Montenegro: Verrassende Kerstreis Budva van 20/12 tot 29/12

Op het eerste gezicht is Montenegro wellicht een wat ongebruikelijke bestemming voor een Kerstreis, maar het land aan de Adriatische Zee heeft een redelijk goed winterklimaat. Montenegro, het land van de zwarte bergen, laat in zijn naam maar de helft van zijn schoonheid zien: het heeft niet alleen schitterend groen bergland, dat helemaal niet zo zwart oogt, maar het beschikt ook over een mooie kust met pittoreske stadjes en misschien wel de mooiste baai van de hele Middellandse Zee, de Boka (baai) van Kotor. Het land, ingeklemd tussen Albanië, Servië en Bosnië, heeft een bewogen geschiedenis gehad. Het was in de 19e eeuw al een onafhankelijk koninkrijk, maar het moest die onafhankelijkheid na de Eerste Wereldoorlog inleveren en is opgegaan in Joegoslavië. Het heeft echter in 2003 op vreedzame wijze via een referendum zijn onafhankelijkheid van Servië opnieuw verworven. Het kleine land heeft een grote verscheidenheid aan monumenten. Aangezien het Noorden deel uitmaakte van het Osmaanse Rijk zien we er een paar mooie Orthodoxe kloosters, met fraaie fresco’s en ikonen. Het kustgebied lag eerst in de Venetiaanse invloedsfeer en was later Habsburgs. Kuststadjes als Budva en Kotor doen dan ook Venetiaans aan. We zien er huizen en (katholieke) kerken met een Italiaanse architectuur. Een geval apart is de oude 19e eeuwse hoofdstad Cetinje, met een Koninklijk Paleisje en de diplomatieke missies van diverse omringende staten. Hier heeft de tijd sinds de 19e eeuw stil gestaan en proeven we de charme van een provinciaal koninklijk hof. Daarnaast maken we twee uitstapjes buiten het land: één naar Dubrovnik in Kroatië, in deze tijd heel rustig, en een naar Shkodër, een gezellige en mooie stad in Noord-Albanië. We logeren de gehele reis in Budva, een mooie plaats aan de kust van de Adriatische Zee, met een fraaie historische binnenstad. We hebben onderdak gevonden in een een statig, wat ouderwets, maar goed onderhouden, comfortabel viersterren hotel, vlakbij het historisch centrum. We eten deels in het hotel deels in restaurants in de stad, waaronder een Kerstdiner in een goed restaurant. Wat het weer betreft, liggen de temperaturen rond de 15 graden. December is niet de natste maand, maar een buitje is niet uitgesloten. Er zijn geen directe vluchten tussen Amsterdam en Podgorica. We zijn dus aangewezen op een vlucht met een overstap. Die met Austrian Airlines via Wenen is de gemakkelijkste. Gids en Reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks als bijvak en hij heeft verscheidene reizen naar deze gebieden gegidst. Hij wordt bijgestaan door een lokale gids. Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).

Programma van dag tot dag

vr 20/12/19:

Om 10.10 uur per lijnvliegtuig van Austrian Airlines via Wenen naar Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, waar aankomst rond 14.25 uur. Vandaar in ruim een uur naar Budva aan de kust, waar diner en overnachting in een comfortabel hotel bij de oude stad.

za 21/12/19:

We maken een wandeling door de oude stad van Budva, met bezoek aan een enkele kerk en het Archeologische Museum. Na de lunch gaan we eerst naar Sveti Stefan, een klein stadje op een rots en dan naar het Podmaine klooster, deels uit de 15e en deels uit de 17e eeuw . Diner in de stad.

zo 22/12/19:

Vanuit Budva bezoek zuidelijker aan de kust aan Bar (bezichtiging van het voormalige zomerpaleisje van koning Nikola I) en vervolgens aan Stari Bar, oud Bar, een romantische, verlaten ruïnestad, waar we een wandeling maken. Gelegenheid om te lunchen in Ulqin. Na de lunch bezoek aan het stadje, met o.a. het kasteel. Terug in Budva diner en overnachting in het hotel.

ma 23/12/19:

Excursie naar Cetinje ’s ochtends wandeling door de stad met bezoek aan het kleine Koninklijke Paleis en het zogenaamde Billiarda, de residentie van Prins Petar II Petrovic Njegos, wiens biljart de naam aan het gebouw gegeven heeft, en het klooster van Cetinje, oorspronkelijk daterend uit de 15e eeuw, maar diverse keren verbrand en vernietigd, verder het Historisch Museum (geschiedenis van Montenegro) en de Kunstgalerij (schilderijen van Montenegrijnse schilders) en het kleine maar mooie Etnografisch Museum. Te Budva diner in het hotel.

di 24/12/19:

Vanuit Budva naar de stad Shkodër in Noord-Albanië: bezoek aan de Rozafa­burcht (vanaf de 4e eeuw v.Chr. in gebruik), de Plumbit of Loden Moskee uit 1773, de 19e eeuwse straat, het ethnografisch­historisch museum en de Marubi­fototheek, één van de belangrijkste fotocollecties van de Balkan en een interessante illustratie van de Albanese geschiedenis vanaf de tweede helft van de 19e eeuw (het archief van het museum bevat meer dan 500.000 foto’s van deze fotografenfamilie van 1858 tot na de Tweede Wereldoorlog). Lunch inbegrepen. Diner in Budva in het hotel.

wo 25/12/19:

Van Budva gaan we via het spectaculair tegen een rotswand ‘geplakte’ klooster van Ostrog en de kleine Romeinse opgraving van Duklia (Docleia) naar de hoofdstad Podgoirica, waar bezoek aan het Nationaal Museum (Montenegrijnse schilders). Terug in Budva Kerstdiner in een goed restaurant in de stad.

do 26/12/19:

Vanuit Budva naar het zeer schilderachtige Kotor met bezoek aan enkele kerken, waaronder de kathedraal van St. Tryphon, en het Maritiem Museum. Op de terugweg bezoek aan het mooi gelegen 17e eeuwse klooster van Praskvica. Te Budva diner in de stad.

vr 27/12/19:

Vanuit Budva excursie naar Dubrovnik : het Franciscaner klooster en het Dominicaner klooster, beide met kleine musea en een mooie kloostergang, het Sponza-paleis, het indrukwekkende Paleis van de Rector met een afwisselende collectie, de kleine synagoge met het Joods museum en de kathedraal met de schatkamer. Lunch (inbegrepen) in Dubrovnik. Terug in Budva diner in het hotel.

za 28/12/19:

Tocht naar Perast (bezoek aan dit pittoreske stadje, met een boottochtje naar de twee eilandjes in de baai met een kerk erop) en Risan (een paar kleinere Romeinse mozaïeken), en naar Herceg Novi waar gelegenheid om te lunchen in de oude stad. Afscheidsdiner in een restaurant in Budva.

zo 29/12/1/09:

Aan het einde van de ochtend naar de luchthaven van Podgorica. Vertrek, wederom per Austraian Airlines, om 15.00 uur via Wenen naar Schiphol, waar aankomst om 19.15 uur.

Data

Van 20/12 tot 29/12

Reisduur

10 dagen

Prijzen

Prijs: € 2.095,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 15/08 - € 1.995,00

Opmerkingen

N.B. De reis gaat door. Er kan nog geboekt worden.

Gids & Reisleider

Drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, de lunches op 24/12 en 27/12 en alle diners in het hotel of in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Eénpersoonskamertoeslag: € 150,-