Republiek Makedonija: De Balkan op zijn mooist van 16/05 tot 27/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 16/05 tot 27/05

Reisduur

12 dagen

Prijzen

Prijs: € 3.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 04/05 - € 2.895,00

Opmerkingen

N.B. Voor deze reis kan niet meer geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gids: goede lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer (per vliegtuig of touringcar) en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle hotelovernachtingen met ontbijt en diner hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 335,-.

De Balkan op zijn mooist

Reis 10

De Republiek Noord-Macedonië is een bijzonder land met een rijk Romeins en Middeleeuws verleden en prachtige berglandschappen en -meren. Deze reis hebben wij in het verleden met groot succes uitgevoerd. Macedonië is dan ook een land dat aan nostalgische verlangens voldoet. Het ademt in veel opzichten nog de sfeer van de romans van A. den Doolaard. En wie zijn naam noemt, zegt ook in één adem Ohrid. Aangezien de stad in de Byzantijnse tijd een belangrijke bisschopszetel was, beschikt het over uitzonderlijk mooie kerken, in een stijl die veel eigen kenmerken heeft en de indruk wekt dat hier de Renaissance is begonnen en niet in Italië. Deze kerken steken prachtig af tegen het decor van het meer van Ohrid. Vooral in het zuiden treffen we ook imposante opgravingen van steden uit de Oudheid, waarvan Heraclea Lyncestis de belangrijkste is.
We brengen tevens een bezoek aan Skopje, zozeer geteisterd door de aardbeving van 1963. Van het oude centrum is toch nog heel wat bewaard gebleven, niet alleen traditionele huizen, maar ook een aantal monumenten uit de Osmaanse tijd. Het heeft een groot archeologisch museum met vele vondsten uit het hele land. In de omgeving van Skopje treffen we nog veel monumenten aan uit het rijke verleden, o.a. het schitterende kerkje van Sveti Pantelejmon Nerezi, één van de mooiste kerken van de Balkan, met prachtige fresco’s. Dit alles treffen we aan in prachtig, weerbarstig bergland, dat het decor biedt voor een aantal indrukwekkende tochten.
Aangezien Macedonië vroeger een belangrijk toeristengebied was, zijn de hotels goed.
Tweede helft mei is een aangename tijd met bijzonder prettig weer.

Gids: Goede lokale, Engels sprekende gids.
Reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en heeft verscheidene reizen naar Macedonië begeleid.Programma van dag tot dag

do16/05/24:

Om 10.00 uur vertrek met Air Serbia (een moderne, goed georganiseerde luchtvaartmaatschappij) van Amsterdam via Belgrado naar Skopje, waar aankomst om 14.35 uur. Transfer naar een centraal gelegen hotel waar diner en overnachting.

vr 17/05/24:

Skopje: gehele dag stadsbezoek: de schuilkerk Sveti Spas, de citadel, de Mustafa Pasja-moskee, de bazaar en het archeologisch museum. Diner in de stad.

za 18/05/24:

Van Skopje naar de opgravingen van Stobi (o.a. huizen, een Romeins badhuis, een theater en een klein museum). Daarna maken we bij goed weer een boottochtje over het Tikves-meer naar het prachtige kerkje van Sveti Djordje Polog. Via een klein kerkje in de buurt van Prilep, naar Bitola, waar diner en overrnachting in een comfortabel centraal gelegen hotel.

zo 19/05/25:

Bitola: bezoek aan het Museum, Sv. Dimitri-kerk, bazaar en buiten de stad aan de prachtige opgravingen van Heraclea Lyncestis (baden, forum, theater). De rest van de dag is vrij. Diner en overnachting in het hotel te Bitola.

ma 20/05/24:

Van Bitola via het Grote Prespameer naar het 12e eeuwse kerkje Sveti Djordje (we maken een wandeling over een landweg om het kerkje te bereiken), daarna over de Livada-bergpas naar Ohrid, diner in de stad en overnachting in een hotel op loopafstand van de oude stad.

di 21/05/24:

Ohrid: bezoek aan de kloosterkerk van Sveti Naum, gebouwd in de 9e eeuw met veranderingen in de 14e eeuw en Sveti Stefan (15e eeuwse fresco's) en nabij Struga aan de andere kant van het meer de 15e eeuwse grotkapel Sveta Bogorodica. Te Ohrid diner in de stad.

wo 22/05/24:

Ohrid: bezoek aan de grote kathedraal Sveta Sofija, uit de 11e eeuw, met fresco's uit dezelfde tijd en de twee kerkjes Sveti Nikola Bolnici en Sveta Bogorodica Bolnicka, beide uit de 14e eeuw, en het aardige museum, gevestigd in een traditioneel huis. De middag is vrij. Diner in de stad.

do 23/05/24:

Ohrid: we bekijken de Sveti Kliment, met fresco's uit 1300 en de schitterende Iconen Galerij met werken uit de 11e tot 14e eeuw. Daarna langs het fort en het antieke theater. 's Middags wandelen we naar de kerk van Sveti Jovan Kaneo, prachtig gelegen aan het meer. 's Avonds dineren we in de stad.

vr 24/05/24:

Van Ohrid naar het prachtige Sveti Jovan Bigorski-klooster (gesticht in 1012, kerk uit 1795 met een magnifieke iconostase). Via Tetovo (bezoek aan de Bonte Moskee, de Sarena Dzjamija en het derwisjenklooster Sersem Ali Baba Tekija) naar Skopje, waar diner en overnachting.

za 25/05/24:

's Morgens bezoek aan het kerkje van Sv. Pantelejmon Nerezi, één van de mooiste van het land. 's Middags gaan we naar Matka waar we een wandeling naar het 14e eeuwse klooster maken. Diner en overnachting te Skopje.

zo 26/05/24:

Vanuit Skopje bezoek aan de streek van Kumanovo: Kriva Palanka bezichtiging van het grote klooster van Sveti Joakim Osogovski, deels uit de 12e, 14e en 19e eeuw. Te Staro Nagoricino bekijken we de prachtige 11e eeuwse kerk van Sveti Georgi, met indrukwekkende fresco’s uit het begin van de 14e eeuw. Terug in Skopje afscheidsdiner in de stad.

ma 27/05/24:

De ochtend is nog vrij te Skopje. Om 12.30 uur vertrek naar de luchthaven van Skopje. Om 15.05 uur vertrek wederom met Air Serbia via Belgrado naar Schiphol, waar we om 20.10 uur aankomen.