Estland: Standplaats Tallinn van 10/09 tot 19/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 10/09 tot 19/09

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.275,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 10/06 - € 2.175,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door, er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gids: goede lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 350,-

Standplaats Tallinn

Reis 20

De Baltische Staten worden meestal alle drie in één reis van zo’n tien à twaalf dagen bezocht. Dat is eigenlijk jammer want elk afzonderlijk hebben ze veel te bieden. Elk land is ook erg verschillend van de andere. Dat geldt zeker voor Estland dat maar een deel van de geschiedenis met de andere twee deelt en nauwelijks taal en cultuur. Het Ests hoort bij de Finse taalgroep. Van alle drie is Estland ook het modernste. Het is ook het meest gedigitaliseerde land van Europa. Heel veel zaken regelen de bewoners er via het internet, tot aan de verkiezingen aan toe.
Bij een reis met alle drie worden er maar zo’n drie à vier dagen in elk land verbleven. Wij hebben vorig jaar een verrassende reis van tien dagen in Letland gemaakt, en dit jaar zullen we dat tien dagen in Estland doen. Het is een semi-standplaatsreis geworden want één gedeelte is niet op één dag vanuit Tallinn te doen. Net als Letland is het een leeg land: ongeveer even groot als Nederland, maar met slechts 1,3 miljoen inwoners…. Er is dus veel ruimte voor natuur.

In tegenstelling tot de andere twee Baltische staten bezit Estland ook een aantal eilanden, waarvan we tijdens deze reis het mooiste en grootste, Saaremaa, zullen bezoeken. We verblijven er een nachtje in Kuressaare, een bijzonder gezellige plaats. Daarnaast bezoeken we de mooie Universiteitsstad Tartu in het hart van het land en Narva, met zijn grote burcht, aan de grens met Rusland.
Glorie van het land is natuurlijk de hoofdstad Tallin, van de 13e eeuw tot aan de eerste onafhankelijkheid in 1918 Reval geheten. Was het in de jaren ’90 van de vorige eeuw een slaperige provinciestad, nu is het een bruisende Europese hoofdstad, die echter nog wel sterk zijn Middeleeuwse karakter behouden heeft. We vinden er dan ook nog de bijzonder mooie Middeleeuwse stadsmuren en –poorten en in het centrum pittoreske oude straatjes. In de omgeving treffen we er musea en paleizen aan, waaronder het Kadriorg Paleis in het gelijknamige park, en het huisje van Peter de Grote. Iets verder buiten de stad ligt het prachtige Laahemaa Nationaal Park, met een landhuis en pittoreske vissersdorpen.
Al met al een zeer afwisselende reis die U veel van het land laat zien. Begin/midden september is een aangename tijd: het is niet meer zo druk en het weer behoort nog aangenaam te zijn.

Gids: goede lokale gids, die uitleg in het Engels geeft.
Reisleider: drs Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar allerlei delen van de wereld begeleid, waaronder ook Estland.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 10/09:

Rechtstreekse ochtendvlucht, vertrek om 10.00 uur, van Air Baltic (code sharing met de KLM) van Amsterdam naar Tallinn, waar we om 13.20 uur aankomen (het is in Tallinn één uur later). 's Middags een eerste wandeling door de binnenstad, met bezoek aan het plein van het stadhuis, de oude apotheek en de kerk van de Heilige Geest. Diner en overnachting in een prettig, comfortabel eerste klas hotel in het centrum van de Estse hoofdstad.

wo 11/09:

Te Tallinn gehele dag bezoek aan de stad: we bekijken o.a. het bijzonder pittoreske Pikk Straatje met de Nigulishte Kerk (nu een museum van Middeleeuwse kunst met o.a. ook een fresco van een Danse Macabre) en het Gemeente Museum met een schaalmodel van Tallinn in 1825 en een 19e eeuwse kamer. Diner in de stad.

do 12/09:

