Albanië: Culinaire wijnreis van 18/09 tot 25/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 18/09 tot 25/09

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/06 - € 1.995,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, lunches en alle diners in het hotel of in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 185,-

Culinaire wijnreis

Reis 14

De meest verrassende en wellicht ook verbazingwekkende reis in 2022 is onze culinaire wijnreis naar Albanië, die we in 2019 met veel succes uitgevoerd hebben. Culinair en wijn zijn nu niet de directe associaties die men bij een land als Albanië heeft. Maar de tijd heeft er sinds de omwenteling aan het begin van de jaren negentig absoluut niet stil gestaan. Op het praktische vlak zijn er veel krotten en bouwvallen uit de communistische tijd vervangen en ook op het toeristisch vlak is er enorm veel gebeurd: veel nieuwe hotels of oude hotels die totaal gerenoveerd zijn. Was het eten er vlak na de omwenteling al heel behoorlijk, niet enorm gevarieerd maar wel vers en goed van kwaliteit, tegenwoordig zijn er ook heel goede restaurants. Een goed voorbeeld is TV-kok Rick Stein die voor de BBC een programmaserie maakte ‘Van Venetië naar Istanbul’ (over de invloeden van de Byzantijnse keuken op Venetië en langs de kusten van de Adriatische Zee). Met grote scepsis en negatieve verwachtingen ging hij de grens van Montenegro en Albanië over, maar wat hem te wachten stond in Albanië was een en al positieve verrassing.

Hetzelfde geldt voor de Albanese wijnproductie. Vooral sinds het begin van deze eeuw is er een heel stel nieuwe wijnhuizen bij gekomen, of oude wijnhuizen die er voor 1945 waren, zijn ‘hersticht’, hun is weer nieuw leven ingeblazen. Het voordeel is dat al die nieuwe wijnbouwers hun opleiding in vooral Italië en ook Frankrijk hebben gehad en op de hoogte zijn van moderne vinificatieprocessen. Dat, in combinatie met het weer tot leven brengen van Albanese druivenrassen (Kellmet, Vlosh, Shes i Bardhë en andere), maakt dat het een leuke en bijzondere ervaring is om het land ook op die manier te benaderen.

We hebben het culinaire en oenologische aspect gecombineerd met een aardig programma dat de deelnemers een behoorlijke indruk van het land geeft. Een aantal belangrijke steden, de hoofdstad Tirana (tegenwoordig een bijna ‘hippe’ stad), Shkodër (de belangrijkste stad in het Noorden), Durrës (de tweede stad van het land en de belangrijkste havenstad) en Berat (de stad met wellicht de meeste monumenten, met een sterke en pittoreske Balkansfeer) komen aan bod, naast een aantal mooie musea, zoals het Nationaal Historisch Museum, het belangrijkste van het land, en het Archeologisch Museum van Durrës, het belangrijkste en mooiste in zijn soort in het land.
Dit alles betekent niet dat het een en al ‘hallelujah’ is. Albanië is een land in opbouw. Armoede komt er zeker nog voor, maar al met al laat het wel een positieve indruk achter: er gebéúrt iets in het land, men zit niet stil.

We logeren in goede en comfortabele hotels, waar op zichzelf niet zoveel op aan te merken is, behalve wellicht een enkel ‘rammeltje’ hier en daar. Restaurants zijn zonder meer goed tot uitstekend. Die hebben we daar ook op uitgezocht. En de combinatie van de aandacht voor de wijncultuur en monumenten en musea maakt de reis tot een zeer bijzondere.
Eind september is een prettige tijd: aangenaam van temperatuur en de wijnproductie is op verscheidene plaatsen in volle gang. Wat de vluchten betreft: Transavia heeft zijn directe vluchten op Tirana gestaakt, waardoor we aangewezen zijn op de veel duurdere, maar op zich wel goede verbinding met Austrian Airlines via Wenen.

Gids en Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak en hij heeft vele reizen naar Albanië gegidst. Hij wordt bijgestaan door een aardige Albanese gids.

Kleine wijzigingen in het programma zijn nog mogelijk.

