Griekenland: Thraki & Samothraki van 26/05 tot 04/06

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 26/05 tot 04/06

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.895,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 31/01 - € 1.795,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad, en een extra lunch in Turkije.

Exclusief

Visumkosten voor Turkije (men dient tegenwoordig on-line een visum te kopen) à € 20,-. Wij zullen het visum on-line voor U aanvragen.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 195,-

Thraki & Samothraki

Reis 14

Verreweg het meest onbekende deel van Griekenland is het noordoosten, de landstreek die West-Thracië heet (Oost-Thracië is Turks), pas in de moderne tijd een uithoek geworden door de hermetisch afgesloten grenzen met Bulgarije en Turkije, die de afgelopen jaren weer opengegaan zijn. In de Oudheid en de Middeleeuwen echter bestonden deze barrières niet en lag de streek in het middelpunt van de belangstelling, niet ver van de Bosporus en Constantinopel. We vinden er dan ook antieke opgravingen, archeologische musea met prachtige vondsten en indrukwekkende Byzantijnse burchten en kerken.
Het belang van Thraki, zoals het gebied nu in het Grieks heet, was in de Byzantijnse tijd zo mogelijk nog groter. Het lag niet ver van de hoofdstad en de Via Egnatia naar Thessaloniki en het Westen liep er doorheen. We vinden er dan ook de architectonisch zeer fraaie kerk in Feres, en vooral de stad Didymoticho, één van de weinige met de Byzantijnse muren vrijwel intact, en de indrukwekkende fortificaties in een naburig dorp. Hiervandaan maken wij ook een uitstapje naar Turkije, naar Edirne, het antieke Hadrianopolis, met prachtige moskeeën en andere Osmaanse gebouwen.
Verrassend in Thracië is ook het landschap, dat van een bijzondere schoonheid is. Daar kunnen we van genieten wanneer we naar het gebied ten noorden van Alexandroupoli gaan. We zijn dan ook in de uitlopers van het Rodope-gebergte, waar in de Oudheid Orpheus voor de dieren zong.
Hoogtepunt in de reis is het bezoek aan het eiland Samothraki, afgelegen en verscholen bij de monding van de Dardanellen. We vinden hier het antieke heiligdom van de Kabiren, de Grote Goden, temidden van de platanen in een waterrijk gebied. We zullen er vrijwel alleen rondlopen, op één van de meest idyllische plaatsen van Griekenland.
Eind mei/begin juni is voor Noord-Griekenland een zeer geschikte tijd. De hotels zijn ook hier goed tot uitstekend.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar Griekenland gegidst, waaronder ook deze naar Thracië.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

zo 26/05/19:

Om 09.40 uur vertrek per lijnvlucht Transavia van Amsterdam naar Thessaloniki, waar aankomst om 13.30 uur. Van Thessaloniki rijden we in drie uur naar Alexandroupolis, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel aan zee.

ma 27/05/19:

's Morgens bekijken we de opgravingen van het antieke Mesimvria, zeer romantisch aan zee gelegen. Vervolgens rijden we door naar Feres niet ver van de Turkse grens. In Feres bekijken we nog de kerk van de Moeder Gods Redster der Wereld, een schitterend voorbeeld van 12e eeuwse Byzantijnse architectuur. Daarna rijden we terug naar Alexandroupolis waar diner in de stad en overnachting in ons hotel aan zee.

di 28/05/19:

In de loop van de dag per lijnboot naar Samothraki (afhankelijk van de vertrektijd maken we eventueel nog een kleine excursie in de buurt van Alexandroupoli), waar overnachting in een aardig hotelletje nabij de haven. Diner in de bergen.

wo 29/05/19:

Te Samothraki bezoek aan de onvergetelijk mooie opgravingen, behorend tot de mooist gesitueerde van Griekenland, met de hagelwitte marmeren tempelruïne tussen het lover van de platanen met in de verte uitzicht op zee. Ze zijn bekend van o.a. de Nikè van Samothraki (het origineel bevindt zich in het Louvre, een kopie hier in het museum). We bezoeken ook het kleine museum, dat ondanks zijn geringe omvang een zeer boeiende collectie herbergt. Daarna maken we nog een tochtje over het eiland. Diner aan de haven. Overnachting op Samothraki.

do 30/05/19:

Vandaag bezoeken we het pittoreske hoofdplaatsje Chora. De middag is vrij. Eventueel kan men nog terug naar de opgravingen. Diner aan de haven. Overnachting op Samothraki.

vr 31/05/19:

In de loop van de dag met de lijnboot terug naar Alexandroupolis, vanwaar we in ruim een uur naar Didymoticho rijden (afhankelijk van de aankomsttijd maken we nog een excursie onderweg), waar diner en overnachting.

za 01/06/19:

Te Didymoticho bezoeken we 's ochtends de oude, ommuurde stad en het nieuwe, zeer interessante Byzantijnse Museum, 's middags bekijken we een grote Byzantijnse verdedigingstoren in de buurt, één van de weinige die er nog over zijn in de Griekse wereld. Diner in de stad en overnachting te Didymoticho.

zo 02/06/19:

Vanuit Didymoticho bezoek aan de prachtige stad Edirne in Turkije (o.a. de beroemde Selim-moskee van de grote Osmaanse architect Sinan uit 1575 en de zeer interessante Imaret van Beyazit met het bijbehorende 14e eeuwse hospitaal voor geesteszieken). Lunch in Turkije en diner 's avonds in het hotel inbegrepen. Overnachting wederom te Didymoticho.

ma 03/06/19:

Vanuit Didymoticho maken we een excursie naar het zijdestadje Soufli (bezoek aan het zijdemuseum). Na de lunch maken we een tochtje door de uitlopers van het Rodope-gebergte. Afscheidsdiner in de stad en overnachting in het hotel te Didymoticho.

di 04/06:

Van Didymoticho rijden we in vier uur naar de luchthaven van Thessaloniki, waar vertrek om 14.10 uur per lijnvlucht van Transavia naar Amsterdam, waar aankomst om 16.15 uur.