Italië: Padua en Omgeving van 16/10 tot 23/10

Padua is een aantrekkelijke, levendige universiteitsstad waar oud en nieuw een gelukkige combinatie vormen. De stad wordt doorsneden door grachten en straatjes geflankeerd door bogengalerijen, afgewisseld met marktpleinen. Weinig steden herbergen zoveel topwerken uit de middeleeuwen en renaissance als Padua; de Arena-(of Scrovegni) kapel met fresco's van Giotto is hiervan natuurlijk het meest bekend. Maar er is in Padua nog heel veel meer te zien. Tot de unieke bezienswaardigheden behoren de Salone van het raadhuis (de grootste overdekte hal uit de middeleeuwen), het oudste anatomische theater van Europa, schilderingen van Mantegna en een groot aantal werken van Donatello die tien jaar lang in Padua heeft vertoefd. Vanuit Padua maken we een aantal aantrekkelijke excursies, naar Vicenza en in het prachtige heuvelgebied rondom Padua waar verspreid in het groen, pittoreske dorpjes, villa’s, kastelen en kloosters zijn gelegen. We logeren de gehele reis in een comfortabel, aantrekkelijk en centraal gelegen hotel in Padua. Begin oktober is een prettige tijd om de stad te bezoeken, met mooi najaarsweer en temperaturen rond de 20-24 graden en minder kans op regen dan in het voorjaar. N.B. Deze reis is ook per trein in één dag heen en in één dag terug te maken (ca. 14 uur per reis). Mocht U hiervoor belangstelling hebben, neemt U dan contact met ons op. Gids en reisleider: drs. Ernest Kurpershoek heeft kunst- en architectuurgeschiedenis in Amsterdam gestudeerd en zich gespecialiseerd in Spaanse en Italiaanse (muur)schilderkunst en geeft cursussen en lezingen over deze thema´s. Hij heeft veel gepubliceerd (vooral reisgidsen en boeken over kunst en cultuur) en kunstreizen begeleid. Daarnaast heeft hij ook voor langere tijd in Spanje en Italië vertoefd. Hij heeft op kundige en plezierige wijze vele reizen naar Italië voor ons gegidst, waaronder naar Padua. Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).

Programma van dag tot dag

za 16/10/21:

Om 11.35 uur vertrek per lijntoestel van KLM naar Venetië waar aankomst om 13.15 uur. Van de luchthaven van Venetië rijden we in minder dan een uur naar ons comfortabele viersterren hotel in de binnenstad van Padua.´s Middags maken we een eerste verkennende wandeling. Diner in een restaurant in de buurt van het hotel.

zo 17/10/21:

We bezichtigen het centrum van Padua dat gevormd wordt door een reeks aaneengesloten pleinen: de piazze delle Erbe, della Frutta, dei Signori. De raadzaal van het Palazzo della Ragione is de grootste hal uit de middeleeuwen en wordt overspannen door een houten kap. De wanden zijn voorzien van fresco's met onder meer een interessante astrologische kalender. In het voormalige kloostercomplex van de Eremitani zijn nu de Musei Civici gevestigd, met een archeologische collectie en een grote afdeling middeleeuwse en renaissance schilderkunst. In de Chiesa degli Eremitani zijn de restanten te zien van een belangrijke frescocyclus van Mantegna.

ma 18/10/21:

We maken een excursie naar het prachtige natuurgebied ten zuidwesten van Padua, de Euganische heuvels (Colli Euganei). Hier liggen verspreid in het groen villa’s, kloosters en kastelen. Arquà Petrarca dat behoort tot de zogenaamde borghi più belli d'Italia, is vernoemd naar de dichter en humanist Francesco Petrarca die daar zijn laatste jaren heeft doorgebracht. In de nabijheid bevindt zich een meertje, de laghetto della Costa,waar zich resten van paalwoningen uit de bronstijd bevinden die zijn opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. In het heuvelgebied liggen ook een aantal ommuurde middeleeuwse plaatsjes Monselice, Este, Montagnana en enkele villa’s, zoals een voormalig buitenverblijf van de bisschop van Padua.

di 19/10/21:

Vicenza is een aantrekkelijke stad waarop de architect Andrea Palladio nadrukkelijk zijn stempel heeft gedrukt. Hier staan het door hem ontworpen Teatro Olimpico, het oudste overdekte theater in Europa, en een aantal andere belangwekkende gebouwen: de Basilica, de Loggia del Capitaniato en tal van palazzi, waaronder Palazzo Chiericati, waarin het Museo Civico is gevestigd. Aan de rand van de stad zijn twee villa’s te bezichtigen, de villa Rotonda (door velen gezien als het hoofdwerk van Palladio), en de Villa Valmarana, waarvan de vertrekken door Tiepolo zijn beschilderd met voorstellingen uit de wereldliteratuur.

wo 20/10/21:

De grafkerk van Sint Antonius van Padua is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Italië. Eeuwenlang hebben grote kunstenaars gewerkt aan de verfraaiing van het gebouw, onder wie de frescoschilder Altichiero en de Florentijnse beeldhouwer Donatello (bronzen sculpturen),die ook verantwoordelijk was voor het legendarische ruiterstandbeeld van Gattemelata op het plein voor de kerk. Vlakbij de basiliek bevinden zich het Oratorio di San Giorgio en de Scuola del Santo met schilderingen van Altichiero en van de jonge Titiaan. De fresco’s in de Scrovegni kapel behoren tot de hoogtepunten van de kunstgeschiedenis. Giotto beschilderde de wanden en het gewelf van de kapel in 1303-1305 in opdracht van de koopman Enrico Scrovegni ter genoegdoening voor de woekerpraktijken van zijn vader die daarom door Dante, in de zevende hellekring was geplaatst. Een hoogtepunt is ook de romaanse doopkapel naast de Dom, met een gigantische 14de-eeuwse frescocyclus.

do 21/10/21:

We maken een gevarieerde excursie in het gebied ten noorden van Padua. In de villa Baglioni, nu in gebruik als raadhuis van Massanzago, zijn magnifieke fresco’s te bewonderen van Giambattista Tiepolo. In het ommuurde plaatsje Castelfranco, de geboorteplaats van Giorgione, is een beroemd altaarstuk van deze intrigerende schilder te zien. Asolo was in de renaissance een klein cultureel centrum toen Catharina Cornaro, de koningin van Cyprus hier resideerde. Op de begraafplaats van het nabije San Vito d’Altivole heeft de architect Carlo Scarpa in 1963 een imposant grafcomplex ontworpen voor de industrieel Brion.

vr 22/10/21:

We besteden de laatste dag van deze reis aan de overige bezienswaardigheden van Padua. Hiertoe behoort onder andere de botanische tuin, die als oudste, aan een universiteit gelieerde botanische tuin van Europa, op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt.

za 23/10/21:

De ochtend is nog vrij te Padua. Aan het begin van de middag transfer naar de luchthaven van Venetië voor de terugvlucht, vertrek om 17.35 uur, wederom per KLM-lijnvlucht naar Schiphol, waar aankomst om 19.35 uur.

Data

Van 16/10 tot 23/10

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.195,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 28/06 - € 2.095,00

Opmerkingen

N.B. Voor deze reis kan niet meer geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Ernest Kurpershoek

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, en alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 275,-