N.B. Men kan ook gemakkelijk vanuit Brussel vliegen.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

zo 18/09/22:

Om 10.00 uur vertrek per lijnvlucht van Austrian Airlines via Wenen naar Tirana, waar aankomst om 16.40 uur. Van de luchthaven van Tirana rijden we in een half uur naar ons comfortabel hotel in Kruja, waar diner en overnachting.

ma 19/09/22:

Te Kruja: bezoek aan de burcht van Skanderbeg, de nationale held van Albanië uit de 15e eeuw. Daarna gaan we naar het wijnhuis Kallmeti in de buurt van de stad Lezhë. Het wijnhuis is gesticht in 2006 en vernoemd naar het dorp met dezelfde naam als de druif waar men de meeste wijn van produceert: de Kallmet-druif. In de buurt van Lezhë lunchen we in een uitstekend restaurant, dat inmiddels beroemd in geheel Albanië is (en een beetje daarbuiten). Daarna gaan we door naar Shkodër in het noorden van Albanië, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel in het centrum.

di 20/09/22:

Te Shkodër bekijken we eerst nog de stad met het grote Middeleeuwse Rozafa-fort en het nieuwe Marubi-museum, gewijd aan deze bijzondere fotografenfamilie (met foto's van Albanië van ca. 1865 t/m 1945, de grootste fotocollectie op de Balkan). Ook bezoeken we het Skanderbeg-wijngoed, een van de oudere in Albanië. Daarna gaan we weer in zuidelijke richting, naar het Agroturizëm/Wijnhuis Vinea. Na het bezoek gaan we door naar de kust, naar Durrës, het antieke Dyrrhachium, waar we nog een bezoek brengen aan het Romeinse amfitheater. Diner en overnachting in een comfortabel hotel aan de boulevard.

wo 21/09/22:

Te Durrës bekijken we of voor vertrek of bij terugkomst ’s middags het mooie Archeologische Museum, gebouwd met Europees geld, met een prachtig opgestelde collectie. Daarna gaan we iets in Noordelijke richting, naar de Kantina Duka. Het wijnhuis is in 2004 begonnen door de vader Duka, een bekend landbouwkundige in Albanië, en in 2008 door zijn zoons voortgezet. Er wordt voornamelijk rode wijn (Merlot, Cabernet Sauvignon en Tempranillo) geproduceerd. In de buurt bekijken we ook de kaap Rodon met in de verte de ruïnes van het kasteel (1463) van Skanderbeg. We lunchen in een goed restaurant aan zee. ’s Middag gaan we weer terug naar Durrës, waar diner en overnachting.

do 22/09/22:

Van Durrës uit gaan we in Zuidelijke richting.We bezoeken het mooi gelegen klooster van Ardenica, met een vrijwel compleet fresco-programma. Daarna gaan we naar één van de beste wijnhuizen van Albanië, Çobo. Het wijngoed werd al in de 19e eeuw gesticht, maar werd door de communisten in 1945 gesloten. Pas na de omwenteling kreeg de familie de landerijen weer terug en zijn ze opnieuw begonnen wijn te produceren, met hun eigen witte Shes i Bardhë (‘witteveld’) en rode Shes i Zi (‘zwarteveld’) druiven, maar ook Puls i Bardhë (‘witte peul’) en Vlosh, ook een lokaal Albanees ras. Door goede kwaliteitsbewaking produceert men nu witte en rode wijnen die tot de beste van Albanië behoren. Na de lunch in een voortreffelijk restaurant, bezoeken we nog de schitterende stad Berat, met een imposante burcht met veel traditionele huizen. Terug in Durrës diner en overnachting.

vr 23/09/22

Van Durrës uit gaan we eerst naar het Bardha-wijngoed. Het is een beetje een 'American Success Story; de eigenaar emigreerde in de jaren '50 naar de VS, werkte er als kapper, kwam na de omwenteling in Albanië terug en stichtte er een succesvol wijngoed (Shesh i Zi- en Shesh i Bardhë-wijnen). Na het bezoek rijden we door naar Tirana, waar we met een moderne, Oostenrijkse kabelbaan de Dajti-berg bestijgen, waar een goed restaurant voor de lunch is. Terug beneden in Tirana nog een stadsrondrit en diner en overnachting in een comfortabel, centraal gelegen hotel met een mooi en goed restaurant.

za 24/09/22:

Te Tirana bezoek aan het Nationaal Historisch Museum, met een prachtige collectie van de beste kunstvoorwerpen van Albanië. Daarna gaan we naar het wijnhuis Nari Lundra, in 1992 gesticht even buiten Tirana. De rest van de middag is vrij te Tirana. Afscheidsdiner in een uitstekend restaurant te Tirana.

zo 25/09/22:

De ochtend is deels nog vrij. Om 11.00 uur vertrek naar de luchthaven van Tirana. Om 13.35 uur is de vlucht, met Lufthansa, terug van Tirana via Frankfurt naar Amsterdam, waar aankomst om 18.35 uur.