aan het eind van de ochtend transfer naar de luchthaven van Tallinn. Rond 13.00 uur vertrek naar de luchthaven van Tallinn. Om 15.20 uur is de terugvlucht met Air Baltic (code sharing met de KLM), via Riga, die door het tijdsverschil om 18.20 uur Nederlandse tijd aankomt.