Turkije: Extra reis Konya, Stad van de Dansende Derwisjen van 23/05 tot 31/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 23/05 tot 31/05

Reisduur

9 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.795,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 16/02 - € 1.695,00

Opmerkingen

N.B. In de meeste restaurants in Konya wordt geen alcohol geschonken. We hebben echter gemeend dat het toch ook leuk is van de lokale sfeer en keuken te proeven, o.a. in één van de betere restaurants van Turkije. Men kan altijd vooraf of achteraf nog iets in het hotel drinken, waar wel alcohol geschonken wordt.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart, tezamen met een Turkse gids

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners (behalve op 23/05) hetzij in het hotel waar men logeert, hetzij in een restaurant in de stad.

Exclusief

Visumkosten (men dient tegenwoordig on-line een visum te kopen) à US$ 20,-. Wij zullen het visum on-line voor U aanvragen.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 225,-

Extra reis Konya, Stad van de Dansende Derwisjen

Reis 36

Konya is één van de meer bijzondere steden van Turkije. Als vroegere hoofdstad van het Rûm-Seltsjoekische Rijk (1077-1307; Rûm = Romeins/Byzantijns, dus op Byzantijns grondgebied) herbergt het de grootste hoeveelheid monumenten van de Seltsjoeken, een Turkse stam die vóór de Osmanen Klein-Azië al bereikten. Hun bouwstijl wordt gekenmerkt door een strakke architectuur met alleen rijkversierde portalen en veel turquoise geglazuurde bakstenen in koepels en minaretten.

De meeste mensen zijn alleen op doortocht in Konya geweest. Er is echter bijzonder veel te zien in de stad zelf en in de omgeving. Vandaar dat we nu een reis van ruim een week ernaartoe organiseren die we een paar jaar geleden ook uitgevoerd hebben. We logeren in een prettig, comfortabel en centraal gelegen hotel wat een iets langer verblijf extra aangenaam maakt.
Konya, het Byzantijnse Ikonion, is vooral beroemd vanwege de Mevlâna (Perzisch voor ‘Onze Meester’), de grondlegger van de orde der Dansende Derwisjen, een milde, mystieke Soefi-stroming in de Islam. Celâleddin al-Rûmi, zoals zijn eigenlijke naam is, is aan het begin van de 13e eeuw geboren in Afghanistan, maar heeft een groot deel van zijn leven in Konya gewoond en is er ook gestorven. Zijn türbe, grafmonument, met de schitterende turquoise konische koepel domineert het centrum van de stad. In de straten eromheen is er nog een aantal indrukwekkende moskeeën en medresen (koranscholen), waarvan er enkele ingericht zijn als musea met verschillende collecties Islamitische kunst en archeologische vondsten.

In de omgeving van Konya vinden we allerlei verschillende monumenten en bezienswaardigheden, ook uit de tijd van vóór de Mevlâna. In Çatal Hüyük zijn de opgravingen van één van de oudste nederzettingen uit Anatolië, uit het 7e millennium v.Chr. In tegenstelling tot veel prehistorische opgravingen zijn deze zeer indrukwekkend en goed gedocumenteerd. Zoals gewoonlijk in Anatolië komen we ook nog een enkel Hittitisch reliëf tegen.

De streek ten Zuiden van Konya is in de Byzantijnse tijd, van de 3e tot de 11e eeuw n.Chr., een belangrijk toevluchtsoord geweest voor Christenen. Men noemt het dan ook de streek van de 1001 kerken. Tegenwoordig zijn er nog zo’n 50 kerkruïnes die de moeite waard zijn. Maar ook in andere steden in de omgeving treffen we kerken uit bijvoorbeeld de 9e eeuw die tot de bevolkingsuitwisseling van 1922 gewoon in bedrijf waren als Grieks-Orthodoxe kerk en tegenwoordig meestal als moskee dienst doen. Daarnaast bezoeken we een aantal steden en stadjes in de omgeving, zoals het gezellige Karaman met zijn mooie citadel, of Beysehir, met één van de mooiste houten moskeeën van Turkije.

