Griekenland: Arta, Hoofdstad van het Despotaat van Epiros van 08/10 tot 16/10

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 08/10 tot 16/10

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.895,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/06 - € 1.795,00

Opmerkingen

N.B. Deze reis kan ook met de voorgaande reis naar Tzoumerka gecombineerd worden. Mocht U daar belangstelling voor hebben, neemt U dan even contact met ons op voor de prijs van de combinatie.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de buurt van het hotel.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 125,-

Arta, Hoofdstad van het Despotaat van Epiros

Reis 16

Onze oktoberreis dit jaar is een bijzondere reis naar een bijzonder gebied. We gaan naar een van de onbekendere steden van Griekenland, Arta, in het Noordwesten. In de Oudheid heette het Ambrakia en was het een tijdlang de hoofdstad van Koning Pyrrhus, bekend vanwege de Pyrrhus-overwinning op de Romeinen. Er zijn in de stad nog allerlei resten uit die tijd tussen de huizen te vinden: een antiek theater, stadsmuren, een Apollo-tempel.
De stad was onder de naam Arta, die voor het eerst rond het jaar 1000 n.Chr. opduikt, tussen 1205 en 1449 de hoofdstad van een bijzonder rijk: het Despotaat van Epiros. Het rijk was in wezen Byzantijns, aanvankelijk geleid door een familielid van de Byzantijnse keizer, die in 1204 door de Kruisvaarders uit Constantinopel verdreven was. Later kreeg het Despotaat meer Italiaanse invloed.
Het Despotaat kwam al gauw tot grote bloei, vooral in de 13e eeuw. Die grote bloei heeft gemaakt dat de stad een bijzonder groot aantal Byzantijnse kerken heeft, zowel in het centrum als ook in de nabije omgeving. De glorie is dan ook de laat-13e eeuwse Parigoritissa kathedraal, O.L. Vrouwe Troosteres. De kerk is in alle opzichten een van de meeste bijzondere van Griekenland. Uiterlijk doet het meer denken aan een Italiaans Renaissance-paleis, van binnen is er een overweldigend grote ruimte die bekroond wordt door een grote koepel, versierd met een groot goudmozaïek van Christus Pantokrator (Heerser over Alles en Iedereen).
Naast deze kathedraal en nog een aantal bijzonder mooie kerken is de stad in heel Griekenland beroemd vanwege zijn legendarische brug uit het begin van de 17e eeuw, die met vier bogen de rivier de Arachthos overspant en onderwerp is geworden van tal van volksverhalen en volksliederen.
Tot slot kan de stad trots zijn op een prachtig nieuw Archeologisch Museum dat talrijke vondsten van het antieke Ambrakia herbergt.
We hebben geprobeerd een afwisselend programma samen te stellen dat recht doet uit alle perioden van de rijke geschiedenis van de stad.
We logeren in een prettig en centraal gelegen driesterren hotel, niet zo lang geleden gerenoveerd. Het beschikt niet over een restaurant (wel een ontbijtzaal), dus de maaltijden genieten we in restaurantjes in de buurt.
Begin oktober is er nog mooi weer in dit deel van Griekenland, zonnig met temperaturen rond de 21-24 graden en hoogstens een enkel buitje.

Gids en reisleider: Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft de afgelopen jaren vele reizen naar Griekenland gegidst, waaronder ook naar Arta.

N.B. Deze reis kan ook met de voorgaande reis naar Tzoumerka gecombineerd worden. Mocht U daar belangstelling voor hebben, neemt U dan even contact met ons op voor de prijs van de combinatie.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 08/10/22:

Om 09.00 uur per Transavia-lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, waar aankomst om 12.55 uur. Van de luchthaven rijden we in vier uur naar Arta, waar installatie in een prettig, centraal gelegen hotel. Diner in de buurt.

zo 09/10/22:

’s Morgens beginnen we met het indrukwekkende Archeologische Museum van Arta. Het bezit een belangrijke collectie vondsten van Ambrakia, die bij opgravingen in de stad tevoorschijn gekomen zijn en hier prachtig opgesteld staan. Na de lunch maken we een tochtje naar de Ambrakische Golf die nu een beschermd natuurgebied is. Op een klein schiereilandje met een landengte met het vasteland verbonden bekijken we een klein Byzantijns kerkje uit de 10e eeuw. Het zijn echter ook de omringende wetlands die het geheel indrukwekkend maken.

ma 10/10/22:

’s Ochtends gaan we allereerst naar de Panayia tis Vlachernas, de Moeder Gods van Vlacherna, een dorp vlakbij Arta. De kerk, verstild gelegen als voormalig kloosterkerk, dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw maar heeft in de 13e eeuw een koepel gekregen. Hij heeft als grafkerk van de dynastie van het Despotaat gefungeerd. Vervolgens bekijken we in een ander dorp de 13e eeuwse kloosterkerk van het nonnenklooster van Kato Panayias. Tot slot van de ochtend bezoeken we eveneens buiten Arta de romantisch gelegen Moskee van Faik Pasja, oorspronkelijk onderdeel van een imaret, een Islamitische gaarkeuken. ’s Middags maken we nog een tochtje naar het klooster van Ayios Demetrios in de provincie Preveza. Het is gesticht door de Despoot Michael in 1242, getuige een baksteeninscriptie. De kerk heeft prachtig metselwerk en is mooi gelegen tussen de bomen. In de buurt is het Kasteel van Royi (Rogoi) dat een belangrijke rol in de geschiedenis van het despotaat heeft gespeeld. Het is gebouwd op de fundamenten van een fortificatie uit de 5e eeuw v.Chr., maar dateert in zijn huidige vorm uit de 13e/begin 14e eeuw. Grote delen staan nog overeind en ook dit is prachtig gelegen in het landschap.

