Albanië: de Albanese Rivièra, een van de mooiste kusten van Europa van 19/05 tot 29/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 19/05 tot 29/05

Reisduur

11 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.395,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 01/03 - € 2.295,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door, wat betekent dat nu de normale boekingsvoorwaarden gelden (zie tabje Garantie, ANVR, van deze website). Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en vier lunches en alle diners in het hotel of in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 195,-

de Albanese Rivièra, een van de mooiste kusten van Europa

Reis 8

Albanië blijft één van de meer bijzondere bestemmingen in Europa. Het land heeft de afgelopen 30 jaar (het stond het eerste jaar van ons bestaan al op ons programma) een ware metamorfose ondergaan met enorme moderniseringen, maar het heeft gelukkig wel zijn vriendelijke karakter behouden. Daarnaast is het een land van grote schoonheid, vooral in de berggebieden in het zuiden. Bij dit alles kent het een grote diversiteit aan monumenten uit alle perioden van zijn rijke geschiedenis. Én, wat maar weinig mensen willen geloven, tenzij ze er zelf geweest zijn: het is een van de veiligste landen van Europa.
Het kustgebied tussen Vlorë en Sarandë behoort tot de mooiste van Europa. Het begint bij de indrukwekkende Llogara-pas en is ingeklemd tussen imposante bergen en de zee. De kust zelf bestaat uit prachtige zandstranden afgewisseld met rotsige uitlopers van de bergen in zee. Deze combinatie levert schitterende landschappen op. Daarnaast vinden we er talrijke pittoreske kust- en bergdorpen, die nog veel van hun traditionele architectuur behouden hebben. In een deel van het gebied, rond Dhërmi en Himarë wordt nog Grieks gesproken. De sfeer doet dan ook denken aan die van Griekenland van voor het grote toerisme. Het ziet er dan ook nog redelijk onontgonnen uit, hoewel men ook hier langzaamaan meer begint te bouwen. Reden te meer om dus nu te gaan.
De laatste dagen zijn we in Sarandë, vernoemd naar het klooster van de veertig heiligen van Sebaste dat hier ooit gestaan heeft, in de Oudheid echter Onchesmos geheten. We treffen er nog resten van dat verleden aan in wat Albaniës oudste badplaats is. In de buurt liggen de indrukwekkende opgravingen van Butrint, de grootste van Albanië.
Al met al een ontspannen en bijzondere reis langs een prachtige kust met schitterende vergezichten. We hebben een mooi en bijzonder programma gemaakt, dat ook voor mensen die het land al vaker met ons bezochten interessant is.
Aan het einde van de reis zijn we nog twee nachten in Tirana. Er wordt op het moment veel gebouwd (nieuwe Nationale Bibliotheek, nieuw Nationaal Theater) en verbouwd en gerestaureerd (Nationale Pinacotheek, de beruchte piramide, die als mausoleum voor Enver Hoxha bedoeld was, maar nu door een Nederlands architectenbureau tot een modern multifunctioneel centrum wordt verbouwd (https://www.mvrdv.nl/projects/312/the-pyramid-of-tirana)).
Deze periode in mei is bijzonder prettig, met al aangenaam maar niet te warm weer en al een redelijk warme zee voor wie tussendoor een keer zou willen zwemmen. De hotels zijn goed tot zeer goed en centraal gelegen. Daar valt tegenwoordig niets meer op aan te merken in Albanië, behoudens een enkel ‘rammeltje’ wellicht. De restaurants zijn zondermeer uitstekend.
Kleine wijzigingen in het programma zijn nog mogelijk.

Deze reis kan ook gemakkelijk vanaf Brussel ondernomen worden. De tijden komen sterk overeen met de tijden van en naar Schiphol.

Gids en Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak en hij heeft vele reizen naar Albanië gegidst en spreekt inmiddels behoorlijk Albanees. Hij wordt bijgestaan door een aardige Albanese gids met wie we al bijna 30 jaar samenwerken.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

do 19/05/22:

Om 10.00 uur vertrek per lijnvlucht van Austrian Airlines via Wenen naar Tirana, waar aankomst om 16.40 uur. Van de luchthaven van Tirana rijden we in een half uur naar ons comfortabel hotel in het centrum van Tirana, waar diner en overnachting.

vr 20/05/22:

In de loop van de ochtend gaan we allereerst naar het indrukwekkende kasteel van Bashtovë. Het is gebouwd door de Venetianen in de 15e eeuw op fundamenten van een Byzantijns kasteel uit de 6e eeuw. Lunch (inbegrepen) onderweg. Daarna reizen we verder naar Vlorë, moederstad van de onafhankelijkheid van Albanië, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel nabij de haven en de boulevard.

za 21/05/22:

