Albanië: De mooiste Balkansteden van 02/04 tot 13/04

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 02/04 tot 13/04

Reisduur

12 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.295,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 2.195,00

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en vijf lunches en alle diners in het hotel of in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 195,-

De mooiste Balkansteden

Reis 8

Albanië behoort nog altijd tot de onbekendere gebieden van Europa en moet nog altijd een beetje vechten tegen vooroordelen: in tegenstelling tot wat velen denken, behoort het land tot de veiligste landen van Europa, is er de accommodatie en ook het eten uitstekend en is er veel overgebleven uit het rijke verleden van het land, ook uit het Christelijke en Islamitische verleden. We brengen een bezoek aan misschien wel de twee mooiste steden van de Balkan, Berat en Gjirokastër, omdat ze beide nog over een grotendeels ongeschonden historisch centrum beschikken. Allereerst gaan we naar de museumstad Berat, ook wel ‘De Stad met de Duizend Vensters’ genoemd, vanwege zijn prachtige Turkse huizen met overhangende erkers met grote ramen. Zoals overal in Albanië hebben hier altijd Christenen, zowel katholieken als orthodoxen, als Moslims, zowel soennieten als bektashi’s, vreedzaam naast elkaar gewoond. We treffen er dan ook een aantal zeer fraaie laat-Middeleeuwse kerken aan, naast imposante 15e en 16e eeuwse moskeeën. Ook is er de zeer indrukwekkende ikonengalerij, met een prachtige collectie ikonen, o.a. van de beroemde ikonenschilder Onufri.
De andere stad, Gjirokastër, spreekt misschien nog wel meer tot de verbeelding. Het is het decor van Albaniës beroemdste roman, Kronikë në Gur (in het Nederlands vertaald als ‘Kroniek van een Stenen Stad), van ’s lands beroemdste schrijver Ismaïl Kadare, die hier ook geboren is. De huizen, opgetrokken uit grijze steen met grijze leien daken, steken schitterend af tegen het achterliggende gebergte waar in dit jaargetijde normaliter de Judasbomen in bloei staan en waarvan de indrukwekkende toppen nog met sneeuw bedekt zijn. Inmiddels is er goede accommodatie in het oude centrum wat maakt dat we een aantal dagen in deze bijzondere stad kunnen verblijven. We zullen er dan ook een aantal wandelingen maken en de omgeving uitgebreid bezoeken. In die omgeving treffen we Albaniës mooiste en grootste opgravingsterrein aan, dat van Butrint. Daarnaast zijn er echter nog meer kleine opgravingen en o.a. één van de mooiste kerkjes van Albanië, de 13e eeuwse Shën Meria met zijn indrukwekkende tamboer met koepel.
Onderweg van en naar deze steden hebben we nog de gelegenheid om de andere twee grote opgravingen te bezoeken, Apollonia, aan het begin van de Via Egnatia, en Byllis.
Al met al een reis die zeer geschikt is als zowel een eerste kennismaking met dit bijzondere Balkanland, maar ook voor een hernieuwde kennismaking voor wie er al eerder geweest is.
Zoals gezegd, is de accommodatie in beide steden goed. Temperaturen behoren overdag rond de 20 graden te liggen. Toen we deze reis in 2016 en 2018 in dezelfde tijd uitvoerden, hadden we mooi voorjaarsweer, met een enkel buitje. Alle foto’s bij dit programma (klikt U op het fotootje linksboven van deze pagina) zijn op die reizen gemaakt.
Zoals gezegd, is de hotellerie inmiddels goed. Dat geldt ook voor het eten in leuke restaurantjes.
Helaas staakt Transavia per 31 maart a.s. zijn directe vluchten op Tirana. We zijn nu dus weer aangewezen op de aanmerkelijk duurdere vluchten van Austrian Airlines via Wenen.