di 11/10/22:

Vandaag bezichtigen we de stad Arta zelf: we bezoeken het Kastro, het fort, gebouwd op antieke fundamenten, maar in zijn huidige vorm uit 1250 met aanpassingen in de Turkse tijd. Ook maken we een wandeling door de stad langs de resten uit de Oudheid: het theater, de oude stadsmuren en de resten van de Apollo-tempel. Vervolgens gaan we naar de beroemde boogbrug uit ca. 1610, waar ook een aardig Folkloristisch Museum bij is. De middag is vrij.

wo 12/10/22:

’s Ochtends gaan we allereerst naar het pronkstuk van de stad: de Parigoritissa-kathedraal (O.L.V. Troosteres) uit 1285, een in alle opzichten bijzonder gebouw en een van de meest indrukwekkende kerken van Griekenland. Tegenover de kerk ligt het kleine Historische Museum, met een aardige collectie over Arta in de 19e en 20e eeuw. In de buurt is ook de Ayia Theodora-kerk, vernoemd naar de echtgenote van de Despoot Michaël II uit het midden van de 13e eeuw. Zij werd door de Orthodoxe Kerk heilig verklaard en haar tombe in de kerk heeft dan ook mooi beeldhouwwerk. Ze is tegenwoordig de beschermheilige van de stad Arta. Na de lunch bekijken we de Gemeentelijke Pinakotheek, met werken van moderne kunstenaars uit Epiros.

do 13/10/22:

Vanuit Arta maken we een excursie naar Nikopolis. De stad, letterlijk Overwinningsstad, werd gebouwd op last van Octavianus, de latere keizer Augustus, na zijn overwinning op Marcus Antonius bij de slag bij Actium/Aktion in 31 v.Chr.. We treffen er de resten van een odeion, een theater, een nymfaeum, een aantal vroeg-Christelijke basilica’s naast een bijzonder aardig nieuw museum aan. ’s Middags gaan we naar het kasteel van Vonitsa aan de Zuidkant van de Ambrakische Golf, eigenlijk in Aetolo-Akarnanië, maar onderdeel van het Despotaat van Epiros. Het kasteel is gebouwd in 1070 maar versterkt na 1204 en is nog grotendeels intact. Het biedt een mooi uitzicht over de Ambrakische Golf, die we vervolgens aan de Oostkant omrijden. Vlakbij Arta stoppen we nog bij een 11e eeuws kerkje, prachtig op een heuvel gelegen met uitzicht over de vlakte (voor zover als de bus kan komen, anders moeten we het laatste stuk lopen).

vr 14/10/22:

Allereerst gaan we naar een dorp buiten Arta naar de kerk van de Panayia tis Bryonis, een 12e eeuwse kerk met mooi metselwerk. Vervolgens bekijken we in een ander naburig dorp de Ayios Dimitrios tou Katsouri. De kerk dateert oorspronkelijk uit de 9e eeuw en is de oudste kerk in het gebied. In de 13e eeuw werd er een narthex (voorhal) aangebouwd. Zowel kerk als narthex beschikken over fresco’s en in de kerk is er ook mooi marmerwerk. De kerk ademt door zijn ouderdom een bijzondere sfeer. Tot slot van de ochtend gaan we naar nog een ander dorp waar de Ayios Nikolaos tis Rodias (‘Sint Nicolaas van de granaatappelboom’) staat. Aan de buitenkant valt vooral de brede meanderrand van baksteen op en binnen de bijzondere fresco’s, hoewel niet in geweldige staat, met ongewone thema’s als de Zeven Slapers van Efese. Na de lunch rijden we naar de opgravingen van Orraon. De bloeitijd was in de 4e tot 2e eeuw v.Chr.. We treffen er nog restanten van huizen met soms nog delen van zelfs de 1e verdieping erop.

za 15/10/22:

Van Arta uit maken we een excursie naar Ioannina, de huidige hoofdstad van Epiros. We bezoeken er het fort met het Byzantijns Museum (o.a. vondsten uit Arta) en het mooie, gerenoveerde Archeologische Museum. ’s Middags maken we een tochtje over het meer van Ioannina naar het kleine eilandje, waar we een wandeling maken. Afscheidsdiner in de stad.

zo 16/10/22:

’s Ochtends rijden we in vier uur terug naar de luchthaven van Thessaloniki. Vertrek per Transavia-lijnvlucht om 14.15 uur naar Amsterdam, waar we om 16.20 uur aankomen.