Te Vlorë, waar op 28 november 1912 de onafhankelijkheid van Albanië werd uitgeroepen door Ismail Qemal. We bezoeken in de gezellige binnenstad vanzelfsprekend het monument voor de onafhankelijkheid en ook het museum dat daaraan gewijd is. Vlakbij is ook de Muradiye moskee, gebouwd door de beroemde Osmaanse bouwmeester Sinan. Verder bezoeken we het etnografisch museum, met een aardige collectie volkskunst uit de streek en het historisch museum met een deels archeologische collectie, maar ook met aandacht voor de moderne geschiedenis van Vlorë. Tussendoor is er gelegenheid om te lunchen in Vlorë (niet inbegrepen). ’s Middags gaan we ook nog naar het klooster van Zverniç, gelegen op een eilandje dat met een loopbrug met het vasteland verbonden is. Het heeft een prachtig Byzantijns kerkje uit het einde van de 14e/begin 15e eeuw. ’s Avonds in Vlorë diner in de stad.

zo 22/05/22:

Vanuit Vlorë ’s ochtends gaan we eerst naar de mooi gelegen opgravingen van Amantia, eveneens van Griekse oorsprong. We vinden er een akropolis, deels versterkt met muren, een tempel (wellicht van Afrodite) en de resten van een stadion. Gelegenheid om te lunchen in Vlorë (niet inbegrepen). ’s Middags gaan we naar Orikum, eens een Grieks-Romeins stadje. Hoewel het lange tijd militair gebied was, is het nu goed te bezoeken. We treffen er o.a. een mooi theater. Vlakbij ligt het kerkje van Marmiroi. Het wordt voor het eerst genoemd in 1307 en is voor een groot deel opgetrokken uit stenen van het antieke Orikum. ’s Avonds diner in een restaurant in Vlorë.

ma 23/05/22:

We verlaten Vlorë en rijden via de schitterende bergpas van Llogara naar Dhërmi, Drymades in het Grieks. We komen nu in een streek waar men nog Grieks spreekt. Het dorp zelf is prachtig tegen de bergen gelegen met een uitloper naar het strand. We bekijken er een paar van de mooie oude Griekse kerkjes die er nog over zijn en we lunchen (niet inbegrepen) aan het strand. Na de lunch aan zee rijden we via Vuno, een pittoresk dorp waar we een wandeling maken, naar Himarë (Chimara) waar diner en overnachting in een prettig hotel.

di 24/05/22:

Vanuit Himarë maken we een dagtocht in de omgeving. We bezoeken allereerst het oude dorp Himarë zelf en gaan daarna naar het fort van Ali Pasja, de Albanese gouverneur die eind 18e/begin 19e eeuw zijn eigen staatje stichtte in deze contreien. Ook maken we wandelingen door een paar zeer pittoreske dorpen. Lunch onderweg (inbegrepen). Diner in Himarë, overnachting in het hotel.

wo 25/05/22:

We verlaten Himarë en vervolgen onze weg langs de schitterende kust. We komen allereerst in Borshi (bezoek aan het kasteel met zijn moskee) en vervolgens stoppen we in een paar wederom schilderachtige dorpen waar we een wandeling maken. Tussendoor lunchen we (inbegrepen). Te Kakome bekijken we, indien we toestemming krijgen (privé-terrein) het 14e eeuwse klooster met prachtig uitzicht over de baai van Kakome. De kerk heeft nog 17e eeuwse fresco’s. Ook maken we bij goed weer een boottochtje naar Krorezë, waar we een mooi kerkje bezichtigen. Daarna rijden we door naar Saranda, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel.

do 26/05/22:

Te Saranda: het antieke Onchesmos. We bezoeken er allereerst de opgravingen van de Romeinse synagoge (met mozaïekvloer met o.a. menorahs) en het Archeologisch Museum (met o.a. nog een mozaïek) en tot slot het naburige kasteel van Lekurë. Gelegenheid om te lunchen in Saranda (niet inbegrepen). Na de lunch gaan we naar de schitterende opgravingen van Butrint, de meest indrukwekkende van Albanië. Terug in Saranda diner in de stad.

vr 27/05/22:

Van Saranda rijden we terug naar Tirana, via Gjirokastër waar we een wandeling door de oude stad maken. Lunch onderweg (inbegrepen). In de loop van de middag komen we in Tirana aan. Diner en overnachting in hetzelfde hotel als de eerste nacht.

za 28/05/22:

Te Tirana: 's ochtends bezoek aan Ethem Bey Moskee (1798-1821), die nu geheel gerestaureerd is en er werkelijk prachtig uitziet met zijn kleurrijke beschilderingen. De moskee ligt aan het centrale Skanderbegplein, waar ook het Nationaal Historisch Museum ligt. Het heeft een prachtige collectie met voorwerpen uit de hele Albanese geschiedenis. Na de lunch brengen we een bijzonder interessant bezoek aan het Wereldhoofdkwartier van de Islamitische Bektasji-sekte. Het Bektasjisme, oorspronkelijk uit Turkije, is een milde Soefi-sekte (vrouwen ongesluierd, wel alcohol etc.). Nadat Atatürk in 1923 alle Soefi-sektes verbood, heeft men het hoofdkwartier naar Tirana verplaatst (minstens een derde van de Albanese moslims is Bektasji), waar het zelfs het communistische bewind doorstaan heeft. 's Avonds afscheidsdiner in de buurt.

zo 29/05/22:

Een deel van de ochtend is nog vrij. Om 13.35 uur is de Lufthansa-vlucht terug van Tirana via Frankfurt naar Amsterdam, waar aankomst om 18.35 uur.