Georgië: Binnenland & Svaneti van 20/04 tot 29/04

Na de geslaagde reis naar Georgië van 2018, organiseren we in 2019 een reis die iets meer van het land zelf laat zien, met name van Svaneti, het schitterende berggebied in het Westen van Georgië. Georgië is alleen al door zijn taal met zijn wonderlijke alfabet een bijzonder land. Het heeft een lange, rijke geschiedenis aan de rand van het Byzantijnse Rijk. Het was bijvoorbeeld beroemd vanwege zijn goudsmeedkunst waarvan we enkele prachtige voorbeelden zullen zien in het museum in de hoofdstad Tbilisi. Tbilisi is een interessante stad, met een mooi oud en gezellig stadscentrum, waar zich diverse kerkjes en een prachtig complex met badhuizen bevinden. Vanzelfsprekend bezoeken we een aantal musea met de vele kunstschatten uit het rijke verleden van dit wat mysterieuze land in de Kaukasus. Van Tbilisi gaan we naar Kutaisi, de hoofdstad van het vroegere Kolchis, het land van Medea in de Oudheid. Vandaar vervolgen we onze reis en brengen een uitgebreid bezoek aan Mestia in de landstreek Svaneti. Hier maken we kennis met het prachtige bergland van de Noordelijke Kaukasus. De streek rond Mestia is ook bekend om zijn indrukwekkende torenhuizen, een beetje à la San Gimignano in Toscane. Vanuit Mestia maken we een bijzondere excursie naar Ushguli, dat alleen met four wheel drives bereikt kan worden en een paar prachtige kerkjes herbergt. In de buurt van Kutaisi bezoeken we o.a. de kloosterkerk van Gelati, die nog prachtige goudmozaïeken heeft. Al met al een bijzondere reis, die een goed beeld geeft van het binnenland en de Kaukasus voor wie voor het eerst naar Georgië gaat, maar ook een aantal interessante, weinig bezochte bezienswaardigheden biedt voor wie het land al eerder bezocht heeft. Eind april/begin mei is een mooie tijd, met nog niet teveel neerslag zoals eind mei en juni en een redelijke kans op zonnig en aangenaam weer. In de bergen staan de bomen in bloei en manifesteert de natuur zich uitbundig. De hotels zijn alle prettig en netjes, ook dat in Mestia. De maaltijden worden in de meeste gevallen in de stad gebruikt, om op die manier van de beroemde en rijke Georgische keuken te genieten. De lunches in Tbilisi en Batumi zelf hebben we vrij gelaten omdat men dan gemakkelijk zelf iets kan vinden. Gids: Goede, charmante lokale gids die uitleg in het Engels geeft. Reisleider: drs. Paul Schiethart. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd en is verscheidene keren in Georgië als reisleider opgetreden. Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).

Programma van dag tot dag

za 20/04/19:

Vertrek per lijntoestel van Georgian Airlines (code sharing met de KLM) om 10.40 uur naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, waar aankomst om 17.15 uur (het is in Georgië twee uur later). Transfer naar ons prettig hotel, waar diner en overnachting.

zo 21/04/19:.

Te Tblisi: bezoek aan het centrum: de kerk van Metekhi, de Perzisch aandoende Abanot-ubani baden, de Narikala kerk in het gelijknamige fort. Na de (vrije) lunch bezoek aan Karvasla, het Nationaal Historisch Museum met (een deel van) de beroemde goudschat. Diner in een Georgisch restaurant.

ma 22/04/19:

Van Tbilisi via Jvari en Mtskheta naar Kutaisi. Mtskheta, even buiten Tbilisi, is de oude hoofdstad van Georgië en het belangrijkste religieuze centrum. Bezoek aan de Jvari kerk uit de 6e eeuw en de Svetitskhoveli-kathedraal uit de 11e eeuw. Kutaisi was de hoofdstad van Kolchis, waar Medea woonde, die met Jason en de Argonauten mee naar Griekenland ging. Aan de rand van Kutaisi ligt het Gelati-klooster, uit 1106, schitterend gelegen op een beboste heuvel en met mooie goudmozaïeken. Lunch onderweg en diner en overnachting te Kutaisi.

di 23/04/19:

In de buurt van Kutaisi maken we eerst een boottochtje in de zeer indrukwekkende Martvili-kloof. Daarna reizen we in noordelijke richting naar Mestia in Svaneti, een streek die in vroeger eeuwen nogal afgelegen was en een schitterend berglandschap met torenhuizen heeft. Diner en overnachting in een prettig, comfortabel hotel te Mestia.

wo 24/04/19:

Vanuit Mestia maken we in four wheel drives een excursie naar het schitterend gelegen Ushguli, met prachtige oude Georggische kerkjes. Onderwerg bezoeken we de Nakipari-kerk en de Kali-kerk en te Ushguli de Lamari-kerk. Onderweg pick-nick-lunch. Terug in Mestia diner en overnachting.

do 25/04/19:

Van Mestia naar Batumi aan de Zwarte Zeekust. Onderweg in Zugdidi bezoeken we het Dadiani-paleis, gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. Het is nu een museum en herbergt een aardige collectie met enkele mooie ikonen, een folkloristische collectie en een dodenmasker van Napoleon. Te Batumi diner en overnachting in een comfortabel hotel.

vr 26/04/19:

Te Batumi: we maken een wandeling door het centrum, bezoeken het Medeaplein, de grote fontein en het Ali-en-Ninomonument. Ook maken we een boottochtje in de baai van Batumi. De lunch is vrij en de middag is vrij. Diner en overnachting te Batumi.

za 27/04/19:

Te Batumi bezoeken we ’s ochtends nog de prachtige Botanische Tuin. Daarna rijden we terug naar Tbilisi, waar diner en overnachting.

zo 28/04/19:

Vrije dag. Tbilisi is een erg leuke stad om zelf door te dwalen. Daarnaast zijn er nog verscheidene musea (o.a. het andere Goudmuseum, met goudikonen, en de schilderijengalerie) om zelf te bekijken. De lunch is vrij. Afscheidsdiner in de stad.

za 29/04/19:

Vroege transfer naar de luchthaven. Vertrek om 06.30 uur, wederom per Georgian Airlines (codesharing met KLM) naar Amsterdam, waar aankomst om 09.40 uur.

Data

Van 20/04 tot 29/04

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/01 - € 1.995,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Gids: goede, charmante, lokale gids; reisleider: drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden en boottochtjes) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, de lunches genoemd in het programma en alle diners in het hotel of een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 295,-