Georgië: Een mysterieus land in de Kaukasus van 17/09 tot 26/09

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 17/09 tot 26/09

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.295,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/06 - € 2.195,00

Gids & Reisleider

Gids: goede, charmante lokale gids, reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle lunches (behalve op 18, 20 en 25 september) en alle diners hetzij in het hotel hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 225,-

Een mysterieus land in de Kaukasus

Reis 7

Deze reis die oorspronkelijk voor mei 2022 gepland stond, hebben we naar het najaar verschoven. Deze keer is het een aardige combinatie van Tbilisi en omgeving en het gebied ten Zuiden van Tbilisi. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk. Het was bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn email-op-goud ikonen waarvan we enkele prachtige voorbeelden zullen zien in het goudmuseum in de hoofdstad Tbilisi.
Een groot aantal van de indrukwekkende bezienswaardigheden kunnen we van Tbilisi uit bezoeken. Het is een interessante stad, met een mooi oud en gezellig stadscentrum, waar zich diverse kerkjes en een prachtig complex met badhuizen bevinden. Vanzelfsprekend bezoeken we een aantal musea met de vele kunstschatten uit het rijke verleden van dit wat mysterieuze land in de Kaukasus.
Daarnaast maken we een aantal tochten door de valleien ten noorden en ten oosten van Tbilisi, met indrukwekkende berglandschappen en mooie afgelegen kloosters en kastelen. Ook bezoeken we Gori, de geboorteplaats van Stalin, en de indrukwekkende grotwoningstad Vardzia meer in het Zuiden.
Tweede helft september is een prettige tijd om Georgië te bereizen, met temperaturen rond de 20 à 25 graden en droger dan in de zomer. We logeren in Tbilisi in een centraal gelegen hotel, zodat men op de vrije dag gemakkelijk zelf uit de voeten kan. De maaltijden worden grotendeels in de stad gebruikt, om op die manier van de beroemde en rijke Georgische keuken te genieten. De lunches in Tbilisi zelf hebben we vrij gelaten omdat men dan gemakkelijk zelf iets kan vinden.

Als gids treedt een charmante lokale Georgische gids op die ook de vorige reizen op plezierige en kundige wijze gegidst heeft. Ze geeft uitleg in het Engels.
Reisleider: Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en is verscheidene keren in Georgië als reisleider opgetreden.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 17/09/22:

Vertrek per lijntoestel van Georgian Airlines (code sharing met de KLM) om 10.40 uur naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië , waar aankomst om 17.15 uur (het is in Georgië twee uur later). Transfer naar ons prettig hotel, waar diner en overnachting.

zo 18/09/22:

Te Tblisi: bezoek aan het centrum: de kerk van Metekhi, de Perzisch aandoende Abanot-ubani baden, de Narikala kerk in het gelijknamige fort. Na de (vrije) lunch bezoek aan Karvasla, het Nationaal Historisch Museum met (een deel van) de beroemde goudschat en het andere Goudmuseum (met goudikonen). Diner in een Georgisch restaurant.

ma 19/09/22:

Vanuit Tbilisi bezoek aan de Kakheti-streek, naar Alaverdi, waar bezoek aan de 6e eeuwse kathedraal, oorspronkelijk de 50 m hoge kloosterkerk en naar het plaatsje Tsinandali, beroemd om zijn witte wijn. Lunch in een eko-restaurant met een winkel met allerlei duurzame producten. Diner en overnachting in Tbilisi.

di 20/09/22:

Vanuit Tbilisi excursie naar de Kazbegi-streek, langs de beroemde Georgische militaire hoofdweg, de noordelijke verbindingsweg de Kaukasus uit (met schitterende vergezichten op de bergen van de Kaukasus en passen op 1740 m hoogte), met bezoek o.a. aan het Ananuri-burchtklooster met zijn prachtig beeldhouwwerk. In Gergeti bezoeken we met four wheel drives het hooggelegen klooster van de Drievuldigheid, met schitterende uitzichten over de Kaukasus. Gelegenheid om te lunchen onderweg. Diner in de stad.

wo 21/09/22:

Van Tbilisi via Uplistsikhe en Gori naar Bakuriani. Lunch te Gori. Vóór de lunch bezoek aan Uplistikhe, één van de oudste nederzettingen van Georgië, uit ca. 900 v.Chr. en Georgiës belangrijkste heidense heiligdom. Het lag aan een belangrijke karavaanroute. Na de lunch bezoek aan Gori, de geboorteplaats van Stalin met bezoek aan het museum aan hem gewijd. In de buurt bekijken we nog de mooi gelegen kloosterkerk van Ateni Sioni, uit de 7e/10e eeuw, met nog fraaie fresco’s. Diner en overnachting in een comfortabel hotel te Bakuriani, een oude thermaal badplaats annex ski-oord.

do 22/09/22:

Van Bakuriani uit excursie naar het Vardzia grottencomplex, één van de hoogtepunten van een bezoek aan Georgië. Het maakte zijn belangrijkste ontwikkeling door ten tijde van koningin Tamar aan het einde van de 12e eeuw. In het hart ligt de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. Lunch te Vardzia. Diner en overnachting te Bakuriani.

vr 23/09/22:

Van Bakuriani terug naar Tbilisi met bezoek aan Mtskheta . Mtskheta is de oude hoofdstad van Georgië en het belangrijkste religieuze centrum. Bezoek aan de Jvari kerk uit de 6e eeuw en de Svetitskhoveli-kathedraal uit de 11e eeuw en het Samtavro klooster uit de 4e/11e eeuw. ’s Middags bekijken we nog Dzalisi. Hier treffen we de restanten van vier Romeinse paleizen en een villa uit de 2e eeuw na Chr.. De villa heeft nog een prachtig mozaïek. Te Tbilisi overnachting in een centraal gelegen hotel.

za 24/09/22:

Vanuit Tbilisi bezoek aan Bolnisi en Dmanisi. Te Bolnisi Sioni bezoek aan de 5e eeuwse basilica, één van de grootste van Georgië, met interessante decoraties en het oudste bekende Georgische schrift in Georgië op haar muren. De drieschepige basilica is uit lokale groene tufsteen opgetrokken en heeft o.a. een aparte doopkapel aan de zuidoostzijde. Daarna bezoek aan Dmanisi, een belangrijke stad aan de karavaanroute in de Middeleeuwen. Ook hier treffen we de ruïnes van een basilica aan, ditmaal uit de 7e eeuw, de zetel van een bisschop. Terug in Tblisi diner en overnachting.

zo 25/09/22:

Vrije dag. Tbilisi is een erg leuke stad om zelf door te dwalen. Daarnaast zijn er nog verscheidene musea (o.a. de schilderijen galerie) om zelf te bekijken. De lunch is vrij. Afscheidsdiner in de stad.

ma 26/09/22:

Vroege transfer naar de luchthaven. Vertrek om 06.30 uur, wederom per Georgian Airlines (codesharing met KLM) naar Amsterdam, waar aankomst om 09.40 uur.