Griekenland: Florina en de Prespa-meren van 31/05 tot 08/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 31/05 tot 08/06

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.795,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/03 - € 1.695,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door, wat betekent dat nu de normale boekingsvoorwaarden gelden (zie tabje Garantie, ANVR, van deze website). Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 90,-

Florina en de Prespa-meren

Reis 26

Begin juni hebben we nog een extra reis naar een bijzonder en lieflijk stadje in Grieks-Macedonië: Flórina, nabij het drielandenpunt Griekenland, Albanië en de Republiek Noord-Macedonië. Het is het enige stadje in Griekenland met een grachtje in het centrum, geflankeerd door pittoreske oude huizen. Het is het centrum van de streek, ligt op 900 m in het laaggebergte en ademt een gemoedelijke sfeer. Tot de jaren ’90 van de vorige eeuw was het, door zijn ligging nabij het toen communistische Albanië, bijna afgesloten van de buitenwereld en zeer afgelegen. Daardoor heeft het zijn eigen Balkan-sfeer sterk behouden. Dat heeft ook gemaakt dat het verscheidene keren als decor heeft gediend in films van Griekenlands beroemdste filmregisseur, Thodoros Angelopoulos.
Florina is een ideaal uitgangspunt om de streek zelf te verkennen: de prachtige Prespa-meren, die Griekenland met Albanië (Kleine Prespa) en Albanië en Noord-Macedonië (Grote Prespa) deelt. Verder vinden we er wat onbekendere plaatsen als Edessa, met een mooie opgraving en zijn beroemde watervallen, het pittoreske plaatsje Nymfeo en het Byzantijnse stadje Kastoria, prachtig aan een bergmeer gelegen en met een aantal indrukwekkende Byzantijnse kerkjes.
Een bekender hoogtepunt is het graf van Philippos van Macedonië in Vergina, met een werkelijk schitterende goudschat.

We logeren in een prettig, comfortabel driesterren hotel in het centrumpje, met terrassen en restaurantjes in de buurt. Begin juni is in dit noordelijker en wat hoger gelegen deel van Griekenland een goede tijd: de temperaturen zijn prettig, rond 23-24 graden (en ’s nachts aangenaam koel, vanwege de hoogte: ca. 12-13 graden) en er is niet veel regen te verwachten. We maken de excursies in de omgeving met een kleine bus van 25 zitplaatsen, om de nauwere landweggetjes landinwaarts naar de dorpen te kunnen berijden.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar Griekenland begeleid, waaronder naar dit gebied.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

di 31/05/22:

Om 09.40 uur per Transavia-lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, waar aankomst om 13.30 uur. Van de luchthaven rijden we in twee en een half uur naar ons prettig driesterren hotel in het centrum van Florina, waar diner en overnachting.

wo 01/06/22:

Vandaag verkennen we op ons gemak Florina: we maken een wandeling door het centrum, bezoeken het aardige Archeologische Museum, met een Byzantijnse en een Oudheidkundige afdeling, maken een wandeling langs de gracht, bezoeken het Museum voor Moderne Kunst (indien weer open) in een neo-klassiek huis aan de gracht. ’s Middags kunnen we, voor wie wil, een wandeling naar de opgravingen van de hellenistische stad op de heuvel boven Florina maken. ’s Avonds diner in de stad.

do 02/06/22:

Zeer fraaie eerste tocht naar de Prespa-meren. We bezoeken allereerst de Kleine Prespa (90% Grieks, 10% Albanees), met het eilandje met de ruïnes van de basiliek van Sint Achillios, met een loopbrug met de wal verbonden. We kunnen lunchen in Psarades aan de Grote Prespa (15% Grieks, 15% Albanees en en 70% Noordmacedoons). Na de lunch maken we bij goed weer een klein boottochtje over het Griekse deel van het meer met bezichtiging van een paar heremietenkluizen (in de late Middeleeuwen waren er hier in dit afgelegen gebied vele kluizenaars). Terug in Florina ’s avonds diner in het hotel.

vr 03/06/22:

Bezoek aan het plaatsje Edessa, 75 km ten Oosten van Florina. We bezoeken er de romantisch gelegen kleine opgravingen van het antieke Longos (mooie colonnade straat met resten van winkels en delen van de hellenistische muren met toren). In Edessa maken we een wandeling door het oude pittoreske centrum met het Folkloristische Museum en de 14e eeuwse Ayia Sofia-kerk. En natuurlijk komen we uit bij de beroemde watervallen (waarvoor de Grieken eigenlijk komen). Gelegenheid om te lunchen. ’s Avonds in Florina diner in de stad.

za 04/06/22:

Vandaag gaan we naar Kastoria, een gezellig Balkanstadje aan een mooi meer gelegen. Het is beroemd om zijn bijzondere Byzantijnse kerkjes (verscheidene nog met indrukwekkende fresco’s), waarvan we er een aantal zullen bezoeken, naast het Byzantijns Museum. Gelegenheid om te lunchen aan het meer bij een mooi klooster. ’s Middags maken we nog een tochtje naar een dorp in de buurt waar in een 14e eeuws kerkje een van de meest bijzondere ikonen van Griekenland staat. ’s Avonds diner in het hotel.

zo 05/06/22:

Niet ver van Florina ligt het bijzonder pittoreske plaatsje Nymfeo. Het is altijd een welvarend Vlachisch (Roemeens sprekend nomadenvolk) dorp geweest. De rijkdom zien we in de mooie herenhuizen en in het lokale museum, gewijd aan de geschiedenis, folklore en de edelsmeedkunst die hier sterk vertegenwoordigd was. We maken een wandeling door het dorp. Rond de lunch keren we terug naar Florina, waar de rest van de middag verder vrij is. ’s Avonds diner in de buurt van het hotel.

ma 06/06/22:

We maken een dagexcursie naar Aigai, de residentie van de Macedoonse dynastie van Philippos van Macedonië en Alexander de Grote. We bezoeken er het schitterende Museum van de Koninklijke Tomben, waar o.a. Philippos begraven ligt, met de indrukwekkende goudschat. Als de openingstijden zijn zoals ze nu zijn, lunchen we in Veria (het Beroea van de Apostel Paulus) en maken daar een wandeling door de oude Jodenwijk. ’s Avonds diner in het hotel.

di 07/0/6/22:

Vandaag brengen we nog een tweede bezoek aan de streek van de Prespa-meren, maar nu meer met het accent op de dorpen rond het meer. We maken een paar wandelingen door de dorpen, o.a. het pittoreske Ayios Yermanos, met zijn stenen huizen en Byzantijnse kerk. Te Florina afscheidsdiner in een restaurant in de buurt van het hotel.

wo 08/06/22:

’s Ochtends rijden we in een twee en een half uur terug naar de luchthaven van Thessaloniki. Vertrek per Transavia-lijnvlucht om 14.15 uur naar Amsterdam, waar we om 16.20 uur aankomen.