Natuurlijk kunnen we tussendoor genieten van het prachtige landschap van de Anatolische hoogvlakte. Tweede helft mei is een goede tijd om het gebied te bezoeken. De hete zomer is nog niet begonnen en het koude voorjaar is voorbij (Konya ligt op 1024 m hoogte). De gemiddelde temperaturen overdag zijn 22-24 graden, 's avonds fris, rond de 10 graden. Het hotel beschikt over een binnen- en buitenzwembad en een Turks bad.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau, heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks, met bijvakken Turks en Italiaans, in Leiden en Amsterdam gestudeerd en heeft vele reizen naar Turkije gegidst waaronder ook naar dit gebied. Hij wordt bijgestaan door een lokale gids.Programma van dag tot dag

za 23/05/20:

Om 11.20 uur vlucht van Turkish Airlines van Amsterdam via Istanbul naar Konya, waar aankomst om 19.30 uur (het is in Turkije één uur later). Overnachting in een vijfsterren hotel aan de rand van het centrum van de stad.

zo 24/05/20:

Te Konya: gehele dag bezoek aan de stad: allereerst bekijken we de Alâeddin Moskee (1155-1221) op de citadel-heuvel, één van de mooiste Seldsjoekische moskeeën, met een gebedsruimte met 42 zuilen met antieke kapitelen en een schitterende houten minbar (‘preekstoel’) uit 1155. Vervolgens gaan we naar drie prachtige Seldsjoekische koranscholen: de Karatay Medresesi uit 1251 (schitterend bewerkte toegangspoort en een indrukwekkende collectie islamitisch tegelwerk) en de Ince Minare Medresesi (‘de Medrese met de Slanke Minaret’ uit 1260, met wederom een fraai Seldsjoekisch portaal) dat nu een Museum voor Seldsjoekische skulptuur en houtsnijwerk herbergt. Daarna gaan we naar de Sirçali Medrese uit 1242 (‘de Geglazuurde Medrese’, met ook hier rijke tegelversieringen) en de kleine Sahip Ata Külliyesi uit 1258-1283. De moskee is nog deels intact, evenals het bijbehorende badcomplex. Het Archeologische Museum bezit een rijke collectie Romeinse sarcofagen, waarvan de zgn. Herakles-sarcofaag het bekendst is. De mooiste Osmaanse moskee van Konya is de Selimiye Camii, in 1567 op last van Sultan Selim II gebouwd, wellicht door de beroemde architect Sinan. Het meest bijzonder is natuurlijk het Mevlâna-‘klooster’, waarvan de oudste delen al uit de 12e eeuw dateren, maar het merendeel dateert uit de 13e en 14e eeuw. Het omvat o.a. de türbe (grafmonument) van de Mevlâna en de Semahane, de danszaal van de derwisjen. Het hart van een soefisch broederschapshuis is de keuken, die hier ook als gaarkeuken voor de armen dienst deed. Waar we vandaag niet aan toe komen, doen we eventueel morgenmiddag. Diner in het hotel.

ma 25/05/20:

Vanuit Konya ‘s ochtends bezoek aan Çatal Hüyük. Deze indrukwekkende neolithische nederzetting (7e millennium v.Chr.) werd tussen 1960 en 1964 door de beroemde Britse archeoloog James Mellaart opgegraven. In de jaren negentig volgde er een tweede campagne. We treffen er allerlei huizen aan, maar ook een indrukwekkende rij heiligdommen met gipsreliëfs van stierekoppen. Er werden talrijke belangrijke vondsten gedaan, zoals beeldjes van godinnen en fresco’s. Een deel bevindt zich nu in het Museum van Konya. ’s Middags bezoeken we in Konya wellicht nog monumenten waar we gisteren niet aan toe gekomen zijn. Diner in een leuk restaurant met uitzicht op het Mevlana-‘klooster’.