Vanuit Tallinn gaan we naar Narva aan de gelijknamige grensrivier met Rusland. We bezoeken het prachtige kasteel uit de 14e tot de 16e eeuw (vanaf de donjon zien we Ivangorod aan de Russische zijde van de rivier liggen) en maken een wandeling door de stad met bezoek aan de Orthodoxe Kathedraal uit de late 19e eeuw en de Lutheraanse Alexander Kerk. Op de terugweg naar Tallinn stoppen we nog in het gezellige badplaatsje Narva-Jõesuu. Terug in Tallinn diner in het hotel.

vr 13/09:

Vandaag bezoeken we het Kadriorg Park: we maken een wandeling door het park en bezoeken het Kadriorg Paleis, met een collectie schilderijen en oudere kunst, het KUMU (het museum voor moderne kunst), het huisje van Tsaar Peter de Grote, waar hij van 1714 tot 1716 woonde om de nieuw verworven Baltische staten te besturen, het Mikkel Museum (met o.a. Estlands enige Rembrandt) en het Park Museum in een houten paviljoen van Nicolaas I, waar de geschiedenis van het park verteld wordt. Diner in de stad.

za 14/09:

Vanuit Tallinn de gehele dag excursie naar de gezellige Universiteitsstad Tartu: we maken een wandeling door de stad, met het Stadhuis uit 1789, het schitterende nieuwe (2016) Nationaal Museum van Estland (Cultuur en geschiedenis van de Fin-Oegrische volkeren en folklore van Estland, o.a. een grote collectie klederdrachten) en de Universiteit die in 1632 werd gesticht met het Universiteitsmuseum. Terug in Tallinn diner in het hotel.

zo 15/09:

Van Tallinn richting het eiland Saaremaa. Onderweg bezoeken we de indrukwekkende Kaali Meteoriet Krater, die duizenden jaren geleden door een meteorietinslag gecreëerd zou zijn. Het kratermeer ziet eruit alsof het gisteren gebeurd is. ’s Middags maken we op Saaremaa een wandeling in het hoofdplaatsje Kuressaaree, een rustige wat provinciale provinciestad, met een bezoek aan het best bewaarde Middeleeuwse kasteel van Estland. Diner en overnachting in een prettig hotel in Kuresaare.

ma 16/09:

’s Ochtends nog een tochtje over Saaremaa met bezoek aan de windmolens van Angla (met een broodproeverij) en de 15e eeuwse St. Catharina kerk van Karja (met muurschilderingen). Daarna terug naar Tallinn waar diner en overnachting in hetzelfde hotel als tijdens het eerste verblijf.

di 17/09:

Vanuit Tallinn bezoek aan het Lahemaa Nationaal Park, aan de kust ten Oosten van de stad gelegen. We bezoeken er Palmse Manor, het mooiste landhuis van Estland, gebouwd tussen 1687 en 1740, met o.a. stijlkamers en een grote verzameling keukengerei. Daarna maken we een tocht door het park en komen langs pittoreske vissersplaatsjes met een maritiem museumpje en een kleine kunstgalerie. Terug in Tallinn diner in de stad.

wo 18/09:

Te Tallinn: we maken een mooie wandeling langs de Middeleeuwse stadsmuren, die ooit een cirkel met 40 torens vormden, nu echter hier en daar doorbroken, maar nog altijd bijzonder imposant. Onderweg bezoeken we ook de Dom kerk uit 1219, met een prachtig interieur en de laat-19e eeuwse flamboyante Russisch Orthodoxe Alexander Nevskiy Kathedraal, met fresco’s en ikonen. ’s Middags gaan we naar het schilderachtige openlucht museum van Tallinn. ’s Avonds afscheidsdiner in een gezellig restaurant in de stad.

do 19/09:

Een deel van de ochtend is nog vrij. Aan het eind van de ochtend transfer naar de luchthaven van Tallinn. Om 13.30 uur is de terugvlucht met Air Baltic (code sharing met de KLM), via Riga, die door het tijdsverschil om 17.50 uur Nederlandse tijd aankomt.