Gids en Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak en hij heeft vele reizen naar Albanië gegidst en spreekt redelijk Albanees. Hij wordt al meer dan 25 jaar bijgestaan door een aardige Albanese gids.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

do 02/04/20:

Om 10.00 uur vertrek per Austrian Airlines lijnvlucht via Wenen naar Tirana, waar aankomst om 14.20 uur. Van de luchthaven rijden we in 2,5 uur naar Berat, waar diner en overnachting in een centraal gelegen, comfortabel hotel in traditionele stijl.

vr 03/04/20:

Te Berat: ‘s Ochtends bezoek aan de bovenstad, met enkele kerken en de Onufri-ikonengalerij, met een prachtige collectie ikonen o.a. van de beroemde ikonenschilder Onufri. De lunch is vrij. ’s Middags bezoek aan het Etnografisch museum en een paar moskeeën. Diner in de stad.

za 04/04/20:

Van Berat rijden we via Byllis (bezoek aan de opgravingen) naar Gjirokastër waar diner en overnachting in een centraal gelegen, prettig hotel.

zo 05/04/20:

Te Gjirokastër: eerste wandeling door deze prachtige stad met bezoek aan het fort, het Etnografisch Museum, de moskee en de 18e eeuwse Shën Sotiri-kerk. De lunch is vrij. Diner in de stad.

ma 06/04/20:

Vanuit Gjirokastër bezoek ten oosten van de stad aan de prachtige Shën Meria-kerk. Het centrale deel met zijn hoge tamboer en koepel is uit de 13e eeuw en de omliggende galerij met leien dak uit de 19e eeuw. Daarna bekijken we in Libohova het fort en in een dorp verderop nog een mooie 16e eeuwse kerk, indien de weg dat toelaat. Diner en overnachting in het hotel te Gjirokastër.

di 07/04/20:

Vanuit Gjirokastér bezoek aan de prachtige opgravingen van Butrint, een belangrijke stad in de Oudheid (o.a. stadsmuren, vroeg-Christelijke basiliek en doopkapel, en kleine odeion), de 13e eeuwse dubbelkerk van Mesopotam (in restauratie, maar vermoedelijk kunnen we wel even binnen kijken), de kleine opgravingen van Phoinike en in de buurt nog een kleine, romantische 18e eeuwse moskee. Diner in de stad.

wo 08/04/20:

Te Gjirokastër: ‘s Ochtends een tweede wandeling door de stad met bezoek aan o.a. een oud herenhuis. De lunch is vrij en de middag is ter vrije besteding. Diner in het hotel.

do 09/04/20:

Vanuit Gjirokastër bezoek aan een aantal dorpen ten zuiden van de stad, met kleine, interessante kerkjes (sommige nog met mooie fresco’s), de kleine, maar aardige opgravingen van Sofratika (het antieke Hadrianopolis) en een bektashi tekke (islamitisch broederschapshuis) uit de 19e eeuw. Diner in het hotel.

vr 10/04/20:

Vanuit Gjirokastër ‘s morgens bezoek aan de prachtig gelegen opgravingen van Antigoneia en bekijken ’s middags een mooi vroeg 13e-eeuws kerkje en de burcht van Tepelena, waar aan het einde van de 18e eeuw de beruchte gouverneur Ali Pasja woonde. Terug te Gjirokastër diner in de stad.

za 11/04/20:

Van Gjirokastër rijden we via de indrukwekkende opgravingen van Apollonia, waar Octavianus nog verbleef voordat hij keizer Augustus werd, met een prachtig odeion, naar Tirana, waar verblijf in een comfortabel, centraal gelegen hotel. Diner in het hotel.

zo 12/04/20:

(Eerste Paasdag)’s Ochtends bezoeken we in Tirana het inmiddels gerenoveerde, prachtige Nationaal Historisch Museum, met kunstschatten uit heel Albanië. Ook bekijken we vlakbij, indien weer open na de restauratie, de fraai beschilderde 18e eeuwse Ethem Bey Moskee. De lunch is vrij en de middag is vrij te Tirana. Afscheidsdiner in de stad.

ma 13/04:

De ochtend is nog vrij. Rond 12.00 transfer naar de luchthaven van Tirana voor de Austrian-vlucht via Wenen naar Amsterdam: vertrek om 14.30 uur, aankomst op Schiphol om 19.15 uur.