di 26/05/20:

Vanuit Konya excursie naar Karaman, het Byzantijnse Laranda. Tot 1922 woonden hier nog Grieken die Karamanlis werden genoemd. Vanaf de 13e eeuw was de stad echter eerst Seldsjoekisch-Turks en vanaf begin 15e eeuw Osmaans. We treffen er het graf van de moeder van de Mevlâna en verder de Hatuniye Medresesi, een schitterende 14e eeuwse medrese waar ook het Museum (met neolithische en Byzantijnse vondsten alsook Islamitische kunst uit de Seldsjoekische en Osmaanse tijd) in gevestigd is. Verder zijn ook de 12e eeuwse citadel en de 15e eeuwse Ibrahim Bey Moskee (een complex met armenkeukens, een ziekenhuis en een medrese) de moeite waard. Even buiten Karaman bekijken we in een klein dorp een 9e eeuwse Byzantijnse kerk, nu een moskee. Terug in Konya diner in het hotel.

wo 27/05/20:

Vanuit Konya bezoek aan het gebied van de 1001 kerken en de Zwarte Berg. De bloeiperiode lag tussen de 3e en de 8e eeuw, toen er hier een bisschopszetel was. Daarna werd het gebied deels verlaten (vanwege de opdringende Arabieren) en van vanaf de 11e eeuw in zijn geheel. Her en der zijn er nog kloosterruïnes. Tot slot gaan we een eind de Zwarte Berg op om van het schitterende vulkaanlandschap te genieten. Terug in Konya diner in een leuk lokaal restaurant.

do 28/05/20:

Vanuit Konya maken we een excursie naar het Westen, naar Beysehir. Hier staat één van de meest bijzondere moskeeën, met een woud aan zuilen, de grootste houten moskee van Turkije. Hij dateert uit het einde van de 13e eeuw en heeft een schitterende mihrab (gebedsnis). In een naburig dorp bekijken we een Hittitisch reliëf van een prachtig paard en in een ander klein stadje in de buurt een mooie 14e eeuwse türbe (islamitisch graf). Te Konya diner in het hotel.

vr 29/05/20:

Vandaag gaan we naar het Oosten: in het kleine stadje Karapinar, een pleisterplaats op de pelgrimsroute naar Mekka, vinden we een mooie ‘külliye’, een complex met baden, keukens, en een karavaanserai dat in 1563 op last van Sultan Selim II gebouwd werd. Daarna gaan we verder naar het Oosten, naar het stadje Eregli, met een bijzonder rijke geschiedenis, van Byzantijnen, Armeniërs, Seldsjoeken en Osmanen. Zelfs de beroemde kalief Haroen al-Rasjid heeft het nog belegerd. We vinden er een indrukwekkende Ulu Cami (hoofdmoskee), van het zgn. Seldsjoekische hallentype, en een karavaanserai met een klein museum. Even buiten Eregli bevindt zich een beroemd, 6 m hoog, Hittitisch reliëf van Koning Varapalavas van Tuvanuva uit ca. 730 v.Chr. Terug in Konya diner in een sfeervol restaurant te Konya, met een uitstekende keuken.

za 26/09:

Vanuit Konya een kleine excursie naar Sille, waar we één van de oudste kerken van Klein-Azië zien: de Kerk van Sint Helena uit 327. In de buurt treffen we ook nog twee prachtige karavaanserais, beide uit de 13e eeuw en deels gerestaureerd. De middag is vrij. 's Avonds voor het diner een voorstelling van dansende derwisjen in het lokale cultuurcentrum. Deze dansen worden door de derwisjen zelf op traditionele wijze uitgevoerd, dus niet speciaal een toeristische voorstelling. Afscheidsdiner in het hotel.

zo 31/05/20:

Per lijnvlucht van Turkish Airlines om 07.50 uur van Konya via Istanbul naar Amsterdam, waar aankomst om 13.05 uur.