Engeland: Peak District en Nottingham van 17/06 tot 23/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 17/06 tot 23/06

Reisduur

7 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.595,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 29/02 - € 2.495,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt en alle diners hetzij in het hotel, hetzij in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 295,-

Peak District en Nottingham

Reis 12

Onze reis naar England gaat in 2024 naar het Peak District en Nottingham. Het Peak District is een schitterend Nationaal Park met groene valleien en prachtige landhuizen en Nottingham is een gezellige stad met tal van bezienswaardigheden in de omgeving.
Het Peak District is het grote Nationale Park tussen Birmingham en Manchester. Het is een gebied van groene heuvels en valleien, met in het midden één klein stadje, het pittoreske Buxton, waar we zullen logeren. Het is een mooi uitgangspunt om het gebied met zijn grote natuurschoon te verkennen: pittoreske dorpen, een pre-historische steencirkel en kasteelruïnes. En daarnaast twee schitterende landhuizen: het grote Chatsworth House uit de Elizabethaanse tijd en het Tudor-huis Haddon Hall.
East Midlands, waar Nottingham ligt, is wat minder bekend. Toch is er veel te zien. Nottingham zelf is natuurlijk het meest bekend vanwege de connectie met Robin Hood. Het is een oude stad met o.a. een imposant kasteel uit de 11e eeuw. Hoewel het het hoofd van een diocees is, ligt de kathedraal 30 km verderop in het kleine Southwell, een prachtige kathedraal uit het begin van de 12e eeuw. In de nabijheid ligt Newstead Abbey, een combinatie van een kloosterruïne en een landhuis. Op 10-jarige leeftijd erfde Lord Byron het van een oom en vestigde zich er. In de naburige parochiekerk van Hucknall ligt hij begraven. Vanzelfsprekend maken we ook een tochtje naar Sherwood Forest, het woud van Robin Hood.
Al met al een verrassende en afwisselende reis waar we met veel onbekend moois in Engeland kennis maken: onbekendere landhuizen, kastelen, kathedralen en musea, temidden van het mooie, glooiende Engelse landschap.
We logeren in Buxton in een wat ouderwets, centraal gelegen hotel en in Nottingham in een prettig, evneneens centraal gelegen driesterren hotel dat onlangs geheel gerenoveerd is. Wat weer betreft, kan het in Engeland van alles zijn, maar in ieder geval zijn de temperaturen in deze tijd aangenaam.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft KlassiekeTalen en Nieuwgrieks gestudeerd en verscheidene reizen naar Engeland gegidst.Programma van dag tot dag

ma 17/06/24:

Vlucht om 12.15 uur met de KLM naar Birmingham, waar aankomst door het tijdsverschil om 12.30 uur, en vandaar in een half uur per bus naar Lichfield, waar bezoek aan het plaatsje met gelegenheid om te lunchen en vervolgens bezoek aan de schitterende kathedraal uit de 11e, 12e en 13e eeuw, gebouwd op de plaats waar al in de 7e eeuw een Saksische kerk stond. Hoewel de kathedraal in de Civil War een groot deel van zijn gebrandschilderde ramen kwijt geraakt is, is het gebouw verder nog intact. In de kapittelzaal wordt het beroemde 8e eeuwse, fraai versierde Evangelie van Lichfield tentoongesteld. Daarna rijden we in anderhalf uur van Lichfield naar Buxton, waar diner en overnachting in een prettig, sfeervol hotel.

di 18/06/24:

Vanuit Buxton gehele dag bezoek aan het prachtige Peak District National Park aan de uitlopers van het Pennines-gebergte. We gaan o.a, naar Arbor Low, een pre-historische stenencirkel, de schitterende valley van Dovedale met de Ilam Rock (de Twaalf Apostelen) en de pittoreske dorpen Castleton en Tideswell. Terug in Buxton diner in het hotel.

wo 19/06/24:

Vandaag bezoek aan twee prachtige landhuizen in het Peak District. ’s Ochtends gaan we naar het indrukwekkende Chatsworth House, gebouwd in 1553 (met kleine veranderingen in de eeuwen erna) en sindsdien de woonstee van de Dukes of Devonshire. Een deel van de 123 kamers is opengesteld voor het publiek. Om het huis zijn heerlijke tuinen die overgaan in het landschap. ’s Middags gaan we naar Haddon Hall. Het huis dateert al uit het einde van de 11e eeuw, maar werd in 1503 grondig verbouwd, in Tudor-stijl. Dat karakter heeft het grotendeels bewaard, met o.a. een indrukwekkende Long Gallery en een grote Middeleeuwse Banketzaal. Ook hier zijn mooie tuinen, in Elizabethaanse stijl. Terug in Buxton diner in het stadje.

do 20/06/24:

We verlaten Buxton en gaan eerst naar het beroemdste huis van Derbyshire: Kedleston Hall. Het huis werd in 1759 gebouwd door de beroemde classicistische architect Robert Adam op last van Lord Curzon. Het uiterlijk en interieur zijn dan ook strak classicistisch. Robert Adam ontwierp ook de tuinen, met tempeltjes en follies. Na de lunch gaan we richting Nottingham, met onderweg nog een bezoek aan het geboortehuis van de schrijver D.H. Lawrence (schrijver van o.a. Lady Chatterly’s Lover) in Eastwood. Daarna door naar Nottingham waar installatie in een prettig centraal gelegen drie sterren hotel. Diner in de buurt.

vr 21/06/24:

Te Nottingham. Bezoek aan Nottingham Castle, met o.a. aandacht voor Robin Hood die in deze streken actief was. Het museum heeft ook een grote collectie toegepaste kunst en is beroemd vanwege zijn albast-sculpturen. Vervolgens maken we een stadswandeling. De lunch is vrij en de middag is vrij. Diner in een aardig restaurant in de stad.

za 22/06/24:

Allereerst gaan we naar Southwell, waar bezoek aan het plaatsje met een schitterende Minster (kathedraal) uit het begin van de 12e eeuw, met zijn drie torens uit die tijd nog intact. Daarna gaan we naar Hucknall waar Lord Byron begraven ligt in de lokale parochiekerk (hem werd een begrafenis in Westminster Abbey ontzegd vanwege zijn controversiële levenswandel). Vervolgens gaan we naar Newstead Abbey, het landgoed dat Lord Byron tegelijk met zijn titel erfde. Allereerst gelegenheid om te lunchen in het huis (met zicht op de Abbey) en daarna krijgen we een rondleiding. Na de rondleiding kunnen we nog een wandeling over het landgoed maken naar o.a. het graf van zijn hond. Tot slot gaan we nog naar Sherwood Forest, het woud van Robin Hood, en bezoeken daar het Visitors Centre en maken een wandeling door het bos. Terug in Nottingham afscheidsdiner in de stad.

zo 23/06/24:

We vertrekken vanuit Nottingham en gaan eerst naar Shugborough Estate. Het huis dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17e eeuw, met nog enkele verbouwingen in de 18e eeuw. Hoewel in het bezit van de National Trust is het een goed voorbeeld van een Working House, dus met boerderijen etc. die nog functioneren ter ondersteuning van het huis. In de tuinen vinden we tal van follies, waaronder Chinese bruggetjes. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven van Birmingham voor de KLM-vlucht terug om 17.45 uur naar Amsterdam, waar aankomst om 19.55 uur.