Spanje: La Rioja, een bijzondere combinatie van Oud & Modern van 28/09 tot 05/10

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 28/09 tot 05/10

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/06 - € 1.995,00

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 245,-

La Rioja, een bijzondere combinatie van Oud & Modern

Reis 23

La Rioja is een schitterend, afwisselend gebied dat zijn naam heeft gegeven aan de wijn die internationaal een begrip is geworden. Deze reis valt precies in de periode van de wijnoogst als de glooiende wijnvelden in prachtige kleuren zijn gestoken en overal een feestelijke bedrijvigheid heerst.
La Rioja heeft echter nog veel meer te bieden dan alleen wijn. Er zijn tal van middeleeuwse kloosters langs de routes naar Santiago de Compostela te vinden, schilderachtige dorpjes en warm waterbaden in de open lucht in het bergachtige zuiden van de streek. Hoogtepunten zijn de vele moderne musea en bodegas die elkaar de loef afsteken met hoogstandjes van moderne architectuur. Sommige van deze bodegas zijn ontworpen door de beroemdste architecten van de 21ste eeuw: Santiago Calatrava , Zaha Hadid en Frank Gehry. Laatstgenoemde ontwierp ook het spectaculaire Guggenheim museum in Bilbao, dat we bezoeken op de dag van ons vertrek. Onze standplaats is de hoofdstad van La Rioja, Logroño, een plezierige middelgrote stad met een ontspannen levensritme. Daarnaast is het grote toerisme aan de streek voorbij gegaan: het is er 'ontoeristisch' rustig, terwijl er prachtige dingen zijn te zien.
We logeren de gehele reis in een nieuw comfortabel hotel aan de rand van het centrum van Logroño. Eind september is een prettige tijd voor een reis naar dit deel van Spanje.

Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen voor ons gegidst, waaronder naar La Rioja.Programma van dag tot dag

N.B. De volgorde van bezichtiging van de verschillende bodegas kan nog gewijzigd worden.

za 28/09:

Vertrek om 14.40 uur met de KLM van Schiphol naar Bilbao waar aankomst om 16.45 uur. Vandaar rijden we in ruim anderhalf uur naar de hoofdstad van La Rioja, Logroño, waar installatie in een comfortabel centraal gelegen hotel.

zo 29/09:

Het Museo Vivanco, aan de voet van het gave middeleeuwse stadje Briones, belicht alle aspecten van de wijncultuur van zijn oorsprong tot heden. Het museum kent een spannende inrichting die zorgt voor een zeer boeiende tocht door eeuwen wijngeschiedenis. Haro is een elegant renaissance stadje, na Logroño het belangrijkste wijncentrum van La Rioja. We bezichtigen er de platereske gevel van de kerk van Santo Tomás en een kiosk van een bodega ontworpen door Zaha Hadid. Vanaf Haro maken we een prachtige excursie door het lege landschap in het noordwesten van La Rioja.

ma 30/09:

De Valle de Iregua voert naar het bergachtige gebied in het zuiden van La Rioja. Onderweg maken we een paar maal een stop bij een dorpje en om een wandelingetje in de natuur te maken. We sluiten de dag af met een bezoek aan de bodega Ysios nabij La Guardia, een van de meest geslaagde ontwerpen van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava.

di 01/10:

We bezichtigen het historisch centrum van onze standplaats Logroño. Net als in de middeleeuwen is Logroño nog steeds een belangrijke halteplaats op de route naar Santiago de Compostela. De stad kan bogen op een aantal middeleeuwse kerken, maar ook de moderne architectuur is de moeite waard. We bezoeken het Museo de la Rioja, en in de kathedraal worden we verrast door een authentiek schilderij van niemand minder dan Michelangelo. Even buiten Logroño is zeer fraaie architectuur te bewonderen van Campo Viejo en (de niet meer in gebruik zijnde) bodega Darien ontworpen door de architect Jesús Marino Pascual.

wo 02/10:

Het stadje Nájera was in de 10de-11de eeuw hoofdstad van het koninkrijk Navarra. Uit die tijd dateert een belangrijk klooster, de Santa Maria la Real. In de directe omgeving van Nájera staat een buitengewoon interessante vroegchristelijke kerk die met ruime gebruikmaking van Romeinse bouwmaterialen tot stand is gekomen. In San Millán de la Cogolla, 25 km ten zuiden van Najera, bevinden zich nog twee imposante kloosters, het monasterio de Yuso en monasterio de Suso.

do 03/10:

In Santo Domingo de la Calzada staat een erg mooie middeleeuwse kathedraal met als curiositeit een kippenhok middenin de kerk. In de middag gaan we naar het wijnhuis Marqués de Riscal dat aan de Amerikaanse architect Frank Gehry de vrije hand heeft gelaten voor zijn ontwerp voor een bodega annex hotel. Het resultaat is van een adembenemende extravagantie.

vr 04/10:

Calahorra is de toegangspoort naar La Rioja Baja, het zuidoosten van de streek La Rioja. De bezienswaardigheden hier zijn de kathedraal en het archeologisch museum. Vanuit Calahorra maken we weer een landschappelijk fraaie tocht naar Arnedillo waar zich warmwater bronnen bevinden. Op de terugweg naar Logroño bezoeken we Fondación Würth La Rioja, een dynamisch museum van moderne kunst waar regelmatig voortreffelijke exposities worden gehouden.

za 05/10:

We rijden dwars door Baskenland terug naar Bilbao waar we de tijd hebben voor een uitgebreid bezoek aan het Guggenheim museum. De architectuur van het museum, in de jaren 80 van de vorige eeuw ontworpen door Frank Gehry was destijds een sensatie en heeft ervoor gezorgd dat Bilbao van anonieme industriestad veranderde in een toonaangevend cultureel centrum. Daarna naar de luchthaven van Bilbao voor vertrek per KLM-lijntoestel om 17.30 uur naar Amsterdam waar aankomst om 19.30 uur.