Albanië: Het onbekendste land van Europa van 02/10 tot 14/10

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 02/10 tot 14/10

Reisduur

13 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.795,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 30/06 - € 2.695,00

Gids & Reisleider

drs. Paul Schiethart, samen met een lokale Albanese gids

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en zes lunches en alle diners in het hotel of in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 250,-

Het onbekendste land van Europa

Reis 16

Albanië behoort nog altijd tot de onbekendere gebieden van Europa en moet nog altijd een beetje vechten tegen vooroordelen: in tegenstelling tot wat velen denken, behoort het land tot de veiligste landen van Europa, is er de accommodatie en ook het eten uitstekend en is er veel overgebleven uit het rijke verleden van het land, ook uit het Christelijke en Islamitische verleden. We brengen een bezoek aan misschien wel de twee mooiste steden van de Balkan, Berat en Gjirokastër, omdat ze beide nog over een grotendeels ongeschonden historisch centrum beschikken. Allereerst gaan we naar de museumstad Berat, ook wel ‘De Stad met de Duizend Vensters’ genoemd, vanwege zijn prachtige Turkse huizen met overhangende erkers met grote ramen. Zoals overal in Albanië hebben hier altijd Christenen, zowel katholieken als orthodoxen, als Moslims, zowel soennieten als bektashi’s, vreedzaam naast elkaar gewoond. We treffen er dan ook een aantal zeer fraaie laat-Middeleeuwse kerken aan, naast imposante 15e en 16e eeuwse moskeeën. Ook is er de zeer indrukwekkende ikonengalerij, met een prachtige collectie ikonen, o.a. van de beroemde ikonenschilder Onufri.
De andere stad, Gjirokastër, spreekt misschien nog wel meer tot de verbeelding. Het is het decor van Albaniës beroemdste roman, Kronikë në Gur (in het Nederlands vertaald als ‘Kroniek van een Stenen Stad), van ’s lands beroemdste schrijver Ismaïl Kadare, die hier ook geboren is. De huizen, opgetrokken uit grijze steen met grijze leien daken, steken schitterend af tegen het achterliggende gebergte. Inmiddels is er goede accommodatie in het oude centrum wat maakt dat we een een hele week in deze bijzondere stad kunnen verblijven. We zullen er dan ook een aantal wandelingen maken en de omgeving uitgebreid bezoeken. In die omgeving treffen we Albaniës mooiste en grootste opgravingsterrein aan, dat van Butrint. Daarnaast zijn er echter nog meer kleine opgravingen en o.a. één van de mooiste kerkjes van Albanië, de 13e eeuwse Shën Meria met zijn indrukwekkende tamboer met koepel.
Onderweg van en naar deze steden hebben we nog de gelegenheid om de andere twee grote opgravingen te bezoeken, Apollonia, aan het begin van de Via Egnatia, en Byllis.

Al met al een reis die zeer geschikt is als zowel een eerste kennismaking met dit bijzondere Balkanland, maar ook voor een hernieuwde kennismaking voor wie er al eerder geweest is.
Inmiddels is de accommodatie in beide steden goed, ook al rammelt het een enkele keer nog een beetje. Temperaturen behoren overdag rond de 20-22 graden te liggen. Toen we deze reis de vorige keer in dezelfde tijd uitvoerden, hadden we mooi najaarsweer, met een enkel buitje.

