Griekenland: Paasreis Schatten van de Mani van 13/04 tot 21/04

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 13/04 tot 21/04

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.995,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 1.895,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door, wat betekent dat nu de normale boekingsvoorwaarden gelden (zie tabje Garantie, ANVR, van deze website). Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant buiten het hotel.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 195,-

Paasreis Schatten van de Mani

Reis 5

In april hebben we een Paasreis (Westers Pasen! Orthodox Pasen is een week later) naar een zeer bijzonder gebied van Griekenland, de Mani (de ‘middelste poot’ aan de zuidkant van de Peloponnesos). Het gebied behoort tot Lakonië, in de Oudheid dus de invloedssfeer van Sparta. Het is een ruig berggebied dat eeuwenlang ontoegankelijk was. De Turken durfden er zich niet in te begeven en bemoeiden zich er niet mee zolang er maar belasting werd betaald. Tot in de jaren zestig van de 20e eeuw heerste er hier nog bloedwraak. Dat is nog te zien aan de torenhuizen in de dorpen waar families zich konden terugtrekken als dat nodig was. Ze doen een beetje aan San Gimignano in Toscane denken. Ook drong het Christendom hier pas in de 9e eeuw echt door, terwijl het gebied toch dicht bij de ‘bron’ lag.
Het gebied bestaat uit twee delen: de wat lieflijkere Exo Mani, of Buiten-Mani, en de ruigere Mesa Mani, of Binnen-Mani, waar ook de meeste torenhuizen te vinden zijn. Beide gebieden beschikken over een groot aantal bijzonder interessante Byzantijnse kerkjes uit de 11e, 12e en 13e eeuw. Sommige van hen liggen mooi in het veld wat ons de gelegenheid tot aangename wandelingen geeft.

We logeren in een prettig, bijzonder sfeervol driesterren boutique hotel op de rand van de Exo en de Mesa Mani, dat zijn drie sterren meer dan waard is (het zit tegen de vier sterren aan). Tweede helft april zijn de temperaturen hier aangenaam, rond de 20-22 graden (en midden op de dag al rond de 23-25) en er is niet zoveel regen meer te verwachten (De Mani is een van de droogste streken van Griekenland), maar de natuur staat nog in volle bloei.
We maken de excursies in de Mani met een kleine bus van 22 zitplaatsen, om de nauwere landweggetjes landinwaarts naar de dorpen te kunnen berijden. Zoals gezegd, moeten we een enkele keer een wandelingetje van een paar honderd meter maken om sommige kerkjes te bereiken.

Kleine veranderingen in het programma zijn nog mogelijk. Deze reis is ook gemakkelijk vanaf Brussel te ondernemen (de Aegean-tijden komen sterk overeen met de KLM-tijden)

Gids en reisleider: Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft de afgelopen jaren vele reizen naar Griekenland gegidst, waaronder naar dit gebied.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

wo 13/04/22:

Rond 12.20 uur vermoedelijk per KLM-lijnvlucht van Amsterdam naar Athene, waar aankomst rond 16.35 uur. Van de luchthaven rijden we in een drie uur (plus een stop onderweg) naar ons hotel op de grens van de Exo en de Mesa Mani. Diner en overnachting in een prettig driesterren hotel.

do 14/04/22:

Bezoek aan de Exo Mani. Allereerst gaan we naar Kardamyli waar we het Middeleeuwse kasteel (met veranderingen in de Venetiaanse tijd) bekijken, daarna in een naburig dorp de 11e/12e eeuwse kerk van Sint Nicolaas. In de nabijheid zijn er nog een paar mooie kerkjes waaronder een aan Sint Jan de Doper gewijd, met fresco’s uit de 12e tot de 18e eeuw. ’s Avonds diner in het hotel.

vr 15/04/22:

Vandaag maken we een excursie naar Monemvasia, het 'Gibraltar' van Griekenland, een mooi en zeer pittoresk Middeleeuws stadje op een grote rots in zee, met een klein dammetje verbonden met het vasteland. We bekijken in de beneden-stad het kleine archeologische museum en de 18e eeuwse kerk. Wie wil, kan ook naar boven lopen (trap-pad) naar de kerk van de Aya Sofia uit de 13e eeuw. Diner in het hotel.

za 16/04/22:

Dagexcursie langs een prachtige bergweg naar Kalamata waar we een paar interessante musea bezoeken: het vernieuwde Archeologische Museum met een collectie voorwerpen uit de provincie Messenië, gevestigd in een mooi 18e eeuws gebouw, het boeiende Gemeentemuseum, met een indrukwekkende collectie moderne Griekse kunst en het kleine, maar aardige folkloristische museum. Daarnaast is er ook hier een Laat-Middeleeuws fort. Terug in de Mani ’s avonds diner in de buurt van het hotel.

zo 17/04/21: (Westerse) Eerste Paasdag

Vandaag gaan we naar Areopoli, de hoofdstad van de Mani, een gezellig stadje waar we een wandeling zullen maken. Vervolgens gaan we de Buiten-Mani in en bekijken in Ano Boulari twee Byzantijnse kerkjes uit de laat 10e en 11e eeuw. ’s Avonds diner in de buurt van het hotel.

ma 18/04/22:

Zeer fraaie tocht de hele Mesa Mani rond. Aan de zuidkant bezoeken we Kaap Tenaron waar de toegang tot de onderwereld was. Diner in het hotel.

di 19/04/22:

Dagexcursie naar Geraki, letterlijk ‘Valk’, de Middeleeuwse naam. In dit dorp ten Oosten van Sparta, aan de voet van een heuvel met een Frankisch fort, staan een paar mooie Byzantijnse kerkjes, bijna te klein om echt te zijn. We maken een uitgebreide wandeling door het dorp en gaan de heuvel op om het fort te bekijken. Archeologen van de Universiteit van Amsterdam hebben hier ook sporen van neo-lithische bewoning gevonden. ’s Avonds diner in de buurt van het hotel.

wo 20/04/22:

Vanochtend bezoeken we nog een paar laatste kerkjes in de Mesa-Mani: o.a. de prachtige 11e eeuwse kerk van de Transfiguratie. Na de lunch gaan we terug naar het hotel, waar de rest van de middag vrij is. Afscheidsdiner in een restaurant in de buurt van het hotel.

do 21/04/22:

In de loop van de ochtend rijden we in drie uur (plus een stop onderweg) terug naar de luchthaven van Athene. Vertrek vermoedelijk per KLM-lijnvlucht om 17.20 uur van Athene naar Amsterdam, waar we om 20.00 uur aankomen.