Griekenland: Kozani, onbekend Macedonië van 16/05 tot 23/05

Klik op de foto voor een dia-show


Data

Van 16/05 tot 23/05

Reisduur

8 dagen

Prijzen

Prijs: € 1.795,00

Vroegboekkorting

Prijs tot: 01/01 - € 1.695,00

Gids & Reisleider

drs. Paul Schiethart

Inclusief

Alle vervoer en excursies (inclusief entreegelden) zoals in dit programma, alle fooien ten behoeve van de groep, alle hotelovernachtingen met ontbijt, alle diners in een restaurant in de stad.

Toeslagen

Éénpersoonskamertoeslag: € 150,-

Kozani, onbekend Macedonië

Reis 12

De afgelopen jaren hebben we tussen de meer bekende bestemmingen in Griekenland door ook aandacht besteed aan bijzondere provinciesteden waar in de stad of de omgeving veel te zien is. Na Thebe, Arta, Ioannina en Florina is nu een andere verrassende stad aan de beurt: Kozani.
De stad vormt een belangrijk centrum in Westelijk Grieks Macedonië (ca. 135 km ten Westen van Thessaloniki), zowel cultureel als gastronomisch (Kozani en vooral het naburige dorp Krokos, is dé producent van saffraan in Griekenland). Daarnaast is het een gezellige universiteitsstad.
De bloeitijd was in de Turkse tijd, getuige nog verscheidene Turkse huizen. Trots van de stad is de 350 jaar oude Kovendareios Bibliotheek, na de Nationale Bibliotheek in Athene de grootste van het land, met zijn meer dan 150.000 boeken, 400 handschriften en 300 codices. Sinds 2018 is hij gevestigd in een hypermodern gebouw aan de rand van het historische centrum van de stad. Alleen de grote Cartotheek (met een aantal belangrijke landkaarten) is nog in een oud herenhuis gevestigd. Vanzelfsprekend zullen we een rondleiding door de bibliotheek krijgen. Daarnaast beschikt de stad over nog een aantal andere musea, waaronder een archeologisch, een historisch en een folkloristisch.
In de omgeving van Kozani is veel te zien. Het meest bijzonder zijn de zogenaamde Boucharia en Nochtaria, die een beetje aan de ‘feeënschoorstenen’ in Kappadocië doen denken: torenachtige steenformaties in het landschap. In het naburige stadje Servia zijn er indrukwekkende restanten van het Byzantijnse fort en een aantal kerkjes. In Aiani is er een prachtig archeologisch museum met een schitterende collectie van de nabijgelegen opgravingen van huizen en grafvelden uit de 5e en 4e eeuw v.Chr.. Ook maken we een uitstapje naar de provincie Grevená, beroemd om zijn vele Turkse bruggen in een prachtig groen landschap. Tot slot gaan we een dagje naar Veria (het Bijbelse Beroea), met prachtige Byzantijnse kerkjes, en Vergina, met het schitterende graf van Philippos van Macedonië (de vader van Alexander de Grote).
Al met al een verrassende reis met bijzondere bezienswaardigheden in een onbekend stukje van Griekenland.
We logeren de hele week in een net drie sterren hotel in het centrum van de stad, het beste ter plaatse. De avondmaaltijden worden gebruikt in restaurants in de omgeving.
Mei is een prettige maand om de stad en de omgeving te bezoeken: de temperaturen liggen rond de 22 à 25 graden.

Gids en reisleider: drs. Paul Schiethart, directeur van het bureau. Hij heeft Klassieke Talen en Nieuwgrieks gestudeerd, met Turks en Italiaans als bijvak en hij heeft vele reizen naar Griekenland gegidst, waaronder naar deze gebieden.

Deze reis is CO2-neutraal met een Southpole-certificaat (zie op de Homepage van deze website het tabje Milieu: CO2-neutraal Reizen).Programma van dag tot dag

za 16/05/20:

Om 09.15 uur vertrek per directe lijnvlucht van Transavia naar Thessaloniki waar aankomst om 13.30 uur. Van de luchthaven van Thessaloniki rijden we in een kleine twee uur naar Kozani. Installatie in ons comfortabele hotel en diner in de buurt.

zo 17/05/20:

's Ochtends maken we een wandeling door de stad met een bezoek aan een aantal musea (Folkloristisch, Archeologisch en Historisch) en de kleine 17e eeuwse kathedraal met een mooie houtgesneden ikonostase.’s Middags brengen we een bezoekje aan het Paleontologische Museum van Ptolemaïda.

ma 18/05/20:

Excursie naar de provincie Grevena, met pittoreske dorpjes in een groen landschap en elegante Turkse boogbruggen uit de 18e en 19e eeuw.

di 19/05/20:

’s Ochtends brengen we een bezoek aan de grote Kovendarios bibliotheek in een nieuw hypermodern gebouw. Ook bezoeken we de Cartotheek, met bijzondere landkaarten, die nog in een oud herenhuis gevestigd is. De middag is vrij.

wo 20/05/20:

We gaan vandaag naar een nog wat onbekender gebied: Aiani. We treffen er een mooi museum met een rijke collectie vondsten van het antieke Aianè, eens hoofdstad van een Macedoons koninkrijkje, naast vondsten uit de prehistorische tijd en de Romeinse tijd. ’s Middags maken we een landschappelijk fraaie tocht naar het Polyfytos-meer en de Boucharia en Nochtaria, bizarre rotsformaties die aan Kappadocië doen denken. In de buurt zijn twee plaatsjes die in de Byzantijnse tijd van belang waren: Servia en Velvendos. We treffen er o.a. een Byzantijnse kerk van de Ontslaping van de Moeder Gods, oorspronkelijk uit de 11e/12e eeuw, met fresco’s uit de 17e eeuw en de grote ruïnes van een Katechoumenen-kerk (een soort van ‘leskerk’) in het dorp Servia.

do 21/05/20:

Vandaag gaan we naar het dorp Siátista, dat in de Turkse tijd zeer welvarend was. We vinden er dan ook nog veel herenhuizen waarvan we er een zullen bezoeken , naast het Kerkelijk Museum (collectie ikonen) en de Ayia Paraskevi-kerk uit de 17e eeuw (fraaie houtgesneden ikonostase). Na de lunch brengen we nog een bezoek aan het klooster van Dryonovouno. De kloosterkerk uit 1592 is rijkelijk versierd met fresco’s van goede kwaliteit en mooi gelegen in de bergen.

vr 22/05/20:

Een hoogtepunt van de reis is een bezoek vandaag aan de koningsgraven in Veryina: oog in oog te staan met het graf van Philippos van Macedonië is een bijzondere ervaring. Daarnaast zijn er de rijke goudschatten die op een schitterende manier in de grafheuvel zijn opgesteld. In het nabijgelegen Veria bezoeken we een paar Byzantijnse kerkjes en de oude Joodse wijk.

za 23/05/20:

Rond 09.00 uur rijden we naar de luchthaven van Thessaloniki. Vertrek om 13.55 uur wederom per directe lijnvlucht van Transavia naar Amsterdam, waar aankomst om 16.00 uur.