Gids en Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak en hij heeft vele reizen naar Albanië gegidst en spreekt redelijk Albanees. Hij wordt bijgestaan door een aardige Albanese gids.Programma van dag tot dag

wo 02/10/24:

Om 17.25 uur vertrek per directe lijnvlucht van Transavia naar Tirana, waar aankomst om 20.10 uur. Van de luchthaven van Tirana rijden we in drie kwartier naar ons hotel waar diner en overnachting in een comfortabel, centraal gelegen hotel.

do 03/10/24:

's Ochtends bekijken we in Tirana nog het interessante Archeologische Museum. Na de lunch rijden we in drie uur naar Berat, waar diner en overnachting in een aardig hotel.

vr 04/10/24:

Berat: ‘s Ochtends bezoek aan de bovenstad, met enkele kerken en de Onufri-ikonengalerij, met een prachtige collectie ikonen o.a. van de beroemde ikonenschilder Onufri zelf. De lunch is vrij. ’s Middags bezoek aan het Etnografisch museum en een paar moskeeën. Diner in de stad.

za 05/10/24:

Van Berat rijden we via Byllis (bezoek aan de opgravingen) naar Gjirokastër waar diner en overnachting in een centraal gelegen, redelijk comfortabel hotel.

zo 06/10/24:

Te Gjirokastër: eerste wandeling door deze prachtige stad met bezoek aan het fort, het Etnografisch Museum, de moskee en de 18e eeuwse Shën Sotiri-kerk. De lunch is vrij. Diner in de stad.

ma 07/10/24:

Vanuit Gjirokastër bezoek ten oosten van de stad aan de prachtige Shën Meria-kerk. Het centrale deel met zijn hoge tamboer en koepel is uit de 13e eeuw en de omliggende galerij met leien dak uit de 18e eeuw. Daarna bekijken we in Libohova het fort en in een dorp verderop nog een mooie 16e eeuwse kerk, indien de weg dat toelaat. Diner en overnachting in het hotel te Gjirokastër.

di 08/10/24:

Vanuit Gjirokastër bezoek aan de prachtige opgravingen van Butrint, een belangrijke stad in de Oudheid (o.a. stadsmuren, vroeg-Christelijke basiliek en doopkapel, en kleine odeion), de 13e eeuwse dubbelkerk van Mesopotam, de kleine opgravingen van Phoinike en in de buurt nog een kleine, romantische 18e eeuwse moskee. Diner in de stad.

wo 09/10/24:

Te Gjirokastër: ‘s Ochtends een tweede wandeling door de stad met bezoek aan o.a. een oud herenhuis. De lunch is vrij en de middag is ter vrije besteding. Diner in het hotel.

do 10/10/24:

Vanuit Gjirokastër bezoek aan een aantal dorpen ten zuiden van de stad, met kleine, interessante kerkjes (sommige nog met mooie fresco’s), de kleine, maar aardige opgravingen van Sofratika (het antieke Hadrianopolis) en een bektashi tekke (islamitisch broederschapshuis) uit de 19e eeuw. Diner in het hotel.

vr 11/10/24:

Vanuit Gjirokastër ‘s morgens bezoek aan de prachtig gelegen opgravingen van Antigoneia. We lunchen onderweg (inbegrepen) en bezoeken ’s middags een mooi vroeg 13e-eeuws kerkje en de burcht van Tepelena, waar aan het einde van de 18e eeuw de beruchte gouverneur Ali Pasha woonde. Lord Byron is hier nog bij hem op bezoek geweest. Terug te Gjirokastër diner in de stad.

za 12/10/24:

Van Gjirokastër rijden we via de indrukwekkende opgravingen van Apollonia, waar Octavianus, nog verbleef voordat hij keizer (Augustus) werd, met een prachtig odeion, naar Tirana, waar verblijf in een comfortabel hotel. Diner in het hotel.

zo 13/10/24:

’s Ochtends bezoeken we in Tirana het Archeologische Museum. Ook bekijken we vlakbij de fraai beschilderde 18e eeuwse Ethem Bey Moskee. De lunch is vrij en de middag is vrij te Tirana. Afscheidsdiner in de stad.

ma 14/10/24:

De ochtend is nog vrij te Tirana. De lunch is vrij. Rond 12.30 uur vertrek naar de luchthaven van Tirana voor de terugvlucht, wederom per Austrian Airlines-lijntoestel via Wenen naar Amsterdam, waar aankomst om 19.15 uur.